Last news in Fakti

9 Януари, 2022 12:32 5 216 39

Ваня Григорова: Цените ще растат до средата на годината

  • ваня григорова-
  • цени-
  • скъп ток

Причината за това, обясни тя, е цената на тока

Ваня Григорова: Цените ще растат до средата на годината - 1
Кадър Нова тв

Животът става все по-скъп и това се дължи на цената на тока. Тя се отразява на всички продукти, макар и по различен начин. Това коментира в студиото на „Събуди се” по Нова тв икономическият съветник от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова.

„Енергийните експерти предвиждат, че успокоение може да има в средата на годината. Дотогава ще цените на всички продукти ще продължат да се увеличават. Дали българинът може да издържи - показал е, че може да издържи на всичко - въпросът е дали трябва”, допълва тя. И уточни, че всяко изтощаване на бюджетите на домакинствата води до маргинализация на българското население.

Експертът засегна и още един проблем, свързан с липсата на защита и подпомагане на местното производство. „Основните стоки, които потребяваме, са внос. Това означава, че държавата не е създала необходимите условия за малките производители. Основните субсидии отиват при зърнарите”, коментира икономическият съветник.

Предвижданията са, че дори цените на тока да се стабилизират, отново ще виждаме скъпи плодове и зеленчуци на пазара. „Наскоро в Щатите управляващите заявиха, че в Европа се очаква дефицит на плодове и зеленчуци, който те ще трябва да запълнят. Проблемът е видим, но ние не успяваме да го менажираме, когато му е времето”, добави Григорова.

Тя посочи, че има група от българския бизнес, която продължава да забогатява на фона на обясненията, че няма пари, например за пенсионерите. И засегна темата за преизчислените пенсии. „Формулата за пенсиите няма как да е друга. НОИ няма отговорност за крайния резултат, който се получава. Бяха създадени нереалистични очаквания сред пенсионерите, че след идването на новото управление, поне двойно ще се увеличат пенсиите”, заяви икономическият съветник.

След падането на мораториума върху цените на тока и парното експертът посочи, че се очаква повишаване на цените. „В момента цената се задържа изкуствено, за да няма толкова тежък удар върху потребителите. Силно се надявам това да е урок за управляващите какво ще се случи, когато българските потребители излязат на свободния пазар. Ще се случи това, което наблюдаваме сега с фирмите”, прогнозира тя.

Коментар от Григорова дойде и за приемането на еврото в България и какво би се случило с цените. „Разбира се, че ще се вдигнат. Разбира се, че ще има големи промени за българската икономика и за домакинствата. Не е редно да подценяваме тези промени. Властта трябва да ни подготви за това”, категоричен е икономическият съветник.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    35 0 Отговор
    И после ще растат до края на годината...
  • 2 Зззз

    15 7 Отговор
    Аман от пророци по всякакви въпроси.

    Коментиран от #19, #27

  • 3 А след това?

    24 0 Отговор
    Ами ще се законтрят за три месеца и пак ще тръгнат нагоре..
  • 4 4483

    26 1 Отговор
    Ваня Григорова: Цените ще растат до средата на годината.... - и това ако не е щастие , здраве да е !
  • 5 ТаУмВзе

    19 2 Отговор
    Таа също мята боб, животчето на територията, не е скъпо. Не струва пукната пара! За 10 години сме се Изчезнали с 850 Хиляди. Видими Резултати а?
  • 6 Фхкшйг

    21 0 Отговор
    От инфлацията печелят длъжниците. Най големите длъжници са държавите. Сега намериха повод да печатат и да си минимизират задълженията. Спестявайте за пенсия , да да ама.....
  • 7 Виталия

    15 2 Отговор
    Значи ще си пазаруваме в Турция при Ердо. А вие тука скапаната продукция и загубите си ги оправяйте алчни негодни управляващи
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Вие

    16 2 Отговор
    от т. нар. "Подкрепа" сте повече от излишни , както и масраф на гражданите по вас !
  • 11 Пенсионер

    18 0 Отговор
    Това го знаем Ванче, а пенсиите и заплатите? Те кога ще нарастнат? Като идем на оня свят, може би.
  • 12 гадно

    13 2 Отговор
    Само като я гледам на стари години ми идва да стана член пардон профсъюзен член да не си помислите нещо друго.
  • 13 Парното

    15 0 Отговор
    бичи на макс , деколте да пъпа , народът гърби и плаща данъци , които се пилеят !

    Коментиран от #15

  • 14 Истина

    25 0 Отговор
    Употребявали сме предимно вносни стоки!?!? Ама о-вца черна я ми обясни как РОДНО АГНЕШКО ТИП КАРАКАЧАНСКА порода в метро е 25 лв за кг ? Ципурата лаврака и сьомгата от черно море и Марица ли ще ги ловим ? Я обясни гъшия дроб от Брезово защо 100 гр се продава за 15 лв а кг му е 150 лв. Истинско краве сирене започва от 15 лв за кг. За череши ягоди домати краставици БЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО се носят вицове!! Не ми обяснявай ти за производство и внос а ми кажи защо вие фалшивите синдици не предприехте 30 години мерки за ЕВРОПЕЙСКО ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ ? Про-ста-чка
  • 15 4483

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Парното":

    На снимката, горе в дясно пише нещо , но какво ...?
  • 16 сьд

    20 1 Отговор
    ЗАЩО не кажеш има ли друга окрадена и съсипана страна в ЕВРОЛА като нашата.
  • 17 Еткщлф

    8 0 Отговор
    Печатат за да стимулират икономиката! Сега вместо две вафли си купувам една. Производството назад и блокаж и хаос. Къде е стимула. Свръх парите ги лапат тия, които правят пари прим, а за надничарите - гола опашка
  • 18 ха ха

    11 8 Отговор
    поредната зла кучка дето ръфа от месата на работещите , не да се маргинализират , а трябва да ви съветват с чукове в кратуните за да започнете да мислите правилно
  • 19 да питам

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зззз":

    Що трябва да си пророк , за да се досетиш , че цените ще вървят нагоре ?
  • 20 НИМРОД

    16 1 Отговор
    ДВА СА ВЪПРОСИТЕ КОИТО НЯМАТ ОТГОВОР:
    1/ От какво произтича скока на цената на тока
    2/ Както при плоския данък , така и при увеличението на цената на тока, тежестта от последствията са различни за КРАЙНО ПОЛЯРИЗИРАНОТО българско общество!!

    Скока на цената на тока е в резултат от СПЕКУЛАТА извършваща се на една "БОРСА" на която хората на ДПС - Ковачки и Доган са ЕДИНСТВЕНИТЕ играчи. Те пълнят сметките на едни банки в която имат заложени акредитиви за участие в търговете.
    Разбира се, че СПЕКУЛАТИВНИЯТ скок в цената ще се отрази по един начин за българските милионери , и по друг начин за огромната част от останалия български народ.

    ТЕ НЕ СА ТОВА КОЕТО СМЕ НИЕ и не бива да се поставяме под общ знаменател.

    КОГАТО СВЪРШИ ТЪРПЕНИЕТО ЗАПОЧВА ИЗПИТАНИЕТО казва Конфуции.
    Управляващите ни олигарси ни водят на границата между ТЪРПЕНИЕ и ИЗПИТАНИ.

    Прескачането на тази граница им гарантира събитията в КАЗАХСТАН.
    Може би пък това и да искат - да дойде и ги освободи от собственият им народ чичо Сам от Вашингтон ?!!
    Няма по продажна от нашата олигархична измет!!
  • 21 Стига!

    12 2 Отговор
    И тази се прави на специалист по всичко! Стига вече!
  • 22 въпросче

    17 1 Отговор
    Много красива жена! Защо не я направят водеща на новините в "битиви",за да й се любуваме повече?!

    Коментиран от #25

  • 23 цербер

    4 0 Отговор
    икономическата съветничка от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова.
  • 24 дедо Флашко

    5 1 Отговор
    „Енергийните експерти предвиждат, че успокоение може да има в средата на годината. Дотогава ще цените на всички продукти ще продължат да се увеличават. Дали българинът може да издържи? АКО КИРЧО И КОКОРЧО НЕ МУ ДАДАТ ПОЛАГАЩИТЕ МУ СЕ ПАРИЧНИ СРЕДСТВА ПРЕЗ ФЕВРУАРИ,БЪЛГАРИНЪТ ЕДВА ЛИ ЩЕ ИЗДЪРЖИ! ДА ОБИЧАШ НА ИНАТ МОЖЕ,НО ДА ГЛАДУВАШ БЕЗ ПАРИ,НЯМА КАК ДА СТАНЕ.
  • 25 4483

    11 0 Отговор

    До коментар #22 от "въпросче":

    Синоптичка не е ли по-добре ? Виж как се котират ?
  • 26 А ти пиле

    7 2 Отговор
    Ще дигаш ли цената на сеанс?
  • 27 питам си

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Зззз":

    Тази нали се хвали, че е работила като чистачка в училище - тя ли ще дава съвети???
  • 28 въпросче

    7 1 Отговор
    Може и синоптичка да е,нямам против. Като оная русата ,дето винаги облещва баджаци.
  • 29 Не знаем колко ще

    10 0 Отговор
    Нараснат цените!Но тоалетната чиния на пенсионерите е хванала паяжина 🤣
  • 30 Хубавичка е тая Ваня

    6 2 Отговор
    Ох-х....кво и мисля
  • 31 НЯКОЙ

    10 1 Отговор
    Тази професионална активистка взе да омръзва напоследък! Къде беше преди, когато хората протестираха срещу Борисовото управление или може би и тя е била добре нахранена?
  • 32 2121

    7 1 Отговор
    Ваня Григорова,по произход циганка ли е?

    Коментиран от #38

  • 33 прасчо

    1 0 Отговор
    Цените растат, защото се изчерпва енергията в Западната икономическа система. По същия начин след милиарди години ще се изчерпи енергията на Слънцето - водородните атоми, които се сливат в хелий. След като водородът се изчерпи, Слънцето ще започне да инфлира /да се надува/ и дори ще погълне Земята. Енергията на икономическата система идва от потреблението. А "водородът" на потреблението са технологиите. Когато една технология достигне до един потребител се отделя голямо количество енергия в икономическата система. Но вече има все по-малко нови технологии и все по-малко потребители и системата започва да инфлира.

    Коментиран от #36, #37

  • 34 селтак

    5 0 Отговор
    Ванче не се прави на умрела лисица,ами вие и КНСБ се застъпете и Март месец да бъде изплатено със задна дата обещаното увеличение на минималната заплата от Януари! Или пак ше си влезнете на топло в дупките? Вие не сте синдикати,вие сте слугинаж!
  • 35 Дърт Комунист

    3 1 Отговор
    Аз съм влюбен във Ваня.Мисля , че е много красива. И умна.
  • 36 инж Химик

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "прасчо":

    Ми бегай в Русия , кво чакаш?
  • 37 селтак

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "прасчо":

    Със какво си се напушил бе?
  • 38 Пешо

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "2121":

    Не само по произход а и по душа си е циганка.
  • 39 John Dutton

    0 0 Отговор
    Тази има толкова гнусна селска физиономия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове