Last news in Fakti

15 Януари, 2022 12:21 3 150 38

Омбудсманът изпрати до властта становище с шест стъпки за по-справедливи пенсии

  • омбудсман-
  • власт-
  • становище-
  • шест стъпки-
  • пенсии

В институцията на омбудсмана се жалват множество пенсионери, основно от ниския размер на пенсиите и проблемите при тяхното осъвременяване, казва Диана Ковачева

Омбудсманът изпрати до властта становище с шест стъпки за по-справедливи пенсии  - 1

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до председателя на Народното събрание Никола Минчев и председателите на парламентарните комисии по труда, социалната и демографската политика и по бюджет и финанси – Искрен Арабаджиев и Любомир Каримански, в което им представя най-острите проблеми на пенсионерите, потърсили съдействие от обществения защитник, свързани с пенсиите им. Становището е изпратено и до министъра на финансите Асен Василев, както и до социалния министър Георги Гьоков.
В позицията си до парламента проф. Ковачева посочва шест стъпки за по-справедливи пенсии. Тя е категорична, че са необходими конкретни законодателни промени, които да бъдат обсъдени при разглеждане на Законопроекта за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.
Диана Ковачева информира, че в институцията на омбудсмана се жалват множество пенсионери, основно от ниския размер на пенсиите и проблемите при тяхното осъвременяване, като само от началото на 2022 г., за по-малко от две седмици, сигналите са стотици. Основното притеснение на голяма част от хората, както вече стана ясно, е заради крайната сума, получена след служебното преизчисляване на пенсиите от 25 декември 2021 г., за много от тях тя е по-ниска, в сравнение с изплатената им през последните месеци на м.г.
„Подкрепям предложението изразено в Комисията по труда, социалната и демографската политика на 12.01.2022 г. и в заседанието на Народното събрание на 13.01.2022 г. за разделяне на пенсиите и изплащаните като антикризисна мярка добавки на пенсионерите. Част от неяснотата за размера на пенсиите, получени след преизчисляването, се дължи на факта, че размерът на добавката беше променян няколко пъти и самата добавка се изплаща заедно с техните пенсии“, пише проф. Ковачева.
Тя посочва, че ако добавките бъдат ясно обособени като социални помощи, това ще подчертае техния характер на временна мярка за подпомагане на пенсионерите по време на извънредното положение.
Омбудсманът обръща особено внимание на факта и че COVID добавки, изплащани като антикризисна мярка, са секвестируеми. Така на практика те биват удържани и не стигнат до възрастните хора, които имат наложени запори заради съществуващи дългове и вместо да бъдат подпомогнати в разгара на COVID кризата, добавката им отива за погасяването на дългове. По този начин не се постига реално целта, за която са предназначени – подкрепа на пенсионерите и покриване на най-неотложните им нужди, храна и лекарства. Затова омбудсманът настоява за законодателни промени, които да гарантират несеквестируемост на COVID добавките.
„Важен проблем, който пенсионерите поставят в своите жалби до омбудсмана в контекста на току-що направеното преизчисляване на пенсиите, е и липсата на каквато и да е информация в разпорежданията им за 2017 г., 2018 г. и 2019 г. Това оставя впечатление за пропусната индексация на преизчислените пенсии“, пише още Диана Ковачева.
Тя допълва, че хората не са наясно дали за преизчисляването на пенсиите им през 2018 г. и 2019 г. е използван процентът за всяка година осигурителен стаж 1.169 за 2018 г., и 1.2 – за 2019 г. или е преценено преизчислението на пенсията им да стане с процент 3.8 за 2018 г. и 5.7 – за 2019 г.
Омбудсманът посочва, че остава и проблемът с временния характер на COVID добавките за пенсионери.
„Смятам че е справедливо да бъде обсъдена възможността след преизчисляването с новия коефициент за тежест, всички пенсии да се индексират с процентите 3.8 за 2018 г. и 5.7 за 2019 г. и да се унифицират двата съществуващи режима. Така ще се създаде възможност пенсионерите да получат по-голямо увеличение на пенсиите си от предвиденото средно 12.5%, което ще компенсира отпадането на COVID добавката“, категорична е Диана Ковачева.
Според нея това би решило сериозния проблем с временния характер на тази добавка и ще създаде много по-голяма сигурност за доходите на пенсионерите.
„Извън проблема с преизчисляването на пенсиите, бих искала да напомня, че най-потърпевши от инфлацията и COVID кризата са хората със социални и инвалидни пенсии. Затова е важно през 2022 г. да се гарантира, че нито един пенсионер няма да остане с доход под линията на бедност“, пише още омбудсманът.
Проблемът на чл. 102, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване, който е в сила от 1 януари т.г., е сред другите акценти в становището на Ковачева. След изменението на текста, при служебното преизчисляване на пенсиите на придобилите осигурителен стаж и осигурителен доход през предходната календарна година, преизчисляването се прави от първо число на месец април. По този начин, пише общественият защитник, се губят суми за четири месеца от увеличената пенсия, която е за осигурителен стаж и осигурителен доход за дванадесетте месеца от годината, а не за периода от месец май до месец декември за съответната година, което изисква преразглеждане и по-справедливо решаване на казуса.
„Друг важен въпрос, който поставят пенсионерите в своите жалби е свързан с лицата, на които предстои пенсиониране през 2022 г. Става въпрос за законодателни промени, които предвиждат отпадане, след края на 2021 година, на възможността, предвидена в §22ц от Преходни и Заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване за изчисляване на размера на пенсията с индивидуален коефициент по реда на чл. 70, ал. 4 - 7, ал. 10, т. 1 и ал. 11 от КСО“, посочва Диана Ковачева.
Тя подчертава, че с тази промяна на хората се ограничава правото на избор на механизъм за изчисляване на пенсията им, който да доведе до възможността да изберат по-благоприятния за тях размер.
„В жалбите си те настояват този срок да бъде премахнат напълно, а възможността на избор на методиката за изчисляване да се запази“, допълва общественият защитник.
Проф. Ковачева обръща внимание и на друг нерешен от години проблем - възможността, при преизчисляване на пенсиите, да бъде използван средномесечният осигурителен доход за страната за предходната година на осъвременяването. В момента подходът е крайно несправедлив към хората, пенсионирали се най-отдавна. За тях се прилага средномесечният осигурителен доход към годината, в която са се пенсионирали. Така независимо от промените, пенсиите им остават ниски.
„Давам си сметка, че решението на този въпрос изисква сериозен финансов ресурс, но същевременно, бих искала да Ви информирам, че само за изминалата година над 20 000 пенсионери се обърнаха към мен с подписки за настояване на тази промяна“, заключва омбудсманът.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    14 13 Отговор
    Таз е по голяма мишка и от Пенчосов !!!
  • 2 Грульо

    13 7 Отговор
    Ковачева да сезира управляващите за ковит геноцида! :D
  • 3 Реалист

    24 2 Отговор
    България трябва да стани перфектно и хубаво място за живеене на първо ямсто за българи !
  • 4 NGs company

    28 3 Отговор
    Вcички пeнcии трябвa eжeгoднo дa ce прeизчиcлявaт cъc cрeднo ocигуритeлния дoхoд oт прeдхoднaтa гoдинa! Минимaлнaтa пeнcия – пoнe 20% нaд eкзиcтeнц минимумa. Тaвaнът трябвa дa oтпaднe. Зa eднa и cъщa длъжнocт и зa eднaкъв cтaж, нeзaвиcимo oт гoдинaтa нa придoбивaнe нa пeнcия - eдин и cъщ рaзмeр нa пeнcиятa ! Зa рaвeн труд пo вcички пoкaзaтeли – рaвнa пeнcия! Врeмe e дa ce нaпрaви Иcтинcкa рeфoрмa в пeнcиoннaтa cиcтeмa нa принципa нa cпрaвeдливocттa и coлидaрнocттa!
  • 5 ТаУмВзе

    9 8 Отговор
    Яко смех! Таа в ролята на какво е на хранилката? Да пробва да ги прати на козяк, може да се трогнат дълбоко. Бухахха
  • 6 ТОП

    17 3 Отговор
    За да не се бъркат пенсионерите с добавката за Ковид, не е ли по разумни пенсиите да се изплащат на една дата , а добавките на друга. Просто и ясно.
  • 7 Ааааа

    17 2 Отговор
    Пепсионораните за прослужени години с по 40 години стож имат право на претенции А инвалидните не трябва да се наричат пенсионери а трябва да се прехвърлят на соц помощи Телна е отживял

    Коментиран от #15

  • 8 гражданин

    8 6 Отговор
    За зеления сертификат да питам ко прайм?
  • 9 етикет

    7 3 Отговор
    И аз искам да потърся съдействие от общественната защитничка-омбудсманката Диана Ковачева ,ама ми е доста далечко София и трябва 6 часа да пътувам до там. А и докато я намеря,още време ще изтече. Болят ме краката.
  • 10 Факт

    8 7 Отговор
    Дианче, тия клоуни дето са на власт сега няма да свършат нищо друго освен да ликвидират държавата.
  • 11 pbdan

    9 7 Отговор
    Този който се е осигурявал на МРЗ от 2000г. досега има ИК 0,463. При 39г. 4м стаж и 1100лв среден доход за последните 12м. се получава - (39,25/100)Х1,35Х0,463Х1100 = 269,86, приблизително 270лв. Минималната пенсия обаче е 370лв. Тези, осигурявали се на максималния осигурителен доход имат ИК 3,455. Тяхната пенсия излиза 2013,79лв. или приблизително 2020лв., но таванът е 1500лв. т.е. са ощетени с 520лв. Това е начинът да се определя тавана, още веднъж ще го напиша: (39,25/100)Х1,35Х3,455Х1100 = 2013,79лв. Тези дето ще ми набият минусите, да се обосноват!

    Коментиран от #24

  • 12 Пенсионер

    5 1 Отговор
    Напълно излишна длъжност! Властта не ги брои за нищо.
  • 13 ПЕТКО

    11 1 Отговор
    Проблема е, че за 10,20,или 30г.трудов стаж дават еднакви пенсии. Всичко е сбъркано. Още много работещи се водят на мин. заплата а реално взимат повече.

    Коментиран от #16

  • 14 Лорд Майминчев

    7 1 Отговор
    Пенсионери са хората,изпълнили условията за пенсиониране-определеният трудов стаж и навършени години,подали заявления в НОИ за пенсиониране.Всички останали-инвалиди,хора без необходимия стаж, трябва да се поемат от социалното министерство.Разбира се,трябва да получат достатъчно средства,нека да сме солидарни.Но те дефакто не са пенсионери.Освен това голяма част от пенсионерите работят и внасят необходимите осигуровки.
  • 15 питам

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ааааа":

    ТЕЛК-ът няма място в социала. ТЕЛК пенсия се дава за стаж и размер на заплатите. Това знаеш ли го? Или просто целта ти е да насъскваш едни хора срещу други хора?
  • 16 питам

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "ПЕТКО":

    Постове като твоите трябва да се трият, защото са лъжа. Хората с 10, 20 год. стаж не получават същата пенсия, както е при 30 или повече години стаж.

    Коментиран от #19

  • 17 Ирена

    3 1 Отговор
    И тази горката се мъчи да покаже, че я има, ама е гола - вода.
  • 18 Локо Сф1956

    2 0 Отговор
    Явно по-голямата част от пенсионерите не са се задълбочили и не са прегледали нормативните актове свързани с основните критерии, коефициенти и т. н. за изчисляване на пенсиите от 25.12.2021 г. Голяма вина имат и добавките давани месеци наред заедно с пенсиите. Същите трябва да се дават на дати отделно от тези за пенсиите. Методиката за изчисления е по-нормативните актове .Това ,че на едни е с по-голямо увеличението, а на други по-малко зависи от индивидуалния коефициент и продължителноста на действителния трудов стаж.
  • 19 pbdan

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "питам":

    Да, обаче хората вярват на Петко и са му писали плюсове, а на мен са ми наслагали минуси за точните изчисления. Ти да видиш колко не могат да прочетат готовата формула от НОИ, камо ли да я приложат за себе си.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 АААААААААа

    0 2 Отговор
    И не разбрах, сега сме 2022 г. защо коментираме 2017, 2018, 2019 ми то тогава защо мълчахте! А сега ривете! А га ядохте КИФТАЦИ мълчахте! Знам защо: КОЙ Ви дава пари? ТОЙ? Ааааааааааааааа ЯСНО?

    Коментиран от #27

  • 22 Кочо

    5 1 Отговор
    Другаря Ленин правилно и розорливо бе отбелязал, че разлика в пенсиите повече от 3 пъти води до разделение на нацията! Плюс това, прекалено големи заплати възбуждат у народните маси частнособственически стремежи! В дадената деморатична реалност, най правилно процедира проста партия Греб - избира си една- две социални групи - учители, тези с най ниски и най високи пенсии и хрантути тях, както и телкове за електората! Това осигуряваше заветнтите 30 % на избори, което водеше до 200 власт. Иначе, даваш ли на всички по принципа ,,на калпак" - всички недоволни! Справка - Станишев, справка - 120 лева!
  • 23 ПЕТКО

    3 0 Отговор
    До16. От личен опит пиша. 39 г трудов стаж - 385 лв. пенсия. Нека ми изтрият коментара!
  • 24 kaptain Morgan

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "pbdan":

    Сметката ти е малко хвърковата. 95% от хората, които получават тавана на пенсиите нямат никакъв принос към НОИ т.е. това са държавните чиновници /военни, полицаи, съдии, прокурори, министри и депутати .../, които получават най-големите заплати, но за жалост не плащат осигуровки. Тези "превилегированите" не ги сравнявай с работещите по 40-50г. и без това ограбвани и мачкани обикновени работници.

    Коментиран от #28

  • 25 ПЕТКО

    2 0 Отговор
    Това е чистата пенсия без ковид или други добавки. Благодаря!
  • 26 ПЕТКО

    2 0 Отговор
    Защо махнах трите добри години по избор? Аз имам трудов стаж и преди 1989г.с ОТЛИЧНА ЗАПЛАТА върху която са ми правени одръжки. Пито, платено нали?
  • 27 kaptain Morgan

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "АААААААААа":

    Много просто. Повечето хора, които сега се пенсионират са започнали работа през комунизма. Само военен, полицай или магистрат може да се пенсионира на 40 г. с 18г. трудов стаж.
  • 28 pbdan

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "kaptain Morgan":

    Има летци, миньори, водолази, пожарникари и те ли не заслужават високи пенсии? Таванът на един военен летец е 3800лв., но взима 1500лв. Излиза извън 2020лв. поради големия стаж (1:3). Пенсионират се на 50г. с 60-70г. трудов стаж. Депутатите пък нямат таван на пенсиите, те са друга порода. Кое е хвърковатото, това е живата истина за 3-та категория. На всички държавни служители държавата плаща осигуровките, но това е друга ракия.
  • 29 NGs company

    3 0 Отговор
    До коментар 19 и 16 от pbdan
    Сметките са ти правилни, но важат само за пенсиониралите се преди една година и тези които се пенсионират в момента. Те са около 100000 пенсионери или една двадесета част от всички пенсионери. Тези пенсионери се пенсионират със средно осигурителен доход около 1100 лв. Сега замени в твоите формули СОД от 2008, който е 398 лева и важи за всички, които са се пенсионирали преди тази дата. Ще получиш в първата формула, че и с 10 и с 40 години трудов стаж/при същите други показатели/ пенсиите са по малки от минималната, тоест и в двата случая вземат минимална пенсия. Почти същият е случая и с пенсията на Петко. Във втората формула единият взема два пъти повече от другия. Затова всички пенсии трябва да се преизчисляват със СОД от предходната година, за да са вярни и твоите сметки и да е справедливо за всички.

    Коментиран от #30

  • 30 pbdan

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "NGs company":

    Дори и тези, осигурявали се на МРЗ и се пенсионират 2021г получават 270лв. при 39,25г. трудов стаж и още по-малко за по-нисък стаж 15, 20, 35 години. Формулата ми е вярна и за 2008г. да сметна, пак минималната пенсия е със закон 370лв. Да не смятаме и коефициента за 1г. стаж, който беше 1,1 ;1,126 ;1,139 ;1,2 и сега 1,35. Само не ме питай - как се живее с 370лв. Ще публикувам минималните пенсии, който иска да сравнява и коментира.
  • 31 pbdan

    0 0 Отговор
    Минимална пенсия 2009 - 2022
    от 1 юли 2009г. - 136,08лв.
    от 1 юни 2012г. от 136,08лв. на 145лв.
    от 1 април 2013г. от 145лв. на 150лв.
    от 1 юли 2014 г от 150,00 лв. на 154,50 лв.
    от 1 юли 2015 г. от 154,50 лв. на 157,44 лв.
    от 1 юли 2016 г. от 157,44 лв. на 161,38 лв.
    от 1 януари до 30 юни 2017 - 161,38.лв.;
    от 1 юли до 30 септември 2017 - 180 лв.;
    от 1 октомври до 31 декември 2017 - 200 лв.
    от 1 януари до 30 юни 2018 - 200,00.лв.
    от 1 юли до 31 декември 2018 – 207,60 лв.
    от 1 януари до 30 юни 2019 - 207,60.лв.
    от 1 юли 2019 до 31 декември – 219,43 лв
    от 1 юли до 31 декември 2020 г. - 250лв.
    от 1 януари до 30 септември 2021 г. - 300 лв. плюс 50лв. добавка - 350лв.,
    от 1 октомври до 24 декември 2021 - 300лв. плюс 120лв. добавка - 420лв.,
    от 25 декември до 30 юни 2022 - 370лв. плюс 60лв. добавка - 430лв.
  • 32 ПЕТКО

    3 1 Отговор
    Мисля, че не е справедливо на държавните служители, военни, полиция и др. държавата(всички останали) да им плащаме осигуровките а после и ВИСОКИТЕ ПЕНСИИ!

    Коментиран от #33

  • 33 pbdan

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "ПЕТКО":

    То да е само това. Взимат високи заплати, пенсионират се с 20 брутни заплати бонус на 40 и кусур години, работят още 20г. обикновено на същата длъжност като взимат и пенсия и заплата и до 75г възраст са взимали 30г. пенсия, а 3-та категория само 10г.
  • 34 Павел пенев

    5 1 Отговор
    Омбутсмана не казва нищо за ощетяването на пенсионерите първа и втора категория труд, макар че техния принос в пенсионните фондове е най значим. Тяхното ощетяване е двойно и крайно незаслужено,благодарение идеята на агент Економов от БСП. Тези управляващи плямпаха непрекъснато за почтеност. Почтено ли е да се вземат пари от едни пенсионери и да се раздават на други? Омбутсмана също ли не вижда това? Ако не,да отива в кантората на Мая Манолова.
  • 35 ПЕТКО

    1 0 Отговор
    До33. Абсолютно сте прав. Трябва най на края да се въведе ред за да има справедливост. Другото е социален геноцид.
  • 36 Пенсионерите БГ

    7 0 Отговор
    Пенсионери съединявайте се! Вие сте над 2 милиона и ще ставате повече, ако прогнозите са верни. Трябва само да бъдете единни и да гласувате за този, който плаща повече. Винаги ще има такъв, защото, докато гласувате за него, ще ви плаща и ще ви наричат нежно „нашите майки и бащи“.

    Задължително при приeмaнeтo нa бюджeт 2022 трябва ce приeмe вcички cтaри пeнcии до 2021 година да ce прeизчиcлят cъc cрeднo ocигуритeлният дoхoд oт 2020 гoдинa.

    Партиите гласували за приемането на преизчисляването няма да бъдат забравени и вcички пeнcиoнeри щe глacувaт зa тях.Прeдупрeждaвaм ви,чe нe трябвa дa лъжeтe Бългaрcкия НAРOД,зaщoтo тoвa щe ви бъдe зa пocлeднo.


    Дo ceгa никoя пaртия нe e гoвoрилa сериозно и категорично пo този въпрoc!Вмecтo да работят има caмo плюeнe пo oпoнeнтитe cи!Вcички пaртии ни зaбрaвихa!
  • 37 Антоанета Д.Чернева

    0 0 Отговор
    НОИ винаги съгласува действия и закони и видно, не, в
    полза на пенсионерите.
    170 лв., за безработен, за размер на каквато и да била пенсия, е безобразие - изглежда, получаващият трябва да съществува от фотосинтеза, през студените месеци при 12-13 t° стайна температура, за да се калява, да не мисли, чува и разбира. На оторизираните представители на НОИ, оправдаващи се законови норми, могат да се зад
    задада безкрайно много въпроси, отговор, сигурна съм,че няма да има - функция на срастването, на главата и рибата. ......Закон от 1986 г.във вр. ,с чл.177/КТ/ДВ бр.27, струва ми се, беше променен януари 2016 г.т.к.е след 30 г., проверете
  • 38 ЦарВул

    0 0 Отговор
    Не така оббдусманке!!Трябваше да ни направят пенсиите като в Румъния и другите страни т.е.увеличение в двоен размер,а не да ни дават трохички!!А като спрат и КОВИД добавките чий ще го дъвчем тогава!!!,с теа около 6 процента увеличение от м.юли?!!Т,ва си е чиста проба подигравка с НАРОДА!!!!И ТИ ПЕЕШ КАТО ТЯХ ИЛИ ПО ТОЧНО ИМ ПРИГЛАСЯШ!!МИ ПРЕДЛОЖИ НЕЩО НОВО,НЕЩО КОЕТО ЩЕ УДОВЛЕТВОРИ ВСЬО И ВСЯ СЛЕД КАТО ЩЕ ВЛИЗАМЕ В ШЕНГЕН И ПРИЕМАМЕ ЕВРОТО!!ТО СЕГА ЦЕНИТЕ СА НЕПОСИЛНИ ЗА БеДНИТЕ,А ТОГИЗ ТРЕБЕ ОТСЕГА ДА СИ ПОРЪЧВАМЕ ГРОБОВЕТЕ,ЧЕ СА ОЩЕ ЕВТИНИ!!!!ТОЛКОЗ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол