3 65944

Петков отговаря в Брюксел за канадското гражданство, Гешев за къщата в Барселона

 • кирил петков-
 • надежда йорданова-
 • атанас атанасов-
 • иван гешев-
 • брюксел

Премиерът и двама министри ще участват в заседание на групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент

Петков отговаря в Брюксел за канадското гражданство, Гешев за къщата в Барселона - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков ще участва днес в заседание на групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, посветено на ситуацията в България. Групата следи развитията във всички държави членки на ЕС, като това е третото поред заседание с участието на представители на българските институции.

В изслушването в Брюксел участие ще вземат и министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на културата Атанас Атанасов, както и главният прокурор Иван Гешев.

Ето някои от въпросите, които ще им бъдат зададени от Комисията, публикувани от "Гласове".

Въпроси към министър-председателя Кирил Петков:

- С голяма загриженост проследихме Вашите публични изявления, в които се внушава, че „... нашата роля е да слагаме хора в прокуратурата и в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно имущество (КПКОНПИ)…”? Бихме искали допълнително разяснение на изявлението.

Искаме писмено уверение, че съдебната реформа в България продължава и няма да се свежда само до персонални промени. Във връзка с това бихме искали чуем Вашата позиция относно продължаващите призиви за оставка на главния прокурор и Вашето разбиране дали подобни призиви не представляват пряко нарушение на принципа на разделение на властите и опит за упражняване на политическо влияние върху независимостта на съдебната власт.

- Бихте ли уточнили какви са очакваните последици от инициираните от 45-тото Народно събрание промени в НПК и Закона за съдебната власт, целящи закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Специализираната апелативна прокуроратура възможно най-скоро?

- Бихте ли коментирали опитите за въздействие върху съществуващите структури на съдебната власт? Какви биха били очакваните резултати от процесите срещу редица олигарси, изправени пред тези специализирани съдилища? Как бихте гарантирали, че не се правят опити за оправдаване на обвиняеми, представляващи например мощни икономически интереси, които са заинтересовани от прекратяване на разследванията?

- Бихте ли коментирали Решение № 16 на Конституционния съд на Република България от 27 октомври 2021 г., в което се посочва, че назначаването Ви за министър на икономиката е противоконституционно, тъй като умишлено сте подписали декларация с невярно съдържание относно наличието на ваше канадско гражданство? Според Конституционния съд „кандидатът за служебен министър Кирил Петков е знаел на тази дата, че молбата му за отказ от канадското му гражданство не е влязла автоматично в сила“.

Въпроси към министъра на правосъдието Надежда Йорданова

- Бихме искали допълнително разяснение на изявленията, които направихте по отношение на главния прокурор г-н Гешев – че „целият възможен арсенал, с който разполагат изпълнителната власт и Народното събрание, е активиран за реакция“. Освен това, когато поехте поста министър на правосъдието, Вие сте направили изявления, че прокуратурата ще бъде подложена на натиск чрез нейния бюджет. Бихте ли ни дали допълнително обяснение на подобни изявления относно принципите на правовата държава, разделението на властите и независимостта на съдебната власт. Какви стъпки смята да предприеме министерството, за да не упражнява политически натиск върху независимата съдебна система?

Общи въпроси към министър-председателя и министъра на правосъдието

- Възнамерявате да предприемете редица реформи, както заявихте преди и след избирането си. По-конкретно какви съдебни реформи възнамерявате да предприемете? Що се отнася до функциите на главния прокурор, какво ще предложите, за да се приведе функционирането на тази служба в пълно съответствие със съдебната практика на ЕСПЧ, както и с препоръките на Венецианската комисия и Европейската комисия?

- Ще се ангажира ли Вашето правителство винаги да се консултира и да следва препоръките на Венецианската комисия относно всички съдебни и конституционни реформи, предложени в България?

- Относно санкциите, предприети от САЩ срещу български служители по Закона "Магнитски", как възнамерява вашето правителство да предприеме действия по тях? Ще доведат ли тези санкции до допълнителни разследвания? Установени ли са контакти с властите на САЩ относно тези санкции?

- Относно правата на жените, ще се заеме ли вашето правителство с ниския процент на докладване за домашно насилие, както съобщава Европейският институт за равноправие на половете? Ще се ангажира ли Вашето правителство да ратифицира Истанбулската конвенция?

Въпрос към министъра на културата

- По отношение на свободата и плурализма на медиите и прозрачността на тяхната собственост, ще направите ли предложения, които ще се справят с дългогодишните проблеми в тази област, повдигани многократно от европейски институции като Съвета на Европа?

Въпроси към главния прокурор Иван Гешев

- По време на мисията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в България през септември 2021 г. прокуратурата не беше в състояние да предостави актуална информация по няколко важни дела. Бихте ли ни информирали за текущото състояние на т. нар. разследване за къщата в Барселона, както и на т. нар. разследване за златните кюлчета, за които случаи се твърди, че са свързани с бившия премиер Борисов? Имайки предвид, че първите медийни публикации, разкриващи евентуално участие на бившия премиер в корупционни схеми, се появиха преди близо 2 години, кои са основните причини, които пречат на прокуратурата да приключи работата по тези две дела?

- Съобщава се, че от години корупцията по високите етажи на властта в България е свързана с финансиране от ЕС за големи инфраструктурни проекти, по-специално изграждане и реконструкция на магистрали. Наскоро МВР съобщи за разкриване на голяма корупционна схема, прилагана по една от главните български магистрали - "Хемус", в която се твърди, че са изчезнали милиони евро. Докато разследването все още продължава, имаше публикации в медиите, в които се представяше нежеланието на прокуратурата да продължи разследването, тъй като отказа да предостави защита на един от ключовите свидетели. Статутът на защита на свидетели е бил използван в миналото и е широко приет инструмент в наказателните производства в много държави-членки. Какво е текущото състояние на разследването и какви мотиви накараха властите да заключат, че няма нужда от предоставяне на защита на свидетели?

- Какви конкретни действия ще предприеме главният прокурор, за да осигури ефективно разследване на насилието над журналисти?

- Номинирането на българските делегирани прокурори в Европейската прокуратура се оказа голямо предизвикателство. През март 2021 г. Европейската прокуратура обяви, че 7 от първоначалните 10 кандидати на България не отговарят на необходимите изисквания, а през април 2021 г. главният прокурор на Европейската прокуратура поиска официално нова номинация. През следващите месеци Европейската прокуратура продължи да не приема някои от кандидатите, предложени от България, като последно през януари 2022 г. Европейската прокуратура обяви, че г-жа Анита Джамалова не отговаря на необходимите изисквания, определени в Регламента за Европейската прокуратура. Как беше организирана процедурата за номиниране? Имайки предвид важността на работата на Европейската прокуратура, какво доведе до толкова много неточности и пропуски в процедурата за номиниране?

Още въпроси към българското правителство

- По време на предизборната кампания реформата на съдебната система и в частност реформата на функциите на главния прокурор изигра централна роля в платформите на почти всички политически групи. Бихте ли предоставили информация за това как точно новото правителство възнамерява да реформира съдебната система, включително проблемите, идентифицирани от доклада на Комисията за върховенството на закона за 2021 г. – какви мерки ще бъдат приложени и в какви срокове?

- Възнамерява ли новото правителство да реформира МВР? Бихте ли уточнили какви организационни и функционални реформи ще бъдат осъществени и в какви срокове?

- Борбата с корупцията по високите етажи в България беше постоянно предизвикателство през последните 10 години. Извършени са много реформи и все още България не успява да постигне необратими резултати и солидна репутация. Как ще се справи новото правителство с това предизвикателство? Какви реформи ще въведе?

- Свободата на медиите в България се влоши значително след присъединяването към ЕС. България слезе от 34-то място в Световния индекс за свобода на медиите до 112-то място за по-малко от 15 години. Много европейски и международни организации отчитат висока степен на медийна концентрация и липса на прозрачност при разпределянето на средства от ЕС и публичното финансиране за медиите. Какви конкретни действия ще предприеме новото правителство, за да се справи с тази ситуация, по-специално за прекратяване на клеветнически кампании и тормоз от страна на държавата и сплашването и насилието, както е идентифицирано от „Репортери без граници“? Как новото правителство ще осигури правилно разследване на насилието срещу журналисти? Как оценявате ролята на Националния съвет за електронни медии и особено ролята му за наблюдение на смяната на собствеността върху медиите и прозрачността на финансирането на медиите?

- Какви мерки ще въведе новото правителство за справяне със системните и непрекъснато нарастващи случаи на насилие, основано на пола, в светлината на решението на Конституционния съд от 2018 г. за несъответствие на Истанбулската конвенция с българската Конституция?

- В края на октомври 2021 г. десни активисти атакуваха ЛГБТИ читалище Rainbow Hub в София, България. Това се случи няколко дни, след като бе внесена петиция с над 8000 подписа в подкрепа на добавянето на престъпления от омраза срещу ЛГБТИ в българското законодателство. Освен разследването и наказателното преследване на извършителите на атаката, какви мерки са предприети за ограничаване на престъпленията, основани на омраза, и за предотвратяване на анти-ЛГБТИ реториката?

- На 14 декември 2021 г. Съдът на ЕС обяви решението си по дело C-490/20, задължаващо българските власти да дадат гражданство на бебе от еднополова двойка. Как българските власти ще се отнесат към решението на Съда? Планирани ли са някакви общи реформи, за да се подобрят правата на еднополовите двойки?

- Ще предприеме ли новото правителство действия по въпросите на златните паспорти и визи до тази дата?


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 ⚜️Просветен⚜️

  63 8 Отговор
  Ей ся ще им изнесе един ТЕD Talk за куролацията , за седемте моста на Дунав и за невидимите електрички по 30-40к евро парчето и всичко е ОК! Тука общините спират осветление и транспорт , а мъпета се хили и ще бори Русия с един батальон !

  Коментиран от #6

 • 2 Еврокорумпета

  35 7 Отговор
  Няма данни за извършени претъпления или нарушения!
 • 3 Кажи им

  38 7 Отговор
  Да им каже да се ваксинират и колко е хубаво да се налага ,,зелен сертификат,,
 • 4 става интересно

  46 10 Отговор
  И за това колко свежо и модерно е да имаш профил в Гриндр, нищо чудно да задължи децата да си направят по един профил там. И за това колко вървежно е да откриеш завод за електрически скутери, а не Фолксваген.

 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 Ironic

  52 10 Отговор

  До коментар #1 от "⚜️Просветен⚜️":

  Дааа , Кирето много я чатка куролацията , преди Харвард си е мислил даже да я кръсти кирелация ! Там е открил , че всъщност другото му звучи по умно! Тоя е по прозз и от Бокича , бате!
 • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  31 10 Отговор
  мафията у нас си има ДЪРЖАВА
  ПЕТКОВ
  ВАСИЛЕВ са от кръгът КАПИТАЛ
  ГЕШЕВ е слуга на мафио мутрите и на БОЙКО БОРЕСОВ
  а нашия НАРОД го чака
  хипер инфлация фалити
 • 8 сълзичка

  28 7 Отговор
  Кирчо - скаличката.
 • 9 ДА КИРО КАЗА

  51 10 Отговор
  - ЩЕ СЛОЖА СВОИ ХОРА В ПРОКУРАТАТА И СЪДЕБНАТА ВЛАСТ…...ДА МИНИСТЪРКАТА НА ПРАВОСЪДИЕТО КАЗА, ЧЕ ЩЕ ОРЕЖЕ БЮДЖЕТА НА ПРОКУРАТУРАТА…..ДА КИРИЛ ПЕТКОВ Е ЗНАЕЛ, ЧЕ ПРИ ПОДПИСВАНЕТО МА КЛЕТВЕННАТА ДЕКЛАРАЦИЯ, ЧЕ Е КАНАДСКИ ГРАЖДАНИН И Е ИЗЛЪГАЛ….ТЕ И ЗАТОВА НА КИРО МУ ВИКАТ - КИРО КОНСТИТУЦИЯТА, ЗАЩОТО ТЯ Е НАЙ ВАЖНИЯ ЗАКОН В ЕДНА - ДЪРЖАВА И ТОЙ И СЕ ПОДИГРА …..ФИНТИРАХА Я С РАДЕВ ЗАЕДНО БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ…
  ЖАЛКО ЗА НАС, ЧЕ ИМАМЕ ТАКИВА УПРАВНИЦИ…
 • 10 НКВД

  45 6 Отговор
  Тоя не го ли обичаха всички? Защо само му се подиграват по всички коментари?

  Коментиран от #14

 • 11 кир Ливанчо

  44 9 Отговор
  Адаш, не се предавай, обясни им, че канадското гражданство ти трябва, за да избягаш шри тъщата,като стане напечено тук и народът ти потъси отговорност.
 • 12 Много въпроси

  30 3 Отговор
  А в крайна сметка,кога ще приемете Истанбулската конвенция.

  Коментиран от #15

 • 13 Пенс

  29 6 Отговор
  Искам да попитам правната комисия към ЕУ. Как едно полова двойка по всички закони на природата може да има дете? Освен ако не е инвитро, да е заченато по естествен път или осиновен. Но в такива случай детето си има майка. Какъв ви е проблема на вас? И аз искам като нормален човек държавата да ми озакони едно чекмедже кюлчета и пачки. Къде са ми правата?
 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 15 Ще я приемат

  30 7 Отговор

  До коментар #12 от "Много въпроси":

  ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ много скоро . Това беше , част от сделката с американското посолство в България.Има и други сделки…пардон по точно е и много други неприятни изненади…
 • 16 Азиим

  32 3 Отговор
  Нямам спомен Борисов да е викан и разпитван. От въпросите е видно, че най-важна е Истамбулската конвенция за ЕП, другите теми са фон.
 • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 18 Обикновен

  31 4 Отговор
  Кире,махни ги тия брюкселци,дай да пуснем самолет до Скопие и да опазим хохлите от руснаците! Това са глобалните проблеми,а не че тока е тройно по скъп и хората едвам оцеляват!
 • 19 гостТ

  21 2 Отговор
  Пак ще се усмихне г-н Премиера и пак ще има - за нас законите не са важни - ние искаме да "ИЗЧЕГЪРТАМЕ" предните така ни е заповядаме така правим
 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 22 Стършел

  20 2 Отговор
  Бля,бля, бля..... То и други ходиха там. Даваха им списъци. Ходиха и в щатите. И какво??
 • 23 Киро лепнаха ти

  23 1 Отговор
  Още единпрякор…след Киро сълзата, кокичето наглеца, лъжеца, моста ,конституцията сега най новия прякор ти е Киро - мека китка !!!
  Ама споко. В Брюксел много се радват на такива!!!
  Може , да отговаряш на въпросите по- спокойно и лесно ако намигнеш на някой брюкселски тарикат!!!

  Коментиран от #25, #32, #42

 • 24 Вълк

  22 2 Отговор
  Оставка на зъбльото

 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 Андрей

  11 1 Отговор
  Физиономията на Кирчо е атрактивна и вдъхва, вяра, сила и увереност, но какво да се прави, когато джоба ти е празен и разваля Харвардската магия ? Лъсва фалша, голите обещания за просперитет, а живота с всеки изминал ден става все по-горчив !!!!
 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 Перо

  6 2 Отговор
  ЕС ги кани или призовава на разпит? Те си внушават,че са главен комисариат, а не международна организация с устав, равноправно участие и колективни решения. Все повече се приближава до СССР! Англичаните първи го разбраха!
 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 31 Фиаско

  18 0 Отговор
  Половината коментари са премахнати. Такава цензура и при ГЕРБ не е имало.
 • 32 Има още един

  10 1 Отговор

  До коментар #23 от "Киро лепнаха ти":

  Прякор.КИРО МЕНТАТА 2.
 • 33 А, ясно

  9 3 Отговор
  Просто харвардското мекеренце се провали по-бързо от очакването, макар и да се натяга до скъсване, пада му рейтинга и май ще го сменят с някоя друга еднодневка.
 • 34 Тодор

  2 4 Отговор
  Интересно заглавие.Но НЕВЯРНО.
 • 35 Бай Онзи

  5 6 Отговор
  Факти , направете задължителна регистрация за да имаш право да коментираш , защото тук е пълно с коментари на платени драскачи ! Пищат се лъжи , клевети , обиди ...Изисквайте регистрация , за да може да се търси отговорност на лъжците и клеветниците !!!

  Коментиран от #37, #43

 • 36 Биби Долапчиев

  8 0 Отговор
  Да викат целио парламаменд на смени,шо и они не знает каде са!
 • 37 Киро Ментата

  9 3 Отговор

  До коментар #35 от "Бай Онзи":

  Да не е дошъл 9 септември ,другарю.Че да пишем само хвалебствия за управляващите.Нали има IP адрес.Защо ти е регистрация!?
 • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 39 Европа и Балканите

  7 4 Отговор
  Сега вече Кирчо и Надето "настъпиха мотиката"!Европейски средства за правителство съставено от подставени лица на олигархията и ДС ще видим през"крив макарон"и "на куково лято"!
 • 40 Какви са тези"Гласове" които знаят,

  2 2 Отговор
  Какви въпроси ще задава!ЕК!! Лъжи и Маниполации от Името на някакви "Гласове"!!
 • 41 Факти

  1 2 Отговор
  Заседанието е закрито, откъде изкопахте въпросите?
 • 42 хиените

  5 0 Отговор

  До коментар #23 от "Киро лепнаха ти":

  се хилят така безпричинно. Подхожда му.
 • 43 кир Ливанчо

  4 1 Отговор

  До коментар #35 от "Бай Онзи":

  Интернет е свободно пространство и всеки има право да изкаже мнението си, каквото и да е то. Стига да не използва нецензурен език и да не обижда или дискриминира други участници в дискусията. Има правила за публикуване на коментари в сайта и това е достатъчно. Това да не ти е болшевишката диктатура на пролетариата, която не приема хората с различно от "правилното" мислене.
 • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове