Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 13:54 1 258 8

Удрят болниците с тройни сметки за ток, компенсират от заплати и отопление

  • болници-
  • сметки-
  • ток

Освен за електроенергия, те плащат повече и за други консумативи

Удрят болниците с тройни сметки за ток, компенсират от заплати и отопление - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Тройни сметки за ток плащат болниците в цялата страна. За да смогнат да покриват разходите за електроенергия, те трупат борчове, показва проверка на "Телеграф". Сумите в отделните лечебни заведения са различни. В малките например сметките са скочили от 4-5 хиляди на 11-12 хиляди лева.

В големите обаче пристигат фактури за по над 300 000 лв. За да компенсират, болниците трупат нови дългове и бавят плащания към доставчици. Ако цената на тока се запази толкова висока обаче, може да се стигне и до по-сериозни последствия.

„Проблемите, които се натрупаха, не са за сметка на болниците, а за сметка на пациентите. Истината е, че на места в страната вече се правят икономии. Намаляват се градусите в помещенията, в които се лекуват болни, ще започнат да се връщат хора от скенери и резонанси“, коментира пред изданието зам.-председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков, който е и управител на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ. „При нас увеличението на сметките е 300%“, посочи Марков.

Директорите на лечебни заведения в страната обясняват, че потреблението на ток по време на пандемията е по-голямо, а високите цени правят ситуацията непосилна. Освен за електроенергия, те плащат повече и за други консумативи.

„Нашата болница е по-малка и сметките не са толкова високи, но все пак се налага да не платим, да отложим или пък да съкратим други разходи. В други болници обаче, включително и частни има сметки за по четвърт милион лева. Някои от болниците може да задлъжнеят много, а това може да се превърне в конфликт с доставчиците.

В най-лошия случай може да се стигне и до спиране на тока“, заяви пред „Телеграф“ Красимир Грудев – председател на Националното сдружение на частните болници и директор на МБАЛ „Тримонциум“. „Тъкмо научихме коня да не яде и той взе, че умря“, коментира ситуацията пък председателят на Асоциацията на многопрофилните болници проф. Красимир Иванов.

Според изчисленията средното увеличение на разходите на големите лечебни заведения за периода август-декември м.г. е 142%, като само за декември увеличението е 243%.

От асоциацията настояват за целево компенсиране на разходите от държавата, като посочват, че болниците нямат постъпления заради спрения планов прием и пренасочването на голяма част от болничната леглова база за обслужване на COVID болни. „Здравната каса плаща за тези легла, но празните не носят приходи. В същото време разходите за отопление при тях остават“, отчита проф. Иванов, който е и директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

Наша проверка показа, че в най-голямата болница в Южна България – УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, вече има над 420 000 лв. задължения за електричество. Зам.-директорът по административните и икономическите въпроси доц. Момчил Мавров посочи, че през януари м.г. лечебното заведение е купувало ток на цена от 168 лв. за мегаватчас, а през януари т.г. цената вече е 397 лв.

Най-голямото здравно заведение в Югоизточна България – УМБАЛ Бургас, пък плаща със 100 бона отгоре за ток. Последната фактура на болницата е за декември м.г. и е на стойност 185 000 лв., докато година по-рано е била 85 хил. лв.

Ето защо там предприемат нов подход. Според зам.-председателя на Националното сдружение на областните многопрофилни болници д-р Стефан Филев без помощ от държавата проблемът с тройно по-високите сметки не може да бъде решен. Конкретно той даде пример с търновската болница, на която е управител.

През декември 2020 г. месечната сметка за ток там е била 40 хил. лв., а декември 2021 г. сумата вече е 110 хил. лв. В МБАЛ Шумен пък за последния месец на 2020 г. са платили 72 578 лв., докато година по-късно на бюрото на директора фактурата е за 227 387 лв.

„Не ме питайте как се справяме, засега сме спрели плащанията към други доставчици, за да покрием сметките за ток”, коментира директорът на шуменската болница д-р Димитър Костов.

Пред затруднения са изправени и лечебните заведения в Русенско. Разходите за ток на най-голямата болница в областта – УМБАЛ „Канев“, за декември 2021 г. са три пъти по-високи в сравнение със същия месец на 2020 г. В Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ разходите за ток също са три пъти по-големи – от 2500 на 7300 лева.

Солените сметки за електричество на места ще излязат солено и за персонала. В МБАЛ-Карнобат например предупреждават, че ако не бъде намерено кардинално решение на проблема, ще се прибегне до намаляване на допълнителните материални стимули (ДМС), а не е изключено да се стигне и до забавяне на заплатите на лекари и медицински сестри. Там през зимните месеци на 2020 г. са плащали средно 2000-2500 лв. за ток, а за миналия декември сметката е 9940 лв.

В общинската болница „Св. Иван Рилски” в Дупница също са принудени да покриват разходите за електроенергия за сметка на заплати и оборудване, посочи прокуристът на здравното заведение Мария Жейгарова.

Според председателя на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев, ако не се предприемат мерки, ще се стигне до финансов колапс, а някои лечебни заведения просто няма да могат да работят. Д-р Тотев е директор на общинската болница в Чирпан. Там през декември е пристигнала фактура за 28 600 лв., а само година по-рано сумата е била 8100.

В Бургас минават на фотоволтаици

Най-голямото здравно заведение в Югоизточна България - УМБАЛ Бургас, минава на автономна фотоволтаична система, с която ще задоволи почти на 100% нуждите си от електроенергия. Според предварителните разчети фотоволтаиците ще осигуряват нужното количество енергия през по-голямата част от годината, а болницата ще купува от доставчици само в най-пиковите моменти.

Проектът вече е в ход, а изпълнението му ще отнеме 300 дни. Към момента е приключил първият етап – изяло са топлоизолирани външните стени, подът и покривът на всички корпуси на болницата. Стартиралият втори етап предвижда изграждане на собствена фотоволтаична система, подмяна на осветлението с ЛЕД, ремонт на вентилационната и топлинните инсталации. На покривите на болницата ще бъдат монтирани соларни панели, които ще произвеждат ток за собствени нужди, ще се осигури и топла вода.

Плащат повече и за газ и кислород

Наред със сметките за ток болниците отчитат ръст и в плащанията за газ и кислород. В болницата в Чирпан например фактурата за газ е скочила от 8000 до 19 700 лв., а в Шумен – от 30 007 лева на 84 659. От УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, са направили разчет, който показва, че увеличението за електроенергия е 142%, за топлоенергия е 154%, а за кислород – 225%. В МБАЛ „Св. Анна – Варна“ пък сметката за кислород в рамките на една година е нараснала от 36 360 лева за декември 2020 г. до 76 700 лв. за декември 2021 г.

В същото време по-високи са разходите на болниците и за консумативи. „От началото на пандемията се сблъскваме с много проблеми. В първите месеци тенденцията беше една обикновена хирургична маска, която преди COVID струваше 4 стотинки, да се продава за 4 лв. След това цените бяха регулирани надолу, но това стана бавно и постепенно.

Сега плащаме 15-20 ст., което е четирикратно увеличение, но за нас вече е приемливо. Същото се случи и с кислорода за медицински цели, който в един момент скочи 4-5 пъти като цена. Тук също се пое компенсация, но и в момента цената е два пъти по-висока. Увеличение имаше на лекарства, на храна, на различни външни услуги“, коментира Красимир Грудев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 4 Отговор
    Удриии Кирчо. Они са гербави институции. Срини ги със земята и да почваме на чисто с наши болници. Чисти от гербави
  • 2 Госあ

    8 6 Отговор
    Отлична работа на фатмака и козяшката свита, които управляват държавата повече от година.
  • 3 Логично

    8 4 Отговор
    Когато е дадено на медици да управляват финанси и материални активи, и те са се нагърбили с тази задача - резултатите са логични! Да прочете някой някъде, че някоя банка има проблеми с цената на тока? Само медик, който не може да лекува хора би си изоставил професията и би станал чиновник, другите просто практикуват медицина!

    Коментиран от #5

  • 4 Деймос

    9 2 Отговор
    Кой ги направи "не битови" потребители ??
  • 5 pbdan

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Логично":

    Банките са лесни - вдигат лихвите по кредита, намаляват лихвите по депозита, увеличават броя и цената на таксите. Тая година са с 1,4млрд. печалба, това е 1% от БВП в такава "чумава" година. Лекаря какво да каже на пациента нуждаещ се от кислород - спирам крана, че увеличиха 4 пъти кислорода, тъй и тъй ще си изстинеш, ще спра и тока, че е 3 пъти по-скъп?
  • 6 Затваряйте болниците

    5 1 Отговор
    бай Ганьо няма нужда от здравеопазване, а от кебапчета, ракийка, цигарки, дизеларки и Кирчовци.
  • 7 Възмутен

    5 0 Отговор
    Ами това е резултата от превръщане на болниците в търговски дружества. В Германия има държавни болници а тука ги превърнаха в нещо необяснимо ! От държавата полупават и въртят далавери с лекарства от фирми на свой хора
  • 8 Прозорливец

    2 0 Отговор
    Представям си ако бизнеса се беше заринал с електрически превозни средства и им вдигнат тока с 300-400 процента? Е тогава да ги питам всички...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове