Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 17:04 4 180 19

Скандал в енергийната комисия за "Булгаргаз"

  • людмил йоцов-
  • булгаргаз-
  • газови сделки

В крайна сметка заседанието беше закрито

Скандал в енергийната комисия за "Булгаргаз" - 1
Снимка: БГНЕС

По-малко от 3 процента от подземното газово хранилище в Чирен са били продадени от "Булгаргаз" на 4 февруари. Това каза новият изпълнителен директор на дружеството Людмил Йоцов пред журналисти, след като излезе от заседанието на парламентарната Комисия по енергетика. По думите му количеството природен газ, което е било продадено тогава, е микс.

Според Йоцов събота и неделя част от стопанските предприятия не работят, освен това тогава е било топло времето и битовите потребители и топлофикациите използват по-малко природен газ за отопление. Затова са били продадени тези количества.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" изтъкна, че дружеството не може да си промени месечната заявка, която е утвърдена от "Булгартрансгаз". Йоцов увери, че сделките на 4 февруари няма да нарушат баланса на природен газ в страната, защото, ако сделките не са се осъществили, общественият доставчик е щял да има недовзет приход, който е щял да се прехвърли за утвърждаване на цените през другия месец. "Може би за април, май или юни, този недовзет приход трябва да бъде включен в ценообразуването", коментира той. Йоцов посочи, че по договор с "Газпром" е заявено максималното количество природен газ за февруари, а на 4 февруари е продаден излишък.

Йоцов добави, че сделките, които са сключени на платформата "Газов хъб Балкан" в петък, са анонимни. Това са били краткосрочни продукти в сегментите "в рамките на деня", "ден напред" и продукт "уикенд". Въпросната 3-секундна сделка, която се коментираше от бившия енергиен министър Румен Овчаров, е била само една и не е била за компания, за която Йоцов е работил. Освен това тази сделка е била за минимални количества газ.

Освен че са ползвани под 3 процента от синьото гориво от газохранилището в Чирен, "Булгаргаз" не е получил писмо от нито една институция, която да заяви, че трябва да се предприемат мерки и да не се добива газ оттам, а дори и да се нагнетява.

Междувременно председателят на парламентарната Комисия по енергетика Радослав Рибарски заяви след края на закритото заседание на комисията, че "Булгаргаз" не е сключвал сделка за 3 секунди на 4 февруари. По думите му сделките са сключени с няколко участника и количествата природен газ, които са продадени тогава, са разнородни.

Рибарски добави, че интересът на продавача е защитен и "Булгаргаз" не е ощетен от реализираните сделки. "Ако тези сделки не са били реализирани, количествата е трябвало да бъдат изтъргувани на нива около 138 лева. Сделките, които са били реализирани от "Булгаргаз" в петък, са най-различни и нито една цена не е под 138 лева. Реално по всяка една от сделките са реализирани печалби", уточни Рибарски.

Общото количество природен газ, което е било продадено от "Булгаргаз" на 4 февруари, е 37 400 мегаватчаса, посочи Рибарски.

КЕВР и ДАНС извършват проверки на тези сделки, допълни председателят на Комисията по енергетика.

Заседанието на парламентарната Комисия по енергетика, на което трябваше да се разберат какви са количествата продаден природен газ, продажната цена и купувачите по сключените сделки от "Булгаргаз" ЕАД на 4 февруари на газовата борса, беше закрито с мотив, че ще се огласи чувствителна информация. На заседанието трябваше да бъдат изслушани изпълнителните директори на "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" ЕАД, "Газов хъб Балкан" ЕАД, както и председателите на КЕВР и ДАНС.

Предложението да се закрие комисията направи председателят ѝ Радослав Рибарски. Представителите на ГЕРБ - Делян Добрев, Александър Ненков, Росица Кирилова, Жечо Станков и Теменужка Петкова, му опонираха, че е редно обществото да знае на какво основание "Булгаргаз" са продали природен газ на борсата. Според Добрев няма конфиденциална информация относно това да се оповестят имената на фирмите, които са купили синьото гориво.

В крайна сметка заседанието беше закрито.

На излизане от заседанието на комисията Добрев от ГЕРБ коментира, че се е оказало, че директорът на "Булгаргаз", зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов и председателят на газовата борса са нямали достъп до класифицирана информация и затова се е наложило да напуснат. В същото време те са знаели кои са фирмите, участвали в сделките на 4 февруари.

"Т.е. едни хора без допуск знаят кои са фирмите, а вие, които също нямате допуск, нямате право да ги разберете", коментира той. Затова представителите на ГЕРБ настояват тези фирми да се кажат пред българското общество. Според Добрев при търговията с електроенергия, която не е по-различна от тази с природен газ, тази информация е публична - както продавачите, така и купувачите. Затова той настоява

Добрев съобщи, че председателят на ДАНС е казал кои са фирмите и количествата природен газ, които са купени от тези фирми и на какви цени. Той обаче не разкри тази информация, защото депутатите от комисията са подписали декларация за конфиденциалност. Добрев допълни само, че е интересно да се разбере коя сделка на каква цена е сключена.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милиционер от ДС

    23 3 Отговор
    Милиционерите пълнят гушки като за последно.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 2 Отговор
    мафия престъпници
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Милиционер от ДС":

    такива мафиоти мутри убиха ИНЖИНЕР ГЕОРГИ ДИЧЕВ ШЕФ на АЕЦ ГРАД КОЗЛОДУЙ
  • 4 Бате Гойко

    17 11 Отговор
    За гербаджиите е важно, да има камери и микрофони! За да говорят лъжи и нелепици, да нагнетяват напрежение! Не им пука, какво е важно да се направи за хората!
  • 5 Щом

    5 1 Отговор
    не са стигнали до бой....
  • 6 ХПХ

    13 7 Отговор
    По времето на Тиквун имало ли е проверки за далавери и защо не са осветлени, защото навсякъде е далавера за попълване на шкафчетата.
  • 7 Те са

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Милиционер от ДС":

    За последно , защото са с Кирчовцте !
  • 8 pbdan

    15 2 Отговор
    37400МВтч се равняват на 3 540 000 куб. м. природен газ. Ако това са 3% от хранилището в Чирен, то неговият обем излиза приблизително 120млн. куб м. Капацитетът му обаче е 550млн.куб м. и ако аз греша - добре, но ако греши г-н Йоцов ко праим?
  • 9 Мошеници

    11 3 Отговор
    по големи и по прости от предишните!
  • 10 Реалист

    2 0 Отговор
    Аз съм в окаяно положение, заради хората, които са поробили българската нация!
    Те са виновни за моето нещастие!
    Те ми пречат да живея истински!
    Те пречат и на бг нацията да живее истински!
    Те са гадове от дъната на душите си!
    Те са лоши хора по природа , те са мръсни хора !
  • 11 Майна

    5 1 Отговор
    Това означава, че в момента се КРАДЕ БЕЗОГЛЕДНО НА ГЪРБА НА НАРОДА И ТО НЕ ОТ МАФИЯТА НА ГЕРБ!!! ТОВА КАКВО ГОВОРИ?
  • 12 ек ни изнудва с “ ек борсата за газ“

    3 2 Отговор
    Еуру сметки
    2 млрд. годишна вноска на българския народ в ек, като не може да не я внесем, но ек има правото по всяка време да ни спре евротраншове, да налага глоби.

    Друга евру сметка за евру газ от Русия през “ борсата на ек“
    От Русия пазарно договаряне- 200 $ за 1000 м3
    През “ ек борса за газ“ с такси, комисионни за ек посредници- 2000 $ за 1000 м3 за същата руска газ

    България потребява около 4 млрд м3 годишно
    От Русия директно пазарно договаряне-
    200 $ х 4 млн=
    Същия газ през “ ек борса“-
    2000 $ х 4 млн.=

    Излиза, че българският народ веднъж годишно дава 2 млрд. на ек, като ек го задължава също да купува газ през “ ек борсата“ за 2000 $ х 4 млн.
    вместо да си я купуваме директно пазарно от Русия за 200 $ х 4 млн.
    Колко губим заради ек всеки може да сметне сам!
  • 13 Бамбука

    1 2 Отговор
    Кои са играчите на газовия пазар ? Ами, такива, които са били през последните поне 12 години. Същите или подобни , които са и на пазара на ел. енергия през последните 12 години. Кои са играчите в петролния бизнес ? Ами, пак същите са този период от време. Да попитаме ли за "пристанищата" и концесиите ? Пак , същите. Пристанище Констанца обяви 64.5 млн товари за миналата година, Какви са цифрите за Бургас и Варна ? Е, няма кой да ни бие по заведения в пристанищата. Там сме Номер 1 ! Да попитаме ли за Канала във Варненското езеро ? 400 милиона назад. Това, също е важна част от енергийната и икономическа стратегия на България.
  • 14 Онзий

    3 0 Отговор
    ЕДНА М. ЗАПЛАТА Е СМЕТКАТА ЗА ОТОПЛЕНИЕ НА ГАЗ НА 3 СТ. ПАНЕЛКА м.ЯНУАРИ!!!! КОГА ЩЕ НИ СТИГНАТ ЕВРОПА?????????
  • 15 ПО ДЕЛАТА ГИ СЪДЕТЕ

    3 3 Отговор
    ДАЛАВЕРА НА НОВИЯ ДИРЕКТОР. МАФИЯТА СМЕНИ ЕДИН ПОМАГАЧ НА МАФИЯТА С ДРУГ ПОМАГАЧ. СЕГА ВИЖТЕ КОЛКО СА 4% - НАД 60 000 МЕГАВАТА ,ТОВА СА СИ 60 ГИГАВАТА. ТОВА Е ГАЗ КУПУВАН ЕФТИНО ПРЕДИ ДА СКОЧИ ГАЗТА НА БОРСАТА И Е ПРОДАДЕН ЕФТИНО НА ДАЛАВЕРА НА ФИРМАТА КЪДЕТО Е РАБОТИЛ ПРЕДИ ТОВА ТОЯ НОВ ДИРЕКТОР НА БУЛГАРГАЗ. ПП ВКАРА ВЪЛКЪТ В ОВЧАТА КОШАРА. НЕ Е ВИНОВЕН ТОЯ КОЙТО БЪРКА В КАЦАТА С МЕД А ТОЯ КОЙТО МУ ПОЗВОЛЯВА. ПП И ЧЕТВОРНАТА МАФИЯ.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЗАТВОР

    4 0 Отговор
    Това гелосано нахално същество не отговори на нито един въпрос точно. В първия ден като го назначили и направил далаверата с фирмата дето работил до предния ден. Това било нормално, кво толково с кого да се дялка като още не познава другите. Ако не го оставят да си дялка ще вдигне цената на газа ти да видиш. Те му казват що крадеш, той им вика и какво от това.
  • 18 Иван Иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ПО ДЕЛАТА ГИ СЪДЕТЕ":

    Пълни глупости. 150лв. на MWh евтино ли е? По същото време на борсата в Румъния цената е била 154лв.

    Коментиран от #19

  • 19 pbdan

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Иван Иванов":

    150лв/МВтч е равно на 915$/1000м3. При условие, че купуваме от руснаците за 510$/1000м3 сделката е на сметка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове