Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 22:32 2 336 30

При криза в Украйна имаме газови резерви за седмица

  • украйна-
  • газови резерви-
  • булгаргаз

Анализ на действията на старото и на новото ръководство на "Булгаргаз" направиха Васко Начев и Явор Куюмджиев

При криза в Украйна имаме газови резерви за седмица - 1
Кадър Bulgaria ON AIR

"В този ден за 7-8 часа са направени 18 сделки, продадени са 37 400 мегаватчаса. Цената, на която са сключвани сделките, е спрямо цената на борсата в съответния ден. Ако някой иска да омаловажи нещата, които бившето ръководство е правило, насочвайки фокуса на внимание към датата 4 февруари, може да го направи с всякакви интерпретации", заяви енергийният експерт Васко Начев в студиото на "Денят ON AIR".

Той открои основните разлики между сделките на старото и новото ръководство на "Булгаргаз".

"Прави впечатление, че за целия декември на частната борса "Булгаргаз" е направил 117 сделки за 257 000 мегаватчаса. От тях 97% са купени от един играч, останалите - от други двама консуматори. Част от сделките са сключвани на цена под борсовата. Не всички сделки са стигали до максимално възможната цена, която е можела да бъде реализирана. Над 1 млн. лв. са пропуснатите ползи от всички сделки през декември", отбеляза енергийният експерт.

Бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев отбеляза, че продажбата през борсата е най-прозрачният начин за търговия с газ.

"Предишното ръководство беше отстранено за същото нещо, което прави новото ръководство. Дали е реализирало сделка на 4 февруари за 3 секунди или не, не е толкова важно. Предполагам, че е ставало въпрос за договорка. Появяването на някакво количество на борсата и реализирането за 3 секунди означава, че някой е знаел и е имал парите и гаранциите. Дори и да е имало предварителна договорка - това не е неморално, не е и незаконно", подчерта Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него няма причина да се мисли, че някой умишлено се е намесвал в работата на "Булгаргаз", за да ощети българските потребители.

"Не вярвам в такива конспиративни теории. Или че не сме доставяли повече азерски газ, за да купуваме по-скъпия руски газ. На теория можем да договорим по-евтин руски газ. Сърбия успя, Унгария също", подчерта бившият зам.-енергиен министър.

Васко Начев обаче е убеден, че "Булгаргаз" е можел да доставя по-евтин газ, но не го е направил.

"В продължение на много месеци лично Николай Павлов обясняваше как няма никаква възможност за внос на повече азерски газ, тъй като интерконекторът не е готов. Шефът на "Булгартрансгаз" обаче в прав текст заяви, че няма проблем за внасяне на цялото количество. А това зависи единствено от договора с азерския консорциум. Въпросът е коя е причината "Булгаргаз" да не го прави - дали е еднолично решение на директора или има външна намеса", коментира Начев.

Той е убеден, че азерският газ няма да бъде толкова евтин през лятото. И двамата гости са скептични, че интерконекторът с Гърция ще бъде завършен до 1 юли.

"От 1 юли, когато ще имаме възможност да внасяме цялото количество азерски газ, той няма да е с толкова атрактивна цена. Имам подозрения, че интерконекторът няма да е готов за 1 юли, но за новата газова година, която започва от 1 октомври - ще е готов", заяви Начев.

Енергийните експерти прогнозираха, че евентуален конфликт в Украйна ще рефлектира на доставките на газ за нашата страна.

"В тази ситуация имаме резерви за една седмица. Все пак имаме по-големи шансове да не ни спрат доставките, защото нашият газ от Русия идва през Турция, а не през Украйна", заяви Явор Куюмджиев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мда

    15 2 Отговор
    Булгаргаз, според бившия началник беше печеливша, с наличности по банките. Но се оказва, че няма такива. Странно...
  • 4 Да му мислят шопите. Там са rъ3uфициранu

    9 21 Отговор
    Нашите ушанковчета повечето са там. Да мръзнат. Важното е украинците и нато да ошамарят путничетата

    Коментиран от #24

  • 5 Гуньо

    5 17 Отговор
    Факти,егаси русофилската агенция!Дайте на цензорите малко кебапчета и бира да омекнат!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 г5рдес

    9 0 Отговор
    Королация=кретенизъм
  • 9 Ювиги Хана

    22 2 Отговор
    След седмица значи ЕС ще усети вкуса на дебелия!
  • 10 Иванушка

    22 0 Отговор
    Няма страшно, Байдън каза да се увиваме във вестници и картони. Танкера със щатски дъвки и близалки щял да пристигне в края на май....май ))
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Чичо Вова

    11 1 Отговор
    Тя кризата ще продължи цели три дни
  • 13 Hoho Boho

    12 0 Отговор
    Споко, бре!
    Имаме кюмюр, а дърво ще има за всички...
  • 14 Кико

    9 2 Отговор
    Ами ще консумираме повече боб и щще си произведем Аман от разбирачи по всичко. Война в 21 век с пушкала забрави да има. Особено с участие на Русия
  • 15 Еко Талибан

    13 0 Отговор
    Колко време ни трябва, за да подкараме всички горелки обратно на кафеви въглища - също както в доброто старо време?

    Коментиран от #16

  • 16 ха ха хааа

    9 5 Отговор

    До коментар #15 от "Еко Талибан":

    Феновете на Путя ше държат ... Важно е да нема газ за "сороснята" ...🤭

    Коментиран от #27

  • 17 Дар за реализации

    6 0 Отговор
    Човек който се е родил, значи не е излишен!

    Коментиран от #26

  • 18 "Чалгар"

    18 1 Отговор
    Писна ми всеки ден да ме стресират, че утре щяло за има война, че цените ще продължават да растат, че заплатите ще ги замразят. Че глобалното затопляне ще донесе суши, наводнения, лоша реколта и глад.

    И руснаци и американци да вземат да си изтребват ракетите, да се унищожат взаимно, да унищожат и нас и Китай, и Африка ... Да се затрие сегашната ни малоумни и алчна цивилизация и който човек оцеле и поколението му. Да започва всичко отначало от каменната ера. Че да не се тормозим повече с вируси, растящи цени, суша, наводнене, глад ....

    Коментиран от #20

  • 19 Дар за реализации

    7 0 Отговор
    Хора които настройват хора против мен, това е така, защото техните господари искат аз да нямам кариера, развитие, жена, деца, както и други неща !
  • 20 Дар за реализации

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от ""Чалгар"":

    Нека да не си правим умишлени проблеми!
    Нека вие да възприемете факта, че и аз съм човек с чувства и да не направите цар или хан на България!
    Няма нищо лошо в това, което аз твърдя!
    Смятате ли че е редно цигари турци, американци и немци да управляват България?
  • 21 Дар от БОГ в 20 и 21 век

    10 1 Отговор
    До кога България ще е ромска, турска, немска и американска?
    България трябва да си има изградена политическа задкулисна платформа за управление на партии, нация и т.н. !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мнение

    13 1 Отговор
    Нищо нямаме. Тия папагали от правителството не знаят къде се намират с изключение на Нинова и евреите (които работят за себе си). А като гледам по телевизията Р. Овч. май пак е в играта.
  • 24 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Да му мислят шопите. Там са rъ3uфициранu":

    Ръсиш мозък,а имаш толкова малко.
  • 25 Ааа не

    5 1 Отговор
    Не ме интересува газа, интересува ме божанов да си намери трудовата книжка, иначе ще въвежда електронно управление след 20 години. Но в министерството ползват специално приложение за целта, грайндерчетп
  • 26 Ахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Дар за реализации":

    За теб има изключение от правилото.
  • 27 Еко Талибан

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха хааа":

    Че какво им пречи на Ханс и Сорос и те да подкарат на кюмюр тецовете?
  • 28 Рошко

    1 0 Отговор
    Иска да каже не га а гъ@ови резерви
  • 29 Енчо

    4 0 Отговор
    България да си подпише дългосрочен договор с "Газпром" и няма да има никакви проблеми заради скапаната Украйна.
  • 30 Лукреция

    5 1 Отговор
    Всички "бивши" енергийни министри продължават да "оперират" в енергийния сектор. Като тръгнем през Овчаров и стигнем до Добрев- момчето на герп със сочните джуки. Всички които имат ЧАСТЕН интерес се изказаха и дадоха мъдри съвети в своя полза. Всеки дърпа челгата към себе си и никой не го е еня за хората и бизнеса- консуматори на газа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове