20 Февруари, 2022 21:34 1 827 15

Александър Николов: Със сигурност ще вървим към развитие на ядрената енергетика

  • александър николов-
  • министър-
  • енергетика

Предстои да се уточни съдбата на така наречените "американски ТЕЦ-ове" в Маришкия басейн, заяви енергийният министър

Александър Николов: Със сигурност ще вървим към развитие на ядрената енергетика - 1
Снимка: БГНЕС

България със сигурност ще върви към развитие на ядрената енергетика и то така, че да сме по-малко зависими от текущите доставчици на гориво, резервни части и технология.

Това заяви пред БНТ министърът на енергетиката Александър Николов, който преди дни се завърна от визита в САЩ, където обсъди възможности за сътрудничество в областта на енергетиката.

Конфликтът в Украйна изнесе на дневен ред необходимостта от реална диверсификация, подчерта той. Според него страната ни има достъп до терминали за втечнен газ и не планира изграждането на допълнителни извън тези, в които в момента участва.

Министър Николов не каза категорично дали бихме могли да разчитаме на внос на втечнен газ от САЩ в случай на спиране на газовите доставки от Русия, но изтъкна, че не е невъзможно.

Проучва се ефективността на малките модулни реактори като евентуално се обсъжда дали може да се изгради подобна допълнителна мощност към АЕЦ "Козлодуй". За момента обаче няма категорични данни, че тази технология работи ефективно, стана ясно от думите на Николов.

По време на визитата си в САЩ енергийният министър е провел срещи с множество компании, от които очаква инвестиции у нас, свързани с проектите по Плана за възстановяване и устойчивост, и прехода към "зелена енергия".

Предстои да се уточни съдбата на така наречените "американски ТЕЦ-ове" в Маришкия басейн. По думите на министър Николов е обсъждано разширяване на инвестиционния им потенциал в "по-зелена" посока.

В "Говори сега" Александър Николов заяви, че според него има проблем в ръководството на "Топлофикация – София" и контролът в дружеството. По думите му "Топлофикация - София" е пропуснала възможността да се модернизира, участвайки в проекти с европейско финансиране.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помак

    20 2 Отговор
    Ава брат ас та мислих за профисонал и машкар ...а ти уидиса на акъла на ...и отиде да са молиш на америка...пфу...те ли освободиха предците ти.от робства...вярваи ми ...ништо няма да получиш от УсА...ништо...излишни пари за самало т чик....
  • 2 МАЛОУМНИЦИ 🤣

    26 0 Отговор
    Сетихте се че енергията е най важна!след 32 години дълбок сън!през това време народа се разболя и измря 😇
  • 3 Майна

    29 4 Отговор
    Този и Асен бяха привикани в САЩ и сега ще развиваме ЯДРЕНИ ЕЛ. С АМЕРИКАНСКИ РЕАКТОРИ, КОИТО ПОКАЗАХА ,КОЛКО СА ОПАСНИ И ,,ЧИТАВИ,, ...ЕХ, БЪЛГАРИ! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИТЕ?
  • 4 Стига глупости!

    27 2 Отговор
    Не щем Козлодуй, а искаме Белене, достройте Белене, реакторите са купени, какво ни занимавате с Козлодуй? БСП спят ли, че не довършат Белене, той беше и техен проект!
  • 5 йес сър

    21 0 Отговор
    Зночи, вместо да сме зависими от руско гориво, ще зависим от американско. И ще зачестяват случаите на аварии заради нестабилното им гориво. Толкова за развитието на ядрената енергетика. А американските ТЕЦове ще подпишат нов договор за държавна помощ с цена вече 3 пъти спрямо държавния Марица 2 (към момента лапат двойно) под предлог че ще имат увеличени разходи да си плащат сами въглеродните емисии. Т.е. пак ние ще им ги плащаме таксите, само че с нов договор да е сигурно лапането.
  • 6 Ааааа

    19 3 Отговор
    България върви на зле, много зле и много убийства, правят се експерименти с български граждани, нещата са ужасни, това правителство с Киро мошеника трябва да се маха! Президента може и да го оставят!
    И не искме Козлодуй а, искаме Белене!
  • 7 Адвокат

    17 2 Отговор
    Важното е да устискаме още малко, да не ни набутат американските боклучави реактори, и ще дойдат братушките и ще имаме читав реактор и АЕЦ Белене, тока по 10 Ст. и вадиме калориферите!
  • 8 101010

    18 1 Отговор
    Тодор Живков беше диктатор факт
    Но ако беше устискал властта още три години Ние щяхме да имаме мощност ядрена при това от 1200 мегавата а може би и още един блок в Белене като всеки от блоковете още тогава носеше по 100 милиона евро печалба при това се продаваше енергията на невероятно ниска цена тогава дневната енергия струваше две стотинки и две десети е нощната една стотинка и седем десети
    Скоро ще станат 40 години откакто тая мощност е започната и нашите нови управници демократи още не са решили какво да правят а струва досега милиарди на България
    Някой е за съд но за целта е нужно да имаме прокуратура
  • 9 Анонимен

    10 0 Отговор
    То беше ясно че отивате в САЩ на инструктаж - резултата е сега че ще купуваме и атомни реактори на хартия , също като самолетите. Ще ги платим сега пък ще ги получим след 30 години .
  • 10 1111

    8 0 Отговор
    И преди бяхме колония, но съветите развиха икономиката на територията. Новите западни господари обаче изслукват завзетата територия и после я захвйрлят. Такава ще ни е тъжната съдба - на бунището на историята. Тук липсват назионално съзнание и съпротивителни сили за нещо повече.

    Коментиран от #12

  • 11 ФАКТ :

    4 0 Отговор
    Ел.енергията е една от малкото стоки, които изнасяме, но както вървят нещата ще се наложи и нея да внасяме...
  • 12 Истината е,

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "1111":

    че СССР беше наша колония ! Внасяхме от тях на преференциални цени суровини - нефт(част от който даже изнасяхме), газ, желязо, дървесина, въглища а изнасяхме за него стоки, които друг едва ли би пожелал...
  • 13 dogan

    0 3 Отговор
    В прав текст ви казва - ще закриваме Марица изток. Това е лочино, тъй като енергетика в България е към русия. Те не търпят конкуренция, а я унищожават.
  • 14 666

    4 0 Отговор
    Абе направете си Беляне и хич да не ви дреме бе! Застъпете се за проекта и ще видите че ще стене.
  • 15 Истинският

    0 0 Отговор
    Сетете се защо не строят белене. Ако има белене тогава няма да имат оправдание за високите цени на тока политиците и няма да може олигархията да си пълнят гушите от средствата за фотоволтаиците. Никой не мисли за народа и в перспектива.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове