Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 19:53 1 765 13

Жега в парламента: Повече от 9 часа депутатите обсъждат финалния вариант на Бюджет 2022

  • парламент-
  • депутати-
  • 9 часа-
  • обсъждат-
  • бюджет 2022

От 1 април 2022 г. е предложена отмяна на окончателния данък върху придобитите от местни физически лица доходи от лихви по банкови сметки.

Жега в парламента: Повече от 9 часа депутатите обсъждат финалния вариант на Бюджет 2022  - 1
Снимка: БГНЕС

Народното събрание гледа Бюджет 2022 на второ четене. Премиерът Кирил Петков пристигна в Народното събрание заради гласуването на бюджета. В пленарна зала са и вицепремиерите Корнелия Нинова, Асен Василев, както и министри от кабинета "Петков", съобщават от БГНЕС.

Повече от девет часа вече продължава обсъждането на финансовата рамка на Бюджет 2022. Разискванията се излъчват пряко по БНТ и БНР.

Прогнозните данъчни приходи за периода 2022-2024 г. са базирани на основните показатели от макроикономическата прогноза на Министерството на финансите за периода 2021-2024 г. и на резултатите от прилаганите мерки от страна на приходните агенции за подобряване на събираемостта.

С проекта на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. е предложено като временна мярка за 2022 г. да се предостави възможност за използване на ваучерите за храна като разплащателно средство за заплащане не само за храна, но и за погасяване на сметки за ползвани за битови нужди електрическа енергия и вода.

От 1 април 2022 г. е предложена отмяна на окончателния данък върху придобитите от местни физически лица доходи от лихви по банкови сметки.
Най-значимите мерки в ключови сектори са в областта на политиката по доходите, където е разчетено увеличение на размера на минималната работна заплата от 1 април 2022 г. от 650 на 710 лв., в областта на осигурителната политика, в областта на социалната политика, политика в областта на здравеопазването и други.

Между първо и второ четене на законопроекта са постъпили над 100 предложения.

Първи взе думата депутатът от ГЕРБ - СДС Кирил Ананиев по заглавието на Закона за държавния бюджет за 2022 г.

"Още след подписването на коалиционното споразумение, коалиционните партньори заявиха категорично, че от 1 юли ще има актуализация на държавния бюджет, т.е. до 30 юни тази актуализация ще бъде внесена, за да бъде одобрена. Това наистина е прецедент в нашата история - още преди да е приет основният закон за бюджета, да се говори за неговата актуализация, което показва на практика, че този законопроект, който днес гледаме, няма годишен времеви характер", каза Ананиев. Той призова да се оттегли проекта на бюджет и докрая на месец март да се внесе истинският бюджет, който ще има годишен хоризонт на действие. По думите му, вторият вариант е този закон да не се казва Закон за държавния бюджет на Р България за 2022 г., а базов закон за държавния бюджет за 2022 г.
Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС пък предложи законопроектът да се казва анализ на държавния бюджет за 2022 г., тъй като истинският ще го видим през юни.

В дебата се включиха и от ДПС.

"Нулева толерантност към корупцията. Напомням, че този проект на бюджет всъщност не е онзи проект на бюджет, който МС е длъжен по закон да съгласува с Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество. В този проект на бюджет има 89 на брой повече преходни и заключителни разпоредби. Той не е преминал оценка за корупционен риск", заяви още Александър Несторов от ДПС.
Предложение на Любомир Каримански от „Има такъв народ” предвижда да бъдат отпуснати 20 млн. лева за БАН за проекти, които трябва да бъдат защитени. Източникът на средствата ще е от перото за ВСС. В Закона за държавния бюджет първоначално бяха заложени за БАН 119.8 млн. лв. От БСП предложиха 20 млн. лв. за повишаване на заплатите на преподавателите в държавните университети. 10 млн. лв. ще бъдат осигурени от перото на МОН, а другите 10 млн. лв. от бюджета на МРРБ.

Депутатите ще разгледат и предложението на ГЕРБ между двете четения за допълнителни средства за Селскостопанска академия.

Николина Ангелкова от ГЕРБ-СДС предложи 20 млн. лева повече за програмата за 35 евро за седалка на авиопревозвачи, тъй като по думите ѝ планираните средства за сектора са недостатъчни.

От ГЕРБ изразиха притеснения, че ако инфлацията продължи да расте, в скоро време тя може да стигне 10%, което ще убие икономически растеж. Компенсациите не биха помогнали сега, ако бяха дали навреме. И разкритикуваха, че "за пръв път от 10 години липсва политика на доходите".

Финансовият министър Асен Василев разясни, че над 800 млн. евро за ВиК сектора са били неусвоени в програмния период 2013 - 2020 заради ненаправени проекти. Имаме още малко да довършим проектите. "Имаме още малко време да ги довършим. Имайки предвид до къде са проектите, вероятно ще се наложи да връщаме пари. Това не е вярно, че няма пари за ВиК сектори, а че проектите или са забатачени, или липсват. Затова в коалиционните преговори заложихме актуализация на бюджет в средата на годините, за да може министерствата да подготвят проекти, за да се изпълнят и средствата да са целеви, и да се постигнат резултати - а не като сега, 2 години след края на програмния период да има 2,4 млрд. за ВиК сектора, които седят неизползвани, защото някой не си е свършил работата в последните 7 години.

Между първо и второ четене на законопроекта бяха постъпили над 100 предложения. Пленарна зала предстои да гласува предложението на Любомир Каримански, което предвижда да бъдат отпуснати 20 млн. лв. за БАН за проекти, които трябва да бъдат защитени. Източникът на средствата ще е от перото за ВСС. В Закона за държавния бюджет първоначално бяха заложени за БАН 119. 8 млн. лв.

По това предложение се заформи дебат.

Красимир Вълчев от ГЕРБ – СДС обърна внимание, че тези 20 млн. лв. няма да бъдат за възнаграждение, а БАН има най-голям проблем и предизвикателство с възпроизводството на научния потенциал, т.е. със задържането на учените. Същото е в Селскостопанската академия, която заради историческия малшанс сега не получава тази възможност, която ще има БАН", каза още Вълчев.

Проф. Андрей Чорбанов от ИТН заяви, че е факт, че темата е изключително актуална и науката е тази, която в моменти на криза помага на всяка държава да се възстанови. „Образованието и науката са двете страни на една монета. Другата такава монета е културата и изкуството. Без тези две монети, държавите представляват едни бананови републики, какъвто и бюджет да имат“, каза още Чорбанов.

От своя страна председателят на Бюджетна комисия и депутат от ИТН Любомир Каримански допълни, че в проектите на БАН се включват и необходимите възнаграждения. „Учените няма да останат без допълнително възнаграждение“, каза той.

Цончо Ганев от „Възраждане“ изрази мнение, че има каузи, по които по-скоро не трябва да се водят спорове. „Има каузи, по които не трябва да имаме разделителни линии. Трябва да имаме каузи, които да ни обединяват. Образованието, науката са неизменна част от това нещо“, заяви още Цончо Ганев.

От ГЕРБ-СДС поискаха повече пари за общините, в т.ч и за заплати, поставиха въпроса и за повече пари за ремонт на общинските пътища. Сред основните теми на дебата бяха и средствата за Северозападния регион и парите за общински пътища в област Монтана.

От "Възраждане" настояха за по-организирана политика в областта на спорта, по-специално стопанисването и използването на спортните зали.

Спор имаше и за парите в екологията. Обсъдена беше необходимостта от подпомагането на общините. Депутати от ГЕРБ-СДС предложиха допълнителни 250 милиона лева към
Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за ВиК инфраструктурата. Младен Шишков и Евгения Алексиева отправиха критики към управляващите, че пречат на реализирането на проекти в малките населени места.

Татяна Султанова от "Продължаваме промяната" коментира, че в екологията има 18 наказателни процедури. Наказателните процедури са вследствие на политиката, която се е провеждала последните 12 години, посочи тя. По думите ѝ има неефективно управление и усвояване на средствата по Оперативната програма „Околна среда“ (ОПОС).
Джевдет Чакъров от ДПС също каза, че малките населени места се нуждаят от подкрепа за инвестиции и децентрализация.

Отношение взе и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който каза, че проблемът не е, че няма пари за ВиК сектора. Проблемът е, че проектите или са забатачени, или липсват. Две години след изтичане на програмния период има неизползвани 2,4 млрд. лв. за ВиК сектора, защото някой не си е свършил работата последните седем години, допълни той.

Относно бюджетния дефицит вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев се обърна към ГЕРБ с думите: „Стремим се към бюджетен дефицит 0 лв. или се стремим да раздаваме на всички, както досега е правено? Или правим нещо съвсем различно, което е даваме средства там, където има готовност и ясни резултати – което е нашата философия?“.

По думите му няма никакви условно постоянни разходи, за които да се вземат заеми.

„Няма риск за свръхдефиците и със сигурност не вземаме заеми, за да плащаме заплати и пенсии“, допълни Василев.

Предстои народните представители да гласуват още предложение на БСП за 20 млн. допълнително за повишаване на заплатите на преподавателите в държавните университети.
Депутатите ще разгледат още предложение на ПП за 12 млн. лв. финансова подкрепа на държавните културни институти в областта на културното и аудиовизуалното наследство и на музеите и художествените галерии с регионален характер въз основа на проекти, одобрени по ред и условия, определени от министъра на културата.

Всички те са по чл. 1 от Закона за държавния бюджет по така наречената бюджетна рамка. 32.764 млрд. лв. приходи. Данъчните приходи са 30.352 млрд. лв. Разходите в бюджет възлизат на 20.061 млрд. лв. Разходите за общини са в размер на 5.612 млрд. лв


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потрес

    18 7 Отговор
    Така, оказа се, че след два месеца постоянни "анализираме", ПО, БСП, ИТН и ДБ са едни некадърници, които дърпат държавата ни към нищета. Позорно е! Махайте се кокорчовци в дън гори тилилейски! Избори! Избори сега!
  • 2 Мюмюн

    2 0 Отговор
    Другото го оставете! За нашия джинс повече пари ще има ли?
  • 3 Украйна

    12 1 Отговор
    Предвидиха ли пари за украинските бежанци, които вече тръгнаха към България?
  • 4 Рошко

    9 2 Отговор
    Как пък едно лудо камикадзе не се намери точно днес да влезе в парламента
  • 5 ха ха

    6 2 Отговор
    сигурен съм че и бюджета на германия или англия да го имат , ще го опоскат като гладни пирани
  • 6 Кибик

    3 8 Отговор
    От "Възраждане" настояха за по-организирана политика в областта на спорта, по-специално стопанисването и използването на спортните зали. - Все едно слушам Баце:)))
  • 7 Пффф

    9 4 Отговор
    Герб,това,ДПС,онова.Я ги отсвирвайте тези крадци и смело напред.Тулупите и хвъркатите скапаха държавата и вместо да има пранги,ги оставяте да съботират парламента.Вкарайте им шут и да не плямпат много.
  • 8 ???????????

    6 3 Отговор
    Направихме пак мноооооогоооо Голяма грешка със ТЕЗИ СМЕШКОФЦИ само празни приказки нищо за народа който гласува за тяххх ИЗБОРИ ОТНОВО (ИЗБОРИ ОТНОВО).............("")хахахаааа
  • 9 Аз съм ДЕПОТАТ и искам да ма ЕБАТТТТ

    2 2 Отговор
    ВАШТАМАЙКА ДЕПОТАТИ КРАДЛИВИ С 8000 ХИЛЯДИ ЗАПЛАТА

    Коментиран от #10

  • 10 ДА ИИБААА КИРООКАПУТААА

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Аз съм ДЕПОТАТ и искам да ма ЕБАТТТТ":

    Рекордни депутатски заплати – някои ще получават над 8000 лв.
    Премиерът ще взема 8700 лв., а президентът – над 11 хил. лв.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 нашия

    6 2 Отговор
    Асенеее....къде са 8-те милиарда "течове" в бюджета кои "щеше" да спреш давй ги в бюджета или те са предвидени ,НО за някъде другаде..????!!!!
  • 13 МРЪСНО КОООПЕЕЛЕ КИРОККААПУТА

    2 1 Отговор
    Рекордни депутатски заплати – някои ще получават над 8000 лв.
    Премиерът ще взема 8700 лв., а президентът – над 11 хил. лв. КИРО ЩЕ ОБЕРЕ БЪЛГАРИЯ И ЩЕ СЕ СКРИЕ ПРИ МУСТАФА - ЖЕНА МУ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол