Last news in Fakti

8 Март, 2022 14:30 2 058 46

ГЕРБ: България да има ново управление

  • герб-
  • управление-
  • кризи-
  • декларация-
  • тома биков

През последните месеци страната ни е изправена пред редица кризи във вътрешен и международен план. Нашето убеждение е, че кризисните времена предполагат навременни и целенасочени реакции, казват от ГЕРБ

ГЕРБ: България да има ново управление - 1

През последните месеци страната ни е изправена пред редица кризи във вътрешен и международен план. Нашето убеждение е, че кризисните времена предполагат навременни и целенасочени реакции, ясно поемане на отговорност и полагане на усилия за провеждане на интензивен политически и обществен диалог, който да спомага за преодоляването на различните предизвикателства. През последните месеци видяхме всичко друго, но не и подобно поведение от страна на управляващото мнозинство, се казва в декларацията, която беше прочетена от депутата от ГЕРБ - СДС Тома Биков.

Началото на решаването на всяка криза започва с нейното назоваване и осъзнаването на причините, които са я породили, в тяхната дълбочина. Усещането ни е, че настоящото управление няма потенциал да направи дори това. Още по време на служебното правителство, ние предупреждавахме за ръста на цените на електроенергията, както и за рисковете, пред които той ще постави българската икономика.

В отговор получихме отказ фактът на растящите цени на електроенергията да бъде включен в актуализацията на бюджета за 2021 година под формата на компенсации за бизнеса и потребителите на промишлен ток. В първите дни на настоящия парламент ние предложихме конкретно решение, което да компенсира българския бизнес за увеличаването на цената на тока на сто процента, като взехме предвид, че страната ни е производител и дори износител на електроенергия и може да си позволи това.

Резултатът е, че и до днес нашето предложение все още не е подложено на обсъждане и гласуване в пленарна зала, а правителството и управляващото мнозинство не са в състояние да предложат и вземат свое решение, което да даде адекватен отговор на тази криза. По-важният резултат обаче е, че през последните месеци, кризата с цената на електроенергията прерастна в мащабна ценова криза, която вече е извън контрола на управлението и с всеки изминал ден увеличава своите поражения върху цялата българска икономика. Заради бездействието на управляващото мнозинство и правителството по тази тема, предстоят масови фалити, увеличаване на безработицата и вместо преодоляване – задълбочаване на кризата.

На този фон войната в Украйна изостри още повече необходимостта от бързи и адекватни реакции на правителството. Вместо това, още в първите дни на тази война, управляващото мнозинство генерира правителствена криза, която приключи със смяна на министъра на отбраната. Още в първите дни след началото на тази война, ние вече берем плодовете на нейните негативни икономически последствия, без да имаме правителство и управляващо мнозинство, които да са способни да реагират отговорно и решително. През миналата седмица цените на бензина преминаха психологическата бариера от 3 лева за литър, което създаде паника в обществото и предизвика опашки пред бензиностанциите за пръв път от 1997 година насам.

Вместо да успокоят обществото и да гарантират, че в България има достатъчно количества горива и няма да се стигне до колапс, управляващите първо мълчаха, а след това обвиниха младежката организация на ГЕРБ, че е създала паниката. Нещо повече, в своята безпомощност, финансовият министър Асен Василев, заплаши всеки, който снима опашките пред бензиностанциите и разпространява кадрите в социалните мрежи, със затвор.

Припомняме, че подобни кадри се появиха не само в социалните мрежи, но и в повечето български медии, включително и в трите национални телевизии. Най-важното, което видяха българските граждани обаче не са кадрите с опашките пред бензиностанциите, а неспособността на правителството да действа в кризисна ситуация. Отсъствието на елементарна координация между различните министерства, тотално сбърканата комуникационна политика и липсата на потенциал за възприемане и осъзнаване на очевидни рискове пред обществото, са само симптоми на заболяването, което за това управление се превръща в хронично. А заболяването се нарича дълбока некомпетентност, съпроводена с чувство за непогрешимост и склонност към злоупотреба с власт.

Уважаеми колеги,

Управлението на страната не би трябвало да има формата нито на експеримент, нито на стартъп, нито на курс на обучение. Това е сериозна и отговорна задача, която би трябвало да се решава от хора, които имат необходимите подготовка, усет и воля за това. Длъжни сте да бъдете подготвени, защото нито един български гражданин не Ви дължи нито време, нито търпение. Време и търпение не Ви дължи и опозицията. Вие сте длъжни на обществото, а не то на Вас. Защото именно обществото ви е дало кредит на доверие, който в момента пропилявате по възможно най-безразсъдния и безполезен начин.

Още при учредяването на настоящия парламент, ние, от ПГ на ГЕРБ – СДС, обявихме, че имаме готовност да бъдем конструктивна опозиция и Ви предложихме нашите експертиза, опит и подкрепа за взимането на важни за нацията решения. Срещу това получихме тотален отказ за диалог, обидни квалификации и списъци за арести. Днес Ви казваме, че оттук нататък, отказваме да проявяваме разбиране към Вашата некомпетентност, безотговорност и липса на какъвто и да било усет за национално отговорно поведение. Считаме, че настоящата формула на управление е не просто неадекватна на ситуацията, а с всеки изминал ден ще нанася все повече щети и поражения на българския икономически, обществен и геополитически интерес.

От тази гледна точка, наш дълг е да бъдем безкомпромисна опозиция. Наша отговорност е да положим усилия, час по-скоро България да има ново управление, което е способно да отговоря на предизвикателствата на кризите.

Управление, което използва всяка секунда от времето си за решителни действия, а не за обяснения на поредния управленски гаф. В подобни съдбовни моменти на кризи, българската нация има нужда от единство и възможност да разгърне целия потенциал, с който разполага.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    81 6 Отговор
    Баце да не му се изпразни шкафчето :)

    Коментиран от #9

  • 2 Лъжеш куче

    91 7 Отговор
    Ама вече никой не вярва на ГЕРБ.
  • 3 Аз съм българин

    87 6 Отговор
    Под ново управление себе си ли имате впредвид? Иска ви се, ама няма. С тези мини, които сте заложили, който и да дойде ще е същото.
  • 4 Така е Биков

    77 4 Отговор
    може би ще има ново управление , но този път то ще ви вкара в затвора ...вие сте бита карта ,тотално изолирани ,не разбрахте ли!
  • 5 ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО

    51 8 Отговор
    Ей пародия на депутат от ОПГ Шайка, България има нужда от ново правителство не от простото Киро за да може да ви вкара всички във затвора начело с господаря ти Тиквата.
  • 6 Приятел,

    50 7 Отговор
    къде се бутат тия дето са без доверие вече. Като ония ден и Костов, където ще пращал наши батальони. Вие сами се овъртяхте до безкрай. Щи избираме нови до край ако трябва, защото има много кадърни хора в България.

    Коментиран от #34

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Нигога повече герб

    57 5 Отговор
    Без мишки и тикви
  • 9 Празно е чекмеджето...дааа, мъка...

    50 5 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Мъка. Да ги ожалиш
  • 10 Грульо

    37 6 Отговор
    "ГЕРБ: България да има ново управление"

    Да, точно така - а всички стари управления да не се допускат в управлението, щом са доказали, че не помагат на народа и България.
  • 11 Българка

    51 5 Отговор
    Ей тия гробари използват дори войната ,за да се докопат пак до кокала. Не че и аз не съм гневнйа на правителството, но не може хора, коити са вършили престъпления вместо да бъдат съдени и в затвор след конфискация на ограбеното, да драпат пак за държавната каца, за да продължат с грабежите.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 тикви

    30 4 Отговор
    Още ли ви се краде ГЕРБ,ДПС,СДС,БСП и др.?
  • 14 Петьо Петров

    29 4 Отговор
    Както винаги, меракът е по-голям от възможностите, но на всеки му се иска.
  • 15 112

    32 5 Отговор
    Вие официалната страница на греб ли сте, това платена публикация ли е, какво ли!?! И тоя убавец - какво ново управление, какви гръцки нощници.....
  • 16 Blackthorn

    27 4 Отговор
    Да! Но не и с вас!
  • 17 А това

    28 4 Отговор
    Същество Биков какво безподобно ГО е не го понасям
  • 18 Тоя

    32 4 Отговор
    не се спира да бълва змии и гущери ! Елементарно и злобно същество !
  • 19 оня с коня

    8 27 Отговор
    Хем недоволствате от Сегашното Управление,хем не искате ГЕРБ.Е КОЙ ДА БЪДЕ БЕ- Путин и Кадиров ли?Ще дойдат съвсем наскоро новите избори и този път ИЗОБЩО няма да ви питаме за Мнението ви,щото БОРИСОВ ще спечели ПОВЕЧЕ Гласове, отколкото всички останали Партии взети заедно.Ама ще ме репликира тука Някойси че Сънувам Буден ли?Ами паживьм-увидитекакто е сказал Руский человек.Мдааа!...

    Коментиран от #25

  • 20 Какво

    29 2 Отговор
    търси такъв двуличен подлец в Парламента ?
  • 21 роро

    24 3 Отговор
    И кое да е това ново управление бе клоун такъв?! Тези, които управлявахте миналите 12 години за ново ли го броиш?
  • 22 Ще има, но

    16 3 Отговор
    без вас, герберастите, ДъПъСъ, Бай Съ Пъ, Пръц Пръц и Дай Бг!
  • 23 НЯКОЙ

    23 3 Отговор
    Колко ли време Биков се е мъчил над това безсмислено съчинение!? Как си представя той, че след като докараха България до това катастрофално положение, някой ще прибегне до тяхната помощ? Та те са най-успешни в лъжите и краденето, за нищо друго не стават! ДА ДЪРЖИМ ГЕРБ ДАЛЕЧ ОТ ВЛАСТТА!!!
  • 24 ДОКО

    5 12 Отговор
    И АЗ СЪМ ЗА..ДА СЕ ВРЪЩА БАЩИЦАТА ГЕНЕРАЛА ОТ БАНКЯ БОКО ПЪРВИ КРАДЛИВИ ЗАЕДНО С ПАШАТА..АЗ СЪМ ЗА..АНАА
  • 25 Бай Онзи

    23 4 Отговор

    До коментар #19 от "оня с коня":

    Никога повече герб няма да управляват !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тъжно

    3 11 Отговор
    Още един месец,ако удържи Кире,
    се очаква да са без членска маса.
    При наличие на пробив,социален,
    гербера увяхва.Кире ,няма лостовия
    механизъм,за този акъл.До някъде
    лакомията на Василев ,го спира.

    Коментиран от #41

  • 28 Tутанкамон

    8 5 Отговор
    Да , крайно време е мутрата да се връща, Гешев сам не може
  • 29 Просто човек

    20 3 Отговор
    Абсолютни безродници... Във време на война, вместо да работят заедно за България, тея искат властта... Позор!
  • 30 Jacques Yves Moineau

    11 3 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува.
  • 31 Анализатор

    13 2 Отговор
    Първо се ДЕМУТРОФИЦИРАЙТЕ, пък тогава мислете за ново управление.
  • 32 Бик Томов

    14 3 Отговор
    Пак ще пиша- големи са ........ тия от ГЕРБ! НЯМАТ СРАМА ОТ НИЩО! Трайте си вече там тихо кротко, щяли опозиция да бъдат. Вие не сте никаква опозиция! Вие , заедно с ония тъпуци от Възраждане, сте едни долни , крадливи, много лошо възпитани нещастни хорица. Срам ме е от вас!
  • 33 ГЕРБ

    4 10 Отговор
    Победа победа победа
  • 34 Ако имаше

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Приятел,":

    умни хора и "тези" и "онези" нямаше да са на власт. Всички "те" правят чудеса, но "за собствения си джоб".
  • 35 сашко

    5 2 Отговор
    между бузките в ушите и накрая оцапахме очилцата... тоя е г.й
  • 36 Светла

    4 2 Отговор
    Може и това управление да си отиде, но никога повече ББ не трябва дори да участва в ново управление. Хора отворете си очите. Този се кара когато в на власт и когато не е на власт, иска пари и власт. До кога чудовища и простаци ще ни управляват.
  • 37 Светла

    4 2 Отговор
    Може и това управление да си отиде, но никога повече ББ не трябва дори да участва в ново управление. Хора отворете си очите. Този се кара когато в на власт и когато не е на власт, иска пари и власт. До кога чудовища и простаци ще ни управляват.
  • 38 Vojda

    0 2 Отговор
    Кога прахосахте 10 милиарда лева бе тиквеници? То голяма лакомия бе!
  • 39 Реалист

    4 1 Отговор
    Цените на горивата растат в цяла Европа. Ние да не сме на Луната? В Германия за десет дни от 1.55 € до 2.02 € . И не спират. Какво е виновно нашето правителство?
  • 40 Някой

    5 2 Отговор
    Ей подлого гербава предтани с вашите гнусни лъжи и вменявания на неистини. Благодарни да сте на новите управляващи, че са толкова меки с вас и още сте на свобода
  • 41 Пипи Чорапчето

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Тъжно":

    Каква членска маса те гони, бе?!;)
    ПП не са партия.
    Ти се коркай за членската маса на ГЕРБ, че за една година избори тренда ви все увиснал надолу;)
  • 42 LOSGIA

    4 1 Отговор
    ГЕРБЕРИ,ДОКОГА ЩЕ ДЕМОНСТРИРАТЕ САМО ДЕФИЦИТИ????????
  • 43 Влечуго

    3 1 Отговор
    Смени си партията и може да влезвш в следващото правителство. Във всички цветове се пребоядиса това влечуго гнусно и не го оцениха. Само като се покаже на екрана и на мига го изключвам. По голяма подлога и лизач няма.
  • 44 просто

    2 1 Отговор
    Акъл от гробари-Не! ....
  • 45 Герб!! Мафиотска Сикаджийска партия

    1 1 Отговор
    Създадена от ДС ченгетата, финансирана от 2те Немски фондации,!!! Тези нямат думата вече, идва времето да бъдат Съдени!!
  • 46 Анонимен

    0 1 Отговор
    Дори и да има ново управление вие пак ще сте в страни от него никой не ви иска особенно като нарекохте пенсионерите Лош човешки материал и ги подложихте да умират
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове