Last news in Fakti

10 Март, 2022 18:48 14 114 68

Марая Цветкова за ФАКТИ: Нинова упражнява натиск върху правителството и това може да ѝ се стовари върху главата

  • марая цветкова-
  • управление-
  • правителство-
  • българия-
  • бсп-
  • стефан янев-
  • кирил петков-
  • демократична българия

“Със сигурност русофилите и най-вече путинофилите осуетиха кандидатурата на Тагарев и БСП има някакъв пръст в това”, коментира политологът

Марая Цветкова за ФАКТИ: Нинова упражнява натиск върху правителството и това може да ѝ се стовари върху главата - 1
Марая Цветкова; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Управлението в България е вече на почти три месеца. За съжаление, колкото и да е рано да се правят обобщителни оценки, към момента няма и малки индикации, че промяната в добра посока започва.

За да коментираме това, но и различни други теми от политическия пейзаж у нас, от ФАКТИ потърсихме политолога Марая Цветкова.

Интервюто ни с нея четете в следващите редове:

- Г-це Цветкова, как можем да обобщим почти трите месеца управление на коалиционното правителство, което имаме?

- Не е пресилено да се каже, че е непосилно и би било такова и за опитните политици. От една страна, правителството наследява проблемите от управленията на ГЕРБ, а от друга е изправено пред световни предизвикателства като пандемията и войната в Украйна. Строежът на Турски поток и неглижирането на интерконектора с Гърция е казус, който обхваща изцяло това за което говоря.

- Различни общественици от седмици насам критикуват Народното събрание, и по-конкретно мнозинството на управляващите в него, че законодателният процес е твърде бавен. От гледната Ви точка на политолог, така ли е това действително?

- През последните години законотворческият процес беше доста забързан и хаотичен и това пораждаше нуждата от голям брой поправки на ключови закони. Ако сега се действа по-бавно, се надявам да е защото се търси качество на законопроектите.

- Продължава ли се дългогодишната тенденция, наложена най-вече в ерата на ГЕРБ и Борисов, фокусът да пада върху изпълнителната власт и конкретно премиера, а не върху законодателната? И ако да, медиите ли генерираме този проблем или у хората в изпълнителната власт, които и да са те, винаги се активира инстинктът да са максимално често пред камери и микрофони?

- Има политологични сравнителни анализи, които показват такава засилваща се тенденция и в развитите демокрации, тоест тук не сме изключение. Важно е все пак основната законодателна инициатива да е в ръцете на Народното събрание. Ако сега ситуацията налага по-чести изяви от страна на правителството, то нека поне да не се лансира тезата, че при отказ някой се “крие”. Политиката не е само пиар и е редно политиците да бъдат оставени да си вършат работата.

- Като споменах премиера, могат ли появата на последния протест на "Възраждане" и срещата с руския посланик Елеонора Митрофанова да се окачествят като политически грешки на Кирил Петков?

- Според мен те са по-скоро правилни стъпки с грешни нотки. Психологическият момент в главите на протестиращите от “Възраждане” при появата на Петков е силен и няма как да бъде обвинен, че се крие. Това, че беше там ще бъде много по-легитимиращо за него във времето, отколкото 5-те минути слава на “Възраждане”. Относно Митрофанова бе редно да бъде по-твърд и да не я оставя да се прави на умряла лисица.

- Встрани от това, виждате ли БСП като субекта, който най-добре експлоатира това, че управлението, в което участва, е зависимо от нейната воля?

- Не. За БСП в цялост не можем да говорим. Става дума за силното кадруване на Корнелия Нинова и приближените ѝ. До този момент налага само инспекции, забрани и смехотворна табла с цени. Натискът, който упражнява върху правителството, може да ѝ се стовари изневиделица на главата. Нека напомним, че тя също няма интерес от поредно служебно правителство на Радев.

- След като заради социалистите в последния момент проф. Тодор Тагарев бе оттеглен като кандидатура за нов министър на отбраната, подозирате ли, че те стоят и зад това посланик Митрофанова да не бъде обявена за персона нон грата в България - нещо, което е крещящо належащо заради поведението ѝ, личното нейното и това на подопечното ѝ посолство?

- Със сигурност русофилите и най-вече путинофилите осуетиха кандидатурата на Тагарев и БСП има някакъв пръст в това. А относно Митрофанова, след като България попадна в списъка на “неприятелите” на Путин, ще бъде и по-лесна формалната аргументация за отзоваването ѝ при нов гаф.

- Демократична България, една от любимите ни теми за коментиране с Вас, като че ли са елементът в коалицията, който единствен не може да защити нито една своя позиция, тоест на избирателите си, и с това тотално се обезличава. С оглед това, очаквате ли съвсем скоро да се появи нов десен или дясноцентристки субект на "политическия пазар"?

- Образно казано, “Демократична България” изцежда синята кръв от себе си и активните действащи лица са предимно апаратчици, които биха били поносими за спокойни времена, но не и сега. Място за нов десен проект има винаги в главите на този сегмент от електората. Този път обаче неговата успеваемост ще зависи от генерационната промяна на личностите в него, а не от външни обстоятелства.

- И като си говорим за нови политически проекти, бившият министър на отбраната Стефан Янев декларира, че е готов да оглави партия. Какво очаквате от него?

- Проектът на Янев ще бъде волтрон на ретро лявото с цифров дисплей, ако изобщо се направи, защото сякаш инерцията се губи.

- Ще се изненадате ли, ако след време Румен Радев подкрепи бъдещата партия на Янев и дори стане част от нея?

- Не. Още преди време бях казала, че Янев е лявата ръка на Радев, но засега президентът съвсем правилно изчаква да види как това ще се изроди.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бaро Вкаров

    75 20 Отговор
    Каква трогателна Харвардска драма!🙉🤡🥳👍
  • 2 Корни Импекса

    47 52 Отговор
    Вече не съм Импексова,а съм Лукойлова,понеже смуча милиони от Лукойл,и затова съм против санкциите срещу Русия, все пак са ми работодатели...Иначе се боря срещу високите цени на олиото,но за бензина си мълча,нали от Лукойл си пълня джоба и си купувам хотели по света........
  • 3 Октопус

    49 12 Отговор
    На Нинова главата и е голяма и може да си стовари каквото си иска
  • 4 Скрита

    39 52 Отговор
    Руска лимонка....това е Корни.....
  • 5 Красимир Петров

    41 34 Отговор
    Точно БКП(БСП)ще провали коалицията.
  • 6 Предлагаме

    57 10 Отговор
    Да приемем Христо Пинокио и генерал Атанас..ов в БСП----много ще им отива........
  • 7 Мерайче

    76 25 Отговор
    русофил не е обидна дума Русофоб е обидна,но ти не можеш да го разбереш.Що се отнася до Нинова си в дълбоко заблуждение.Нито нинова нито бсп са русофили,и това ще ги довърши съвсем. България е русофилска страна.На много хора не им харесва това,и правят всичко възможно да го променят но няма да успеят.

    Коментиран от #50

  • 8 ТаУмВзе

    34 14 Отговор
    Ухааа! Облизването на герберастията от пешко ли? Това е по убаво от жамбазкия платеняк бе!
  • 9 Бгр

    22 45 Отговор
    Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни Българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие! Руското правителство с предателски начин е успяло да издействува ферман от Портата, в който му се допуща да преселва Българите в своите омразни пустини. От него подкупени безчувствени някои си Българе скитат се по бедна България и мамят простодушнаго народа да се пресели в Русия, като му правят много лъжовни и мечтани обещания!

    Коментиран от #15, #21

  • 10 Боже

    49 15 Отговор
    Божеее. Тези герберасти спирка нямат. Цял ден ни заливат се чудят каква интрига да измислят и си пускат в медиите а..... лизаторите. Направо се уливат с глупостите си.

    Коментиран от #47

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Аре

    13 32 Отговор

    До коментар #11 от "Бгр":

    И некой потурковец прОЗд е сложил чинуд на Г.С.Раковски! Нема по-прости от путинофилите!

    Коментиран от #19, #31, #37

  • 13 Сивата чапла

    34 1 Отговор
    Леле, цифров диспелй! ........... Ученото си е учено!
  • 14 ИСТИНАТА

    7 31 Отговор
    Права е напълно!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БББББББББбббб

    35 3 Отговор
    КОЯ е тази?
  • 17 БББББББББбббб

    17 4 Отговор
    Все БСП вие ... със 200
  • 18 МНЕНИЕ

    38 6 Отговор
    Марайченце, хубавка си,.. ама защо толкоз си зла, ма чичовото...
    Мигар баща ти, майка ти не са били русофили, не са вдигали двата пръста за решения на БКП...
    Защо сега Нинова и БСП винаги са ви трън в очите... защото и те самите не знаят какви са
  • 19 БББББББББбббб

    27 1 Отговор

    До коментар #12 от "Аре":

    Много е лошо когато си НЕГРАМОТЕН?
  • 20 Toxic

    40 9 Отговор
    Цялата евроатлантическа утайка е изплувала по всички медии, за да ни облъчва и промива мозъците денонощно. Списъкът набъбва! Разумните хора отдавна разбраха каква е истината и тя е много неудобна за фашистките манипулатори.
  • 21 Сивата чапла

    25 2 Отговор

    До коментар #9 от "Бгр":

    Пак ма изтриха, за какво бе!
    На тая умната колежка тук исках да и обясня, че в Украйна е една от най-богатите почви.
    Копаеш в лопатата и камък няма да намериш.
    Хитлер е изнасял за Германия чернозем с вагони.

    За какви пустини говори изобщо?
    Та на времето, когато Бразилия, Аржентина правят призив към европейските хора да отиват и да се заселват в Необятната земя, корабите "правят" една малка грешчица и ги свалят в Северна Америка, щото там е нямало работна ръка.

    Така много бели от изтока се оказват в Северна Америка.
    Иначе в Бразилия и Аржентина има много българска кръв.
  • 22 Шок и ужас

    34 1 Отговор
    Мисирка!!!
  • 23 КРОКОДИЛА

    3 9 Отговор
    ЩЕ Я УНИЩОЖИМ - ДОКРАЙ ........................................................................................................................................
  • 24 Павел

    23 6 Отговор
    Продължаваме измяната и гроб ще се обединят, за да наложат окончателно фашизма в България, който не успяха за 12 години, помнете ми думата!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Аре

    9 27 Отговор
    В България трябва да се извърши незабавна депутунизация и декремълизация!
    Да се изразя по путлерски тертип!🤣🤣🤣

    Коментиран от #59

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бгр

    13 17 Отговор

    До коментар #25 от "Сивата чапла":

    Това е казал Раковски! Не аз! Човека е разбрал същноста на Руските имперски интереси и подло отношение към нас. А тази история която си учил е доста изкривена от бкп, разбирай кпсс(пак същите имперски интереси). А сега нещата не са много по-различни от преди 160 години!
    А ние българите сме много по-стара държава и народ от руснаците! И след изказването на Путин, че те са ни дали езика и азбуката, съм му много бесен!
  • 30 Бъдещето на България

    27 7 Отговор
    Това хлапе и то политолог. Вчера се излюпи - днес започна акъл да ръси. Родено 1996 год., но много "компетентно" за това колко са "лоши" комунистите. Мънинко, но си научило вече урока за някой долар повече. Данъкоплатците и него трябва да издържат със всичките му екстри.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ОЛЕЛЕ

    25 6 Отговор
    Това Марайче измислено и финансово лансирано е освен полупросто и много злобно. Сигурно тате е дърт гербераст.
  • 34 петков

    21 2 Отговор
    миличка ти да не си паднала от малмакс или от харвард сте най и по по трудно от там е да вземеш книжка за тракторист отколко харвардаска диплома бегай си играй
  • 35 МАЛКО ВИ ОСТАВА

    12 2 Отговор
    ХАЙДЕ СТЯГАЙТЕ СЕ СКОРО ЩЕ ВИ СМЕНЯМЕ МНОГО СЕ ЗАЛЕЖАХТЕ ИЛИ ТРЯБВА ДА ВИ ЗАКРИЕМ ТОТАЛНО ВТОРИЯ ВАРИЯНТ МИСЛЯ ,,,,,,,ЧЕ Е ПО ДОБРЕ .... ЗА НАС ЗА НАРОДА НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ........... НЕ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ .......
  • 36 Стивън Сегал - 2018 год.

    29 3 Отговор
    "Русофобията - това е психическо разстройство предизвикано от слабоумие и добро заплащане!"
  • 37 Само, че

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Аре":

    слез от кло.на и се научи поне да говориш. Между.ушието ти е празно. Жа.лък си не.грамот.нико.
  • 38 Бъдещето на България

    20 4 Отговор
    Това хлапе и то политолог. Вчера се излюпи - днес започна акъл да ръси. Родено 1996 год., но много "компетентно" за това колко са "лоши" комунистите. Мънинко, но си научило вече урока за някой долар повече. Данъкоплатците и него трябва да издържат със всичките му екстри.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Сссдд

    1 0 Отговор
    Надявам се
  • 41 Бгр

    8 12 Отговор
    И още: “ Послушайте, братя Българе, а особено вие от Видинска област!

    Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част.

    Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, свещеното писание и първото образование. Това е познато беки от сички свят и техните учени го признават. Но какво благодарение са отдали тия на Българите за това благодеяние! Ето:

    Разорили и завладели волжанското им пространно царство и порусили досущ тамошните българи, като им наложили насила езика си.”

    Коментиран от #63

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 proi4o

    1 2 Отговор
    Не се криеш от коментари във ФБ-----и this is хорошо:)) !!!
  • 44 Идьот

    5 3 Отговор
    Най-добре е да възкръсне П. Младенов с танковете. Или,още по-добре, мин. Чичибаба
  • 45 КУмЧО

    10 2 Отговор
    ВЯРНО, ЧЕ КОРНЕЛА ТРЯБВА ДА Е ИЗГОНЕНА..... АМА ТАА ГЕйРБАВА МОМА ☭ НА 25 ГоДИН ЩО СИ МИСЛИ, ЧЕ ИМА ПОВЕЧЕ АКЪЛ ОТ НАС..... ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ НАВСЯКЪДЕ СЕ ХВАЛИ, ЧЕ "вече е част от екипа на фондация „Конрад Аденауер“- ДЕМЕК ГЕйРБАВА☭ ОТВСЯКЪДЕ. ... МУ-ХА-ХА
  • 46 ИВАН

    11 0 Отговор
    Аман от аналлизаторки
  • 47 Гошо

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Боже":

    Като ония на Зеленски хората нашите същите
  • 48 Бля бля...

    9 0 Отговор
    Проветряване на зъбите...
  • 49 И тая е за Червения площад

    11 1 Отговор
    Говорят си двама РУСОФОБИ и единия казва:
    Вчера бях на Червения площад и се и3cpax в знак на протест против Путин!!!!
    Еее не те ли арестуваха? - пита другия.
    Да бе ще ме арестуват, аз не съм си свалял ГАЩИТЕ!!! - отговаря първият.

    Коментиран от #53

  • 50 Русофил имигрира в русия ... Ъъъ

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "Мерайче":

    2% - толкова се преброихте на 3 поредни избора ;)
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Цветкова

    9 0 Отговор
    Когато разбереш колко си заблудена ще е късно.
  • 53 Митака

    10 0 Отговор

    До коментар #49 от "И тая е за Червения площад":

    Адмирации!
    Смях се от сърце, денят ще е прекрасен!
  • 54 Бай Митко

    10 1 Отговор

    До коментар #42 от "Аре":

    Колко жалко е когато видиш каква простотия извира от някой не.до.кла.тен!
    Момче с това "Аре" си само за краварника!
    Наистина си за съжаление. Явно само краката са ти ходили на училище! Главата йок!
  • 55 ДФРТ

    12 0 Отговор
    Г-це Цветкова, стига с пандемията, сертификатите и войната в Украйна! Правителството не прави нищо във връзка с инфлацията, цените на горивата, храните, стоките и услугите, ДОХОДИТЕ, ПЕНСИИТЕ. Българите не са гласували "Правителство на пандемията и войната".

    Коментиран от #58

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ДФРТ

    2 9 Отговор

    До коментар #27 от "Това е истината":

    КОЯ Е ТВОЯТА РОДИНА, ЧЕ ЦИТИРАШ СЪВЕТСКО СТИХОТВОРЕНИЕ?
  • 58 Така е,

    10 0 Отговор

    До коментар #55 от "ДФРТ":

    На това дередже сме от тези полит-анализатори дето от политика нищичко не разбират, от генералите дето са повече от войниците, от професорите дето са повече от студентите, от НПО-тата дето са повече от държавните институции и от тези айлякчии в НС и МС.
  • 59 аре

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "Аре":

    Миризлив селяндурин, кво се правиш на отворен софиянец бе.
    Аман от селяндури, мисли си че като живее в София е голямата работа. Селяндурина навсякъде си е селяндурин. Дай му лафове да разтяга, акъл дето няма да раздава, интригант и друго нищо.

    За разлика от селяндурина, селянина си е на село - не се срамува, че е селянин, работлив, уважителен, учтив, всеотдаен!
  • 60 Щукар

    2 4 Отговор
    Цветки и целувки за тая хубавица!
  • 61 Народен Юмрук

    6 1 Отговор
    МърррАя, Както сте я подкарали, гледайте на вас да не ви стовари на главите Народната любов, че тогава на вас жална ви майка, а народа не го мислете.
  • 62 Васил

    2 4 Отговор
    Нинова е една скапана комуниста освен да си вдига заплатата и субсидиите нищо повече не прави.
  • 63 Реалността за съжаление е друга

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Бгр":

    А сега излез от пещерата, свали розовите очила и се поогледай! Само ди не се гръмнеш, ей!
  • 64 Добрин

    3 0 Отговор
    ДБ-то е обезличено още от самото си "сформиране". Единсвеното, което правят е да защитават интереса на тоя дето им плаща ...

    Коментиран от #66

  • 65 стига са се крили

    2 0 Отговор
    Сега е момента, да се натисне и да се довърши интерконектора. Новото правителство няма какво да се спотайва зад ББ. Тогава обстановката беше друга, сега е друга. До 2021 г Запада и по-точно САЩ хранеха симпатии към своите съюзници от ВСВ. Сега тези симпатии са подтиснати пред вида на чудовището което създадоха. Сега е момента, правителството да довърши започнатия от ГЕРБ газопровод.
  • 66 никакво съчуствие

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "Добрин":

    САЩ са наясно че Бойкикев не е искрен и го дава двоен агент. Те прецениха че Радев и тези двамата от Пропадането Продължава са прекалено алчни и корумпирани и ще играят по нейната свирка. Затова ги използват и после ще ги хвърлят на кучетата.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Ася

    1 0 Отговор
    Мария смешни сте ,хапете К.Нинова и Русия , а величаете САЩ ,НАТО и украинските нацисти ! Забравяте ,че голям процент сме признателен народ , не се продаваме за долари и постове!