Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Март, 2022 12:51 3 640 23

Проф. Михаил Станчев: Путин няма да изпусне Херсонска област

  • украйна-
  • руска агресия-
  • херсон-
  • донбас

Турция е с влияние в Черноморския регион

Проф. Михаил Станчев: Путин няма да изпусне Херсонска област - 1
Снимка: БГНЕС

Нов български университет ще издаде на български книгата на проф. Михаил Станчев „Третата световна война – Битката за Украйна“. Той е ръководител на Катедрата по нова и най-нова история в Харковския национален университет „В. Н. Каразин“, а в Запорожкия университет чете лекции по специалност Дипломация.

Първото издание на книгата, на която проф. Станчев е съавтор, е от 2015 година.

Още новини от Украйна

„Тогава написахме, че това е началото на по-сериозна и голяма инвазия, ако международната общност не се сплоти и не се противопостави на Русия. Това не стана нито след Грузинската война, нито след анексията на Крим и Донбас. Международната общност явно не дооценяваше стремежа на Путин, параноидалната идея да възстанови територията на бившия Съветския съюз.

Ако НАТО и ЕС, американците продължават така да наблюдават, ще имаме не само две Кореи, тоест две Украини, но се страхувам, че както по времето на Сталин той ще дойде към границите на бившия Съветски съюз и ще предяви претенции и към Финландия, и към Прибалтика, и към Полша“, посочи проф. Михаил Станчев в предаването „Хоризонт до обед“.

„Винаги преговорите са по-добри от бойните действия. Това, че Турция се включи като посредник, е много важно, защото Турция е една от страните, които имат съществено влияние в Черноморския регион и може да говори и с руската страна, и с украинската“, коментира проф. Михаил Станчев в предаването „Хоризонт до обед“.

По думите му темата за статута на Украйна като неутрална държава не е новост и още през 1990 година в декларацията за независимост на страната е записано, че „Украйна ще бъде извънблокова държава“.

По време на осемгодишната война в Донбас украинците внесоха изменения в Конституцията и в Закона за външната политика за стремежа на Украйна да стане член на ЕС и НАТО, уточни той.

Според проф. Станчев войнствената реторика и от двете страни в комуникацията между Кремъл, ЕС и НАТО е довела до конфликта в Украйна.

Запитан има ли риск страната да бъде разделена проф. Михаил Станчев отбеляза, че не изключва такава възможност.

Относно възможното присъединяване на ЛНР и ДНР към Руската федерация на принципа на Крим преподавателят каза, че това може да се случи.

„Честно казано, не виждам Украйна ще може ли да направи нещо без международната подкрепа.“

„Ще обявим неутралитет. Няма да признаем, че Крим е руски юридически, но явно ще продължим нашата теза, че това е нарушение на международното право – юридически се явява територия на Украйна, както и Донбас.“

Друг е въпросът, че Путин ще се опита да стигне административните граници на Луганска и Донецка области и да ги присъедини към Русия, както Крим, коментира проф. Станчев.

„Страхувам се, че не е само това. Путин няма да изпусне Херсонската област, пътя, сухопътния – от Мариупол до Крим. Страхувам се, че той няма да отстъпи оттам.“

Ако сравним датите за начало на първите две световни войни, се получава 68. Оказва се, че датата на сегашната война също дава число 68, посочи Михаил Станчев.

„Какво това означава, аз не съм астролог, но нещо явно означава. Може да бъде и странно, а може и не. Някакво обяснение би трябвало да има.“


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 59 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе главанак

    40 24 Отговор
    Сам си приказваш.Купуваме Рубли!Имаш РУбли,имаш Икономика,Имаш Хляб,имаш Животец!
  • 2 агент08

    45 25 Отговор
    Още един професор , изплувал от тинята!

    Коментиран от #6, #8

  • 3 user

    53 26 Отговор
    Колкото по-бързо Зеленски спре да слуша американците толкова по-добре за Украйна и народа и. Всяко превзето парче украинска земя от руснаците няма да бъде върнато включително и Херсонска област. Колкото повече марионетката Зелеснки не разбира какво прави и причинява на Украйна подвеждан от чужди сили толкова повече територия ще загубят.

    Коментиран от #16

  • 4 Тошо

    34 21 Отговор
    Отличници на Института за подлоги.
    Всякакви неудачници,калинки и олигофрени вече са се превърнали в медиен масив.
  • 5 pepy

    25 5 Отговор
    „Винаги преговорите са по-добри от бойните действия..."

  • 6 очевидец

    17 6 Отговор

    До коментар #2 от "агент08":

    А ти троле вземи си остани в тинята на блатото.
  • 7 недоумявам

    22 18 Отговор
    Е, как ще издааш книга за битката за Украйна, която още не е свършила?!

    Коментиран от #9

  • 8 pepy

    36 4 Отговор

    До коментар #2 от "агент08":

    "Още един професор , изплувал от тинята!"

    По-точно успял да се спаси от Харков...
  • 9 pepy

    38 3 Отговор

    До коментар #7 от "недоумявам":

    "Е, как ще издааш книга за битката за Украйна, която още не е свършила?!"

    "Първото издание на книгата, на която проф. Станчев е съавтор, е от 2015 година."

    Чукча писател - чукча не читател...
  • 10 Комон Сенс

    22 16 Отговор
    Дотри не трябва на глас да се твърди, че това е трета световна война! Камо ли книги да издавате с цел максимално усилване на внушението.
    Освен ако не искате точно това и да се случи? За няколк с ребърника планетата сте готови да изгорят продаждни нискоразредни полуинтелигенти.

    Конфликтът е вътрешен за СССР. И е по-различен от войните в Грузия, Армения, Хърватска, Сърбия, Косово, Босна и пр. само заради мащаба на заетите военни сили.

    Да, всеки такъв конфликт може да се превърне в иксрата , която да запли световна война.
    Учени, общественици, журалета, политици и диломати трябва да напраевят всичко възможно да го избегнат, а не да бутат бурета с барут и подпалкки в близост до горещата зона.
  • 11 Съветник

    30 13 Отговор
    Започва прекомерно отчетливо да се набива на очи, че има политическа сила, която прави каквото може да удължи конфликта, да го раздуха и да вкара допълнителни държави в него.

    Бъете бдителни!
  • 12 Васил

    16 17 Отговор
    Той Путя може да иска много неща ама няма да му се сбъднат желанията.
  • 13 Тоя бурсук

    19 12 Отговор
    Тоя бурсук нали се пънеше на герой от дупката си в Харков? Ама му отпушиха дупката се сурна към България.
  • 14 соломон напасания

    17 11 Отговор
    Пак тоя !За тоя каквото и да напишете все ще е малко но с една дума кръгъл идио..
  • 15 Мим

    16 11 Отговор
    Почти навсеки запознат е ясно ,че Крайна ще бъде разделена,с образувне на Новорусия с граница може би р Днепър .Така че когато това стане ще настъпи мир .Дано зеления по бързо го разбере и да си спаси останалата част,а не да жертва населението безсмислено...
  • 16 и аз така

    18 12 Отговор

    До коментар #3 от "user":

    А ти си мислиш че Зеления се интересува вече от Украйна ли ? Мислиш чее по глупав от нас и не вижда изхода от всичко ли ? Този е ЖИД все пак ? Според мен историята на Украйна приключи безславно с възраждането на нацизма и от тук нататък никой не може ида си създава илюзия че тази страна може да съществува самостоятелно . След всичко това което ще ИЗЛЕЗЕ в Б-я с закъснение по ОБЯСНИМИ причини не мисля че тази държава има както казах самостоятелно бъдеще .Това е мое мнение , и не ангажирам никого с него !
  • 17 Сандо

    13 11 Отговор
    От написаното в материала останах с впетлението,че знанията на тоя са на ниво вестници и заради това не може да бъде какъвто и да е професор.Поне не там,където професора е вид учител.
  • 18 Otoplitel

    20 11 Отговор
    Професоре.РФ няма да изпусне цялата Украйна.За Полша и Прибалтика съм почти сигурен,че ще преминат към Русия.Не трябваше да събуждате Мечока.Трябваше само да му дадете писмени гаранции.Този който не ги даде е виновен за събудилият се Мечок.А да го вкарате в хралупата,ще трябва много да го нахраните,а не да се опитвате да му прилагате санкции.
  • 19 Вехти Професор!! Вече ни писна

    9 4 Отговор
    От твойте Брътвежи, изчезвай на някъде!!
  • 20 Гай Турий

    4 2 Отговор
    Престанете да ни натрапвате тоя измислен професор и неговото книжле. Укропитокева подлога.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пламен

    1 0 Отговор
    Още един от платените...
  • 23 Какво хленчи онзи клоун Зеленски,

    3 0 Отговор
    това знае ли го -"По думите му темата за статута на Украйна като неутрална държава не е новост и още през 1990 година в декларацията за независимост на страната е записано, че „Украйна ще бъде извънблокова държава“." -какво реват сега украинците, едно са говорили друго правят, да се сърдят на краварите, те запалиха войната.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове