Last news in Fakti

30 Март, 2022 14:13 2 550 35

Нинова: Край на начисляването на такси и комисионни от колекторските фирми

  • корнелия нинова-
  • такси-
  • комисионни-
  • колекторски фирми

"Това става с приемането на закона за колекторските фирми. Вярваме, че с него решаваме дълго отлаган проблем и въпроса с многогодишния тормоз върху стотици потребители. Още днес той ще тръгне към Народното събрание", каза вицепремиерът

Нинова: Край на начисляването на такси и комисионни от колекторските фирми  - 1
Снимка: Нова телевизия

Колекторските фирми вече няма да могат да начисляват такси и комисионни. Това става възможно след приетия от МС закон, обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

"МС прие дългоочаквания закон за колекторските фирми. Вярваме, че с него решаваме дълго отлаган проблем и въпроса с многогодишния тормоз върху стотици потребители. Още днес той ще тръгне към Народното събрание. Вярвам, че ще бъде приет там, защото предварително е консултиран с четирите партии от управляващото мнозинство, както и с множество потребителски организации. Имаше много сериозно обществено обсъждане", каза още тя, цитирана от Нова телевизия.

Със Законопроекта се цели да се постигне изсветляване на работата на колекторските фирми и реален баланс между възможностите на кредиторите за търсене на задължения по законен, регулиран начин, така че да гарантират прозрачна и добросъвестна работа и категорична защита на човешките права и достойнство на потребителите.
Към настоящия момент няма защита на правата на потребителите в областта на събиране на вземания по просрочени потребителски договори, а съществуващите общи правила за защита на потребителите са неприложими, отбелязват от Министерския съвет. Приемането на единни правила за дейността на дружествата за събиране на вземания ще осигури високо ниво на защита на потребителите и ще повиши тяхното доверие в сектора.

Нинова изброи и някои основни неща от приетия от МС закон. „Фирмите, които ще изпълняват тази дейност, вече ще подлежат на регистрация. Ще трябва да имат капитал от 500 000 лева, както и застраховка "Професионална отговорност". В ръководството им трябва да има неосъждани лица или такива, срещу които не се водят дела. Те са длъжни, преди да пристъпят към каквито и да е действия, да уведомят длъжника и да го поканят да изпълни доброволно задължението си”, посочи тя.

Длъжникът ще има право да оспори търсенето. "Задължени са да не звънят и да не упражняват натиск върху хората от 8 до 19 часа и в почивни и празнични дни. Колекторите нямат право да искат по-голяма сума от първоначалното задължение - т.е. да начисляват такси и комисионни, с което един дълг от 50 лв. става 500 лв. Могат да събират само основното задължение и единствено лихвите за забави, които са законната лихва", уточни министърът на икономиката.
Законът предвижда сериозни санкции и глоби при неизпълнение на задълженията. Глобата за физически лица ще бъде от 5 000 до 15 000 лв., а за юридически и еднолични търговци - от 10 000 до 50 000 лв.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    35 12 Отговор
    Нинова

    Коментиран от #3

  • 2 Българка

    32 7 Отговор
    Кури,ние тия маабети сме ги чували. Кажи какво правим с горивата? Петрола поевтинява, а ние всеки ден се будим с по-високи цени????!!!!!
  • 3 Българка

    16 13 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Браво за нищоправене??? На какво си?
  • 4 Type

    37 3 Отговор
    Закон за частния фалит кога?

    Коментиран от #14

  • 5 Либералкомунде

    17 6 Отговор
    Лакърдийки за наивници. Спасяваме потъналия кораб на другарката Техноимпексова.
  • 6 нинова българомразката

    8 7 Отговор
    не можеш да скриеш антисоциалната си политика спрямо народа с такива популистки изказвания, не сме глупави....скоро ще бъде осъдена и тикната в затвора
  • 7 Емил

    21 1 Отговор
    И как, ма стрино, ще ги спреш, след като няма право длъжникът да оспорва пред съда?! Законът е изцяло на страната на кредитора - банките си вадят изпълнителен лист, без доказване на задължение и обжалването НЕ спира изпълнението!
  • 8 Селяк

    15 3 Отговор
    И как може да се разбере какво е основното задължение, след като ако длъжник има кредит от 5000лв към банка и е погасил 50% от него, губи работата си и спира да го погасява, то този кредит се изкупува на минимална цена от 500-1000лв от колекторската фирма, която след това начислява въпросните “законови лихви”, и уведомява длъжника, че дължи 5000лв, защото се бил забавил няколко месеца и пр. Нали се сещате, че лихвите за забавяне в банките са едни и в колекторските фирми други... така, че единственото нещо което направихте с промяната на закона е да забраните телефонния тормоз... останалото си остава но под друга форма.
  • 9 Вова Zавоевателя

    16 2 Отговор
    Ам ще имат ли право да ни бият?
  • 10 Тия фирми трябва да се забранят

    23 1 Отговор
    Не да им се правят закони.
  • 11 Пенсионер

    19 2 Отговор
    Освен да взимате тлъсти заплати друго не правите
  • 12 Вова Zавоевателя

    25 0 Отговор
    Колекторските фирми требе се забранят ма стрино, както и бързите кредити
  • 13 Аха

    24 2 Отговор
    Ако премахнете и ЧСИ - та равни няма да имате.
  • 14 Вова Zавоевателя

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Type":

    На дневен ред е Държавния фалит
  • 15 пенсионерка

    13 3 Отговор
    Тая излезна най голямата лъжкиня от цялата коалиция
  • 16 Курнелия

    13 1 Отговор
    Кокала е много сладък
  • 17 Гошо

    14 1 Отговор
    Задето излъга пенсионерите на следващите избори ще сте под 4%
  • 18 Следва изчегъртване на

    15 1 Отговор
    мутрите от плажовете . Концесиите са в противоречие с конституцията - а именно безплатен достъп!
  • 19 гост

    11 1 Отговор
    А оставка кога?
  • 20 Казуар

    11 3 Отговор
    Никой не казва кой плаща задълженията като сметки и кредити на тези които се крият и разчитат на чужд гръб.
  • 21 Как така?

    10 3 Отговор
    Нали колекторите от това живеят? На Корнела не й вярвам и една дума! Тя е Борисов в рокля. Затова се бяха подготвили заедно да управляват с ДПС, но ИТН и ПП ги прецакаха.
  • 22 а с топлофекацията който

    11 1 Отговор
    не разката живота без да имаме договор и неползваме нищо ще има ли промяна или ще продължават да се подиграват с нас
  • 23 само кокала и мекото кресло

    12 1 Отговор
    ви интересува Нинова , на другите избори и 5% са ви много ! Излязохте предатели ! Вие не сте БСП а шайка престъпници ! -3 гласа от семейството ми . Днес вие сте съюзници с Продължаваме измамата !
  • 24 Механик

    18 0 Отговор
    А тия дето вече са изгорели от т. нар. "колекторски фирми", които в същност се явяват рекетьори и мошеници?
    Всички неуреди дългове, трябва да се уреждат само и единствено от държавен арбитраж, който да е под прякото наблюдение на Омбудсмана на републиката.
    Всичко останало е грабеж.
  • 25 XXL

    8 1 Отговор
    Нищо не сте приели освен един законопроект, който може да отлежава во веки веков. Местафения Съвет не приема закони. Парламента ги приема.
  • 26 Бойко

    3 1 Отговор
    Глупости на търкалета
  • 27 Съдията Дред

    10 1 Отговор
    Не се радвайте, така всъщност превръщат колекторите в институция. За което се бореха самите колектори. Но няма да може длъжникът да си откупи дълга за цената, за която го е купил колектора, което беше най-важното.
  • 28 Нинова, колко процента е Законната лихва

    9 0 Отговор
    Която си начисляват Колектори те! Ч СИ са същите Кожодери, прехвърлят си потърпевшите едни на други!! Ч СИ са част от Мафията с Бели якички, заедно с Колектори те!
  • 29 Нинова, колко процента е Законната лихва

    7 0 Отговор
    Която си начисляват Колектори те! Ч СИ са същите Кожодери, прехвърлят си потърпевшите едни на други!! Ч СИ са част от Мафията с Бели якички, заедно с Колектори те!
  • 30 26363727282

    6 1 Отговор
    Общо взето намалиха им правомощията ,никакво отношение няма към хората тва си е за тех закон ,а тая го предлага като уж за хората ,плана продължава ,яко трепане на народ ,заличаване .По бабуински ще я карат за напред. Всичко в полза на банки,институции,фирми мачкне яката ,няма здравеопазване дигаш кръвно ,лоптат ти се съдовете и до там,щото само разсъдливите,умните ги хващат тия болести,а както се знае искат само просто,малоумно и с примитивно поведение да не знае ко става .
  • 31 Нинова"Законната лихва е била10, 6%??

    5 1 Отговор
    От кде е Законна?? Кой е определил такава лихва Нинова!!???
  • 32 Нинова? Законна лихва?? Основния

    6 1 Отговор
    Лйхвен процент на БНБ +10%??Нонова,никъде в ЕС няма такава"законна" лихва!!? Кожодерството Продължава Нинова!! Нищо не си направила, ако лихвата не стане5%както в ЕС!! Има и по ниски от 5%??най бедните ще продължат да ги Дерат с най високите лихви в ЕС!? Сваляй лихвите на Мафията ЧСИ и Колектори!! Новата Мафуя с белите Ячики и писалки те вместо Бухалките!?
  • 33 Ммм...да

    6 1 Отговор
    Когато оправите живота на хората ,тия мутренски фирмички и разни заложни къщи и казина ,сами ще фалират.Киро да се вземе в ръце.Стига мизерия.
  • 34 Иван

    5 1 Отговор
    Нинова, не боди очите на хората! Просто това е замажи Очи! Явно не знаеш как действат Колектторите и ЧСИ-тата? Едни на други си прехвърлят нещата и плащаш като Поп огромни такси и Лихви. Не им пука и закона ги защитава да си правят каквото си искат! Дано ти Уври главата Нинова!
  • 35 Пешо

    3 0 Отговор
    Тя каза и че, А1, Виваком и Теленор няма да вдигат цените ма от този месец са вдигнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол