Last news in Fakti

30 Март, 2022 18:20 2 740 52

Захариева за преброяването в РСМ: Данните са фалшифицирани

  • северна македония-
  • българи-
  • преброяване

Най-странното е, че само българите, преброили се извън страната, не са отчетени, за разлика от другите етноси

Захариева за преброяването в РСМ: Данните са фалшифицирани - 1

Разговарях с организации на българите в Северна Македония по повод резултатите от преброяването. Нашите сънародници са сигурни, че данните, сочещи едва 3504 българи в РСМ, са фалшифицирани, и скоро ще излязат с официална позиция. Най-странното е, че само българите, преброили се извън страната, не са отчетени, за разлика от другите етноси. Това написа във "Фейсбук" бившият външен министър Екатерина Захариева.

"Не бива да забравяме, че през последните 15 години 86 566 граждани на РСМ са получили българско гражданство, като са декларирали пред нашите власти, че се самоопределят като българи", припомня тя.

"За съжаление за пореден път наблюдаваме старата държавна политика в ход - дискриминация на македонците с българско самосъзнание и опит за тяхното маргинализиране. Тази намеса в правото на самоопределение е абсолютно неприемлива и противоречи на ценностите на Европейския съюз, към който нашите съседи се стремят. Крайно време е да осъзнаят, че българите в Северна Македония не са заплаха, а мост между нашите две държави", допълва още Захариева.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джипко бабаитко

    21 4 Отговор
    Македонците копират вашия модел, нормално
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Перо

    29 0 Отговор
    Да питат идващата от ЕС шушумига, къде са 100,000 българи, получили официално българско гражданство. Или има манипулация при преброяването, или има преследване и опасност от самоопределянето на хората към българския етнос! Нека измисления комисар да каже, кое от двете е ценност на ЕС?

    Коментиран от #31

  • 4 ха ха

    19 2 Отговор
    то с фалшиви закони ни унищожихте , и са ви ясни нещата
  • 5 Иван

    14 9 Отговор
    ЗАхарова на каква се изявяваш да даваш оценки и мнение? На власт ли сте още Герб и този който продаваше паспорти? Чака Ви съд и затвор.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БЪЛГАРИ!

    24 0 Отговор
    Без протести НЯМА да се оправиме НИКОГА !! Виждаме за 32 години без протести докъде сме стигнали ! Сега идва евреокомисаря по разширяването и ония Киро Мустафа ще му се надуппи и хоп тихо мълком сме дали съгласие за РСМ ! ПРОТЕСТИ Е СПАСЕНИЕТО НИ

    Коментиран от #35

  • 9 Очарован

    14 2 Отговор
    Захарче, върни се във външно, че тая, дето те смени, е по-некадърна и от тебе! Ти поне само пред бюрм-ците не беше почнала да сваляш гащенцата.
  • 10 Мдаа

    11 0 Отговор
    Еми....ако бях премиер бих подготвил с диверсия обявяването на Скопска Народна Република както и Народна Република Струмица с население самоопредекящо се като етнически белгари,след това щях да си вържа гащите чрез военен договор с Русия и Китай и щях да нахлуя в Македония спасявайки българите там...
  • 11 Заграбените

    5 9 Отговор
    милиони от теб и мъжа ти , ти дават самочувствието да плещиш такива лъжи и небивалици , ма ?
  • 12 Jacques Yves Moineau

    12 2 Отговор
    Говорила с българите в РСМ! Трябваше да говориш когато беше министър, не сега!
  • 13 Петров

    8 5 Отговор
    Поне не слагайте снимки на тази, плаши децата, а и за възрастните не е добре да я гледат.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Вова Zавоевателя

    11 0 Отговор
    Те паспортите ги продавахме по 5000евро на тези където неможеха да докажат български корени. Даже и Сиирийци, Авганистанци, Иракчани и Кюрди си купиха паспорти и шофьорски книжки
  • 16 Иве

    3 2 Отговор
    Хахахаха...Многу мерак имам бабо...
  • 17 Ала бала

    11 0 Отговор
    Е нали софтуерът с който извършваха преброяването бе направен от българска фирма и е идентичен с използвания при преброяването в България?! Излиза че софтуерът позволява фалшифициране и манипулиране на данните, което означава, че и българското преброяване е фалшифицирано и манипулирано! Например в нашия вход никой не бе преброен - нито по интернет, нито присъствено - но сме отчетени като преброени?! Шменти-капели стъкмистика!

    Коментиран от #19

  • 18 Фидоска

    6 2 Отговор
    Татар-пазарджишката Мата-Хари Катка ханъм пак смъкна ципчето си до пъпа! И какво - нищо : една ръбеста плоска "" "македонско-българска" дъска!
  • 19 Вова Zавоевателя

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ала бала":

    И аз не съм се преброявал обаче имам и Холандски паспорт. И понеже съм раждан в България са ме писали Българин обаче баща ми е от Конго и е роден там,а баба ми е от Нигерия и е родена там, а дядо ми е брат на Нелсон Мандела

    Коментиран от #33

  • 20 Територията

    11 2 Отговор
    В България има 5 милиона македонци! В РСМ има 1000 българи!
  • 21 мани мани

    8 0 Отговор
    Не че са фалшиви, просто не смеят да кажат, че са българи от страх за работата си, здравето си и пр.
    Тук в България познавам страшно много семейства, не отделни хора, ами цели СЕМЕЙСТВА, които нарочно не се преброиха, заради начина по който ни го натресоха, естеството на самото преброяване и въпросите, които бяха вътре... Кой си ти, че да знаеш, пък и да ме питаш, колко аджеба телевизора имам, имоти и какво ли не понеже в България подобна и каквато и да е друга информация е крайно недостъпна... Така че и българите в Макеландия са повече, и българите в България са много повече! Който вярва, че българите тук сме, там колкото казаха след преброяването 2021г., то аз имам много неща да му продам: обратно писмо от Дядо Коледа, отпечатък на крака на Йети, древна монета с надпис 315 година преди Христа и пр.

    Коментиран от #26, #40

  • 22 Вова Zавоевателя

    2 0 Отговор
    Другарите станаха крупни бизнесмени и едри земевладелци благодарение на прехода и ЕС. И в така създалата се ситуация като нищо могат да решат България да напусне ЕС
  • 23 Farkas Zoltan

    9 1 Отговор
    Другарко Захариева, има около 1 млн. турци,които са граждани на РБългария, голяма част от които са родени, израстнали в Турция и не знаят български език. Те българи ли са??

    Коментиран от #27

  • 24 Вова Zавоевателя

    8 1 Отговор
    Това не е хотел а е подпорна стена. Ората са си раждани в Македония и са си Македонци. Нашите политици не трябваше да признават Македонският език. Белгия е държава но няма Белгийски език. Австрийки език също няма.

    Коментиран от #25

  • 25 Орчо

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Вова Zавоевателя":

    Благоевградска област до Места е реално Източна Македония... РСМакедония е Западна, а окупираната от Гърция - Южна Македония.. Те не искат ли Съединение, както българите през 1885 г.?
  • 26 Няма такова нещо!

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "мани мани":

    Всички които имат български паспорт са в чужбина! Твърдят че са македонци, казват че някакъв в Кюстендил имал връзки в Скопие! От там им издавали документ че дядо им е българин, и за 750 евро вземат паспорта, шофьорска книжка и каквото им е нужно за чужбина! Другия вариант в българските дружества в РСМ за 3хиляди евро (оправяли работата,) но всички тези с паспорти мразят България! На повечето ако им отидеш на адресната регистрация, се озоваваш в трафопост в някое село!
  • 27 Не не са българи

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Farkas Zoltan":

    Те са депесари!
  • 28 Прав

    2 0 Отговор
    ГЕРБ са извън играта за дълго време гласятсе да ги заличават един по един от власта
  • 29 така така

    2 0 Отговор
    Да, там има поне 2 000 000 гербери. Всичко е лъжа и фалшификат!
  • 30 Деси

    2 0 Отговор
    Ти захарче още не си в затвора
  • 31 Тот

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    Преброителните карти на Българите се подменят веднага след преброителите.На всеки 10 преброители е имало 1 който да се занимава с тези подмени.Учудващо е ,че няма Сърби.От което си правя извод ,че това е фалшиви резултати.
  • 32 Селяк

    1 1 Отговор
    Единственото хубаво нещо на ск@пания ГЕРБ беше външната им политика спрямо Македония - 12г не отстъпиха и не им дадоха да гъкнат! Сега Кирчо се дупи на всеки и тихичко и без много говорене ще подпише! А онези 100хил македонци взели БГ гражданство не са го взели защото се самоопределят като българи, ами защото са предоставили български акт за раждане на техен родител или баба/дядо (без такъв документ, няма как да вземеш БГ гражданство), взели са го защото е в тяхна полза, а не защото се мислят за българи… такива не са българи, те са с промити мозъци, учили са по - новата македонска система с лъжливите учебници. За това от 100хил, само 3.5хил са се вписали като българи, останалите или ги е страх или са млади взели гражданството без да го мислят много!

    Коментиран от #42

  • 33 Со керез

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Вова Zавоевателя":

    Ти требва да си най-бледоликия "българин"! Като ДС-МВРо-"войводата" Карлос Контрера - мъпета?! На фона на милионите други баш-"бледолики" "българи" - побългрили се бивши "трудещи се циг@ни" от родата на Замфир Яшар - Тато (с БКП-псевдоним Тодор Живков - Янко) и делиорманския "бледолик" Пънчо Кубъдънъ - Бато авджията!
  • 34 фенче

    2 0 Отговор
    един келеш от Кавадарци, ми се хвалеше, че нито той, нито роднините му са българи, но се писали, и са им дали паспорти, чудя се дали този същия и семейството му, са се преброили, не всички от тези 85 000 са в чужбина, поне една трета са вътре в самата държава, едно 25 000 и повече, но нито един не се е писал българин, ето ви ги резултатите от вашата политика на раздаване на лесни паспорти
  • 35 Така е

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "БЪЛГАРИ!":

    Блгарите од Блгарија треба да протестираат и да наложат какво да се прави в Македонија. Не е доволно само вето. Сшто като застрашиха Србија и Грција за правата на блгарите.
  • 36 ойла ри пи

    4 0 Отговор
    Насила покръстената туркиня пак се изказа. Нерде Пуйкистан, нерде Македонистан? А, ханъм?
  • 37 Еми и аз

    2 0 Отговор
    имам германско гражданство, но това не ме прави германец
  • 38 Вергина

    0 1 Отговор
    Трябва даже да ги поздравим. Това са единствените българи, които от лимоните си направиха лимонада и си създадоха държава. Всичко друго е асимилирано. Даже се носят слухове, че и там вече е по-добре от тук.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 И защо

    4 0 Отговор
    да са фалшифицирани? Аз например съм от Мизия, и се определям като такъв човек. Мое право на определяне. Щом живеят в Северна Македония, логично е да са македонци. В Австрия говорят немски, но не се определят като германци, а са си австрийци. Те са си суверенна държава, и това е намеса във вътрешните им работи. Ако искат и марсианци да се пишат.
  • 42 Напротив

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Селяк":

    Герб повдигнаха въпроса за присъединяване на западните Балкани в ЕС, но ВМРО ги спря нарочно, заради търговищката им с паспорти.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ТАЯ ЩО НЕ Е В ЗАТВОРА ?

    2 0 Отговор
    .................................................
  • 49 ТОЯ Е ГОЛЯМ КАРКАЦИЛ ОТ ГЕРБ !

    2 0 Отговор
    ...............................................................
  • 50 Тео

    1 0 Отговор
    Защо не беше ти начело на Герб. За съжаление.
  • 51 Гербаджийски гьон сурат

    2 0 Отговор
    ама тази не е ли вече в затвора?
  • 52 ГЕРБ СА КАЛИНКИ МАЛИНКИ

    1 0 Отговор
    Росен Плевнелиев
    Държавният глава Росен Плевнелиев обяснява пред в.“24 часа“ политическите си амбиции
    “ Веднъж президент, завинаги президент „
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове