Last news in Fakti

1 Април, 2022 10:00 10 701 22

Северна Македония: след издевателствата уринирали в лицето ѝ

  • северна македония-
  • издевателства-
  • насилие-
  • германия-
  • роми-
  • расизъм-
  • дискриминация-
  • страх-
  • депресия

Злодеите нахлули в дома ѝ, пребили я пред очите на двете ѝ деца, а след това я унизили, уринирайки върху лицето ѝ – само защото е ромка

Северна Македония: след издевателствата уринирали в лицето ѝ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Селим Й. и съпругата му Мирса са уморени и отчаяни - от седмици не са спали нормално. Страхуват се, че полицаите ще дойдат и ще ги отведат. Преди три дни семейството е научило, че могат да ги върнат в Северна Македония. Засега още са в Германия, но не знаят какво ги чака. Селим е македонец, но съпругата му е македонска ромка - респективно и децата са роми. Поради това в родината семейството е заплашено от дискриминация и расистки атаки.

Травма, страх, депресия

Семейството живее в приют за бежанци в Брауншвайг, доста натясно. Мирса първоначално отказва да говори с екипа на ДВ, защото се срамува и страхува едновременно – от своите насилници. В крайна сметка се съгласява, но само при условие, че имената бъдат променени. „Преди няколко дни дори нямах сили да сготвя или да се погрижа за децата. Мъжът ми пое работата." Мирза е излязла от психиатрията само преди няколко седмици - била е там заради диагностицираната тежка депресия и посттравматичен стрес. Когато разказва какво ѝ се е случило, Мирса не плаче, крие емоциите си – за разлика от нейния съпруг. Тя изглежда тъжна, но и примирена. Взима медикаменти срещу депресията.

Злодеянието и тежките последици

Мирса разказва как злодеите нахлули в къщата ѝ. Съпругът ѝ не бил там. Нападателите я пребили, уринирали в лицето ѝ, опитали се да я изнасилят. Всичко това пред очите на 4-годишната ѝ дъщеря Ясмина и 7-годишния ѝ син Йонуз. Виковете на Мирса се чували от улицата. Съседите дошли и предотвратили изнасилването. Селим и Мирса отишли в полицията. Познавали нападателите, те били от техния квартал. Дотогава неведнъж били обиждали Мирса, наричайки я „циганка". Селим и Мирса искали да подадат жалба, но полицията отказала да я приеме. Вместо да им помогне, полицията информирала нападателите.

След това двамата решили да не остават повече в къщата - отишли при роднини. Чак по-късно, вече в Германия, Мирса щяла да научи, че същите нападатели десет дни по-късно са подпалили и изгорили къщата им. Селим отново ходил в полицията, но тя отново не предприела нищо. Дотогава Мирса вече била направила три опита за самоубийство. Селим продал последното останало имущество на семейството - колата, извадил нови документи за самоличност и всички заминали за Германия.

"Човек втора категория"

Ясмина няма спомени от случая, но Йонуз изпитва страх и до днес. Мрежата за травматизирани бежанци в Долна Саксония е диагностицирала и при него посттравматичен стрес. Бащата също страда от тежко физическо натоварване и пристъпи на страх. Административният съд в Оснабрюк, който трябва да се произнесе по искането на семейството за убежище, констатира, че достъпът до медицинско обслужване в Северна Македония е безпроблемен. Мирса обаче знае, че това не е така. „През целия ми живот са се отнасяли към мен като човек втора категория - тъй като съм ромка." Така се държали с нея и лекарите още като дете. За нея няма нищо изненадващо в това, че полицията не реагира на престъпленията срещу роми. В училище обиждали и биели децата ѝ, а учителите не правели нищо. Ромското население почти няма шанс да си намери работа, разказва тя.

Въпреки това Северна Македония е определена като „сигурна страна на произход". Това конкретно означава следното: тежката дискриминация спрямо ромското население не се признава, а молбите за убежище по правило се отхвърлят. Въпреки това семейство Й. се опитва да докаже дискриминацията. Но северномакедонската полиция така и не е започнала разследване, поради което доказателства няма. Семейството е назовало имената на извършителите, представило е снимки и видеоматериали от опожарената къща. Административният съд в Оснабрюк обаче отвръща, че при тези снимки не може да се определи нито къде, нито кога са направени.

Единичен случай?

Дружеството „Ромски център-Гьотинген" и политическата група „No Lager" оказват подкрепа на семейството. Те представят доклади за дискриминацията на ромското население в Северна Македония. Въпреки това съдът решава, че дори нападенията срещу Мирса да отговарят на истината, не става дума за системно преследване, а за престъпна несправедливост. Това, че полицията не е реагирала, било единичен случай. Сформираната от федералното правителство независима комисия „Антициганизъм" показва, че случаят на Мирса не е единичен. В своите доклади комисията отбелязва, че ромите в държавите от бивша Югославия са подложени на „голяма расова дискриминация и на произтичащите от нея социална и икономическа изолация". Мирса казва най-сериозно, че завръщането в родината не е опция - щяла да се самоубие, ако я екстрадират. Радва я само това, че в Германия синът ѝ ходи на училище и учителките са много мили с него, дори му поднесли подарък за рождения ден. „Беше толкова щастлив в този ден. Децата ми трябва да бъдат щастливи, трябва да са добре", казва тя.

Автори: Надин Михолек, Арбер Байрами


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За македонците

    56 0 Отговор
    и бруталното им отношение към българките в чужбина съм ви разказвал, вече

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Няма значение расата, такова отношение

    21 11 Отговор
    Не е човешко и престъпниците със сигурност ще бъдат наказани. Съмнявам се това да са германци.
  • 3 Тези

    56 1 Отговор
    Тези в ЕС ли искат да влезнат?

    Коментиран от #6, #14

  • 4 Недей да създаваш интриги

    21 34 Отговор

    До коментар #1 от "За македонците":

    Имам много приятели македонци. Живеем си супер и държим един на друг - всичко друго е мръсна политика и пропаганда
  • 5 сила

    43 14 Отговор

    До коментар #1 от "За македонците":

    само истински българин може да издевателства и да мрази неистово друг българин......така,че етническия произход на македонците е неоспорим
  • 6 Да, що? Ние как влезнахме?

    33 13 Отговор

    До коментар #3 от "Тези":

    С мутри, мафия, цигани... по-добри ли сме???
  • 7 Пич

    47 2 Отговор
    Е нека има някаква полза и от Германия ! След като събра камиларите на соцялно отглеждане , нека събере и ромите да дондурка ! Няма да тъжим !!!
  • 8 Забрана на ДВ

    80 8 Отговор
    По-лоши от тези неща се случват в България с българските пенсионери по селата от ромите.
    Но соросоидните медии заглушават всичко, и когато на някой му кипне и лично се разправи с тях, веднага се вади на показ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Blackthorn

    7 10 Отговор
    Те да са благодарни, че е имало само пии-пии, защото ще има и пуу-пуу :D
  • 13 Тракиец 🇩🇪

    39 20 Отговор
    А защо ма-нгалите бягат към арийска Германия ? Да си ходят в Индия тези БО:-КЛУЦИ ! Пак отиват в белия свят с цел да го разрушават. Ци-ганите не са за жалене . Това са изро/ди които трябва нон стоп да бъдат мачкани. Никаква толерантност към тези престъпници .. никаква

    Коментиран от #15, #21

  • 14 Човека КоZа

    15 8 Отговор

    До коментар #3 от "Тези":

    То пък един ЕС...
  • 15 Човека КоZа

    20 10 Отговор

    До коментар #13 от "Тракиец 🇩🇪":

    Не, че харесвам ман. Галите, но повече от тях мразя бандеровците и тия дето ми говорят за "бял свят". Мажи се с бялата си мощ по лицето и си лягай. Галицийски венец за теб и челядта ти.
    Z
  • 16 пппп

    39 7 Отговор
    И нашите циг ани говореха същото в Германия преди, за да ги оставят в социал ! Казваха, че в България ги бият по улиците не ги наемат на работа и други измишльотини! Така си стоег
    а на сициал, след това като свърши социала и трябва да почнат работа бягат от Германия в Холандия, после Швеция, Испания и т.н. Аз познавам едно циг анско семейство от 18 години така прави, сега са от 7 години в Германия пак на социал и никойне работи чакат
    на новите германчета дето народиха ! Апартамените им са безплатни, детски помощи, а бе да живее Германия
  • 17 pbdan

    13 7 Отговор
    Момичето на снимката дори в профил и на контра-осветление ѝ личи, че не е от дискриминираните.
  • 18 Абе,

    16 7 Отговор
    дойчезеле,смятате,ли ,че сме толкова тъпи,та ни пробутвате тези сълзливи измишльотини ?! Все пак не сме немци....
  • 19 Deutsche WC пропаганда

    11 2 Отговор
    Айде да си заврете eврoгeйските ценности там, където слънцето никога не огрява!
  • 20 дядо Йоцо

    3 0 Отговор
    Македонец, казват е чишир, това е панталон с две дъна -отпред дъно -отзад дъно, както и да го обърнеш все си е чишир
  • 21 Ромеец

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тракиец 🇩🇪":

    Бе то и в Индия да идат, пак в арииска страна ще идат. Виж за тебе не е много сигурно, за това се пишеш тракиец.
  • 22 Amo

    1 0 Отговор
    Евала само така.макета