Last news in Fakti

12 Април, 2022 07:55 2 011 17

БНБ: Инфлацията ще расте

  • бнб-
  • инфлация-
  • прогноза

Инфлацията в края на годината може да достигне 15,2%

БНБ: Инфлацията ще расте - 1
Снимка: БГНЕС

Инфлацията в края на годината може да достигне 15,2%, като вероятността за това е 60%, посочват от БНБ в новата си макроикономическа прогноза.

Според базисния сценарий на Централна банка нивото в края на годината ще бъде 9,6%, но има много голяма вероятност да е значително по-високо, като основна роля за това ще имат цените на ток, газ и петрол.

Припомняме, че и финансовото министерство ревизира прогнозата си за годишната инфлация за 2022 г. до около 10%. Най-голямата кредитна институция у нас пък УниКредит Булбанк в последния си макроикономически доклад назова цифрата 13%, която на мнозина прозвуча шокиращо. Сега БНБ качва още.

Преходът към въглеродна неутралност в държавите от ЕС и заявените намерения на тези страни да намалят зависимостта си от внос на енергоизточници от Русия водят до висока степен на несигурност пред прогнозата за инфлацията, посочват експертите от БНБ. Според Централната банка храните и енергийните продукти ще имат най-голяма роля за високата инфлация.

Отчитат се съществени рискове за по-силно нарастване на цените спрямо базисния сценарий. Тези рискове са свързани главно с повишение на цените на суровините на международните пазари спрямо заложените в текущата прогноза. Други рискове произтичат от възможни промени в регулираните цени на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия за битови потребители с оглед на същественото поскъпване на енергоизточниците, което все още не е отразено в тези цени. След изтичането на мораториума в края на март цените не бяха пипнати. Експертите обаче вещаят скокът да е в обичайния регулаторен период, тоест 1 юли.

Прогнозата на БНБ е заплатите през 2022 г. да нараснат с 9,6% в резултат от по-високата инфлация и задълбочаващия се недостиг на работна ръка. Но дори и при базовия сценарий инфлацията ще бъде колкото е ръстът на заплатите, тоест няма да станем по-богати. А при по-висока инфлация от 15,2% реално тя ще изяде ръста на заплатите и ще станем по-бедни през настоящата година.

Базисният сценарий на БНБ предвижда ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2022 г. да се забави до 2,1%, при очакван ръст от 3,7% в предишната прогноза от декември. По-малкият ръст на икономиката ще се дължи на по-малко увеличение на потреблението и на свиване на износа, обясняват специалистите.

Съществен риск пред прогнозата на БНБ произтича от възможното по-бавно усвояване на средства по европейските програми и изпълнение на инвестиционните проекти от Плана за възстановяване и устойчивост. Планът вече е одобрен от ЕК, но пък първите плащания по него ще тръгнат едва през есента.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    6 0 Отговор
    Нов управител, голема инфлация
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 УСА боклук

    20 1 Отговор
    Нали това е голямата цел на правителство и банковата система. Колкото по-голяма инфлация, толкова по-дълго време НУЛЕВИ лихви по депозити. И да се обезкости клетият български спестовник.
  • 4 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 0 Отговор
    Те 15% инфлация ги направиха за три месеца ‼️Вие "до края на годината" говорите ‼️
  • 5 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 0 Отговор
    Когато един артикул има намален 10% грамаж и увеличена 10% цена - КОЛКО РЕАЛНО Е УВЕЛИЧЕНИЕТО ❓❓❓❓❓❓❓/ за едни деца от втори клас питам ‼️
  • 6 Немо

    10 0 Отговор
    Ще расте , зер ! Не ще расте , ами - великан ще стане . Даже , не великан , ами исполинска ламя . Всичко ще съсипе , всичко ще изяде . Само тези - с "Харвардските" дипломи , не само ще оцелеят , ами и ще си тръгнат от съсипана България ужасно богати ,после ще разправят (някъде в САЩ или Канада) в компанията на други милиардери като тях - колко са се измъчили , докато са управлявали такъв варварски народ , като българския.
  • 7 Зззз

    16 0 Отговор
    Ами ще расте при положение, че едно 100 хиляди вземат по над 10 хиляди да не говорим ,за тоя от ББР с 31 хиляди какво ги интересува ,че всичко поскъпва . Имайте предвид че всички тези са в управлението.
  • 8 Българин

    9 1 Отговор
    15% годишно е инфлацията на майбасите, на всичко останало е 15% на ден! От както дойде промяната на Кирчо половината от хранителните стоки са скочили с 300%.
  • 9 ТОВА Е СРЕДНА ИНФЛАЦИЯ НА ГОДИШНАТА

    14 2 Отговор
    БАЗА! ИНФЛАЦИЯТА ОТ "МАЛКАТА КОШНИЦА" (ПРОДУКТИТЕ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ) Е ПОВЕЧЕ ОТ ...40% !!!
    КИРЕЕЕЕЕ, МАЛОУМНИКО... ОСТАВКА,БЕ..ВАЩА МАКЯ

    Коментиран от #12

  • 10 УСА боклук

    12 5 Отговор
    Не харвардците са виновни, а големият шейтан УСА. Вън от НАТО!
  • 11 Огнян

    15 0 Отговор
    Ако официално ми казвате, че инфлацията ше е 15 процента и повече, то значи релано ше е 100%.
    В същото време 2 млн дупи мизерстват с пари които едва стигат за ток и чистачката на входа.
    Да не говорим ,за официално признатите 1.5 млн икономически неактивни хора в трудоспособна въззраст, коиъто релано са 2 млн.
    И какв оизлиза? От 6 млн 2млн имат мизерни доходи, 2 млн нямат никакви доходи, а цените ще продължават да растат?
    Крайно време е да се занимаем със собствената си хуманитарна катастрофа!
    ПС. И само не ми пробутвайте партенката, че ви лиспвали кадри и ония 2 млн изхвърлени зад бора не искал ида работят. Истината е ,че просто в държавата няма поминък за тях, Нали по съшата причина 3 млкн души вече заминаха в чужбина!
  • 12 сметката е вярна

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ТОВА Е СРЕДНА ИНФЛАЦИЯ НА ГОДИШНАТА":

    40% инф,ация до тук. Но обешанията са тя да се удвои. Т.е. малката кошница ще поскъпне до 80-100%.
    Вече се случва.
    Причините за това тежко обедняване не са в послендите 2-3 месеца.
    Ето ти един механизъм - левът е вързан за еврото. не можем да печатаме левове. ЕЦБ обаче печата евро и утроява паричната маса. Левовата маса не бъда увеличена със съшата стъпка. Съответно покупателната способност на населението стагнираше 10 години, а сега вече потъва.
  • 13 хаберих

    3 0 Отговор
    Тази скси издутина, в мъжките панталони, на които жените не могат да устоят се нарича... портфейл!
  • 14 глоги

    3 0 Отговор
    Инфлацията в края на годината може да достигне 15,2%, като вероятността за това е 60%, посочват от БНБ в новата си макроикономическа прогноза. ДА,НО НА ПРОСТО КИРО ТОВА НЕ МУ ПРАВИ ВЧЕПАТЛЕНИЕ. ТОЙ ЩЯЛ ДА ДАДЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ НЯКАКВИ СИ СМЕШНИ 70 ЛЕВЧЕТА И ОТ ПЪРВИ ЮЛИ 6,1% ЗА ПЕНСИИТЕ. УПРАВЛЯВАЩИТЕ НА ЗАПАДНИТЕ, УРЕДЕНИ ДЪРЖАВИ ОТПУСКАТ ПО 200 ЕВРО,А НЕ ПО 35,КАТО КИРЧО И КОКОРЧО.
  • 15 УВ лампа

    5 0 Отговор
    По 200 евро ще получат пенсионерите в Гърция за Великден.
  • 16 Бай село

    4 1 Отговор
    Така и трябва. Колкото може повече да расте..да не мислите че само Зеленски иска да има имоти по цял свят..нека и нашите управници се облажат .само да питам как вървят договорите с Американските тур оператори увеличава ли се броя на желаещите американци да почиват на нашето черноморие..започвам нещо да се притеснявам че бедните улигарси в бг с по десетина хотела ще им дойде нанагорнище ще се чудят каде да настанят толкова много почиващи американци..
  • 17 Иван1

    6 0 Отговор
    Напишете в гоогле inflation in Spain или друга европейска държава и при тях нивата са почти като при нас, само че нас инфлацията ни хвана отново много бедни! И не знам как да е иначе при 6.9 милиона население- 2.1 милиона пенсионери, 1.1 милион от 0-18, и останаха 3.7 милиона в трудоспособна възраст. От тях работят 3 милиона, 0.6 милиона в държавния сектор...и останаха 2.4 милиона работещи в частния как да станат нещата...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове