Last news in Fakti

13 Април, 2022 17:18 5 730 24

Владислав Панев за ФАКТИ: Електроенергията от възобновяеми източници вече е важна и за националната сигурност

  • владислав панев-
  • демократична българия-
  • коалиция-
  • бнб-
  • руски газ-
  • зелена енергия

"Имаме всички шансове до следващия отоплителен сезон да намалим рязко потреблението на руски газ", смята народният представител

Владислав Панев за ФАКТИ: Електроенергията от възобновяеми източници вече е важна и за националната сигурност - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Всички изказвания на лидерите на ИТН са в посока, че какъвто и да бъде изборът на депутатите по темата БНБ, това няма да повлияе на коалицията и на нейното бъдеще. Ако съдя от техните изказвания, по-скоро опасност за коалицията няма”.

Това каза народният представител от “Демократична България” Владислав Панев в интервю за ФАКТИ.

Разговаряхме с него както по темата с избора на нов гуверньор на БНБ, така и за двуинстанционния съдебен контрол върху Оценката на въздействието върху околната среда при големи проекти и по голямата тема - диверсификацията.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-н Панев, в свое интервю казахте, че е 99% сигурно, че “Демократична България” няма да подкрепи Любомир Каримански за гуверньор на БНБ - защо оставате 1% вероятност?

- Не сме изговорили въпроса в парламентарната група - това е причината.

- Извън това, какви са причините да не дадете подкрепата си за него?

- Първо, защото в управляващата коалиция няма консенсус. Второ, заради биографията на г-н Каримански - все пак е бил изпълнителен директор на банка, която не е издържала стрес тестовете. Трето, заради данните, публикувани в медиите, че има 1 млн. лева откраднати пари, за които може би той не е виновен, но все пак трябва да се направи разследване.

Нищо не пречи след няколко седмици процедурата да се проведе отново, когато нещата бъдат изяснени. Според мен, ако Каримански не бъде избран, със сигурност трябва да има нова процедура.

- Ако при гласуването видим плаващо мнозинство, ще предизвика ли това ново разклащане на управлението?

- Едно плаващо мнозинство не би било добър знак. Не мисля обаче, че точно това би съборило коалицията. Виждаме, че скандалите вече стават публични, което е неприятен момент.

- Как коментирате тези скандали - виждаме, че от страна на ИТН има откровени нападки?

- Очевидно ИТН залагаха на кандидатурата на г-н Каримански в продължение на доста месеци и може би все още го правят. Донякъде разбирам тяхната гледна точка. Въпросът е да се съсредоточим върху важните неща за България, които далеч не се изчерпват и далеч не са изборът на нов гуверньор на БНБ.

Виждаме проблемите с войната, виждаме инфлацията и поскъпването на суровините, виждаме бежанската вълна. Това са изключително тежки неща, които правителството би трябвало да приоритизира. Всичко друго са неща, които в спокойни времена биха били важни, но сега би трябвало да бъдат на заден план.

- Говорейки за бежанската вълна, има предложение армията да се включи с помощ в регистрирането на пристигащите хора - какво смятате за тази идея?

- Хубаво би било да знаем повече за хората, които влизат в България, за да знаем какви са техните умения, за да могат да се включат по-бързо и по-ефективно в пазара на труда, който изпитва сериозен дефицит. Това би било добре и за тях, и за нас. Ако аз бях бежанец някъде, едва ли щях да искам да стоя в подслона ми за продължително време. По-скоро бих искал да се включа бързо в някаква дейност, за да бъда полезен и за себе си, и за околните. Това е win-win ситуация - и двете страни са печеливши. Добре е и за украинците, които идват у нас, добре е и за нашата държава те да имат работа, съответно нашият бизнес да си осигури допълнително кадри.

- Докъде стигна въпросът с изпращане на военна помощ на Украйна?

- Позицията на БСП, която е част от управляващото мнозинство, е ясна. Решението е разпределено в няколко парламентарни комисии, които трябва да го гледат. След разглеждане би следвало да влезе в пленарна зала. Виждайки какви са настроенията в Народното събрание, по-скоро такова решение ще бъде прието и оттам нататък ще е въпрос на изпълнителната власт каква точно военна помощ бихме могли да предоставим на Украйна. Това зависи първо, от позициите на отделните партии в изпълнителната власт и второ, от възможностите на българската армия.

- В Комисията по околната среда и водите беше прието предложението за отмяна на втората съдебна инстанция при спорни оценки за въздействието върху околната среда. Какво смятате за това решение?

- Това се отнася до обекти с национално значение. Втората инстанция беше премахната през 2017 година от правителството на ГЕРБ. В проектозакона на служебния кабинет - тогава министър на околната среда и водите беше г-н Личев, беше заложено връщането на втората инстанция, тъй като това би осигурило ефективен граждански контрол върху големите национални обекти. Практиката показва, че голямата корупция е точно при големите национални обекти. Смисъл от втората инстанция има заради контрола върху тези проекти, затова подкрепихме закона в този му вид на първо четене. На второ четене в комисия, по предложение на група депутати, втората инстанция отново беше премахната. Сега буквално имаме няколко дни да намерим решение на въпроса с евентуалното връщане на втората инстанция. Самият аз съм твърдо “за” връщането ѝ. Всяка промяна обаче трябва да бъде консултирана в мнозинството, консултациите продължават и сега.

С втората инстанция се упражнява ефективен граждански контрол върху големите сделки на държавата. Не е много логично бизнес проектите в частния сектор - например цех за производство на нещо, да минават две инстанции на обжалване на Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС), а големите проекти, които харчат милиарди от парите на данъкоплатеца, да минават само на една инстанция. Няма логика в това.

- Как върви процесът с демократизиране на процеса по инсталиране на соларни панели за лична употреба? Знаем, че получаването на всички необходими разрешения е сложен и дълъг процес.

- В момента се гледат промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, като те минаха на първо четене в комисия. Според тези промени административните процедури за инсталации за собствено ползване би трябвало да се облекчат значително. Това вече е важно и за националната сигурност. Заради войната в Украйна, ако една част от инвестиционните намерения в производството на електроенергия от възобновяеми източници бъдат реализирани, могат в някаква степен да заменят вноса на енергийни ресурси от Русия. Първо, зелено е, второ, осигурява ни независимост с местни ресурси. Естествено, че подкрепяме.

- Говорейки за енергийна независимост - мислите ли, че ще се справим с диверсифицирането ни?

- Според мен имаме всички шансове до следващия отоплителен сезон да намалим рязко потреблението на руски газ. Не съм сигурен, че ще успеем да го ограничим до 0%, но при всички положения можем да намалим дела на руския газ в българската енергийна система значително. Това е много труден процес, доколкото в продължение на десетки години не се е работило в тази посока. С влизането в експлоатация на интерконектора, това ще става все по-възможно.

- Връщам Ви в началото на разговора и темата за БНБ. Съществува тезата, че това ще е “препъни-камъчето” в коалицията. Мислите ли, че има такава опасност?

- Всички изказвания на лидерите на ИТН са в посока, че какъвто и да бъде изборът на депутатите, това няма да повлияе на коалицията и на нейното бъдеще. Ако съдя от техните изказвания, по-скоро опасност за коалицията няма.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    30 6 Отговор
    Един панел захранва една крушка.Трябва да си окичим целите балкони като онзи в Пловдив.И пак готви само когато е слънчево.

    Коментиран от #12

  • 3 Пълни Паразити

    29 3 Отговор
    и техните клакьори кога най-сетне тези гадове ще се махнат от управлението!
  • 4 Пич

    37 4 Отговор
    Соросоидния слуга , как венцеслави господарите си !!! Май не само шефа им Ристе е тъп , а подборката е изцяло такава !
  • 5 Грульо

    29 5 Отговор
    "Владислав Панев за ФАКТИ: Електроенергията от възобновяеми източници вече е важна и за националната сигурност"

    Възобновяеми източници панели от западни фирми. Зависими от запада на по-висока цена. :D

    Коментиран от #9

  • 6 Миролюб Бенатов

    5 19 Отговор
    Рашките да си завират и газа и тръбата ... знаете къде...
  • 7 ха ха

    20 5 Отговор
    Гаси зелената пропаганда... На религия го обърнаха затоплистите. От студ ще уморят населението и пак за възобновяеми източници дрънкат... Ми, бензинът в резервоара ми е напълно възобновяем, а слънцето след 5 милиарда години - не!
  • 8 плешо

    27 5 Отговор
    Този некадърник и другарчетата му от Дай България, никога повече не бива да влизат във властта. Тези платени национал предатели са готови и майка си да продадат на кравария, за да ги похвалят и да им дадат някои друг грант. Мръсниците трябва с тояги да ги посрещат и изпращат българите.
  • 9 kvy

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "Грульо":

    От западни фирми, правени в комунистически Китай! :)))
  • 10 Той

    23 3 Отговор
    Още един душманин на българския народ!Зелената електроенергия обслужва богатите!
    Обикновенните хора не могат да плащат за тази скъпа енергия,този обслужва чужди интереси

    Коментиран от #22

  • 11 733773773737

    12 2 Отговор
    Маркетингови лъжи .
  • 12 Оня

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Когато не си с много умствен капацитет ( както в твоя случай) е обикновено завинаги оставаш ...НЕумен !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Владислав Пенев? Идиот ли Си?? Каква

    19 2 Отговор
    Енергия от В Е И е важна за Националната сугурност!! Това е най скъпата част от Микса от който са образува енергията (тока) за потребителите!!? Явно Енергийната Мафия вие Спонсор или направо са си кипили Лоби в прламента!!!!! "Само Идиот неграмотен, може да твърди подобно нещо!! Милионери те с ВЕИ паркове станаха Милиардери!! Високата цена на Ел енергията идва ор високите цени на тока от В ЕИ и от двете Американски централи плюс милионите, които вземат Доган и Ковачки за Студения Резерв!! Енергия от ВЕИ има, когато има слънце и вятър, когато има?? Явно собствениците на ВЕИ паркове са ви купили, за да пишеш подобни Глупости!!
  • 15 Джо

    2 7 Отговор
    Ха,че кога не е било така.Това че руските подлоги заглушават всяка истина е друг въпрос!
  • 16 Каква национална

    6 0 Отговор
    сигурност го гони този? Всичко в БГ е Мафия, корупция, политическо лицемерие и геноцид. А най-големите далавери и кражби са в енергетиката. Там всичко е кражба.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 любител

    10 2 Отговор
    господин смотльо ти наясно ли си че с тези глупости за вятърни енергии зимата ще трябва да се топлим като горим фашкиите дето сте изак--и.
  • 19 ГУМЕН КРАДЕВ

    9 0 Отговор
    В това правителство спешно имат нужда от възобновяем мозък щото техния залязва !
  • 20 Я Я Я Я ДА

    4 0 Отговор
    ЛУДИ ШОПИ .....................ДОЛО ...........................................
  • 21 A ми

    3 0 Отговор
    Опростете процедурата за малките хора всеки да си поставя на покрива и вие я икупувайте на нормални цени .Не да правите соларни и ветрогенераторни паркове
  • 22 Георги Иванов

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Той":

    Точно обратното - зелената енергия трябва да е за всички - представи си инвестираш 10 хил.лв сега в панели и инвертор (ако имаш покрив разбира се) които ти се изплащат до 6 год. ! Инвестиция която се изплаща за по-малко от 10г. се смята за добра ( а в случая емного добра защото няма последващи разходи на време и средства). А панелите имат живот над 20г. , т.е. след като си си изплатил инвестицията имаш още поне 10-15г. безплатна енергия! Имам панели на 10г. които все още произвеждат същото количество ел. енергия ( само около 4 % спад за 10год.)
    Лошо е когато 1 инвеститор прави огромни "зелени" централи и после всички трябва да му плащаме за произведена енергия, за достъп, пренос и куп други щуротии!
  • 23 Вуйчо

    0 2 Отговор
    И Русия да върне на Украйна ядрените оръжия които тя и предаде 1994 съгласно договора от Будапеща
  • 24 Лъжлив Съби

    0 0 Отговор
    Напълно съгласен съм с 21 !
    Променете закона, стимулирайте домакинствата с ВЕИ-та до 5 kW и променете изискванията за ползване от Юридически лица! Иначе...! Иначе само приказки, приказки и...НИЩО! За какво Сте в парламента?