Last news in Fakti

12 Април, 2022 14:48 9 302 70

Спецсъдия: И да ни закриете, мафията ще ни приеме

  • спецсъдия-
  • вилислава ангелова-
  • спецправосъдие

Ние 10 години се обучавахме, наистина научихме много, каза магистратът Вилислава Ангелова

Спецсъдия: И да ни закриете, мафията ще ни приеме - 1
Кадър бТВ

Магистрати от специализираното правосъдие ще се влеят в редиците на организираната престъпност. Това предрече съдията от специализирания съд Вилислава Ангелова по време на обсъждането на второ четене на промените в Закона за съдебната власт в парламентарната правна комисия. "Ние 10 години се обучавахме, наистина научихме много. В залите ни се явяваха най-елитните адвокати в България. От всяко едно дело ние се учихме и затова се научихме. Ние вече се научихме. Дори и да ни изхвърлите от системата, организираните престъпни групи с радост ще ни приемат", заяви Ангелова, цитирана от в. "Сега".

Тя доразви тезата си, че през годините е имала дела за престъпления, свързани с културните ценности, и се е чудила как обвиняемите са успели да се организират по такъв начин. Стигнала до извода, че това се дължи на хора, които разбират от материята, но са били отритнати от държавата. "Тези кадри са преминали от другата страна", заключи спецсъдията.

С тежък словесен сблъсък, провокиран от главния прокурор Иван Гешев, започна обсъждането на законопроекта за закриване на специализираното правосъдие. Това е един от ключовите ангажименти на четворната коалиция към избирателите ѝ, на който Гешев и бившите управляващи от ГЕРБ остро се съпротивляват.

Пред депутатите от правната комисия шефът на държавното обвинение заяви, че само „мафията” има интерес от промяната. Той призна, че спецправосъдието не е било ефективно по отношение на борбата с корупцията. Но това според него се компенсира от работата му по организираната престъпност.

Гешев обвини управляващите, че са предрешили съдбата на спецправосъдието, и ги предупреди, че срещу реформата ще има „европейска реакция”. Накрая поиска да дебатира лично със съпредседателя на ДБ Христо Иванов – политикът, с когото най-често се сблъскват по въпроса.

Десният депутат Атанас Славов контрира Гешев, че прави политически изказвания. „Г-н Иванов желае ли да дебатираме или да си тръгвам?”, продължаваше предизвикателно да пита главният прокурор.

Иванов не издържа и му отговори. Той изтъкна, че Гешев в известен смисъл е прав – съдбата на спецправосъдието е предрешена, защото управляващите формации са се явили на избори с обещанието да го закрият. „Тук сме не да водим дебат, а да изпълним волята на избирателя ... Закриването на една или друга структура по политически причини е абсолютно легитимно в една демократична система”, допълни десният политик.

Това отключи истински словесен порой от страна на Гешев. Той обяви, че управляващите нямат нито един юридически довод за предложенията си. И констатира, че специализираните съд и прокуратура се „закриват, защото работят”.

Милен Матеев – шефът на правната комисия, на няколко пъти се опита да възпре речта му, но не успя и се примири, че ще го чака да приключи. Когато се изчерпа, Гешев пожела успешен ден на депутатите и си тръгна. А комисията започна работата по законопроекта.

Първи думата взеха от ГЕРБ, които отново се обявиха против закриването на спецправосъдието. Според депутата Анна Александрова последните доклади по механизма и сътрудничество са доказали тезата, че тези структури работят срещу организираната престъпност. Тя предупреди, че делата срещу мафиотски групи ще се гледат трудно в страната заради местните зависимости и даде пример с Бургас без обаче да влезе конкретика.

Репликира я народният представител Атанас Славов, който я посъветва да се запознае с разследването на Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол", в което главно действащо лице е бившият съветник на Бойко Борисов - Яне Янев, за да научи за зависимостите в съдебната система.

После се изказа Дани Каназирева от ГЕРБ, която попита Славов дали действително смята, че правосъдието ще стане по-бързо и ефективно със закриването на специализираните съд и прокуратура. Тя застъпи мнението на главния прокурор Иван Гешев, че проблемът е в големия формализъм в наказателния процес. Славов от своя страна я попита за едно дело от висок обществен интерес, което е приключило с присъда в специализирания съд, на което Каназирева не отговори.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 49 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 баба Яга

    105 4 Отговор
    Да се вливат и в канала 👍🏻🤡
  • 2 хъхъ

    153 4 Отговор
    Освен красавита, си и умница. Как така "толкова почтени хора" като вас ще идат в редиците на мафията? И всъщност не работите ли много добре и сега с тази мафия - закриляте я и опрасквате неудобните? Що за глупост е този частен съд? "Специализиран"

    Коментиран от #39

  • 3 Последния Софиянец

    74 5 Отговор
    Там им е мястото.
  • 4 Мафиот

    106 6 Отговор
    Точно пък теб, дето си на снимката, може да те вземем само да плашиш гаргите на полето.
  • 5 спец гешоф

    111 5 Отговор
    Гербаджиите си направиха частен съд за да опраскват противниците.
  • 6 Лельо, не си в час...

    101 5 Отговор
    Нищо не си научила...ще те вземе някой, на който си слугувала докато си се правила на спец магистрат. Иначе и един пирон не можеш да забиеш на свободния пазар...
  • 7 АнтиГост

    120 4 Отговор
    То и досега облсужвахте интереса на мафията. Поне държавата да не ви плаща.
  • 8 гост

    84 3 Отговор
    ОСТАВКА КАСКЕТ МАФИОТСКИ!
  • 9 блатна

    54 3 Отговор
    фея..........
  • 10 Патилан

    30 5 Отговор
    Аре затваряй си устата,че искам да се връщам вече.Що пара наринах и още се пържа по пясъците.Аман
  • 11 Хаха

    58 3 Отговор
    Безподобен урoд
  • 12 7,62

    78 3 Отговор
    Вие в момента сте в редиците на герберската мафия ! Закривай !
  • 13 Мими

    63 3 Отговор
    Мдаааа баба Яга в действие, и да не забравяме , че така е във всяка една институция!!
  • 14 Братиньо

    58 3 Отговор
    Сама то от 30 год. Прокуратурата работи с мафията, а преди година боко я побратими законно с каскета.
  • 15 айде марш

    47 3 Отговор
    таз изкривената и тя ли ще става мафия бре ??
  • 16 питам

    71 4 Отговор
    Заплаха ли е това? Нещо като "Оставете ни да си кадруваме тук на хубавите заплати, иначе отиваме при мафията." Защо точно при мафията ще отидат магистратите? Други професии, друга работа няма ли в Бг? Мафията не приема кого да е току- така в своите редици. Откъде знае, че мафията ще приеме магистратите при себе си?

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Никой

    54 3 Отговор
    Че вие сте си ОПГ изначало.
  • 19 Ддд

    17 6 Отговор
    Славов,вие сте 6 (ШЕСТА) политическа партия в парламента.Дали народа ви е избрал за управляващи,или сте на това място заради обещанието за съдебна реформа???
  • 20 Ддд

    28 8 Отговор

    До коментар #16 от "питам":

    Не бе,просто съдиите ще станат адвокати,а мутрите и олигарсите,сами ще отидат при тях.По добре адвокат бивш прокурор и съдия,отколкото,адвокат който само си бърка в задните части като Хаджигенов или като Х.Иванов,не влизал в съдебна зала!

    Коментиран от #66

  • 21 Велислава Ангелова Спец Съдия???

    53 2 Отговор
    Мафията отдавна вие приела, заплатите и Бонусите от Държавата са ви официалния доход и стаж за пенсия и социални осигуровки! Болшенството не разчитат на тези пари!! Нее важно престъпник, крадец да бъде осъден, по важно е колко пари могат да се вземат от него!? Примери много, както и магистратите да му вземат част от бизнеса!! Примери много!!
  • 22 не за закриване

    43 4 Отговор
    а сте за затвор при положение че не се свените да признаете че бихте работили за организирната престъпност. Ясно става колко ви е морала и как защитавате държавата и обществото
  • 23 Бай Илия

    36 2 Отговор
    То е ясно, че ще им намерят работа нали са помагали на престъпниците

    Коментиран от #32

  • 24 Дани

    29 3 Отговор
    Защо да ви взима мафията като вие с мафията или сега чак давате гласност .Срамота но плашите гаргите работа има стига да ви се работи но да вие свикнахте на големи заплати без работа пък сега ревете като вдовици за......
  • 25 мафия

    41 2 Отговор
    Вие и без това служите на мафията! След като кражби за милиарди евро останаха безнаказани....
  • 26 hremko

    40 3 Отговор
    Щом морала им е толкова, че от съдии да станат бандити, значи определено мястото им не е там!
  • 27 Комай ни лъжат тия синковци

    29 2 Отговор
    Едно не може да ни обяснят тия спецмагистрати: като да толкова квалифицирани защо не станат адвокати, за да правят купища пари от дела за корупция и организирана престъпност? Там се правят чекмеджета с пари, а те не ги искат! Значи има поток пари и други блага, които се стичат към тях, ама ние не ги знаем! Защото кой човек би работил за 5000 лева на месец, ако може да получава по50 000?
  • 28 Хахаха

    32 4 Отговор
    Тази е толкова т..ъ.п.а, че оправда на 100% закриването на специализираните наказателни съдилища.
    Каква е гаранцията, че и сега, като съдии не работят за мафията ?
  • 29 ,3333

    24 3 Отговор
    Е вие и сега сте в редиците на гербавата мафия.
  • 30 big

    25 3 Отговор
    Разбира се, че ще ви приеме, вие сте част от нея!
  • 31 Учуден

    17 3 Отговор
    КАКВО НАУЧИ.......ПАРИ ПАРИ ПАРИ!!!!!!!!!!!!!
  • 32 1111

    14 3 Отговор

    До коментар #23 от "Бай Илия":

    Могат да им намерят, но вече не са им нужни. 😄
  • 33 Тая па специялно

    20 3 Отговор
    Мафията не би я наела.Толкова куха,че дрънкааааа...
  • 34 Красимир Петров

    21 3 Отговор
    Закривайте тази мафиотска структура.
  • 35 На Мафията и трябвахте докато бяхте в

    17 3 Отговор
    Спец трибуналите!! Или по рождение към името ви пише:СПЕЦ???
  • 36 Орел

    18 2 Отговор
    Щом Здравка ще оправя правосъдието, смятай докъде сме стигнали. А тази "съдия", като и чета изводите, си правя моите...
  • 37 Протест срещу безобразията в България

    15 2 Отговор
    Тоя Гешев да не би да е верно наместник на Господ как така не се отчита пред никого не подлежи на контрол и никой не може да го пипне с пръст.... Филчеф пиеше с мутрите.. Цацаров си го избарха Боко и Шиши крадците

    Коментиран от #41

  • 38 Мутри гадни хванати за ръка дружно крада

    12 2 Отговор
    Мутри гадни хванати за ръка дружно крадат!💩🙈👎
  • 39 МиДа

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "хъхъ":

    За какъв морал си говорим?!? И чакаме от тези хора правосъдие?!? Те са там само за да лапат пари. Като не става там отиват при мафията.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Абе

    7 2 Отговор

    До коментар #37 от "Протест срещу безобразията в България":

    Може да го пипне народа на улицата, ама той спинка и мрънка по форумите ,и фейсбук.
  • 42 И вие

    10 2 Отговор
    Сте за треп ане като много други от това крадливо племе
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Roze може

    15 2 Отговор
    Че вие и сега сте с мафията
  • 45 Просто човек

    12 2 Отговор
    Тази лелка само потвърждава колко е наложително закриването им!
  • 46 :)))))

    10 2 Отговор
    Как тепърва да ви приемат като вече сте там,че сте им и от главатарите :))))
  • 47 Просто човек

    10 2 Отговор
    Тази лелка само потвърждава колко е наложително закриването им!
  • 48 Пешо

    10 2 Отговор
    Тая наглата следва да бъде съдена за връзки с мафията и поставяне в нейна услуга.
  • 49 JEFF

    9 2 Отговор
    Много учихте , а какво научихте , да пазите мафията . Това си го знаехте и като обикновени юристи .Тая толкова е учила , че чак е остаряла и погрозняла от учене , щото бавно учи . Закривайте тези измислени юристи .Да отиват при мафията , ама там искат най-умните , а тези не стават .
  • 50 Прав

    10 1 Отговор
    Значи съдът работи за мафията и организираната престъпна групировка 👤🔫👥🔫💰⚖️💰 на обикновените хора ще им разказват играта всеки ден защото тека им е харесало на някой хора държавата е Мафия
  • 51 Миро

    4 0 Отговор
    Просто ще направят връзката си с мафията официална. А не полутайна като досега. Те и досега служат на организираната престъпност, не народа. Бият се в гърдите, че били свършили страхотна работа, само ние сме били разбрали. Направо не били останали престъпници за арестуване. Смях! Надявам се скоро и спецпрокурори и съдии да бъдат подсъдими. Само да падне главния каскет и ще се почне
  • 52 Хахаха

    8 0 Отговор
    Точно там ви е мястото ! При организираната престъпност и....в затвора
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Петър

    4 0 Отговор
    Защо всички говорят за полицейско насилие? По какъв друг начин да спре този престъпник. Понякога се налага да се приложи насилие. В центъра на Берлин съм виждал как полицаи бият престъпника и никой няма проблем с това. А тука е точно обратното. Някой не му изнася да сме нормална държава.

    Коментиран от #61

  • 55 Красимир

    6 2 Отговор
    На ЕС не му изнася да сме нормална държава. Манипулативни лицемери. Можеби по-точно на Германия. Има нещо гнило. Защото толкова години с тези европейци нещата са едни и същи.

    Коментиран от #64

  • 56 Петър

    3 2 Отговор
    Тези Проевропейски партии имат интерес от еврофондовете. За да прибират част от парите и съответно ЕС и Сащ да диктуват какво да правят.
  • 57 Bai NOODLES

    2 0 Отговор
    Хапче за страх.
  • 58 Мунчо

    6 0 Отговор
    "И да ни закриете, мафията ще ни приеме" - Което значи че нищо няма да се промени, отдавна сте там!
  • 59 Естет по красота

    3 0 Отговор
    Тази дама дали има огледало в къщи.
  • 60 Иван гешев

    5 0 Отговор
    Вилислава Ангелова е мис Спец.прокуратура от 2012 до 2022 г. така ,че да не се обиждаме.
  • 61 ШЕРИФ

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Петър":

    А къде си видял да бият невинни?
  • 62 Един

    7 0 Отговор
    Официално ще преминат към мафията! До сега всички знаеха, но нямаше потвърждение.
  • 63 истината

    5 0 Отговор
    Изказването на тази изопщо не подхожда на поста, който заема. адумите ѝ звучат манипулативно, изнудвачески, като заплаха. Тя не е подходяща и сега за този пост, защото ѝ липсва морал. Който е с морал и компетенции, ще си намери достойна работа, а който е с престъпни наклонности, не заслужава нищо!
  • 64 ухуиух

    6 0 Отговор

    До коментар #55 от "Красимир":

    Какво са ти виновни другите европейци, като избираш 12 години една и съща проста крадлива Тиква да те управлява бре.
  • 65 Красимир

    2 0 Отговор
    До 64. И вие сте прав, но дано сега нещата да се променят. Не на ЕС и нато. Всичките проевропейски партии са едни и същи. Гледат да се докопат до еврофондовете да си вземат част от парите и съответно да правят каквото им кажат, да ни манипулират и т.н.
  • 66 Аууууу

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ддд":

    Хаджиженчо с кеф искам да му завра кърпичката от ревера някъде
  • 67 Кмета

    6 0 Отговор
    Вие отдавна защитавате мафията,начело с каскета ето защо ще ви закрият!
  • 68 Ицо

    1 0 Отговор
    Тя мафията отдавна ви е приела а тебе предполагам те ползват за плашило
  • 69 GZM

    1 0 Отговор
    щом вдигат пушилка значи някой се страхува. Естествено добре е да имаме такива съдилища, но да работят както в Румъния. Иначе просто си проветряват устите
  • 70 12345

    0 0 Отговор
    Яко ревът. Такава кльопачка е падала в тази специализирана и добре организирана "престъпна" група, че сега се чудят какво ще правят кате далаверата секне.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове