Last news in Fakti

18 Април, 2022 10:30 907 22

От КНСБ отчитат: Една трета от българите са около прага на бедност

  • кнсб-
  • българи-
  • прага на бедност

Войната също катализира процесите, проблемът не е в търговците. Не стоките поскъпват, а парите поевтиняват, коментира председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов

От КНСБ отчитат: Една трета от българите са около прага на бедност - 1
Снимка: bTV

Около 520 000 от българите работят на минимална работна заплата и 800 000 получават минималната заплата, тоест 1/3 от българите са около линията на бедност. Това показват данните на директора на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов, които той оповести в „Тази сутрин“.
„Инфлацията е рекордно висока. За справка само октомври 2008 г. - това е последният път, когато инфлацията в България е била по-висока от днес. Това са над 5000 дни или 163 месеца. Аз съм бил 10 клас в гимназията, така че със сигурност това, което трябва да кажем, че сме свидетели на нещо извънредно, не е поредната статистика, тъй като инфлацията е над 10%. Само че това е средната инфлация- хлябът вече 18% е поскъпнал за една година, млякото - 13%, а зеленчуците-24%. Всъщност личната инфлация на всеки един българин е доста по-висока от тези 10%“, каза Костов.
"Причините за инфлацията са на първо място - пандемията от коронавирус, когато бяха напечатани много необезпечени пари и бяха давани на хора, които не можеха да ходят на работа. Войната също катализира процесите, проблемът не е в търговците. Не стоките поскъпват, а парите поевтиняват", коментира председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

Според него много търговци ще намаляват грамажите на някои пакетирани стоки с цел да оставят цените на същото ниво, но ние ще купуваме по-малко.

Любослав Костов пък смята, че има проблем на макроикономическо ниво, заради разликата във вноса и износа, и според него правителството няма програма за управление.

По думите на синдикалиста в борбата с поскъпването на стоките намаляването на ДДС не е удачно, защото няма да намали крайните цени за потребителите, което е станало видно с намаляването на ставката за данъка за ресторантьорите.

Според Богомил Николов, за да бъде "отнета част от инфлацията по веригата" може да се намали акцизът върху горивата.

Костов пък отбеляза, че е крайно време вече да се въведе необлагаемият минимум, за който управляващите са говорили, защото той ще остави повече средства в работещите.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БСП ВИЦЕТО

    3 7 Отговор
    Така е когато в управлението участват БСП комунисти
  • 3 честен ционист

    16 1 Отговор
    Другите 2/3 са вече с двата крака през прага на бедността.

    Коментиран от #9

  • 4 БСП СОЦИАЛНОТО МИНИСТЪРЧЕ

    8 1 Отговор
    СПИШ......
  • 5 Tутанкамон

    10 1 Отговор
    1/3 около прага на бедност,а останалите 2/3 под прага

    Коментиран от #7

  • 6 гост

    8 5 Отговор
    Сега дайте да се уточним !!!! " Около 520 000 от българите работят на минимална работна заплата и 800 000 получават минималната заплата " !!!!!!! Последно ????? Тоест тия първите 520 000 работят , ама не получават заплата или вторите 800 000 получават , ама не работят ???? И между другото уточнявайте , че дори да са 800 000 , това са под 40% от работещите на ТРУДОВ договор . а от получаващите доход по един или друг начин ( самоосигуряващи се , собственици или съдружници във фирми , наемодатели , рентиери и т.н. ) са ПОД 25% !!!!!! Съвсем скоро сами писахте , че депозитите в банки на физически лица са НАД 120 МИЛИАРДА лева и най-бързо растат депозитите между 200 и 500 000 (ХИЛЯДИ) лева !!!
  • 7 гост

    2 9 Отговор

    До коментар #5 от "Tутанкамон":

    Ще ти се , ама нанай !! Ти ако си от тия , виж какво става по пътищата по празници !! И по летищата също !! Кога намериш беден народ , дето са му свършили резервациите по курортите от "бедни" туристи , тогава плямпай !!
  • 8 Пич

    19 1 Отговор
    Лъжат гадовете ! Всички българи са около прага на бедност ! Само крадливите депутати и министри , и още по крадливите олигарси - не са !
  • 9 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Ама да бе , другите 2/3 ще ги видиш след 2 дена , като почнат празниците !! Ако искаш се разходи до магистралите или иди на летището да видиш какви "бедни" 2/3 ще видиш !! Цените на жилищата вече минаха тези в Милано и Валенсия и въпреки това ВСИЧКО се изкупува на зелено на "дупка" в земята и 80% (!!!!!!!!!!!!) са БЕЗ КРЕДИТ , с пари в брой !! Беднорияяяяяяя , хахахахахах !!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 !!!?

    17 1 Отговор
    Под американския ботуш е така- хората гладуват, но атлантиците ни скубят с милиарди са снимки на самолети
  • 12 Тез нищоправци

    12 1 Отговор
    Пак само отчитат... Някаква статистическа агенция са. Само отчети и констатации. Той народа отчита и констатира колко вредни сте за държавата ама си лапкате заплатките мерзавци такива. Отчитали те
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Недоволна

    14 1 Отговор
    Геноцид за българите.Разкош за бежанците от Украйна, по разпореждане от САЩ.Къде сте синдикати? И вие ли подкрепяте бежанците, а българите само да внасят?
  • 15 Пак лъжат

    11 1 Отговор
    Около 1/3 са работещи бедни, около 1/3 са бедни пенсионери на подаяния и още 1/3 горе-долу оцеляват, а само 3% кърлежи просперират на гърба на останалите.
  • 16 Грульо

    7 0 Отговор
    Големото зануляване на добитъка.
  • 17 Матей преображенски

    10 0 Отговор
    Какво ми ги въртят тия очевидни констатации,какви мерки ще предприемат?Двата профсъюза са едни ръждясали гръмоотводи на властта,не вършат работа,нито на населението ,нито на управата.Следователно са излишни и трябваше поне преди 20 г. да бъдат закрити.За пореден път нервът се оголва,без анестезия пациента,т.е. народа може да се разбеснее,не е шега а ти бъркат в болното здраве,макар да си мислят ,че сме свикнали и примирени.тАКА са мислили и турците след 500 г. подкастряне на българския народ и през ум не им е минавало за бунт и яростно опълчване срещу тях.
  • 18 паляци

    7 0 Отговор
    Какво работят тези двамата,и кой им плаща заплатите?
  • 19 безпартиен

    4 0 Отговор
    Защо профсъюзите "виреят" само там,където се получават заплати от държавен или общински бюджети?Защото всички останали в частния сектор,самоосигуряващи се нямат време за протести,а трябва да работят,да плащат данъци и осигуровки с които се издържат всички "бюджетни"!А тези "профсъюзи" от какво се издържат?Не ми се вярва да е от членски внос,а от имоти отдадени под наем на частни фирми и лица!Частникът си плаща и ако не му излезе сметката-фалира и търси друг начин за оцеляване!Това е само при дребен и среден бизнес!Едрият бизнес се оправя с политици на които си плаща!И каква е разликата от времето преди 10.11.1989 когато ЦК на БКП определяше заплатите и сега когато МС пълен с деца и внуци на БКП активисти прави същото?
  • 20 Тиква

    3 0 Отговор
    Кнсб вместо да ДРънчат като кофи, да кажат Заради кого сме в това положение! Или последните 12 години са ни управлявали от Марс? Дано скоро закрият този Синдикат на тикВите.
  • 21 коментатор

    3 0 Отговор
    Абе може да сме най-бедните,ама най-много ни интересува как да изпратим оръжие на Украйна,как да приютим бежанците у нас и как да им осигурим перфектни условия за живот,че и по 40 лева да им даваме,за да са доволни!Да могат да си купят още по-хубави джипове и да не ни бият по улиците и площадите!Да не плюят България,че не им осигуряваме условията,които са имали в Украйна!
  • 22 7,62

    1 0 Отговор
    А при тиквата къгато 1/2 бяха ПОД рага на бедност къде бяхте , т ртеи ???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол