Last news in Fakti

2 Май, 2022 19:36 2 889 35

Изправени сме пред криза с водата

  • кнсб-
  • пламен димитров-
  • вода-
  • вик-
  • водоснабдяване

Инфлацията наближава 15-16%, това вкарва повече пари в бюджета

Изправени сме пред криза с водата - 1
Снимка: БГНЕС

КНСБ предупреди, че около средата на май ще е първият техен протест и той ще е във ВиК сектора. „Заради цената на тока, бавната компенсация и мизерните заплати, които са около минималната, има вече десетина ВиК дружества, без нито един ВиК инженер, защото никой не иска да работи за тези заплати”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Офанзива”, предаде NOVA. „Има опасност да се изправим пред сериозна драма с водата. Първо дали ще я има и второ на каква цена ще я имаме”, коментира още той.

По думите му увеличение на водата ще има и то трябва да е с 20-25%, иначе дружествата ще фалират. „Това е 50 стотинки на кубик, тоест 2,5 лева ще стане кубикът”, обясни синдикалистът. Той коментира и идеята на БСП за замразяване на цените на газа и поемане на разликата от страна на бюджета.

„Предпочитам да говорим за компенсаторни механизми. С цената на ел.енергията имахме нещо подобно – замразихме цената и над него се плащаше 250 лева, а в момента цялата разлика на бизнеса се плаща. Нещо подобно трябва да бъде направено и за газа. Не ми харесва думата замразяване. Но, да, трябва да има механизъм, който да даде твърда, ясна, прогнозируема цена на газа за бизнеса и над нея да има механизъм за компенсация. Да, това би било възможно”, заяви Димитров.

Синдикатите ще подкрепят исканията на работодателите. „Логично е да ги подкрепим, това е неочакван шок за бизнеса. Това не са пазарни шокове, бюджетът трябва да подпомогне икономиката като цяло и заетостта”, заяви Пламен Димитров. „Компенсациите трябва да бъдат сметнати. 25 000 фирми работят на газ или го използват като суровина. Има няколко изключително зависими фирми, те вече са на колене”, каза Пламен Димитров. Според него има пари за компенсациите. „Инфлацията наближава 15-16%, това вкарва повече пари в бюджета. Според мен до 3-4-5 милиарда лева повече ще влязат в бюджета само заради инфлацията”, каза Пламен Димитров.

„Всеки ходи в магазина и вижда, че личната инфлация е далеч по-висока. Ръстът в потребителската кошница е между 19 и 24%, като при някои стоки са повече – 27%. 42-42% поскъпване на бензин и дизели на годишна база и продължават да се увеличават. Инфлацията трябва да бъде компенсирана и за фирмите, и за хората. Това трябва да стане с увеличение на минималната работна заплата. Тя да е поне 760 лева. Фирмите трябва да вдигнат заплатите”, заяви Пламен Димитров.

Той обясни, че три от четирите партии в коалицията искат необлагаем минимум, тоест това е възможно да стане.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе

    26 1 Отговор
    Нека друга криза няма ли че вече са ни малко

    Коментиран от #2, #20

  • 2 И става скучно

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "А бе":

    Става скучно вече
  • 3 Ветеринарен психолог

    33 0 Отговор
    За сметка на това пък яхтите поевтиняха. Вече се намират сносни и за под 5 милиона евро

    Коментиран от #7

  • 4 Пенционер

    18 0 Отговор
    На село имам геран и чешма ръчна помпа, криза ше има само за тази невестулка.

    Коментиран от #8, #9

  • 5 Като министър

    15 1 Отговор
    На смеха и забавлението подавам оставка Няма вече нищо смешно в тази държава
  • 6 Лост

    15 1 Отговор
    На някои, ако им стане 2.5 лева кубика ще е с 50 %намаление.
  • 7 Хаха

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ветеринарен психолог":

    Хаха ама без вода в мивките къде ще ги караме
  • 8 Така е

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пенционер":

    Вярно
  • 9 ВиК

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пенционер":

    Аа,и до теб ще стигнем,нема безплатно на тая планета!

    Коментиран от #10

  • 10 Пенционер

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "ВиК":

    Чифтето е до вратата за айдуци, като теб.

    Коментиран от #14, #22

  • 11 ТуентинКарантино

    15 3 Отговор
    А стига бе??? Да вземем да пратим и вода но Украйна? Зеленски още ли не е поискал?
  • 12 Сократ

    24 0 Отговор
    Софийска вода ли ще фалира? Че тя е на френска компания, която е изгонена от Париж за далавери. Хора, събудете се. За всичко което плащате заминава в други държави. Продадоха ни с парцалите.
  • 13 Интересно колко време

    7 8 Отговор
    Още ще издържи това правителство. Атаките са от всякъде и не без основание. Нищо лично но нещата отиват към..... приключване.
  • 14 Хаха

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пенционер":

    Хаха
  • 15 tate

    14 0 Отговор
    ЯЯААААААААААААААААА колко сте гладни !!!!!! КЪДЕ БЯХТЕ при БОЦКО ,бяхте на ХРАНИЛКАТА Бокл,у.ци, !! СЪД И ЗАТВОР ЗА ВАС ТЪРТЕЙ НА ГЪРБА НА РАБОТНИЦИТЕ
  • 16 Че се къпеме

    10 0 Отговор
    у Владайската река

    Коментиран от #18

  • 17 Bai Stavri

    13 0 Отговор
    Тоя кат беше вожда на власт го нямаше никъв. Сега нещо мн се запъти. Тоя нема ли да го махнат от тая КНСБ.
  • 18 Хаха да

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Че се къпеме":

    Хаха

    Коментиран от #19

  • 19 tate

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Хаха да":

    ЩО Аз си къпя колелото там сега напрао него ,сега е чиста по татово беше вълшебна!!
  • 20 Гошо

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "А бе":

    С л.йната ни чака криза и то перманентна
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Нема да съм сам

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пенционер":

    Едно РПУ ще ме охранява,деде!
  • 23 Просто човек

    9 1 Отговор
    Мале, какви станахте отскоро? 12 години никакви ви нямаше...
  • 24 Вергина

    11 1 Отговор
    Този го вадят да говори като има лоши новини. Миналият път цвилеше за инфлацията или тока. Няма такива на.ъзени синдикати!
  • 25 козяк16

    5 0 Отговор
    как така беее ?? Тази имаше снегове после и доста дъждовни дни също ?
    Стига крали
  • 26 САТЪРА НА ХАНА

    6 0 Отговор
    30 000 ПОЛИТИЧЕСКИ ЗАТВОРНИЦИ И 30 000 КЕЧАДЖИИ
    ... СЛЕД РЕВОЛЮЦИЯТА НА ТЕНДЖЕРИТЕ ...
    .... ЩЕ НАПРАВЯТ ОТ БЪЛГАРИЯ ОТНОВО РАЙСКА ГРАДИНА :)))
    ....
    И ТОЯ НА КНСБ ЩЕ Е ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЗАТВОРНИЦИ
  • 27 Бегай !

    6 0 Отговор
    Паразит !
  • 28 Абе изправени сме

    6 0 Отговор
    Но не виждам каква е ролята и мястото на такива кърлежи като този в темата!
  • 29 Мдааа

    2 2 Отговор
    ГЕРБ-СДС-ДПС-Изтаждане шайката и Руските подлоги са се впрегнали всичките да саботират и атакуват правителството за да падне властта. Да се генерира недоволство или сами да се откажат. Ясни са схемите на старите муцуни и не трябва да им се дава власт повече. Този от КНСБ е служител на същите предатели и отрепки
  • 30 КНСБ Пламен Димитров!! Филиал на ГЕРБ

    5 1 Отговор
    Изчезвай подлого!?
  • 31 8888

    6 0 Отговор
    Да хванем молив и лист, и с този да посмятаме. Един малък град от 20000 души да сложим по 3 кубика на жител са 60000 кубика да прибавим скромните 50% загуби дето хората ги плащат стават 90000 кубика. При цена около 3 лева с канала се получава 270000 лева. За 12 месеца 3240000 лева. И на 20 човека не могат да увеличат заплатите? Ами тези 50 стотинки увеличение са още 540000 лева. И колко ток ще трябва за изпомпване на 90000 кубика? Ами останалите в какво са инвестирани? Ама да вдигаме?
  • 32 Ами да

    2 0 Отговор
    Пламене, придържай се само към синдикализма!
  • 33 Иван

    1 0 Отговор
    Тоя пишман синдикалист защо не каже какви са заплатите на директорите и ръководния състав на "Софийска вада" и за какви инвестиции става дума при наличието на над 60% загуби по водопроводната мрежа, които се покриват от нас?! Или са му обещали премия?
  • 34 Селяк

    2 0 Отговор
    Абе тоя какви локуми разтяга само и народа като шарани захапват и му вярват!! Софийска вода не е българка държавна компания, всички пари от нея отиват извън България и една малка част остава тук за мизерните заплати на всички работещи там. Значи да каже на собственика да увеличи заплатите, а не да ми вдига цената на водата. Същото в положението и в Енергетиката и във всяко продадено държавно предприятие - то всъщност остана ли нещо което е на 100% българско?! Това КНСБ трябва да се закрие, заедно с Кевр и куп други създадени институции които само плямпат някакви несвързани неща и си мислят, че народа е от някое африканско племе.
  • 35 Айде

    0 0 Отговор
    сега и за липсата на вода ще изкараме Путин виновен. А тези от КНСБ са едни хора цял живот на хранилка и никакви права на хората не защитават. Отчитат там една дейност. Тоз ми липсваше. Имаше и една госпожа Янка Такева и нея не сме я виждали отдавна..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове