Last news in Fakti

10 Май, 2022 18:55 1 524 39

Румен Радев в Прага: Войната в Украйна изисква общи европейски решения

  • румен радев-
  • прага-
  • милош земан

Българският президент е на официално посещение в Прага месец преди Чешкото председателство на Съвета на ЕС

Румен Радев в Прага: Войната в Украйна изисква общи европейски решения - 1

Войната в Украйна изисква общи европейски решения за повишаване на сигурността в доставките на енергийни ресурси и разширяване на свързаността. Значителният ръст на цените на електроенергията е реална заплаха за конкурентоспособността на европейските икономики и социалните системи в държавите от Централна и Източна Европа и изисква мерки за енергийна диверсификация и усъвършенстване на веригите за доставки в рамките на ЕС. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и чешкия му колега Милош Земан, които днес водиха пленарни разговори между делегациите на България и Чехия, а по-рано проведоха и среща „на четири очи“ в Прага, където българският държавен глава е на официално посещение.

В Пражкия замък Храдчани Румен Радев и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с церемония от президента на Чешката република Милош Земан и съпругата му Ивана Земанова.

Президентът Радев отбеляза, че войната в Украйна поставя нови предизвикателства пред Чешкото председателство на Съвета на ЕС, което ще започне след около месец и ще продължи до края на годината. Според Румен Радев Чехия - като страна от Централна и Източна Европа, където войната от Украйна се усеща най-тежко, има капацитет да води Европа в тези трудни времена. Държавният глава заяви подкрепата на България към Чехия за постигането на най- ефективни решения.

„Трябва да бъдем внимателни към кризите, които произлизат от тази война, и е изключително важно санкциите, които налагаме, да бъдат ефективни и да не допускаме те да нанасят вреди върху нашите икономически и социални системи“, заяви Румен Радев. Президентът допълни, че спирането на доставките на петрол няма да се отрази положително на икономиките на страните от ЕС и призова за внимателно прилагане на санкциите и отчитане спецификите на всяка една страна.

В съвместните си изявления пред медиите в Прага Румен Радев и Милош Земан осъдиха руската агресия в Украйна и изразиха съпричастността на България и Чехия с жертвите на конфликта. Стотици хиляди бежанци от Украйна са потърсили подкрепа в България и Чехия. "Това, което трябва да направим с общи усилия, е да се ангажираме повече с нашата стратегическа автономност и енергийната независимост на нашите страни. В това отношение трябва да бъдем внимателни към кризите, които произлизат от тази война“, заяви Румен Радев. Българският държавен глава посочи, че призивите за прекратяване на сраженията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената реторика и заклинанията за победа, което е предпоставка за дълга война с изтощение и тежки последици.

Българският държавен глава посочи също така, че нападението на Русия срещу Украйна променя коренно средата на сигурност в Европа, изисква единен отговор в рамките на ЕС и НАТО, преосмисляне, както и дълбока и решителна трансформация на подходите за гарантиране на сигурността. По думите на президента Радев, България и Чехия имат силни традиции в отбранителната промишленост и в рамките на разговора с Милош Земан са обсъдени възможностите за общи усилия в тази насока.

В контекста на предстоящото Чешко председателство Румен Радев и Милош Земан обсъдиха и въпроси от европейския дневен ред, които изискват общи усилия за по-единна, по-сигурна и по-силна Европа, за опазване на общите европейски граници, както и за единен подход към миграционната криза. По-бързият преход към дигитална и цифрова икономика и единен енергиен пазар също са били тема на разговора.

„Постигането на климатична неутралност, без да губим нашата конкурентоспособност, е невъзможно без създаване на условия за развитие на ядрената енергетика“, заяви Румен Радев. Затова, по думите му, ЕС не бива да допуска бързото налагане на модерни възобновяеми технологии за сметка на закриването на базови мощности като въглища, ядрена енергетика, производство на енергия от газ.

Чешкият държавен глава заяви подкрепата на страната си за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Президентът Милош Земан отбеляза и отличните двустранни отношения между България и Чехия, както и рекордно високото ниво на двустранния стокообмен. През 2021 г. стокообменът възлиза на 1,727 млрд. Евро, което представлява увеличение с 18%. Румен Радев отбеляза потенциала на задълбочаване на сътрудничеството чрез съвместни инвестиции и проекти в области като иновациите, информационните технологии, автомобилната промишленост, отбранителната промишленост, в енергетиката, здравеопазването, туризма, инфраструктурата.

Румен Радев открои и дълбоките исторически връзки между Чехия и България, датиращи още от IX век с историческата мисия на братята Кирил и Методий. Българският президент подчерта и доброто сътрудничество в областта на науката, културата и образованието. „Високо ценим изучаването на българския език в Карловия университет в Прага и на чешки език в България. Това е важно условие за свободния обмен в културата, икономиката, образованието, във всички области от съвременния живот“, заяви президентът Радев.

Официалното посещение на Румен Радев в Прага продължи със срещи с председателите на Сената и на Камарата на представителите на парламента на Чешката република –Милош Вистрчил и Маркета Пекарова Адамова. Предстои среща и с министър-председателя Петр Фиала. В делегацията на българския държавен глава е министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на българския бизнес.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васко

    20 14 Отговор
    Само Руската армия щени спаси

    Коментиран от #5, #19, #26

  • 2 ,ьяаъэ ф

    24 4 Отговор
    Гениално. Това можеше да го напише и във фейсбук, не бше нужно да разхожда Деса до Прага...
  • 3 Симеон-електрокарист

    20 9 Отговор
    Русия щени спаси от Нато и ЕС
  • 4 Росен

    16 10 Отговор
    33 години без майка Русия от ден на ден става все по-лошо
  • 5 ...

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Васко":

    Да се беше научил да пишеш грамотно .....
    Но важно е, че разбираме от всичко.

    Коментиран от #8

  • 6 Шматкоо..

    11 2 Отговор
    Мина ти Чара.Последвай Ален Делон и фъркай за Швейцария..
  • 7 рекламно лице на балкантурист

    16 3 Отговор
    фигуранта резидент на сащ ударно надмина и тиквата по екскурзии
  • 8 Трепач

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "...":

    Затова всеки ден осквернявам паметта на онези обесени четници ти знаеш кои са 🙃
  • 9 тоз

    13 3 Отговор
    РЕЗИДЕНТА ЗА КАКВО ЕВРОПЕЙСКО РЕШЕНИЕ ГОВОРИ ТОЙ ИМАШЕ ДА ВЗЕМЕ ЕДНО РЕШЕНИЕ И СЕ ОГЪНА КАТО ГОЛ ОХЛЮВ И ОСТАВИ СЛЕД СЕБЕ СИ ИВИЦА ОТ БЯЛА СЛУЗ
  • 10 Второто освобождение

    9 5 Отговор
    Второто освобождение е една от на-големите фалшификации. Ние не сме освободени, а окупирани от Червената армия до 1947. Но в учебниците за Съветската армия, че е окупатор, нямаше и една дума. Финансово това ни струва 133 мрд. Близо три четвърти от БВП отива за Червената армия. въпреки че даваме 33 000 жертви във войната, не не ни е признат статут на воюваща страна. Такъв е даден на Италия. Това заяви проф. Евелина Келбечева, автор на на документалния филм ”Второто освобождение”.
    Политическият терор не е показан. България преживява най-големия терор , когато ставаме част от Съветския блок. България е управлявана като провинция на СССР.
    Русофилството има емоционална нагласа, което няма нищо общо с историческите реалности, посочи професорката.
  • 11 Плешо, Плешо

    11 2 Отговор
    пийваш, хапваш и говориш общи приказки. Откъде ще дойдат енергоносителите за диверсификация? Не знаеш, но плямпаш. За теб заплатка и пенсийка винаги ще има. Какво ще правят работещите българи, кажи? Също и от кого ще се защитаваме не е ясно. Кой е врагът - Русия, Турция, Китай?

    Коментиран от #14

  • 12 Фатмака напредва

    9 2 Отговор
    Вече почти отново е под прикритие.
  • 13 Професора

    7 4 Отговор
    Радев е 5то колоник не е президент той е нац предател!
  • 14 Диверсификация?

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Плешо, Плешо":

    Е, човече, не така, тиквата ще ти обясни как става тази диверсификация с един доставчик. Недей да обвиняваш, даже себе си в невежество.
  • 15 Никакво уважение към Радев

    4 5 Отговор
    Шпионин на сереуто с шеф Херо Мустафа
  • 16 📌🇧🇬

    8 5 Отговор
    Стефан Янев, Румен Радев, К.Костадинов, К.Нинова са руски пешки.
  • 17 ъъъъ

    5 5 Отговор
    Няма европейски решения. Две неевропейски, нагло-сакски държави - САЩ и Британия, окупират Европа с войските си.
  • 18 ЕдинОтМногото

    7 3 Отговор
    Ще си изям подметките от яд, че гласувах за теб и ония за продажници от "итн".. Гласувах напук на всички, които ме разубеждаваха че не сте стока, ама я тъпа кратуна...

    Коментиран от #23

  • 19 Пожелавам ти

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Васко":

    Трето освобождение на цялото ти семейство пред теб.
  • 20 Дон Кихот

    7 4 Отговор
    Булгарският народ, разбра, че и ти си палачинка кат всите останали мекерета дет клатят дръжавата дет я насочат фашингтонците.

    Мяткате са, как ви утърва.

    Коментиран от #21

  • 21 Дон Кихот си е Дон Кихот

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "Дон Кихот":

    Ами ти, модерния патриот? Български патриот а обичаш Русия?
  • 22 Дон Кихот

    6 4 Отговор
    НИКОЙ ли, не,може да обясни, ЗАЩО във ВСИЧКИ европейски държави има разположени ВОЙСКИ на САЩ ( една държава от континента Северна Америка ) ?!

    ПАЗЯТ ли ни, или са ни ОКУПИРАЛИ ?!

    Същите хора, които твърдят сега, че източно-европейските държави са били ОКУПИРАНИ от СССР, сега обясняват, колко сме СУВЕРЕННИ, въпреки ВОЕННИТЕ БАЗИ на САЩ на наша територия !

    Да си припомним, че когато членувахме във Варшавския договор, в България НЯМАШЕ руски ВОЕННИ БАЗИ !

    Защо, след като военния съюз "Варшавски договор" се саморазпусна, САЩ не разпуснаха НАТО, ами "подканиха" всички бивши съюзници на Русия ( СССР ) да всъпят в НАТО ?!

    Ако една държава държи войски в друга държава и се меси във ВЪТРЕШНИТЕ и ВЪНШНИТЕ РАБОТИ на страната, не може ли да се разглежда, като държава - ОКУПАТОР ?! 

    ВОЙСКИТЕ на САЩ, освен, че ОКУПИРАХА цяла Европа, от години ПРОВЕЖДАТ ВОЕННИ МАНЕВРИ покрай РУСКАТА ГРАНИЦА ?!

    Кой е АГРЕСОРА, в случая ?

    Не е ли, крайно време ВОЙСКИТЕ на САЩ да си приберат у дома, преди да вкарат Европа в ГЛОБАЛНА ВОЙНА ?!

    Според чл.5 от Североатлантическия договор, вОЕННА ПОМОЩ се оказва, в случай на ВЪОРЪЖЕНО НАПАДЕНИЕ, над някой от страните !

    Държавите, членуващи в НАТО, оказвайки ВОЕННА помощ на Украйна ( държава нечленуваща в НАТО ), не се ли самоопределят, като СТРАНА в КОНФЛИКТА ?!

    Говорим, че СВЕТОВНАТА ВОЙНА, не е започнала, а ЦЯЛА Европа под ДИКТАТА на САЩ, вече ВОЮВА с Русия !

    Коментиран от #24, #30, #35

  • 23 Лалю

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "ЕдинОтМногото":

    Нема да са притрсняваш, на идвашите избори ще гласуваш за още по-големи тъпаци. Това е орисия, тука е така!
  • 24 Казах ти

    3 4 Отговор

    До коментар #22 от "Дон Кихот":

    Ти си от новите български патриоти дето обичат Русия. И като фатмака се доказваш.
  • 25 Абсурдистан

    4 3 Отговор
    Чорапа отново настоява за общи европейски решения, защото не е в състояние, като другите лидери да покаже собствена позиция. Зависимостта от Кремъл е очевадна!
  • 26 Коко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Васко":

    Не те ли притеснява, че не толерират джендърите?
  • 27 Нека да му е..

    2 3 Отговор
    Лошо на човека 😄😃😂😁😀😊☺😅😆...обиколи цял свят. ..2 мандата изкара. Още два ще изкара. .още един път ще обиколи света! Да е жив и здрав нашият президент! Едно не мога да разбера? На страната на Русия ли е? На страната на сащ ли е? Или си живее живота. Или е двоен агент под прикритие 😆
  • 28 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    4 5 Отговор
    Само заедно свободния свят можем да се справим с новия Хитлер-путлер. Иначе ще ни сдъфче един по един. Този няма да се засити само с украинската кръв.
  • 29 Ха-ха-ха

    3 2 Отговор
    Радев колкото по на Запад отива, толкова става по-голям евроатлантик. Ако го покани Борис Джонсън или Байдън сигурно ще иска да си дадем старите танкове и самолети на украинците, барабар с няколко комплекта боеприпаси.
  • 30 Абе Дон Кихот,чо

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Дон Кихот":

    На кратко, една американска база, кажи къде се намира. Инджирлик е в Турция, как се казва в България? Лъжи, лъжи , всичко лъжи. Ти наистина се биеш с вятърни мелници.

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хамхум

    2 3 Отговор
    Новия посланик на Путин в ЕС, сипе призиви ЕС и Украйна да се подчинят на Путин, иначе ги чака апокалипсис.Иии на четири очи...я тайни послания ли...
    Че и говори от името на ЕС, от името на Министър Председателя и Външно и НС.Не чете ли новините Радев, какква нова структура правят Франция и Германия в ЕС, където такива като него ще са персона нон грата.
    Радев си позволи УЛТИМАТУМИ на ЕС, РСМ и НАТО.ЩО си мисли, че няма да му бъде търсена отговорност.
  • 33 И какво има

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Абе Дон Кихот,чо":

    в Инджирлик? А в България - ето ти една - Ново село. Искаш ли още?

    Коментиран от #36, #37

  • 34 Васил

    1 3 Отговор
    Радев какви ги плещиш от край време си проруска подлога.
  • 35 Да бе да

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Дон Кихот":

    "Да си припомним, че когато членувахме във Варшавския договор, в България НЯМАШЕ руски ВОЕННИ БАЗИ !"

    И знаеш ли защо ? Съмнявам се че знаеш и затова ще ти обясня!

    Най голямата натовска армия в Европа е турската ( добави гръцката и 6ти американски флот от Авиано) , ние бяхме пошечно месо ! Няма време за отговор и мужиците не искаха да дават фира , та затова ни въоражаваха ! Не от любов или доверие ! Просто по добре да мрем ние отколкото те !
  • 36 И какво ли? ами лъжеш

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "И какво има":

    Българските военни бази за съвместно ползване, официално военни съоръжения и обекти за съвместно ползване, често неправилно наричани „американски военни бази“, са полигони, предоставени за обучаване на български и американски войници, както и войници от други страни членки на НАТО в България.
  • 37 Празноглавецо

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "И какво има":

    Там има и турски военни, защо не кажеш че е турска база?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 РАДЕВ ЗНАЕ КАКВО ГОВОРИ

    0 0 Отговор
    НО ВСИЧКИ ЗНАЯТ КАКВО ВСЪЩНОСТ МИСЛИ ! ТОЧНО ТАКА И ТРЯБВА ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА Е НИЩО И ПОЛОВИНА НА ДАНСИНГА ! СЛЕД ЕРАТА НА БОЙКО ТОЙ Е ИСТИНСКИ БОГ НА ДИПЛОМАЦИЯТА - БИХ ЖЕЛАЛ ДА ОЩИПЕ ОТЗАД ОБАЧЕ ОНАЯ ФОН ЛАИЕН ИЛИ КАМИЛА ХАРИС НО ПРЕД КАМЕРИТЕ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове