Last news in Fakti

19 Май, 2022 10:36 1 372 25

Производители: Нулевата ставка на ДДС няма да понижи цената на хляба, а ще спре ново поскъпване

  • ддс-
  • нулева ставка-
  • цена-
  • хляб-
  • понижение-
  • поскъпване

"В рамките на 6 месеца цената на брашното стигна към момента до 1100-1200 лв. от 640-660 лв. за тон. Виждате, че има едно почти 100% увеличение в цената на брашното. За тока да не говорим“, обяснява Тошко Няголов

Производители: Нулевата ставка на ДДС няма да понижи цената на хляба, а ще спре ново поскъпване  - 1
Снимка: btvnovinite.bg

„В момента имаме една новина, която е добре дошла, но да се стигне до тези намаления и отпадане на действието на ДДС има много и техническа работа“. Това коментира хлебопроизводителят Тошко Няголов по повод въвеждането на нулева ставка за хляба като антикризисна мярка в „Тази сутрин“.

„Другото е, че всеки момент всеки ден в момента цената на електрическата енергия, цената на брашното и на останалите консумативи се повишава. В рамките на 6 месеца цената на брашното стигна към момента до 1100-1200 лв. от 640-660 лв. за тон. Виждате, че има едно почти 100% увеличение в цената на брашното. За тока да не говорим“, каза Няголов.
От понеделник, по думите му, брашното ще се увеличи още с 50 лв. на тон. Има още неяснота дали ще има ДДС върху брашното и тока, което също се отразява в ценообразуването.

Според Няголов, който е задържал цените на произведения от него хляб, дори може да се стигне до повишение от 5-10 стотинки.

Мнението на хлебопроизводителите е, че едва ли нулевата ставка ще се отрази върху цената на хляба, а по-скоро ще предотврати ново поскъпване.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 6 Отговор
    Брашното се вдигна с 50 процента за два месеца.

    Коментиран от #12

  • 2 ококорен Министър

    24 4 Отговор
    Така е , така е ! Хлябът няма да поскъпне , само - цената му ще се увеличи . По принцип , в България няма инфлация , има само рязко намаляване на доходите и рязко увеличение на цените , вЕрвайте ми !
  • 3 мъжлето на Линда

    9 4 Отговор
    Докато самун хляб не стане на цената на един козунак "made in Linda" - цената ще се качва. Жена ми каза , че не иска конкуренция.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 нннн

    11 0 Отговор
    Добре де! Миналата година произведохме 10 милиона тона зърно. Това за радост на търговците ли беше? Тази година ще се повтори ли?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Наблюдател 1

    9 1 Отговор
    Спекула.
  • 8 Пейо

    16 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето. Миналата година намалиха ДДС за кръчметата а цените скочиха нагоре. Сега ни чака същото
  • 9 Fury

    7 2 Отговор
    Беше ясно, че няма да я понижи все пак тук е България и дори в тежки времена българският бизнес е готов да смъкне кожата на народа в името на два лева по вече в джоба. Казавам бизнес, но за мен българският бизнес е една пародия печелят мильони а плащат минимални заплаати които са крайно недостатъчни за оцеляване а да не говорим за нормален живот. Господ гледа, рано или късно всеки ще се изправи в неговият съд. Добре е да мислим какво правим защото всичко се връща и когато започнем да берем плодовете на това което сме сторили да няма разтроени. И ако мислите че греша просто прочетете за трагедиите в семейството на бай Джо Байдън. Всичко се връща запомнете го.
  • 10 теодор

    5 1 Отговор
    Върви да садиш картофи,карай ги с магарето на пазар,затова ток и гориво не трябва и стига си мрънкал
  • 11 Истината е

    6 2 Отговор
    За фирмите с дългосрочни договори за доставка на ток, а повечето са с такива, увеличението не е фактор, защото имат компенсации. Проблема е в постоянното увеличение на цените на брашното, материалите, опаковките и горивата. Заплатите също се увеличават. Основно проблема тръгна първо от зърнарите и след това от мелниците и всички останали по веригата. Това е. ДДС-то е временна мярка, която трудно се контролира, защото сектора е много сив.
  • 12 Наблюдател 1

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Гледайте да не се разсърдят потребителите, че тогава всички сте под леда.
  • 13 Хасковски каунь

    4 0 Отговор
    На дребно купувам бяло брашно тип 500 и пълнозърнесто за 1,20лв.По-скъпо 1,40 лева е бялото тип 450.
    На едро цената не е толкова
  • 14 Хасковски каунь

    7 0 Отговор
    Хляб 1 кг се прави от 630 грама брашно.
  • 15 Наблюдател 1

    5 0 Отговор
    При подобна позиция, очаквам 30% от бранша на хлебарките да фалира.
  • 16 Гост

    5 0 Отговор
    Проверка на всички фирми свързани с този бранш.Много станахте алчни .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Има храна има проблем

    1 0 Отговор
    Няма храна няма проблем
    Питайте германците защо не хранили газифицираните и кремираните
  • 19 ай сега

    3 0 Отговор
    Нулевата ставка на ДДС смао пълни джобовете на дебели мутри,
    Такава е била и самата идея на тази мярка.
    Да се разберат с мутрите, а бедните да го ду-ат, както по принцип.

    Държавата без ДДС-то е държава с нови дългове. За кефа на някакви мутри. Поне да бяха зашитили производството със земеделски субсидии а не услугите! Трябват ну продуктите. Който не може да плати надценката на услугите, поне да може да си приготви сам обяда...
    Ама кой ли мисли стратегически?
    Тласнахме се в кофти сценарий.
  • 20 да де

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Решение":

    Затова трябва да се зашити производството, а не търговията и услугите!
    Защо търговците да скатават ддс, а производитлеите да не бъдат защитени?
    И защо само пустото тесто бива защитавано? Каква част от малката кошница е то?
    Популизъм и харчове за който вика най0-силно и има досег до когото трябва.
  • 21 да добавя

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Решение":

    А знайш ли без хлебопекарна за нъула време колко хляб ще ти направя. И не смао хляб а 25 други тестени изделия.
  • 22 Тома

    6 0 Отговор
    ДДС- то не е за обикновенния човек ами за такива като този да увеличи милионите в сметката си
  • 23 Конят в Реката

    4 1 Отговор
    Каквото и да си приказвате друго си е да си завършил Харвард!
    Веднага се сетиха,че най-важната мярка срещу поскъпването на хляба е поставянето на здрави метални решетки от вътрешната страна на Народното събрание.Вие бихте ли се сетили? Нямаше,нали?
    Харвард си е Харвард!
  • 24 кУмУнист

    4 1 Отговор
    Хлебопроизводителите винаги са милеели за народа и винаги са работили на загуба. Само дето хляба в България е най скъпия и некачествен в Европа, в един обикновен хляб има половината менделеева таблица. За това домашна хлебопекарна и хляба става страхотен, много по евтин и без милион боклуци набутани в него.
  • 25 Гост

    1 0 Отговор
    Как ДДС то върху брашното и електроенергията влияят върху ценообразуването? То се приспада. Пазарната стойност се изчислява без ДДС, което се прибавя в последствие. Когато ставката е о, прибавяне 0. Реакциите на хлебопроизводителите показват, защо намаляването на ДДС влияе само при държавно регулирани цени.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол