6 Юни, 2022 22:38 3 673 22

Трикът с грамажа и цените на храните

  • храна-
  • супермеркет-
  • цена

Изглежда търговците разчитат именно на това: клиентите бързат и не гледат малките букви на етикета

Трикът с грамажа и цените на храните - 1
Снимка: БГНЕС

Увеличението на цените на хранителните продукти плаши клиентите. Затова много производители и търговци залагат на друго: същата цена, но по-малко количество в опаковката. В Германия тези случаи зачестяват.

В супермаркета посягаме към обичайните неща, цената върху опаковката е същата и уж всичко изглежда наред. Чак вкъщи установяваме измамата: опаковката съдържа по-малко количество от продукта - например 420 вместо 500 грама. Хванали сме се на въдицата.

По-малко количество от даден продукт за същите пари: това означава, че въпросният продукт е поскъпнал. Вярно, че в магазина е отбелязана новата цена за 100 грама от дадения продукт, но малцина си правят труда да четат тази информация. Изглежда търговците разчитат именно на това: клиентите бързат и не гледат малките букви на етикета.

За да не плашат клиентите

Търговците имат голям интерес да не повишават цените, казва Армин Фалет от Потребителската централа в Хамбург. Купувачите не обичат промените, а това се отнася и за цените. Затова и производителите реагират така: с по-малко съдържание в опаковките.

Само в Потребителската централа в Хамбург през миналата година са постъпили 3000 жалби от клиенти. Купувачите се чувстват измамени, тъй като при горепосочената практика става дума за скрито повишение на цените. Всеки един сигнал се проверява от експертите, които от своя страна настояват за отговор от производителите. Нерядко те обаче казват, че за цената отговаря търговецът, а не производителят. А всъщност двете страни работят в тясно сътрудничество помежду си, уточняват от Потребителската централа.

Нов феномен: да увеличиш цената два пъти

Централата в Хамбург информира и за случаи, в които хем се вдига цената на продукта, хем се намаля и количеството в опаковката. Това на практика означава, че цената се вдига два пъти: веднъж скрито - като се намали количеството от продукта в опаковката, и втори път - чрез вдигането на цената. Един от последните подобни случаи, регистрирани от експертите в Хамбург, е с опаковки чипс.

Тези ценови увеличения са само началото на една нова ценова спирала, смята Фалет. Хранителната индустрия се нуждае от около половин година време, за да промени опаковките на продуктите, етикетите с цените в магазините и всичко останало. "Смятаме, че подготвяните в момента намаления в грамажите ще бъдат факт в супермаркетите към края на годината", казва той.

Освен че така се мамят потребителите, намаленият грамаж означава, че опаковките стават излишно големи за тях, което пък води до пилеене на ресурси. Колко точно материали се прахосват по този начин - това трудно може да бъде установено, посочва Манфред Зантен от "Грийнпийс".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    41 2 Отговор
    Днес влязох в БИЛЛА и се уплаших.

    Коментиран от #7, #12, #14

  • 2 Уса

    46 0 Отговор
    В България това е практика

    Коментиран от #3

  • 3 Киро Острото

    27 9 Отговор

    До коментар #2 от "Уса":

    Не е верно!Тук дигат грамажа и намаляват цените.
  • 4 честен ционист

    46 2 Отговор
    Редовна практика на наглите продавачки като видят някой с много покупки, е да чукнат някоя стока десетина пъти ужким по погрешка и накрая на смяната да си ги прибере за гладните челяд/любовници. Като ги набарат се измъкват с злескалъпеното - грешка на машината. В България мошеничеството е национален спорт, чак почвам да се плаша.

    Коментиран от #20

  • 5 КАКво сега

    15 2 Отговор
    С електронна везна ли ще влизам в хипера?
  • 6 Дъ-Ге

    33 0 Отговор
    Цените се увеличават по много начини:
    1 начин - съкращаване на работните места
    2 начин - влошаване на качеството, като се слагат всякакви боклуци докато може
    3 начин - изменение на рецептата и сложността на изпълнение на продукта
    4 начин - вкарване на материали с изтекъл срок на годност
    5 начин - намаляване на грамажа, като се играе зрително с опаковката все едно е много голяма
    Намаляването на грамажа е последната мярка и това значи, че стоката вече е един невероятен боклук. Говорим естествено за храните.

    Коментиран от #21

  • 7 Дъ-Ге

    35 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Аз пък влизам във всички вериги и напоследък забелязвам, че няма много народ вътре. Преди виждах пълни колички с всякакви екстри, а сега се пазари единствено най-нужното, без което не може. Отдавна съм на максимата да се радвам на днешния ден, защото утрешния със сигурност ще е по-зле от днешния. Да видим зимата как ще е.

    Коментиран от #8

  • 8 Последния Софиянец

    25 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дъ-Ге":

    Като музеи станаха веригите.Хората само гледат.

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хората

    22 1 Отговор
    ще умират от глад буквално, но и магазините няма да ги бъде още дълго с тази политика на печалбарство във времена на чума. Ще си плятят и те за простотията. Е, след нас. Първо народа ще измре. После и богаташите..
  • 11 На летище София

    15 0 Отговор
    кенче бира в бара на залата за пътници струва 9 лв. Ако искаш да платиш в евро - €5,20?! Не знам по какъв курс работят, но този на магазинчето ДО бара е различен. Същата бира е 8 лв. В евро плащаш €4,09.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Лошия

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нали искаше промяна. Искаше нови управляващи. Е, намери ги. Сега що ревеш.

    Коментиран от #18

  • 15 ЕС изисквания

    14 0 Отговор
    Едно от изискванията България да бъде член в ЕС, както и на Тройката, беше гламажът на хляба да бъде намален, и да се допуска такъв от Европа с консерванти и Е-та. Благодарете на преговарящата с ЕС Пръмова Кунева, която затваряше преговорни глави като ударничка на Стан. Един български интерес не защити, в качеството си на СлуГинче, подходящо наградено в борд на директори "Париба", за навлизането на Франция в АЕЦ Румъния. Офисите на Париба, дори бившите бяха атакувани при протестите на жълтите жилетки. Колко страдания за изпитали обикновените французи. ЕС имаше нужда от зърнена колонка България и субсидира само житни култури, а квотите за леленчуци и плодове отидоха в Полша. Когато и да бъде съдена Пръмова, няма да е късно. Такива трябва да бъдат лишени от Българско гражданство с отнето имущество.
  • 16 Дъ-Ге

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Рибата се вмирисва откъм главата винаги. За всичко ставащо добро или лошо е виновна единствено държавата с нейната външна и вътрешна политика. А политиката на нашата държава е унищожаването на българина и узаконява един по един начините. Най-лесния е чрез отнемането на препитанието. Другия е чрез храната. Узаконяваш вредната храна, правиш я евтина и я пускаш на пазара. Народа яде каквото може да си позволи и започва да умира поне 10 години преди пенсионирането си. Да не говорим за пълненето на джобовете на фармацевтичните фирми. До 40 години най-вероятно българина ще е в червената книга с последни бройки. Ако говорим за търговците на храна, не ги мисли. Ще си отидат малките рибки изядени от акулите. За печалбите също си прав. При положение, че да речем в Кауфланд има отстъпки от 50%, това означава, че би трябвало да печелят от продукт поне 60%, което според мен е углавно престъпление. По закона на конкуренцията не може да пуснеш продукт в продажба на цената на която си го закупил, да не говорим за по-ниска. Извода е ясен. А имаше един търговски закон през едни гладни години на демокрацията. 10% печалба от производител до краен купувач. Тези 10% си ги разделят производителя, търговеца на едро и търговеца на дребно. Ненормална държава сме. Отстъпката на цигарите за търговеца на дребно е 3% и не можеш да ги продадеш и една стотинка повече от посочената. А за храната може да товариш крайния купувач колкото ти душа иска. За цигарите контрола е кански и качество

    Коментиран от #17

  • 17 Дъ-Ге

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дъ-Ге":

    А за храната може да товариш крайния купувач колкото ти душа иска. За цигарите контрола е кански и качеството е непоклатимо, а за храната никакъв контрол и качеството официално е занижено до вредно. Занижени са самите държавни стандарти в което е и най-големия проблем.
  • 18 Дъ-Ге

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Лошия":

    Като му чета коментарите не е от тези дето е искал нови управляващи. Всъщност не е искал смяната на начина на управление. Както той, така и аз не сме искали 10ти ноември, защото поне аз знаех какво ще донесе това за България и българина. А то е абсолютно обезличаване, разграбване, унищожаване на всички видове производства, безработица, мафия, огромна ненаказана престъпност на ниските нива и още куп други придобивки от капитала от лошите му страни. Капитала работи добре единствено в тези страни, които имат за роби други страни от които да крадат работна сила и материални блага. Това е така, защото капитала е икономическа структура основана на грабеж и експлоатация, където законите се гласуват от капиталиста /купени подставени лица/ и съдебната система работи за платежоспособния - сещай се за кой. Народа скачаше на 10ти само защото беше излъган, че всички придобивки от соца ще останат и ще се гради на тяхна основа. Ще се качат на мерцедеси и ще пътуват по света. След пътуването ще се върнат на чакащото ги работно място, цените ще са закотвени и т.н. и т.н. Бил съм по онова време преди 1989 г на запад, но и тогава запада беше малко по-различен. С наличието на соц. лагера той се държеше що годе човешки и прилично дори към своя си народ. Светът се нуждае от два полюса, за да оцелее. Аз предпочитам оня полюс, където сигурността и здравето ни беше гарантирано, нямаше мафия, а за наркотиците само бяхме чували. И да не изброявам нататък.
  • 19 От страни

    1 0 Отговор
    Нормален човек на вид ги определя грамажите ама тия там са толкоз тъпи че докато не прочете че са 9 яйца в кората няма да го разбере, нищо че едното място е празно. Айде яйцата мани ми нормално е даже на вид да разбереш по опаковката че е намалена.
  • 20 бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Това е невъзможно защото остава в касата като приход който трябва да се отчете.
  • 21 Работодател

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дъ-Ге":

    Ами, като не ви харесва не копуваите!:)
  • 22 DW. Hалайгай те още Санкциици, всичко

    0 0 Отговор
    така ще продължи да поскъпва!! Не разбрахте ли, че се гръмнахте, и в двата крака, но гръмнахте и такива, като нас, от втората категория Европейци които бяха най бедни и станаха още по бедни!! Няма да прокопсате и вие!!
Новини по държави: