Last news in Fakti

24 Май, 2022 14:43 971 24

Патриарх Неофит: Пазете заветите на славните ни предци

  • патриарх неофит-
  • духовност-
  • 24 май

Вдъхновявайте се от делото от българските и славянски първопросветители, призова той

Патриарх Неофит: Пазете заветите на славните ни предци - 1
Снимка: БГНЕС

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит направи обръщение по повод 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и култура и на славянската книжовност.

"Особено е мястото, което Денят на буквите заема в празничния ни календар и във всяко българско сърце. За нас това е ден на светла и най-чиста радост. Ден на благодарност пред светите братя Кирил и Методий и всички техни ученици и следовници от далечното ни минало и до днес. Ден на признателност за техния подвиг в просвещаването на българския християнски род, за боголюбивото им и родолюбиво дело, което не е секвало за миг и в най-тежките дни и години от превратната ни история. Нашата писменост и книжнина са определящ, неотменим елемент от християнската ни и народностна идентичност. Те са сред фундаментите на нашето самосъзнание и сигурен залог за пребъдването ни през вековете.

В този празничен ден светата ни Православна църква и цялото ни общество заедно отдаваме дължимото на всички, които посвещават живота, силите и талантите си, за да продължават и сега равноапостолното дело на светите Седмочисленици и всички колоси на българския християнски дух, изковали в далечните векове основите на нашата висока православна духовност и култура. С отеческа любов се обръщаме днес към хората на духа: учени и изследователи, творци в различните сфери на българската култура и изкуство, поети и писатели, библиотечни и читалищни дейци и не на последно място нашите преподаватели - на всички равнища от образователната ни система. Всесърдечно приветстваме всички ученици и студенти, с благопожелание за успехи в учението и принасяне на добри плодове от усвоените знания.

Пазете заветите на славните ни предци и всякога помнете, че сред всичко онова, което е допринесло за съхраняването и оцеляването ни като народ, страна и Църква, най-голям е приносът именно на родната ни писменост, духовност и култура. Вдъхновявайте се от делото от българските и славянски първопросветители, ревностно и с чувство за приемственост подражавайте на оставения ни от тях пример и образец за всеотдайност, не жалете силите си и продължавайте да градите върху положената от тях здрава основа, за да пребъдем като народ със собствено лице сред духовното и културно многообразие на съвременния свят.

Ако днес, в началото на третото хилядолетие, обичната ни Родина справедливо се гордее с това, че е призната, неотменна и уважавана част от европейската цивилизация, това ние дължим най-много на онези, които всекидневно доизграждат темелите на нашата духовност, книжовност и култура. Нека Всемилостивият Бог да благоволи, щото народът ни всякога да ражда и възпитава достойни приемници и продължители на духа и делото на светите Братя, за да се съхраним и да преуспеем, за да пребъде България!

Молитвите на светите равноапостолни славянобългарски първоучители Кирил и Методий и Божията благодат и велика милост да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!

Христос Воскресе!"


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 българин

    3 4 Отговор
    Путин да излезе и да благодари на братята, че са им дали азбука и писменост.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А ти?

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "българин":

    Ти пък какво общо имаш с "братята" че да командваш като Зеленски кой какво да прави?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ии чудо големо

    0 5 Отговор
    Щехме да пишем на енглиш и щеше да е по добре
  • 8 Наталия Кобилкина

    0 1 Отговор
    350-та година в село Никюп близо до Велико Търново поп Волфила превежда Библията на готски в който има и славянски думи. И сега този превод се намира в Швеция, а буквите са абсолютно идентични с тези на Климент Охридски които днес наричаме Кирилица.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Симеонов

    4 4 Отговор
    Агент Симеонов- доброволен секретен сътрудник, т. е. доносник на Държавна сигурност. И още: русофил, човек без мнение,подставено лице. С нищо не е помогнал на народа, в трудни моменти мълчи, защото така са казали господарите му.
  • 13 Дядо Ченгесарий

    4 5 Отговор
    Това ченге в расо замени патриарх МарКсим, приятел на Милко Балев и негов съселянин.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Славните ни предци - Бозвели, Иларион

    2 1 Отговор
    Макариополски идр. не са се побояли да скочат срещу гръцката и руската патриаршии и да искат самостоятелна екзархия. Заради тази борба, благодарение на граф Игнатиев - руския посланик в Цариград, се изпратени на заточение в Диарбекир. Велики българи, как ли биха погледнали на отношенията между БПЦ и руската ПЦ днес ?
  • 16 Урфила се казва предшественика

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Наталия Кобилкина":

    на Кирил и Методий изобретил глаголицата на трако-български !
  • 17 Плюс-минус

    4 0 Отговор
    Божията благодат да бъде с всички нас!
  • 18 Плюс-минус

    0 0 Отговор
    Днес, отново и пак, с трепет си спомних за светите места, където е отдадена почит на Светите братя: базиликата Сан Клементе, базиликата Санта Мария Маджоре, Венеция, Реканати, Лорето...
  • 19 Без коментар

    3 2 Отговор
    Изкуфял поп.Що не се разходи по улици или магазини да види Кирилица ?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Срам !

    2 1 Отговор
    И, POLICE e на кирилица,нема ядове !
  • 23 До Кобилкина

    0 0 Отговор
    Интересна и полезна информация, благодаря ! Само че буквите не са идентични с кирилицата, просто шрифтът ги прави да изглеждат така.
  • 24 канонизиран осквернен рисиенин

    0 0 Отговор
    Дс плъховете да кажат с "новозимието" как сме, дърти богохули антихристи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове