Last news in Fakti

24 Май, 2022 20:33 3 073 36

Най-значимият принос на българите към човешката цивилизация

  • 24 май-
  • кирил и методий-
  • азбука

Днес го говорят около 9 милиона души, пише в най-авторитетните английски, немски, френски или руски енциклопедии

Най-значимият принос на българите към човешката цивилизация - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българският език заслужава да го празнуваме. Не само защото е най-старият писмен славянски език. Но и защото е богат, изразителен, пластичен. Той е може би най-значимият принос на българите към човешката цивилизация.

Коментар от Александър Андреев:

Честит празник! Българският език заслужава да го празнуваме. Не само защото е стар - най-старият писмен славянски език. Но и защото е богат, изразителен, пластичен, нюансиран, а с целия този свой потенциал се превръща в едно от малкото притежания на българите, което без никакъв свян може да се покаже на международната сцена и да се мери на равна нога дори с големите и с наложилите се по света езици. Ще го кажа така: българският език е може би най-значимият принос на българите към човешката цивилизация.

Защо българският език заслужава да го обичаме

За да не ме упрекнете в безотговорно преувеличение: пиша това като човек, който е превел на български десетки хиляди страници от шест различни чужди езика, като автор и съавтор на няколко дузини книги, написани или преведени на български. Използвам самохвалството най-вече за да онагледя всекидневното си, работно възхищение от българския, особено когато той се среща с други - по-големи или по-малки, по-важни или по-периферни - световни езици. И се справя отлично, без никакви загуби на обем, субстанция или смисъл. Българският език има енергия, той има лексикален и граматически ресурс да изрази всяка възможна мисъл и идея. Той е жив и гъвкав, умее да се нагажда и модернизира. И затова го обичам.

"И се гордея с него" - добавя тук мисловната инерция. Но дали можем да се гордеем с нещо, което не сме създали сами, което не сме постигнали лично? Не знам. И някак си не смея гордо да закича българския език на ревера си, защото той не е почетен медал, с който да се фукаш пред света. Той е колективно творение на милиони хора, изграждано в продължение на векове, с което ние просто си служим. Служим си с благодарност и с уважение.

Впрочем, не винаги и не всички. Ето още нещо лично, което ще чуете и от много българи, пребивавали повече време извън автентичната българска езикова среда: "Защо българите използват толкова много вулгарни и нецензурни думи и изрази, защо псуват толкова често?". Да, не са само българите. И да, човек може да прочете достатъчно сериозни културно-антропологически обяснения на този феномен, на които тук няма да се спирам. Но независимо от тези уговорки, пак си остава безпомощното недоумение пред това грозно посегателство върху красивия език. Върху един богат език, който може да изрази каквото си пожелаеш, без непременно да го подлютиш с някоя пиперлия.

Един език, който прави разлика между "остро" и "люто", между "чичо" и "вуйчо", между по-възрастна и по-млада сестра, между това "да купиш кафе на някого" или "да почерпиш някого с кафе" - все нюанси, в които при превода се препъват редица други, по-големи и божем по-богати езици. Да не говорим за думата "байгън" - нищо, че е турска. Всичко това - пак със задължителната уговорка, че тези примери, дадени съвсем мимоходом и без претенция, все пак не са признак за някаква уникалност на българския. Те са пример за неговото богатство, многообразие и гъвкавост.

През просото

Многообразие и гъвкавост, с които част от новите дигитални българи злоупотребяват - неволно, от суета или поради неграмотност, цепейки през просото. Какво друго да каже човек, когато види в мрежата глагола "айролвам"? Какво друго да направи, освен да подбели очи? И обезкуражено да въздъхне: Криндж!

Но споко, хора, този чудесен език ще преглътне и кринджа. Дано само да оцелее по-дълго. Днес го говорят около 9 милиона души, пише в най-авторитетните английски, немски, френски или руски енциклопедии. Впрочем, в тези сериозни източници човек с радост може да прочете фактите за уникалния принос на българския към развитието на славянските езици и писмености - горещо препоръчвам тези уважителни статии, от които човек нефилолог може да научи неочаквани и много положителни неща за родния си език.

Език, който заслужава да го обичаш и да го празнуваш. Честит 24 май!


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пич

    34 1 Отговор
    Лицемерие...... Ако можеха , биха го заличили , но за наша радост , няма как !!!
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 15 Отговор
    За да се омаловажи хилядолетната Българска култура са писани пълни глупости, но ".....славянските езици....." е върхът на черешката на тортата. "Славянски" език няма и никога не е съществувал. Има "Българска езикова група" , която руският великодържавен шовинизъм превърна в славянски.

    Коментиран от #5, #15, #17

  • 4 Боб чорба. Кисело зеле.

    24 2 Отговор
    Суджук. Таратор. Всичко вкусно и здравословно сме създали..
  • 5 Гънкоо..

    20 10 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Има Славянски,Романски,Англосаксонски и прочее езикови групи,ти явно имаш пред вид писменост,но с нискочелия си шовинизъм и там не си в час.Не усещаш ли как "олекотяваш" наистина богатата ни история с това тупане по "вълнестите гърди" и задължителните храчки към Русия? Пази Боже сляпо да прегледа!

    Коментиран от #8

  • 6 Впечатление

    4 10 Отговор
    Много спорно изказване, като на пропагандист от социализма. Кой те признава? Кой те поздрави? Всеки си трае, а ние се тупаме в гърдите?
  • 7 Хайде отново

    7 9 Отговор
    Славянска, славянски и подобни. Ама хайде посочете в историографията, къде са тези славяни за Бога. Дайте да ги видим тези текстове! Може да е имало малобройни племена като славини, склавини или с близки понятия, но отдавна претопени. Този празник е за почит на желанието да бъдеш просветен и да разбираш събитията и света. Как с подобни славянщини спомагате за това?
  • 8 Ще има да четеш още

    13 15 Отговор

    До коментар #5 от "Гънкоо..":

    Точно славяството е проект на кремълския интернационал, на който се основава и самия македонизъм. От там и погрешно наложено пред света понятия, като кирилица и славянски.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сандо

    13 2 Отговор
    Понякога ми се струва,че славянската азбука е като живо същество.Тя остава при тези,които я обичат,използват и се грижат за нея.Беше поръчана и създадена за едни,които я нападнаха,обругаха и изгониха.Тя избяга от тях и намери ново мясти при народ,който я обикна,разкраси и раздаде на другите да я използват.Сега същия този народ я неглижира,подменя,фалшифицира и дори иска да я изхвърли.И затова тя ще си намери ново място,където вече е издигната на пиедестал,където я обичат,възхищават и се и я пазят.А ние?За нас остава шльокавицата и преклонението пред всичко чуждо.И предложението на един вече бивш президент и на неговите бандити.
  • 11 невероятно, но факт...

    10 3 Отговор
    Самото име българи се е появило сравнително късно, но много и различни родствени племена, с различни наименования, са го възприели като съпричастни. Имената на повечето от тях отдавна са забравени, но между тях са включително и основната част на македонци. Никой ли не си задава въпроса защо? Ами най вероятно са свързани по някакъв признак. Аз също не знам отговора, но за да е било доброволно и толкова масово, това е било въпрос на чест. Политическите интереси на силните на деня са променили сведенията в своя полза и днес противоречията са повече от всякога. Дори ДНК анализите доказват, че доколкото има пришълци на Балканите, това са само малки части от турци и гърци. Голяма част от населението си е било местно и не се е преселвало. Всички останали са в по малка или по голяма степен родствени народи. Днешните недоразумения и противоречия имат единствено политическа основа или бъдещи политически дивиденти.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 От българската езикова група

    5 19 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Са останали 50 думи, половината от които са тюркски.

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Така е да

    4 18 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Българският език спада към още по-голяма езикова група-тюркските езици.
  • 18 САТЪРА НА ХАНА

    19 2 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЛИ КОЕ Е НАЙ - ПЕРВЕРЗНОТО В СТАТИЯТА
    ...
    ЧЕ АВТОРА НА СТАТИЯТА - ШЕФА НА БЪЛГАРСКАТА РЕДАКЦИЯ НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ САШО АНДРЕЕВ
    .... ГОВОРИ С ГОСПОДАРИТЕ СИ НА НЕМСКИ
    .... ....
    И ПИШЕ ФАШИСТКИ ЛЪЖИ
    ...
    И САМО НА 24 МАЙ СЕ СЕЩА ЧЕ В БЪЛГАРИН :)))
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Псевдо родолюбие

    20 1 Отговор
    Живея на запад, и всеки път като се върна в България съм потресен от нови чуждици завладели езика, с които гледат да "блеснат" по новини и предавания и да звучат по "експертно". Примери: свръх употреба на "уникален", "уау", "само-сезира се", "канселира", и наскоро "гувернатор". Неграмотните журналисти които на практика нямат добре владеене на Българския език са отговорни за всичко това.
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "От българската езикова група":

    Юри Венелин e псевдоним на Георги Хуца който излиза от предпоставката, че "българският език е клон от руския" - цитатът е изваден от две писма до Васил Априлов и от тази грешна позиция ни "редактира" езика чрез своите научни трудове като „О зародыше новой болгарской литературы” (М., 1838), Венелин не прави речник или списък на изхвърлените думи, а директно въвежда славянски т.е. русифицира в някаква степен българската лексика. Трудно и почти невъзможно е тези изхвърлени думи да се издирят, те са "потурчени". Запазени са някои под формата на топоними, които сега се изхвърлят. Не е било никак лесно да се прекърши многоброен и славен народ като Българския. Използвани са всички възможни методи. В случая с Венелин е много подходяща поговорката "Пази ме Боже от приятелите, от враговете сам ще се пазя". Примерът - със София е много показателен. Името на столичния ни град е наложено от руската администрация, въпреки организирания протест от по-будните софиянци, които са държали за Средец. Въпросът е, защо са ни наложили гръцкото име София на БЪЛГАРСКАТА столица, вместо Средец?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тираджия

    10 1 Отговор
    Ами говорете БЪЛГАРСКИ ве ! Да ама НЕ ! Всеки се чуди коя английска дума да преиначи на български, и в крайна сметка нито англичаните го разбират нито Българите ! Предлагам да започнем да си говорим на Английски а Българския да го отстъпим на С.Македония !
  • 24 Зайко Байко многознайко

    12 0 Отговор
    О неразумни юроде, поради що се срамиш да пишеш с Български букви , да говориш на Български език ? Тези глупа..ци от новините и трътляците от Паламента, като почнат да употребяват , " стопиране" ," ваканцуване" и се обръщат с непонятната форма : Иван, запознай ни с положението при теб, вместо обръщението на Бьлгарски ИванЕ....... скачам на метър височина от нерви!
  • 25 Една

    4 3 Отговор
    В енциклопедия Британика пише, че църковнославянският се базира на македонските диалекти и нито ред, че това е старобългарският език.
  • 26 Зуьо Зурлев от Луковско зурлево

    4 5 Отговор
    Най-значимият принос на съвременните българи към човешката цивилизация е ракията!

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Родолюбец

    9 1 Отговор
    И на не забравяме, че за разлика от мнозинството славянски езици, българският е аналитичен, т. е. - по-развит и по-"улегнал".
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Публикувайте есето на Петър Увалиев

    7 0 Отговор
    Големият български интелектуалец Петър Увалиев има прекрасно есе "Българският език", в което изразява възхищението и преклонението си пред великолепния ни език, който е много по-богат граматически и смислово от много "световни" езици. Трябва да го пазим, той е националното ни богатство и показва сложното и задълбочено, многопластово мислене на българския народ, защото връзката език - мислене е пряка. Мисля, че есето на Петър Увалиев го има в Интернет.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Българският няма нищо общо с тюркски ези

    6 0 Отговор
    До 17 - Българският език няма нищо общо с тюркската езикова група. Той е в езиковата група на славянските езици. Старобългарският или църковно-славянският език е в основата на славянските езици. Който знае руски език, вижда огромно съвпадение на думите, а там, където в масовата употреба има различия, то в руския съществува и българската дума. В ежедневието врач = лекар, но в руския има и лекарь, лягушка и жаба = жаба, перчатки и руковички за ръкавички, друг и приятель за приятел и др. В Родопите местните хора използват пушист за пухкав, както е на руски- пушистьiй, едната ми баба казваше ожидам за чакам, както е на руски-ожидаю и т.н. Ясно е, че в основата е един и същ език - старобългарският. И в другите славянски езици има също голямо съвпадение на лексиката (думите). А македонският е български език, местен диалект. В съвременния, изкуствено създаден вариант през 1945 г. от специална комисия, нарочно са вмъкнати сръбски елементи, променени са някои букви и добавени турцизми, както и сръбското окончание -ски в имената, за да се отдалечи македонското наречие от българския. И пак си остава български език, защото граматиката, която е основата, скелета на всеки език остава същата като в българския. Както и международни генетични изследвания на българите (без ромите и мюсюлманите) доказват, че бълга.ите

    Коментиран от #33

  • 33 Стига трийте

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "Българският няма нищо общо с тюркски ези":

    Църковнославянски няма, има църковнобългарски, наричан още старобългарски за да се открои времево. Кирилицата и слвянството, като наименования са продукт от слабата дипломация на българската държава.
  • 34 Българският няма нищо общо с тюркски ези

    5 0 Отговор
    До 17 - Българският език няма нищо общо с тюркската езикова група. Той е в групата на славянските езици. Старобългарският или църковно-славянският език е в основата на славянските езици. Който знае руски език, вижда огромно съвпадение на думите, а там, където в масовата употреба има различия, то в руския съществува и българската дума. В ежедневието врач = лекар, но в руския има и лекарь; лягушка и жаба = жаба, перчатки и руковички за ръкавички, друг и приятель за приятел и др. В Родопите местните хора използват пушист за пухкав, както е на руски- пушистьiй, едната ми баба казваше ожидам за чакам, както е на руски-ожидаю и т.н. Ясно е, че в основата е един и същ език - старобългарският. И в другите славянски езици има също голямо съвпадение на лексиката (думите). А македонският е български език, местен диалект. В съвременния вариант, изкуствено създаден от комисия през 1945 г. нарочно са вмъкнати сърбизми, променени са някои букви и са добавени турцизми, за да се отдалечи от българския. Както са променени имената със сръбското окончание -ски. Но той пак остава български, защото граматиката му, която е основата, скелетът на всеки език е българска и не може да се промени изкуствено.

    Коментиран от #35

  • 35 Отново

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "Българският няма нищо общо с тюркски ези":

    Ти казвам, че славянството и македонизма са продукт на кремълския интернационал.
  • 36 Този,

    3 0 Отговор
    Дето твърди, че славянството било Кремълски проект да почете Учителя Петър Дънов и да се поуспокои малко . Или и него ще обявиш за Кремълски проект?!

    Славянството е Олтарът на Новата Култура."
    "Славянството е майката, която ще роди Царството Божие на Земята."
    "Славяните ще бъдат обединени. Те ще бъдат като мост между Европа и Азия. След обединението на славяните трябва да се обедини цялото човечество."
    "Славяните ще внесат един духовен елемент в света - по­братимяването. "
    "Мисията на славянството е да облагороди Петата раса и да подпомогне идването на шестата подраса."
    (Учителят П. Дънов)

    Много е интересна и теорията на Учителя за "небесната буква", която "по случайност" е премахната от езика ни - първо по времето на Стамболийски и после след 1944 г. От руското знаме, с което сме освободени от турско знаме тази небесна буква е премахната през 1918 г.
    " Ѣ - "Е двойно" е знамето на Славянството. И Небесният знак на Кирилицата.
    Той съществува само тук!
    Той е кардинален космически знак. И е небесната звезда на Небето."
    Учителя