Last news in Fakti

27 Май, 2022 21:28 2 391 24

Радев: Коалицията да следва КСНС за Северна Македония

  • румен радев-
  • мерки-
  • кснс-
  • северна македония

България трябва да получи гаранции, иска президентът

Радев: Коалицията да следва КСНС за Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев очаква от коалиционния съвет на управляващите да следва постигнатите с консенсус становища и предложения от КСНС през януари.

Това заяви президентът пред журналисти във връзка с горещата тема в коалицията и не отговори дали ще се съобрази с призива на премиера Кирил Петков да свика нов КСНС.

Държавният глава призова правителството да отстоява българския интерес и да изисква РСМ да изпълни Копенхагенските критерии за членство в ЕС, които се базират върху човешките права и недопускане на дискриминация. "Ако всичко това се случи, ние по най-добрия начин ще помогнем на РСМ да върви устойчиво по този път", заяви държавният глава.

България трябва да получи гаранции, които да доведат до необратими резултати, подчерта президентът и повтори, че вдигането на ветото не може да бъде обвързвано със срокове. Според него особено чувствителен е въпросът за правата на македонските българи, по който все още не е постигнат напредък.

Румен Радев очаква и устремът и енергията на правителството по отношение на РСМ да се приложи и по отношение на решаването на проблемите на българските граждани. Управляващите не трябва да губят поглед от тежката социално-икономическа криза в страната заради фокуса си върху външната политика. Държавният глава посочи и че проблемите на българите растат и увеличаването на бедността, инфлацията и проблемите в енергетиката будят тревога.

Държавният глава разкритикува и последната инициатива в коалицията, която предизвика напрежение между партньорите - изтеклия в медиите проектодокумент за български Закон Магнитски. "Очевидното нежелание на прокуратурата да се бори с корупцията в България не означава, че трябва да се погазват основни законови положения и базови човешки права, на основание да се търси справедливост, заяви президентът, помолен да коментира т.нар. законопроект за изработване на български вариант на закона "Магнитски".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    23 14 Отговор
    Браво Радев!
  • 2 Бай Рашката

    6 20 Отговор
    Аре ве Румба, свали юмрука и се откажи, иначе и тебе за 24часа ще те вкараме на топло да си помислиш
  • 3 Ром от Столипиново

    20 8 Отговор
    Е тука ти казвам браво,умен си бате Румба. Разбрал си нещо и им казваш да внимават.
  • 4 Предател ти худатайства за Кирчо и Кокор

    14 9 Отговор
    Оставаш в историята, като предателя на България!
  • 5 Брендилия

    6 2 Отговор
    САЩ чрез ЕС ще изнудят бг политиците за преговори на РСМ за ЕС. На каквото са си постлали, на това ще лежат нашите политици ! Този въпрос е в писмена кореспонденция от м.10.1956 Живков-Тито...
  • 6 Радев

    10 8 Отговор
    Айде на десно брат ...петък вечер е на никой не му се слушат монотонните ти монолози!
  • 7 📌🇧🇬

    8 8 Отговор
    Това е заради Румен Радев и неговите неуправляеми снаряди, прос100 Киро и Асен.
  • 8 Убиват Българи

    6 2 Отговор
    България е Терористична Държава, за справка :МВР Перник и РУ Бобов дол, "работят" в симбиоза с Пернишки терористи и роми срещу обикновени Българи!
  • 9 !!!?

    9 4 Отговор
    Говорит Москва: - Вето, так держат !!!?
  • 10 Едно

    9 2 Отговор
    и също , нещо като отбиване на номер ! Нищо конкретно и докосващо , нищо конструктивно !
  • 11 Я Я Я Я ДА

    3 5 Отговор
    ТЪП НЕГРАМОТЕН ЛЕВАК - ОПРОПАСТИ НАРОДА / МИЗЕРИЯ ГЛАД ТЪПОТИЯ - А ЗИМАТА КАК ЩЕ Е НЕ ЗНАМ ........................................................................
  • 12 Западен диалект на българския език!!!

    8 3 Отговор
    Измислената Северна Македония не си признава, че говорят на "западен диалект на българския език, към който комунистическият режим на бивша Югославия изкуствено включва сръбски и други думи от небългарски произход, за да направи езика да звучи колкото се може по-различно от българския." Днешният български диалект няма нищо общо с александрийския диалект на гръцкия език, на коъто са говорили древните македонци от географската област Македония!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мемфис

    4 8 Отговор
    Радев е долен предател, срам за всички, които са гласували за тозичервейй!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БгПростотия

    7 2 Отговор
    то само магарета управляват България, това ли ти е промяната бе фатмак
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Да бе да

    0 1 Отговор
    Надявам се този " военен " специалист , който не е сигурен дали има война в Украйна, да не намеква че закона магнитски погазва " човешките" права ! Защото е толкова специалист по право к, колкото и по " военните операции"
    Селския брус , вече е доста извън елемента си
  • 19 Не е виновен той

    1 1 Отговор
    Виновни да тези, които ни го предложиха. И тези, които платиха да бъде преизбран. М-а-л-т-ийският орден защо му беше на гости? Защо беше рекламиран от Слави, който уважава Доган и се кланяше на Петков. Жена му от антуража на Слави. Има нещо гнило в тези връзки.
  • 20 Ухааа

    1 1 Отговор
    Държавното изпражнение на ЦРУ/САЩ, личен прислужник на Херо Мустафа, дърдорко и бъгарофоб!
  • 21 мдда

    2 1 Отговор
    Крадев, ти какъв си, че да казваш на коалицията?? Папа Римски ли?
  • 22 Перо

    1 0 Отговор
    Кое налага да се повдига този въпрос сега, когато няма никакво развитие по изпълнение на условията и критериите от страна на РСМ за последните 5 месеца /времето от предходния КСНС/ и за какъв широк консенсус може да става дума при наличие на 80% единомислие на населението по македонския въпрос и запазване на ветото до изпълнение на договора и условията? Няма никаква обосновка,от страна на МС,освен едно голо искане за свикване на КСНС,без причина, да си говорят за ланския сняг! Всички икономически дейности,по които работи правителството,нямат никакво отношение към решаващите въпроси по българските искания! Поведението на Петков има всички белези на държане на един нерегламентиран,чуждестранен агент!

    Коментиран от #24

  • 23 Генерал фатмашки

    2 0 Отговор
    Докато се дърлят етноцитно с македонците, ЕвроСъюзът ще се разпадне! И тогава БКП+ДС-шайкаджиите ще търчат да взимат македонски паспорти, защото македонците ще продължават да са неутрални (като бивша юго-република) и няма да имат визи за всички страни!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове