7 Юни, 2022 16:17 2 418 27

КЕВР обяви с колко поскъпват токът и парното за юли

  • кевр-
  • цени-
  • парно-
  • ток

Независимо, че енерго-преносните предприятия заявиха значително повишаване на своите разходи за пренос, Комисията намери резерви в системата за да неутрализира този фактор

КЕВР обяви с колко поскъпват токът и парното за юли - 1

Комисията за енергийно и водно регулиране потвърди разчетите си и цената на електроенергията и на топлинната енергия за битовите потребители от 1 юли.

С колко се вдига цената на тока

За клиентите на „Електрохолд Продажби“ /ЧЕЗ/ увеличението на крайната цена е с 2,39%, за „ЕВН България Електроснабдяване“ – с 3,46%, за клиентите на „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ – с 4,56%. В тези цени са включени цената на електроенергията и цените за мрежовите услуги. Това предвижда проекта на решение за утвърждаване на цени в сектор "Електроенергетика" за новия регулаторен период 1.07.2022 - 30.06.2023 г., по който Комисията проведе обществено обсъждане.

Проектът беше публикуван предварително на интернет страницата на регулатора. В обсъждането участваха заинтересовани страни - Омбудсмана, БФИЕК, БТПП, Асоциация свободен енергиен пазар, граждански организации и сдружения.

Независимо, че енерго-преносните предприятия заявиха значително повишаване на своите разходи за пренос, Комисията намери резерви в системата за да неутрализира този фактор. За да сведе до минимум увеличението за битовите потребители, КЕВР приложи регулаторни механизми по отношение на ценовия микс за регулирания пазар. Делът на електроенергията от АЕЦ Козлодуй се увеличава до 30%. Намалява се цената на електроенергията от хидроцентралите на НЕК. Тези мерки дават възможност за да бъде компенсирано увеличението на разходите за пренос на ЕСО и на електроразпределителните дружества „ЕВН България Електроснабдяване“, „Електрохолд Продажби“ /ЧЕЗ/ и ЕНЕРГО-ПРО Продажби“, гласи съобщението на КЕВР.

С предприетите от КЕВР регулаторни мерки общото увеличение за битовите потребители е 3,3% за периода 1.07.2022-30.07.2023 г.

Въпреки минималното увеличение, цените на електроенергията за битовите потребители остават най-ниски в сравнение със страните в цяла Европа. Това защитава домакинствата от високата динамика на цените на енергийните пазари, които повишиха с 45% цената на електроенергията в битовия сектор в останалата част на континента.

На общественото обсъждане някои участници призоваха за промяна на подхода за ценообразуване, като се отчита качеството на услугите и изпълнението на лицензионните задължения и на инвестициите от електроразпределителните дружества. Изразени бяха опасения, че увеличаването на дела на АЕЦ за регулирания пазар може да създаде пречки за либерализацията на пазара, тъй би се намалила неговата ликвидност. С цел решенията на Комисията да отговарят изцяло на пазарната динамика беше предложено регулаторът да излиза с ценови решения на всеки три месеца, а не както сега – за едногодишен период.

В отговор от страна на работната група беше изтъкнато, че Комисията разработва нова методика. Тя ще даде възможност в определяните цени по-добре да се отрази качеството на услугите, които в определени райони са добри, а в други – не. По отношение на изпълнението на инвестициите от страна на ЕРП беше пояснено, че вече завършват проверките на тези дружества, включително и на място, и резултатите ще бъдат отчетени от регулатора. Като неработещо беше оценено предложението вместо от АЕЦ допълнителните количества за регулиран пазар да бъдат осигурявани от ТЕЦ Марица Изток-2. Това ще доведе, от една страна, до повишаване на цената на електроенергията за регулирания пазар, и от друга – до намаляване на количествата по дългосрочните договори за доставка, смятат експертите на Комисията.

В 14-дневен срок участниците в обсъждането могат да внесат писмени становища във връзка с предложенията за цени. На 1 юли 2022 г. КЕВР ще приеме окончателно решение за утвърждаване на цени на електрическата енергия за регулаторния период 1.07.2022-30.06.2023 г.
Общественото обсъждане беше излъчено онлайн на интернет страницата на Комисията.

С колко ще се увеличи цената на парното

Комисията за енергийно и водно регулиране потвърди разчетите си и за цената на топлинната енергия за битовите потребители от 1 юли ще бъде увеличена с 39,26% за цялата страна. Предлаганата от регулатора промяна е значително по-ниска от исканията на енергийните дружества за увеличение средно със 123,58%.
Това предвижда проект на решение на КЕВР за утвърждаване на цени на топлинната енергия за новия регулаторен период 1.07.2022 - 30.06.2023 г., по беше проведено обществено обсъждане.

За битовите потребители на „Топлофикация София“ ЕАД е определена цена от 136,82 лв./MWh, при сегашна цена 98,48 лв./MWh, което е изменение с 38,93%.

Потребителите на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД ще заплащат цена от 122,80 лв./MWh, при сегашна цена 99,55 лв./MWh, което е изменение с 23,26%.

Цената на „Веолия Енерджи Варна” ЕАД се изменя с 30,66 % и става 128,43 лв./MWh, при сегашна цена 98,29 лв./MWh.

„КЕВР взе извънредни мерки, за да адресира извънредната ситуация с цените на горивата и да подпомогне битовите потребители за предстоящия отоплителен период. За да постигне това регулаторът използва допълнителни лостове и положи всички усилия, за да постигне максимално намаление на цената на топлинната енергия. С цел битовите потребители да бъдат защитени Комисията приложи регулаторен механизъм, с който компенсира сметките на тези потребители чрез Фонда за сигурност на електроенергийната система. По този начин те няма да се налага да заплащат цени за парно в размера, поискан от топлофикационните
дружества. Надяваме до една година кризата с енергийните доставки да отмине и битовите потребители да могат да ползват топлофикационна услуга на справедлива и реалистична цена“, заяви пред представители на медии председателят на КЕВР.

Според него в интерес на самите потребители е те да имат дългосрочна прогноза за цената на топлинната енергия за целия отоплителен сезон, тъй като по този начин ще могат планират своите разходи за по-голям времеви период. „Всички потребители в страната могат да разчитат на направените от КЕВР прогнози за цената на топлинната енергия. При настъпване на значителни изменения в ценообразуващите елементи Комисията има готовност да приеме извънредно решение, с което да ги отрази в цената на парното“, заяви категорично Станислав Тодоров.

Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойния ръст на въглеродните емисии. Тези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени. За дружествата в цялата страна тези два компонента представляват средно 80 на сто от техните разходи за производство на топлинна енергия.

За „Топлофикация София“ природният газ и емисиите формират 87,61% от цената на топлофикационната услуга, за „Топлофикация Плевен“ – този дял е 85,52%, за „Топлофикация Враца“ – 83,08%, за „Топлофикация Перник“ – 81,68%. При останалите дружества делът на природният газ и въглеродните емисии при формирането на крайната цена е от 64,36% до 79,34%.

В резултат на рязко нарасналото търсене на природен газ в световен мащаб, а през последните месеци и поради военния конфликт в Украйна, цените на природния газ за нуждите на топлофикациите се увеличи почти четирикратно- от 45 лв./МВч до над 160 лв./МВч. През този период цените на топлинната енергия за потребителите останаха без промяна, което доведе до увеличаване на разходите на дружествата и акумулиране на дефицит. През новия период този дефицит ще се компенсира, тъй като в противен случай дружествата могат да фалират.

Цените на въглеродните емисии през изминалия едногодишен период от 1 юли 2021 г. също нараснаха със 79,02% - от 51 евро/тон на 1.07.2021 г. до 91,30 евро/тон към 1.07.2022 г. Това допълнително увеличава разходите на дружествата, което следва бъде отчетено в цените на топлинната енергия.

Въпреки предоставените от правителството компенсации за природен газ в общ размер над 220 млн. лв. за периода декември 2021-април 2022 г., топлофикациите са натрупали допълнителен дефицит от разходи за газ над 500 млн. лв. Само за „Топлофикация София“ натрупания дефицит през изминалия период е в размер на около 350 млн. лв.

След извършени анализи Комисията коригира редица ценообразуващи елементи на дружествата, върху които регулаторът може пряко да влияе – разходи за амортизации, ремонти, възнаграждения и др. По този начин КЕВР ограничи максимално нарастването на цените на топлинната енергия.

Комисията очаква допълнителен положителен ефект върху цените на битовите потребители в резултат на обявените от правителството мерки, свързани с намаляването от 1 юли 2022 г. на ДДС за цените на електроенергията, топлинната енергия и природния газ - от 20% на 9%. Според разчетите, ако това се приеме, средното увеличение ще бъде намалено от 39% на 26%. Предвижданото премахване на акциза също ще има положително влияние върху цените на електрическата и топлинната енергия.

В рамките на общественото обсъждане участниците направиха коментари във връзка с ценовите предложения на Комисията. Според Омбудсмана цените за крайните потребители са високи и в тях не са отчетени всички дадени от държавата компенсации. Повдигнати бяха въпроси, свързани с приложимостта и справедливостта на блок тарифи за електроенергия, парно и природен газ. В отговор от страна на Комисията беше изтъкнато, че прилаганият метод на регулиране е най-подходящ в условия на голяма динамика на цените на суровините и дава най-добра възможност тези изменения да бъдат отразени. По отношение на определянето на прогнозни цени на природния газ и на въглеродните емисии за едногодишен период напред беше отбелязано, че Комисията е извършила симулации на търговията на фючърси на европейските борси, включително и за цените на доставките на втечнен природен газ. Според експертите на регулатора необходими са сериозни инвестиции за намаляване на технологичните загуби на топлинна енергия, което би означавало през следващите 10 години цените на топлинната енергия да останат високи, а това е неприемливо за потребителите в сегашната трудна икономическа ситуация. От страна на работната група беше подчертано, че ако продължат компенсациите за енергийните дружества това ще бъде отразено в цените, определяни от регулатора.

В 14-дневен срок участниците в днешното обсъждане могат да депозират писмени становища във връзка с проекта на решение. Окончателно решение за утвърждаване на цени на електрическата енергия за регулаторния период 1.07.2022-30.06.2023 г. Комисията ще приеме на 1 юли 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Тъпиро

    43 2 Отговор
    А така дерете стадото до кокал сега се е паднало!

    Коментиран от #17

  • 2 Българка

    39 4 Отговор
    Оставка Кокорчовци! Оставка!

    Коментиран от #4

  • 3 Ха Ха

    27 4 Отговор
    баничар-кокорчо,,,,,,козуначев !
  • 4 По лъжите ще го познаете _Боко

    9 34 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    ГЕРБ никога нямаше да допуснат това да се случи. Колкото и да плюете по Боко, щом народа възнегодуваше срещу нещо и веднага се даваше задна. Сега кучета си лаят цените хвърчат. Само завръщането на ГЕРБ ни е спасението.
  • 5 Иван

    39 4 Отговор
    Кожодери! Всичко това е за да угодим на краварите!!!
  • 6 ХА ХА ХА

    36 3 Отговор
    ДА ВИ Е ЧЕСТИТО , НОВИТЕ ЦЕНИ И НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ , ГАЗ , БЕНЗИН , НАФТА ......!!!!!!! НЯКОЙ ДА Е ЧУЛ ЗА ТОВА ОБЩЕСТВЕННО ОБСЪЖДАНЕ , КОЕТО Е БИЛО НАПРАВЕНО ????????

    Коментиран от #14

  • 7 Красимир Петров

    20 5 Отговор
    Закрийте кожодерската Топлофикация
  • 8 ОСТАВКА МОШЕННИЦИ !

    29 2 Отговор
    ОСТАВКА НА КИРО - ТЪПОТО !
    ОСТАВКА НА НЕЗАКОННОТО , НЕКАДЪРНО , КОРУМПИРАНО , КРАДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО ! ОСТАВКА ! ОСТАВКА !

    Коментиран от #12

  • 9 хах

    2 27 Отговор
    КАКВО РИЕВЕТЕ ПУТЛЕРАСТИ ТОКА СИ Е ДОБРЕ ПРИ ТАЗИ ИНФЛАЦИЯ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ СТОКИ ВИЕ МАЙ ИСКАТЕ ВСИЧКО ДА ВИ Е БЕЗПАРИ БЕЗ ПАРИ И ПРИ ПУТЯНЕМА

    Коментиран от #22

  • 10 Ама

    27 1 Отговор
    Кирчо нали взе по евтина краварска газ ?! Що поскъпва ?!
  • 11 Софиянеца

    25 1 Отговор
    На Киро евтиня свободен газ с 40% по скъп. Парно включва и подгряване на вода до скоро се подгряване се плащаха 12 лв сега 17 лв + 3 лв водата като студена станаха 20 лв на к.м топла вода 5 кубика 100 лв. Индустрията как ще работи при тези цени на газта не ми е ясно изобщо.
  • 12 Ааааааааа не !

    21 2 Отговор

    До коментар #8 от "ОСТАВКА МОШЕННИЦИ !":

    Кирчо е платил два кораба със мнооого евтина газ от Кравария и като дойдат тук ......веднага ще паднат цените на всички стоки и услуги !!!!!!! Сега ще отива пак там да подписва за два кораба зърно .....и ще свали цената на хляба !!!!!!
  • 13 ЕГА ТИ ДЪРЖАВАТА !!!!!!!!!!!!!!

    20 1 Отговор
    ЕГА ТИ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ !
    ЕГА ТИ МИНИСТРИТЕ !
    ЕГА ТИ .......ЕГА ТИ СЕРСЕМИТЕ !
  • 14 Ааааааааа не !

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "ХА ХА ХА":

    Не обиждай тъй ! Всички които драскат тук са били питани и са дали своето съгласие , тока , парното .....и всичко ....да поскъпне ! Щото имали много пари и не знаели какво да ги правят !!!!! Тъй , че всичко е правилно и цените ще им харесат мнооооого !!!!
  • 15 Чичо Дончо каза

    1 2 Отговор
    З,% е много .Трябва поевтиняване като амер.газ.
  • 16 Бандити и ..и

    8 1 Отговор
    Долу келемета.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 до "мъдрите" български гласоподаватели

    11 2 Отговор
    Гледам - много недоволни пишат тук ?! Сърдят се на Кики и Коко . Ама защо им се сърдите , нали вие си гласувахте за тях ?! Нали искахте ПРОМЯНА ! Ето я и ПРОМЯНАТА - състояща се от хипер-инфлация , шоково поскъпване и рязък спад на доходите (също и свръх-задлъжнялост и международна ИЗЛАГАЦИЯ ( не - ИЗОЛАЦИЯ ) - ТЯ дойде !!! Сега защо ( и на кого) се сърдите ??? Сърдете се на себе си !
  • 19 Ицо

    11 2 Отговор
    Тя електроенергията от Козлодуй излиза на някакви стотинки я осветлете хората колко тарантутляци са се за качили по жичката и лапат ли лапат та цената за хората да е така солена
  • 20 От какво им сее повишила цената на

    13 2 Отговор
    Преноса на електроенергия на тези дружества??? От скъпия ток, с който "пренасят" този за Клиентите??? Пренасят Ел енергията(тока) с дизелови локомотиви или някакви на Газ!! Нямат никакви повишени разходи, вдигат си Печалбата!!! Енергийната мафия явно още държи в примка КЕВР и си плаща на Чиновници и Лобисти на различни нива!?Учил" Ел Мрежи, централи и подстанции" във времето когато се учеше повече от сега!?
  • 21 Енергийната Мафия е най силната в

    13 3 Отговор
    Държавата, няма дае лесна борбата с нея!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гого

    8 0 Отговор
    Българи и сега ли ще си малчим! Това се е пладнешки обир! Накрая ще се топлим на свещи, заради далаверата на някои! Накрая ще поискат и да ни на..т, пак ли ще малчим!Незнам какво трябва да стане за да хванем сопата! Робска работа!!!
  • 24 Членството

    1 0 Отговор
    в ЕС ни е скъпо. Ние никога няма да го дадем, ако ще и нас студено ще стоим. Ние искаме да принадлежим и смее готови да платим всяка цена. Европейската комисия регулира целия енергиен сектор чрез тежко, неефективно и корупционно законодателство. Без значение е кой ще посочим да ни управлява. Всеки ще бъде принуден да изпълнява законодателството на ЕС. Пълна каша е. Стягайте кюмбетата, ако намерите въглища и дърва. Това е.
  • 25 Дедо Пене

    1 0 Отговор
    От Трите централи на Топлофикация София две - ТЕЦ София и ТЕЦ Теайчи Костов-Дружба работят на КОГЕНЕРАЦИЯ... т. е. произвеждат Ел. енергия и след това отопляват София. При тази висока цена на Ел. енергията на борсата, би трябвало да няма дефицит, а ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ е пред
    Фалит-дължи над 1млрд.лв.!!! СТРАННО?
  • 26 Българин

    0 1 Отговор
    МНООГО РЕВЛЬОВЦИ И ПЕНСИИ РЕВАТ ЗА СМЕШНО УВЕЛИЧЕНИЕ ОТ 3,5%, А КАКВО ДА КАЖАТ ГЕРМАНЦИ, ФРАНЦУЗИ, ИТАЛИАНЦИ КАТО ТОКА ИМ СКОЧИ С ПОВЕЧЕ ОТ 50%, А???
    ПРЕСТАНЕТЕ ДА КРАДЕТЕ ОТ ПАРНОТО-КРАДЛИВИ ШОПИ И НЕ РЕВЕТЕ!!!
  • 27 незнайко

    0 0 Отговор
    Голяма статия пълна с ПРОЦЕНТИ !!! Няма и едно изречение със сума в лева за един киловат на крайния потребител !!! Нищо не са казва за нощна и дневна цена на електроенергията за обикновенните граждани !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове