Last news in Fakti

17 Юни, 2013 17:38 2 646 0

Писанчев готов за шеф на ДАНС /Обновена/

  • писанчев-
  • данс-
  • цацаров-
  • йовчев
Писанчев готов за шеф на ДАНС /Обновена/ - 1
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа днес да коментира назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Добави, че на срещата с него в петък не са обсъждани конкретни досъдебни производства, а само са се подготвяли за работната среща, която бе проведена днес, съобщи "Правен свят".

Цацаров каза, че Пеевски е бил поканен за днес, но на срещата е дошъл Владимир Писанчев, който в момента е зам.-председател на агенцията. Самият Писанчев каза, че с него са водени предварителни разговори да оглави ДАНС, без да уточни кога точно е станало това - дали преди или след избора на Пеевски. По думите му, с над 20-годишния си стаж, той е готов да поеме поста. Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че би подкрепил Писанчев за длъжността.

Днес сутринта по бТВ премиерът Орешарски спомена, че единият от обсъжданите кандидати за шеф на ДАНС е бил именно Писанчев.

Цацаров отрече днес тримата да са обсъждали конкретни дела. Каза, че разговорът в петък е бил подготвителен за днешната работна среща в държавното обвинение, на която присъстваха Йовчев и Владимир Писанчев. Делян Пеевски е бил поканен и на днешната среща, но дошъл неговият заместник Писанчев. Цацаров каза още днес, че главният прокурор не знае кой си е подписал акта за встъпване в длъжност.

"Не работя с конкретна личност, а с институция. Аз самият нямам съзнанието, че съм конкретна личност. Важното е да има работа между институциите, да набележим конкретни мерки за работа. Ако още чакаме, ще дойде време, в което обществото няма нас да чака", каза главният прокурор.

Владимир Писанчев от своя страна каза, че е готов да поеме поста председател на ДАНС. Тази сутрин премиерът Пламен Орешарски заяви, че името на Писанчев е било едно от обсъжданите.

Зам.-шефът на ДАНС каза, че с него са водени предварителни разговори, но не уточни кога е станало това. Каза, че ако му предложат да оглави агенцията, ще се съгласи. Писанчев също отказа да коментира назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС, защото това е политическо решение, а той е експерт. Добави, че в агенцията няма напрежение. През почивните дни Пеевски е бил на работа и се е запознавал със структурата на ДАНС. Но достъп до конкретни разработки е нямал. Писанчев отказа да коментира и случая "Галерия", там щяла да се произнесе прокуратурата.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев подкрепи Писанчев с думите, че той е прекрасен професионалист, с авторитет не само в България, но и сред международните ни партньори, бил много почтен човек.

Според Йовчев председателят на ДАНС трябва да отговаря за законовите условия за поста, да има морални и политически качества. Вътрешният министър каза, че не познава Делян Пеевски, затова не може да коментира неговите качества.

Иначе на днешната работа среща са били обсъдени проблемите, които произтичат от промените в Закона за ДАНС и възлагането на разследващи функции на служители на агенцията.

Главният прокурор поясни, че съобразно разпоредбите на закона разследващи агенти от ДАНС трябва да поемат делата, по които са работили разследващите полицаи от ГДБОП. До момента обаче, няма формирана дирекция "Разследване" в агенцията, нито пък има хора, които да са назначени на длъжността разследващ агент, защото трябва да се изпълнят предварително определени административни процедури при преминаването на ГДБОП към ДАНС.

При този административен вакуум, разследването не може да спре, каза Сотир Цацаров. Затова главният прокурор, Цветлин Йовчев и Владимир Писанчев са се разбрали до момента на назначаването на разследващи агенти, разследването на една голяма част от делата на ГДБОП да бъдат поети от следователи от Националната следствена служба и от следователи по места. Това са хора с опит и не толкова натоварени, поясни Цацаров. Така няма да има забавяне по делата, особено по онези, по които има задържани лица.

Освен това тримата са се разбрали да бъдат сформирани съвместни групи, ръководени от прокурори от ВКП, в които ще участват обвинители от СГП и представители от МВР и ДАНС. Тези екипи ще направят пълна инвентаризация на оперативните дела в МВР и ДАНС по три направления – корупция по високите етажи на властта, включително и срещу магистрати; контрабанда; наркотрафик и разпространение на наркотици. След тяхното преглеждане, ще се прецени кои от тях са годни за реализация и ще се вкарат в действие.

На срещата днес са били обсъдени само две конкретни досъдебни производства – за отвличането на дъщерята на Евелин Банев, Лара и за атентата в Сарафово. Според главния прокурор това са от тези дела, които са с най-висока степен на обществена опасност и затова именно те са обсъждани.


Главният прокурор Сотир Цацаров смята да командирова заместничката си Ася Петрова да участва по делото "Килърите" пред въззивната инстанция – Варненския апелативен съд. Петрова бе един от наблюдаващите прокурори по това дело и се явяваше пред Окръжен съд-Шумен. Обвинител №1 поясни, че има протест пред втората инстанция и Ася Петрова ще отиде там да го поддържа.

Иначе, по повод медийните публикации срещу Петрова, в които я обвиняваха в редица нарушения – за отпуснатото й жилище в София, за дипломата й, за отправени заплахи към прокурори по повод разследването срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, главният прокурор поясни днес, че е разговарял с Ася Петрова.

Тя му била споделила своите виждания за това откъде е възможна атаката, свързвала я "с делото, по което е била първоинстанционен прокурор", явно имайки предвид делото "Килърите", което е единственото известно дело на Петрова. Според Цацаров тази версия е най-възможната в конкретния случай. Но той е убеден, че атаките няма да повлияят по никакъв начин нито на поведението, нито на професионалната работа на Петрова по това дело.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове