Last news in Fakti

17 Юни, 2013 17:41 1 899 0

ДПС оттегля номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС

  • дпс-
  • пеевски-
  • данс
ДПС оттегля номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От ДПС изпълнихме ангажимента си и внесохме проект за решение за отмяна на решението за избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС с кратки, но ясни мотиви. Това заяви на пресконференция лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Това е заради острата обществена реакция, която предизвика това решение, и отказа при тези условия на г-н Пеевски да встъпи в длъжност. Политически отговорният прочит на ситуацията налага да се отмени това решение, което ще отвори възможност на министър-председателя да предложи нова кандидатура”, добави Местан.

„От това, което знам, и от изявленията на г-н Пеевски – той не е встъпил в длъжност. Неговата оставка в Народното събрание не е гласувана, не са му прекъснати правомощията. Разбрах, че тази сутрин има депозирано заявление за оттегляне на молбата от петък за напускане на парламента. При това положение не очаквате от мен да влизам в ролята на конституционен съдия, защото единственото, което мога да направя като коментар е, че при аналогични ситуации лица, които не са встъпвали в длъжности не са били освобождавани от предишен свой статус, са възстановявали положението си”. Така Лютви Местан коментира казуса дали Пеевски може да се върне в Народното събрание като депутат.

Делян Пеевски е член на ПГ на ДПС, без да е член на партията, той е от гражданската квота и в тази партия никой не поставя под съмнение неговото място в парламентарната група, посочи Местан. По думите му „решение на Народното събрание за прекратяване на правомощията на г-н Делян Пеевски няма”.

 „Днес в Благоевград един достоен мъж, в миналото на който няма и петънце, не само не може да бъде уличен в каквото и да е, но и никой не го е виждал в пререкания, е възпрепятстван да извърши задълженията си само заради етническото си различие”, добави Местан.

„Ще поема категоричен, необратим публичен риск. Ако някой някога представи дори косвено доказателство, че съм имал не среща, а допир очи в очи, не разговор с въпросния председател на Корпоративна търговска банка, аз повече няма да се занимавам с политика. Не познавам този човек”, каза още отговор на въпрос лидерът на ДПС.

Депутатът Христо Бисеров добави: „Делян Пеевски е същият, откакто го номинирахме за народен представител. Когато той не е нарушил закон, нямаме право да му поставяме такова условие”.

___________________________________________________________________________________________

P.S.
Валякът, с който политическата олигархия мачка народа вече 23 години, се нарича пропорционална избирателна система.

Ако искате истинска промяна, подкрепете: 100% мажоритарни избори с възможност за отзоваване на депутатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА