Last news in Fakti

9 Август, 2022 12:50 1 288 15

Илия Проданов: Няма нужда от внос на украинско зърно

  • илия проданов-
  • внос-
  • зърно-
  • украйна

„В България тази година има произведени над 6 милиона тона пшеница“, съобщи той

Илия Проданов: Няма нужда от внос на украинско зърно - 1

Нашата държава няма нужда да внася украинско зърно. Това заяви Илия Проданов, заместник-председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и председател на Сдружението на зърнопроизводителите в Карнобат в интервю за БГНЕС, по повод притесненията на земеделските производители, свързани с вноса на зърно от Украйна.

„В България тази година има произведени над 6 милиона тона пшеница“, съобщи той. Прибирането на слънчогледа и царевицата все още не е започнало, но се очаква реколтата от слънчоглед да бъде нормална, тъй като има доста засети площи. Проданов съобщи, че много голям процент от производителите на рапица са се отказали да я сеят, защото е много трудна обработката наесен. Това пък е довело до увеличаване на засетите със слънчоглед площи, което и предполага, че количеството от продукцията ще бъде добро.

„От Украйна има внесена и пшеница, и ечемик, и рапица, и слънчоглед“, каза зам.-председателят на УС на НАЗ, но по думите му за количествата на продукцията никой не дава официална информация. Проданов заяви, че “от това, което разбира от колеги, които са по границата, както и от фирми, които приемат украинско зърно, може би около 500 – 600 хиляди тона слънчоглед е влязъл в страната. За пшеницата и ечемика нямаме конкретни данни, но със сигурност не е малко количеството“, каза още той.

Вносът на зърно от Украйна тревожи българските земеделски производители и според Проданов най-големият проблем е, че в България идеята за безмитните коридори, които бяха създадени от Европейския съюз (ЕС), с цел да се улесни транспортирането на украинското зърно до африканските държави и до страните, които имат нужда от него, леко се е изкривила.

„Това зърно влиза основно за вътрешна консумация и за нас това е проблем“, подчерта той и обясни, че там зърнопроизводителите имат съвсем други условия. „Те продават общо взето на каквато цена им излезе, понеже в условия на война, първо, че се чудиш утре ще засееш ли, няма ли, ще има ли търсене, няма ли да има. Второто, естествено е, че тяхното зърно е произведено с много по-ниска себестойност, със съвсем други изисквания за екологично производство. Те не изпълняват европейските норми, пръскат с препарати, които в България са забранени от години“, сподели още Проданов.

По думите му тези препарати са много по-ефективни, а освен това са и много по-евтини. Но проблемът при тях е, че количества от препаратите остават в готовата продукция, като именно това е и причината, поради която те са забранени за използване на територията на ЕС.

„Всъщност проблемът не е само за производителите, ами и за потребителите в България, защото все пак при наличието на толкова много качествена и екологично чиста българска продукция, ние да внасяме украинско зърно и то да се използва за вътрешно потребление, не мисля, че е редно“, смята Илия Проданов.

Исканията на НАЗ са да има фитосанитарен контрол, чрез който да се проследи дали внесеното украинско зърно има остатъчни вещества, или няма, а също и дали то отговаря на всички европейски регламенти, които българските зърнопроизводители спазват.

Представителят на НАЗ също така припомни, че по време на кабинета „Петков“ е имало уверения, че това зърно няма да остане за българското потребление и че няма да се използва за производството на брашно и на хляб за българския пазар. „Всъщност на терен ние виждаме съвсем други неща да се случват. Получаваме снимки от колеги с украински камиони пред мелници, пред фуражни заводи, пред зърнобази. Разбирате ли, че това нещо за нас означава нещо съвсем различно от това, което се говори по официалните канали“, допълни той.

Илия Проданов обясни защо украинското зърно не подлежи на фитосанитарен контрол:

„Защото по думите на министерството такива били регламентите на Европейската комисия, а всъщност Европейската комисия е казала, че това си е изцяло на държавата-членка решение. Да, мито няма. За това спор няма, че са ощетени от мито, но те са освободени със съвсем друга цел – за да може това зърно транзитно да премине през нашата страна и да стигне до крайните потребители, където има нужда наистина от него.“

Той е категоричен, че нашата държава няма нужда да внася зърно изобщо, защото ние сме нетен износител от над 20 години, и то на много големи количества.
При положение, че потреблението на страната ни е 2 милиона тона пшеница, а ние произвеждаме над 6 тона, е абсолютно излишно да се внася зърно, заяви Проданов.

Той информира, че по статистика най-големите консуматори на българско зърно през последната година са Испания и Португалия.

„Но имаме пазари и в Африка, почти в целия Европейски съюз, на много места. Списъкът с държави е доста голям“, допълни зам.-председателят на НАЗ.

„Ние сме в протестна готовност и чакаме да видим дали държавата ще вземе мерки да защити поне веднъж родното производство“, съобщи Илия Проданов. Той е на мнение, че е важно държавата да се намеси, защото ние имаме едно успешно зърнопроизводство и нито българският потребител, нито производителите, нито държавата имат полза да се унищожи това производство. Според него не е нужно да се стига до протестни действия, но ако се наложи, от НАЗ са готови на това.

По отношение на служебното правителство, Илия Проданов заяви, че е нормално да му се даде някакъв шанс.

„Нека да дадем десетина дни време, да видим накъде ще се насочат усилията им, дали ще бъдем чути и тогава можем да говорим дали ще вземат мерки, или не“, каза още той. В заключение Проданов изрази надежда, че мерки ще бъдат взети, за да гарантират защита както на потребителите, така и на производителите.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига

    28 1 Отговор
    заблуждава , българското зърно ще се изнесе на висока цена , а ще се внесе евтин боклук , който ще мине уж за българско производство ! Тройна печалба за "земеделците" , плюс стотиците милиони от ЕС !
  • 2 Демократка

    14 6 Отговор
    Искаме евтино украинско зърно, а вие ни дерете кожите за да купувате Майбахове! Слава на украинските зърнари!
  • 3 Урюрвкос

    10 0 Отговор
    и да не ни трябва сме длъжни да го купуваме и помагаме на украинците а ако ние скъпо и горчиво яжте бонбони от поРОШЕНко
  • 4 лобизъм

    18 3 Отговор
    Надули цените на брашното, макаронените изделия и всичко, което е от брашно, и реват да не се внася от другаде, за да не паднат цените.
    Внасяйте евтино украинско зърно!
    Някой трябва да понижи цените до нормални.

    Коментиран от #5

  • 5 Ручай ти

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "лобизъм":

    Ами ти яж укропското зърно на Монсанто пълно с пестициди и отрови. Правят врътка - внасят укропско зърно и изнасят същото количество качествено българско зърно,защото укропското дори в Африка не може да издържи фитосанитарен контрол.

    Коментиран от #11

  • 6 ще даряваме ли по една заплата за зърно

    5 1 Отговор
    или по две ?
  • 7 прос премиер - слаба държава !

    3 0 Отговор
    Бойко Борисов
    Премиерът коментира пред министрите ситуацията с евентуална кариера в землището на софийското село Лозен:
    “ Камъни – дал Бог из България, колкото искат кариери да правят. „
  • 8 хах

    10 0 Отговор
    Ми свалете цената
  • 9 Бамбука

    8 0 Отговор
    Намалете цените вместо да щавите кожата на народа. Никой не забранява внесеното зърно плюс произведеното у нас да се препродава. Произведени 6 млн тона пшеница, колко е вътрешното потребление гостин зам. пред. на НАЗ ?
  • 10 оня с коня

    6 2 Отговор
    Ето я ПП в Действие по време на Управлението си!Официално не внася Жито от Украйна а само го транзитира,но на практика прави точно обратното- Разрешава го за внос защото е ЕВТИНО и цената на Хляба пада,което е и целта.След което пък следва ПОКАЗНО тупане по гърдите и репликата:"Обещахме ли падане на цената на хляба?Не само обещахме,но и ИЗПЪЛНИХМЕ Обещанието си,затова гласувайте за нас на следващите избори!".А че внесеното от Украйна е пръскано с препарата ДДТ от 50-ТЕ ГОДИНИ който безотказно изтребва не само всички Вредители по Зърното,но и Хората консумиращи Хляб замесен с такова Брашно...това са подробности.
  • 11 лобизъм

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ручай ти":

    Ти май си от зърнарското лоби. И трепериш да не намалее автопарка ти.
    По цял свят чакаха да тръгнат корабите и тировете с "укропско" жито, само за теб "укропското" жито е некачествено. Сигурно италианците са много прости и нямат никакъв контрол над зърното, че чак коридор направиха за колони с тирове от Украйна.
    Цял свят ревеше, че без украинско зърно ще настане продоволствена криза.

    Коментиран от #14

  • 12 Здрасти

    6 0 Отговор
    Тоест цената си остава висока и продължаваме да дерем кожата на хората. Аз в Германия купувам брашното от магазина на 45 цента и олиото 1.79 а тука вече съм толкова объркан че вече не гледам и цените като видях метана 5.50 вече не искам и да се връщам в България. На тръгване от Берлин заредих за 99 цента Гърция 1.70 България най вероятно е най богатата държава.

    Коментиран от #15

  • 13 Хлъц

    4 0 Отговор
    Проблема е в това,че не може да завъртите далавера по ваш вкус.Качественото - навън по цени на междунсродна борса,фуражното ( там не го вземат ,като зърно за брашна) тук.Но пак на борсови цени.Да преживя стадото.Но другите хиени,който преработват зърно,царевица, слънчоглед,не са дялани с брадва. Сещай се за онзи лаф...." Нищо лично! Просто бизнес! Умрете от мерак,да сте тотал - монополисти.Такъв филм няма,хем да си единствен по социслистически,но да гушиш субсидии,а зърното навън по капиталистически.
  • 14 Абе

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "лобизъм":

    Прав си че е зърнар.Гледа скромни 600 х дка.Затова вие!
  • 15 ЧИЧО СТАМАТ ШУМОВ

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Здрасти":

    НА ТИЯ ЦЕНИ КОГА ЗАРЕДИ И КЪДЕ В ГЕРМАНИЯ .КАЖИ ,ЧЕ И АЗ ЖИВЕЯ ТАМ ДА СИ КУПЯ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове