Last news in Fakti

19 Август, 2022 07:38 3 994 13

Проф. Ана Кочева: Историците се договориха още през 2019 г., но...

  • проф. ана кочева-
  • история-
  • славянска писменост-
  • кирил и методий

Трябва да празнуваме заедно всички тези дати, една от които е 24 май

Проф. Ана Кочева: Историците се договориха още през 2019 г., но... - 1

С известно удивление чета публикациите и в българските, и в северно македонските медии за препоръките на експертите от съвместната историческа комисия относно ревизията на учебниците по история, защото тук на практика няма новина. Става дума за оповестяване на едни договорености, които са направени между съвместната историческа комисия още от 2019 г.

Това каза пред Euronews Bulgaria проф. Ана Кочева от Института по български език към БАН.

Споразумението за светите братя Кирил и Методий, Климент и Наум Охридски и цар Самуил е направено още тогава. Сегашното оповестяване не едно препотвърждение на едни вече постигнати договорки, от които самата македонска страна абдикира, малко след като бяха постигнати. Изпитвам известни опасения, че нещо подобно може да се възпроизведе и в наши дни.

Понеже отношенията винаги са вървели една напред, две назад, ще повярвам наистина на всичко това, което се артикулира от македонската историческа комисия когато влезе в учебниците и започне да се разпространява това обективно знание, каза проф. Кочева.

При нас промените са по-скоро козметични, за да има известна реципрочност. Но в техните учебници за този среднобългарски период трябва да се акцентира върху факта, че всички тези исторически личности са свързани със средновековната българка история, не защото на нас ни се иска, а защото това е факт.

Светите братя Кирил и Методий създават първата азбука на славяните – глаголицата, използвайки всички особености, които са били характерни за тогавашния солунски, български диалект. Особености, които са характерни и до ден днешен само за българския език и за нито един от другите славянски езици.

По отношение на свети Климент и Наум трябва да пише, че средновековната българска държава в лицето на своите владетели Борис Михаил и в последствие цар Симеон, изпращат тези двама български книжовници във второто книжовно средище Охрид, където те работят в синхрон с Преславската школа.

По отношение на цар Самуил трябва да пише, че е бил владетел на средновековното българско царство, което по това време се е намирало в географската област Македония. Нещо което е прието от цялата световна историография.

Трябва да празнуваме заедно всички тези дати, една от които е 24 май. В северномакедонските учебници трябва да пише, че той е започнал да се отбелязва още през 19 век в българския град Пловдив. В момента в учебниците там пише, че Кирил и Методий са създали славянската писменост въз основа на древномакедонския език и че Климент и Наум са работили в старомакедонското писмено средище, което всъщност е основата за създаване на кирилицата. Климент Охридски е създал кирилицата, която е македонската азбука. Всичко това не кореспондира със световната славистична мисъл.

Ако трябва наистина българските учебници по история да бъдат променени, то въпиюща нужда има да бъдат променени в частта си, в която интерпретира историята около 1944 г. у нас в Пиринска Македония и зловещата роля, която изиграва Българската комунистическа партия на два пъти по отношение на това население.

Ролята на БКП довежда до ситуацията, в която ние днес трудно можем да комуникираме с нашите съседи. Вредите са били огромни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кремльов

    11 6 Отговор
    Да де... А от Москва на какво мнение са?
    Да не ги разсърдим другарите от Кремъл?

    Коментиран от #3

  • 2 Мошеническа пропаганда и агитация

    7 4 Отговор
    Ученето по централизираните бюрократизирани партийно-олигархични и пропагандно-идеологиески "учебници" е далече от истината, науката и образованието! Особено когато са "договорени" от такива "проф." като Анчето Кочева - дъщеричка на БКП-пропагандист-агитатора и партиен доносник Ванчо Коча и снахичка на БКП-партийния картограф-измамник Деведжиев! Тия вече 3-то поколение паразитират и лапат яко от бюджета чрез превърнатата в семеен бизнес шашмалогия, наречена "научна" "истина"! Така или иначе тия пазарлъци и македонски "учебници" само формално ще се печатат, докато знанието ще се добива от алтернативни (апокрифни) книги с истинските факти, тези и познания! И в България и Македония! Само се хабят бюджетни милиони за "науко-образно" пазарене на пропагандно-идеологическия пазар за циг@нски лъжливи "проф."-булки!
  • 3 Коментар

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Кремльов":

    А от козяк???
    Да не се разсърдиха, че кафето за бг партиите не бе продуктивно и не успяха да направят второ правителство на Мустафата?!
  • 4 Леков

    4 4 Отговор
    Тая БКП-"проф."-баба (преписваща БКП-излиянията на бащицата и девера си) си мисли, че днешния им пазарлък ще е с вечни последици и че утре няма да бъде изцяло отречен и излят в "научния" партиен кeнeф като пропагандно-идеологическа измама?! Но бюджетните милиони ще бъдат лично "усвоени" - на чист пра-български ГЕПЕНИ!

    Коментиран от #9

  • 5 проф. д.ф.н. Владко Мурдаров

    4 4 Отговор
    Да не забравят да пишат в македонските учебници, че думата, духът и манталитетът "ГЕПИ" са чисто пра-български и са дошли на Балканите с ордата на кхан Аспарух! Дори бойният вик на ордата е бил "ГЕПИ-И-И-И"! Запазили са се повече от 1300 години в задунайските земи и като дума, и като фраза, и като значение, и като дух, и като манталитет, и вече са част от националния генофон - може дори да си имат и генетични маркери! През времето на социализма и пост-социализма избуяха до абсолютна безнаказаност и дори гордост от ГЕПЕНЕТО - кой на дребно, кой на едро! Широко се употребяват за приятелски призив към някого при здрависване: "ГЕПИ, брато"! Така се е родил и глагола "РАЗГЕПВАМ" - по "научно" му!
  • 6 Ха ха ха

    3 2 Отговор
    Анчето на Ванчо БКП-Коча да не се пласира за кандидат-депутатка, а?! Семейният пропагандно-идеологически "научен" бизнес трябва да се върти! Както и бюджетните милиони около него!
  • 7 Античното Маке

    11 2 Отговор
    Историята е наука, но явно някои историци и професори заради изгода следват политиката.

    Древна Македония е заемала в древността земите на днешна централна Северна Гърция.
    Освен това, в Средновековието византийската тема “Македония” обхваща НЕ земите на днешна Р.С. Македония, а земите на Западна Тракия.

    A тaзи oблacт днec, кoятo кръcтихa пocлeднo C.Мaкeдoния никога не се е нaричaлa така до 18- 19-ти вeк. Названието „Македония“(където е сега РСМ) е плод на гръцките напъни по онова време, да елинизират българското население и да го отдалечат от корените му.
    В римските летописи е писана -България/български земи, в българските извори сме я наричали „Долна земя“ или „Долна земя Охридска“, а по-късно и „Кутмичeвицa“.

    Коментиран от #8

  • 8 дедо Поп

    1 8 Отговор

    До коментар #7 от "Античното Маке":

    "Мaкeдoния никога не се е нaричaлa така до 18- 19-ти вeк"?!
    Щото в Библията и другите не-партийни Богоизбрани книги "Македония" и "македонците" се срещат многократно! При абсолютната липса на "Велика България", "Велика Сърбия", "Магалос Грекос", "най-най-нанай Велика Шкиптария", "Британия", "Германия", "Франция", че дори и "Россия"!

    Коментиран от #10

  • 9 Кочо

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Леков":

    Може да е Кочева, но аз съм Кочо!!! Била е ,,БКП - професор", сега е гербераскиня на хранилка! Съвсем пресни впечатления! На думи как е било добре едно време като спокойствие и безплатна медицина, реагира, че не можело да се пътува, а при дума за Македония - тотален гербераст! Нищо не работят, никаква полза от тях! Тунеядци! Феодални старци! Археолог Овчаров го разглезиха с пари, предното правителство го постави на равни начала с колегите му и голямо мрънкане!Преди няколко дни за 24 часа овъртя поне 10 медии!
  • 10 Античното Маке

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "дедо Поп":

    Когато се чете, трябва и да се разбира.., и разбира се, да не е кухо мястото между ушите.
    Освен това, цитатът който си манипулирал го няма в моя коментар.
  • 11 Болярин

    0 0 Отговор
    Северномакедонците се правят на умни, но не са намерили църква да се кръстят - т.е. не на нас тия "еквилибристики" ! Изпълнявате договореното с България, или обратно в ...
  • 12 копи пейст

    0 0 Отговор
    „Културната автономия” на Пиринския край (1946-1948 г.) е опит да бъдат смекчени условията на Парижкия мирен договор
    Иван Петрински
    Дори съвсем краткият преглед на събитията и на писмените свидетелства от 1945-1948 г. показва, че БРП (к) и Отечественият фронт предприемат курс към "културна автономия" на Пиринския край в разгара на преговорите за подписване на Парижкия мирен договор. Отчитайки уязвимостта на страната като сателит на нацистка Германия, ...
    На практика освен наложените резултати от преброяването през декември 1946 г. от политиката на македонизация остават само чупливи листове хартия в архивите на Пиринския край. И безкрайни разговори на маса.
    В Париж България се отървава сравнително леко. Не са загубени територии в сравнение с границите към 1 март 1941 г.,
    Непосредствено преди обявяване на курс към "културна автономия" в Пиринския край Тито стига до изнудване. Той предава съобщение за Г. Димитров, че съюзен договор между България и Югославия ще се сключи след "присъединяване на Пиринска Македония към федерална Македония".
    Очевидно при нестабилното международно положение на България, въпреки участието в боевете срещу Германия, българското ръководство се е опасявало от крайно неизгоден за България мирен договор. Вероятно точно това налага и поемане на курс към "културна автономия" в Пиринския край на Х пленум на ЦК на БКП (1946 г.).".
    След подписване на мирния договор на България със страните от антихитлеристката коалиция (10 февр

    Коментиран от #13

  • 13 копи пейст

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "копи пейст":

    ..........................................
    След подписване на мирния договор на България със страните от антихитлеристката коалиция (10 февруари 1947 г.) и особено след влизане на договора в сила (15 септември с. г.) пасивната съпротива в Пиринския край срещу "културната автономия" се засилва рязко .
    На 1 август 1947 г. е направена първата стъпка за преустановяване на политиката на македонизация на Пиринския край. По време на преговорите с Югославия за сключване на договор за приятелство, сътрудничество и взаимна помощ е уточнено, че "няма да се действа за непосредствено присъединяване Пиринския край към Македонската република" (Г. Димитров, Дневник, 1 август 1947 г.)
    С влошаване на отношенията между Сталин и Тито и изключване на Югославия от Коминформ (28 юни 1948 г.) е намерен нужният повод за слагане на край на политиката за "културна автономия" (ХVI пленум на ЦК на БРП (к), юли 1948 г.). Светкавичната реакция е показателна - удобният момент е чакан отдавна.

    статията
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове