10 Юли, 2013 11:22 1 114 0

КНСБ: Изходът е в предсрочни парламентарни избори

  • конституция-
  • кнсб-
  • избори

Въпросът е кога това може и трябва да се случи, коментират от синдиката

КНСБ за пореден път изразява съпричастност към дълбокото възмущение от отсъствието на морал в политиката и управлението на страната и заявява подкрепа на високата гражданска активност, без да дели протестиращите на февруарски и юнски. Синдикалните членове на КНСБ също протестират – както сред тези, които искат незабавни оставки, така и сред онези, които настояват да се даде време за решаване на неотложните им проблеми. КНСБ уважава всяко мнение и е уверена, че то е изстрадано от всички, които проявяват неуморна и невиждана за целия преход гражданска активност.

Продължаващото с години натрапване на либералните теории и заместване на държавните отговорности с пазарните свободи, произведе крещящото усещане за липса на справедливост, за разделение на гражданите на обикновени и специални, на недосегаеми от правила и закони и на такива, които са под постоянния натиск на ненаказуеми управляващи. 

КНСБ счита, че водещият проблем днес е състоянието и дейността на 42-то Народно събрание. В него са закодирани пороци още от предизборния период и „раждането му” бе съпроводено с проблеми, които неминуемо се отразиха при старта на неговата работа.

Суверенът отне властта от ГЕРБ, но не я даде нито на БСП, нито на ДПС. В този състав, в присъствието на по-малко от половината от избраните народни представители, при категоричния отказ на най-голямата парламентарна група да играе отредената й роля на опозиция, е очевидно, че парламентът не е в състояние да изпълнява пълноценно функциите, отредени му от Конституцията на РБ. Моментът, в който той изобщо няма да може да работи, не е далече. 

Следователно, изходът е в предсрочни парламентарни избори. Въпросът е кога това може и трябва да се случи.

КНСБ е убедена, че преди да определят датата на предсрочните избори, народните представители са длъжни да приемат поредица от закони и норми, без които нито предсрочните избори ще доведат до исканата качествена промяна в обществено-политическия живот, нито държавата ще е в състояние да продължи да функционира. Те трябва да се определят по общо съгласие на парламентарните и извънпарламентарни политически сили, като се зачете мнението на социалните партньори и на гражданското общество.

Според КНСБ такива са: актуализацията на бюджета за 2013 г. и приемането на този за 2014 г. законови промени на изборните правила, законодателни решения за ребалансиране и възстановяване на справедливостта в енергетиката и др. Важно е също да се отчете времето за финализиране преговорите с ЕС за следващия програмен период и да се гарантират условия за усвояването на предвидените средства и др. п. Синдикатът счита, че за приемане на необходимите законови решения са необходими няколко месеца, но не по-късно от края на годината, при интензивна и непрекъсната работа на комисиите и пленарния състав на НС.

КНСБ осъжда поредицата от непрозрачни и погрешни кадрови решения на парламента и правителството. С известни изключения, заявеното като непартийно и експертно правителство не се състоя. Това обстоятелство очевидно дава отражение в работата му. Същевременно предприетите спешни мерки в икономическата и социална сфера са във вярна посока, макар и недостатъчни.

Конфедерацията е категорична, че в рамките на времето за парламентарните решения е нужно работещо правителство (в този или друг състав). То трябва бързо да възстанови дейността на Националната система за тристранно сътрудничество и секторния диалог, да интензифицира дейността си и предприеме необходимите организационни, структурни и други мерки за стабилизиране на икономическата и социалната системи, за решаване на неотложните проблеми на най-уязвимите групи от населението и за гарантиране функционирането на институциите и държавността.

КНСБ настоява всички парламентарно представени политически сили да реагират на очакванията на обществото и призивите на Президента на Републиката. Политиците дължат на България зрялост и отговорни действия за решаване проблемите на хората, а не отстояване на партийно-политическите интереси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове