Last news in Fakti

19 Септември, 2022 07:23 2 404 41

Цветелина Пенкова: Свръхпечалбите на някои електроцентрали да се използват за подпомагане на домакинствата

  • цветелина пенкова-
  • бсп-
  • ток-
  • печалби

Много е трудно с краткосрочни мерки да преодолеем последствията от кризата

Цветелина Пенкова: Свръхпечалбите на някои електроцентрали да се използват за подпомагане на домакинствата - 1
Снимка: БГНЕС

„Свръхпечалбите на някои електроцентрали е необходимо да се използват за подпомагане на домакинствата и индустрията. Нужна е реформа на пазара на електроенергия в Европа- в момента цената на електроенергия се определя от цената на най- скъпия енергиен ресурс, който е природният газ.

Идеята е да се отдели цената на природния газ от цената на електроенергията, за да може крайната цена за потребителите и индустрията да се понижи.

“Това заяви в предаването на БНР „Неделя 150“ евродепутатът от Групата на „Прогресивния алианс на социалистите и демократите“ в ЕП Цветелина Пенкова. Тя отбеляза, че става дума за допълнително облагане със солидарна вноска на свръхпечалбата на електропроизводителите, които произвеждат своята енергия от ресурси, които не са газ и въглища- да има конкретен таван от 180 евро за мегават час. Цветелина Пенкова даде пример- ако една негазова електроцентрала продава на пазара електроенергия за 250 евро за мегаватчас, държавата членка може да събере този остатък от 70 евро, който да бъде разпределен за подпомагане на домакинство и индустрия в зависимост от необходимостите. „Идеята е да се постигне някакъв баланс, защото цената на електроенергията се определя от газа, тоест не е коректно предприятия, които произвеждат енергия от негазови източници, възползвайки се от скъпата цена на газа, да трупат свръхпечалба.

Тяхната свръхпечалба да се преразпределя от държавата и така да се поддържа икономиката“, обясни евродепутатът. Тя отбеляза, че има условности за тези, които произвеждат електроенергия от газ и въглища- държавите членки могат да прилагат допълнителна солидарна вноска от поне 33%, ако печалбата на тези дружества са с поне 20% повече в сравнение с предходните три години. Това е идея, която ще действа временно. Очаква се да влезе в действие още тази година до следващата – октомври, ноември. Мярката за намаляване с 5% на потребяваната енергия в пиковите часове се очаква да е в сила до март следващата година, разясни евродепутатът.

Цветелина Пенкова направи уточнението, че около 140 млрд. евро, които се очаква да бъдат събрани за справяне с кризата в ЕС, ще бъдат набавени - около 117 млрд. евро от свръхпечалбите на електропроизводителите, които не ползват газ и въглища, и около 25 млрд. евро от допълнителната солидарна вноска за дружествата, които използват газ и въглища. „Това не са пари, които се разпределят от ЕС, а които ще дойдат от мерките на всяка една държава членка“, поясни евродепутатът.

„Всяка страна членка има различни зависимости от вноса на руски природен газ. Позицията на ЕС е, че трябва да се говори с всички възможни доставчици да се стремим към диверсификация на доставчици и видове суровини. Диверсификацията става основен принцип за определяне на бъдещия енергиен микс на Европа", каза още Цветелина Пенкова. Тя изтъкна, че ЕС няма санкции, които да ограничават вноса на руски газ или износа на хранителни продукти от Русия.

„Много е трудно с краткосрочни мерки да преодолеем последствията от кризата. Ако сме се поставили в зависимост близо 50% от руските доставки на газ, не е лесно да избягаме от тази зависимост“, коментира Цветелина Пенкова. Тя отбеляза, че има сериозни опити от определени страни членки да намерят алтернативни доставчици, включително и България търси. „Липсва инфраструктура и затова не може да се намерят краткосрочни общоевропейски решения“, коментира Пенкова.

Тя открои отрезвяването в европейските институции по отношение на диверсификацията- че не може да се осланяме само на икономическите и търговски взаимоотношения, а е необходима и дипломация- разговори и преговори на външнополитическо ниво.

Според Цветелина Пенкова: „Зеленият преход остава силен и ключов приоритет, който ще гарантира енергийната автономност на ЕС. Необходимостта от развитие на ядрена енергия е ключова. Необходимо е и развитие на собствени ресурси- залежите на газ в Съюза и Норвегия могат да осигурят ресурс за 20 години.“

Цветелина Пенкова не очаква Европа да се върне към същите зависимости от Русия по отношение на газовите доставки.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джф

    32 13 Отговор
    Пълен социализъм. Че какъв е смисълът да се занимаваш с енергетика тогава, ако държавата ти краде изработеното. Предлагам всички да станем депутати социалисти с големи заплати, това ще е най-икономически ефективно в личен план. Какво и разбира кухата лейка на тази от електроенергетика?“

    Коментиран от #20

  • 2 Каскет

    38 1 Отговор
    Как не ви е срам ? А свърх печалбите на ТЪРГОВЦИТЕ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ?
  • 3 дсф

    23 5 Отговор
    Социализмът нали вече се разпадна именно по тази причина - на никого не му се работи, тъй като и да работиш и да не работиш винаги получаваш повече , ако си връзкар??

    Коментиран от #31

  • 4 Иванчо+Марйка

    38 3 Отговор
    На кой централи ? А да, сетих се на ДЪРЖАВНИТЕ. Двата американски ТЕЦ-а,слънчевите централи не са ли на свръхпечалба ? Както по-горе са споменали и търговците на електроенергия, които с 10 компютъра в един офис направиха стотици милиони, те не са ли на свръхпечалба.
  • 5 Стига де

    34 0 Отговор
    Аз искам да попитам кои централи. Ако ще взимате от държавната АЕЦ и държавния ТЕЦ2 и ще ги давате на малцинствата не съм съгласен. От ЕРД-тата ще вземете ли ? Тях защо не ги споменавате ?
  • 6 Ама душко

    23 5 Отговор
    Кирчо вече раздаде тези пари от свръх печалби на олигарсите.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 18 Отговор
    правилно
  • 9 Ала бала

    24 1 Отговор
    Пак на шведите помощи от държавата от народния джоб. Проблема е ясен - ограничете износът.
  • 10 МВР и мутри ни убиват

    16 3 Отговор
    България изнася ТЕРОРИЗЪМ В ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ чрез МВР , този ад неможе да продължава, преследват до смърт!

    Коментиран от #28

  • 11 Защо

    23 2 Отговор
    Какво значи свръхпечалба и рестрорантьорите и бизнесмените не бяха ли 30 години на свръхпечалба на гърба на народната кръб ? Гребяха с пълни шепи за наша сметка.
  • 12 6Х6

    22 1 Отговор
    Айде сега евродепутатите да подпомогнат енергийно бедните с разликата между минималната заплата за държавата, която представляват и заплатата, лоято получават в европарламента, а? Ама на чужд гръб и сто тояги са малко!
  • 13 Стига вече !

    20 2 Отговор
    Пак се чудят как да цоцат пари от работещия АЕЦ за да спонсорират слънчеви и вятърни централки и роми !

    Коментиран от #19

  • 14 А бе другарко

    15 2 Отговор
    Може ли да има такова нещо като комунист демократ или измислите че Ким Чен Ун е най големия демократ на планетата

    Коментиран от #18

  • 15 Реалист

    8 8 Отговор
    Сетихте се! Свръхпечалбата не може да е за сметка на хората. За да не правят нарочни спекулации с цел печалба тия дружества трябва да знаят, че при свръхпечалби парите ще бъдат взимани за да се покрият загубите за населението.
  • 16 Студопор

    22 2 Отговор
    Добра идея! Да направим същото и със свръх печалбите на политиците.
  • 17 Бонев

    17 4 Отговор
    С бързи темпове се връщаме към времената отпреди 89година. Без добрите неща които имаше тогава обаче.
  • 18 Що бе,

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "А бе другарко":

    Как може да има фашист демократ в любимата на демонкратите в България, Джермани при това канцлер,сигурно и аугусто от Чили също е демонкрат?
  • 19 Мухобой

    20 1 Отговор

    До коментар #13 от "Стига вече !":

    Много правилно си напипал нещата. Евала. Точно това е целта. Да се вземе от големите държавни да се даде на малцинствата. В същото време слънчевите да си цоцат яко. За търговците които са на мега, гига, ултра печалбни ни дума ни вопъл.
  • 20 Реалист

    7 16 Отговор

    До коментар #1 от "джф":

    Това се прави във великите демокрации и не е никакъв комунизъм, а защитен механизъм срещу манипулации на пазара. Ако пазара си мисли, че може да си прави каквото си поиска утре ще се случи същото, но с храната или пък с лекарствата. За банките няма и да подхващам. За това, взима се свръх печалбата днес за да не се блазни никой повече да прави подобни свръх печалби на гърба на хората.

    Коментиран от #23

  • 21 ха ха

    19 0 Отговор
    доган и ковачки солидарни с населението ? кога бор роди круши
  • 22 малиии

    21 1 Отговор
    Наистина ли сме толкова прости?С тия измишльотини целите спекулативно надутите цени да останат такива.Има ли подпомагане ,цените ще са високи,нямали такова всичко ще си дойде на мястото.Само,че на вас целта ви не е в това да има нормалност,а да има огромна инфлация,зада можем да плащаме за войната в Украйна.

    Коментиран от #24

  • 23 7739

    19 0 Отговор

    До коментар #20 от "Реалист":

    Това е хвърляне на прах в очите.Същата работа,като 25 стотинки за гориво.Дават ти уж 25ст,а в това време същата тази държава те дере с 1лв повече

    Коментиран от #26

  • 24 Реалист

    5 12 Отговор

    До коментар #22 от "малиии":

    Не става въпрос за подпомагане, а за вкарване на печалбите в някакви нормални граници. Никоя фирма няма да иска да ограничава печалбите си, освен ако няма механизъм, който да я спира да спекулира на пазара. Тая мярка е добра, но не трябва да е само за електроенергията, а за всички спекулации. Защото както забелязвате, на пазара има стоки, произведени преди 2 години, но с бомбастични цени. И обяснението е цената на газа и електричеството. Само че никой не обяснява как така при условие, че е произведено при много ниски разходи. Това си е чиста спекула. И трябва да бъде спряна. Във всички сфери, иначе Европа потъва, а ние направо ще се закотвим на дъното.
  • 25 това е като

    16 1 Отговор
    фирмите дето печелят обществени поръчки

    покажете ги кои са фирмите де!

    дръпнете свинските (дс-партизански) черва..... и там е великия везир дето проектира язовир за да пази етническия мир
  • 26 Реалист

    5 13 Отговор

    До коментар #23 от "7739":

    Ако има механизъм, който събира в държавната хазна свръх печалбата никога няма да има нужда от механизъм като тия 25 стотинки. Точно това е идеята. Да се стопира спекулата преди да е ударила джоба на хората, а не после да се чудиш как да балансираш цената. Идеята е да сех стопира проблема в началото, а не постфактум да измисляш методи за стабилизация. Приеми го като начин да покажеш на фирмите и богатите магнати, че ако някой си мисли да печели свръх на гърба на хората ще бъде наказан така, че никога повече да не си го помисли отново. А има и възпиращ ефект върху останалите, които също точат зъби за свръх печалби.

    Коментиран от #38

  • 27 Браво!

    13 2 Отговор
    Плащаме скрит данък за да издържаме неставащи и неможещи! Ей това е политическа немощ! ИЗРОДДИИИИИИИ!!!!

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Реалист

    11 12 Отговор

    До коментар #27 от "Браво!":

    Жената, която е родила дете и не може да се върне на работа неможеща изродка ли е? Смяташ, че трябва да си хвърли детето в яслата още на 3 месечна възраст за да работи по 12 часа на някой, който да си купува замъци в Швейцария ли? Хората не са роби. Крайно време е да се разбере, че не може да печелите за сметка на човека. За да съществува добър капитализъм, работника трябва да получава добра заплата, да е удовлетворен от живота си, за да е мотивиран да работи все по-качествено, да му хрумват идеи и да дърпа работодателя си напред. С ниски заплати, с дране на кожи на обикновения човек само създавате калпави работници, те калпава продукция и вие ставате неконкурентни на пазара, което рано или късно води до вашия фалит. Разберете го накрая. И спрете с тия мутренски приоми да взимате бизнеси за да ги източите и после да ги фалирате. Така не се гради. Така само се руши.
  • 30 тази е

    14 1 Отговор
    просто много проста евро депутка
  • 31 Именно, но не виждаш ли,

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "дсф":

    Че сега живеем в по-лош социализъм от предишния - тотален контрол и цензура, но соц. неравенство и скапани образование и здравеопазване!
  • 32 ЕвросливаМиризлива

    17 0 Отговор
    А нещо за свръх над свръх печапбите за прекупвачите по енергийните борси? М?
  • 33 Трябва да стане

    12 2 Отговор
    като в Румъния - само производителите могат да продават, а държавата им прибира 80% от печалбата.
  • 34 И този боклук на брюкселска хранилка

    15 0 Отговор
    Хитро заобикаля реалния проблем със спекулата на европейските борси. в които ни набутаха умишелно, за да могат прекупвачите да реализират свръхпечалби.
  • 35 Комунизъм

    12 0 Отговор
    Може би. Така социалистическата държава изземаше печалбите на предприятията и ги преразпределяше във всички сфери, където има нужда. Сега безумците правят нещо подобно, но много по-глупаво и коварно. Изземат свръхпечалбите, разпределят ги "справедливо" на нуждаещите се, които ще платят на съответните фирми увеличените сметки и така-пълен кръговрат, парите отново където им е мястото
    Само че, вече фирмите ще вземат мерки да намалят или въобще да нямат свръхречалби-има много начини-увеличаване възнаграждения на ръководството, осчетоводяване на завишени разходи и мн. д-р. Това ще бъде най-гигантското преточвани(източване) на пари. Справка-търговията с ваксини.
  • 36 абе

    9 0 Отговор
    Тая кучка защо премълчава, че планират ако изнасяме ток да делим "свръхпечалбите" с тоя дето внася, ще рече ние да субсидираме с нашия АЕЦ гърчуля и другите по-богати от нас?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Колко си реалист

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Реалист":

    е много трудно да се каже.Фирмите със свръх печалба им е все едно с какъв данък ще ги облагат .Те нека пълнят банките с пари ,пък ти се радвай,че са му взели по-голям данък.С тая простотия се затвърждава високата цена .Пък ти се радвай
  • 39 Георги

    7 0 Отговор
    Европа субсидираше производството на ток от възобновяеми източници.Задължи ни да ги изкупуваме и по скъпо.Защо тогава цената е такава и при тези свръх печалби къде отиват парите.Ако АЕЦ продава на 80 лв а на борсата е 1800 лв или от другите производители.Как може такова грабене и на никой не му пука
  • 40 ХАХАХАХАХА

    5 0 Отговор
    ЕСсср-то връща плановата икономика вместо свободния пазар. Хахахаха.
  • 41 БАЙ ШИЛЕ

    2 0 Отговор
    ДА ГЕПИМ ПАРИТЕ ВЕДНАГА. ТОВА НЕ БЕШЕ ЛИ СОЦИАЛИЗЪМ.
    , ИЛИ МОДЕРНА ЗАПАДНА ДЕМОКРАЦИЯ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове