Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 09:32 3 355 29

Съвместният Air Policing не изключва основната роля на българските ВВС

  • изтребители-
  • самолети-
  • air policing-
  • нато-
  • отбрана-
  • сигурност-
  • българия-
  • ввс-
  • юрий луканов

В България са проведени пет съвместни мисии по Air Policing

Съвместният Air Policing не изключва основната роля на българските ВВС - 1
Снимка: БГНЕС

Усилването на мисията „Air Policing“ по източните граници на НАТО осигурява увеличаване на съюзните способности в региона, без да се изключва основната роля на българските Военновъздушни сили (ВВС) и българските дежурни сили и средства за „Air Policing“ в осигуряването на въздушния суверенитет на България. Това обясни за БТА заместник-началникът на Щаба по операциите на ВВС полковник Юрий Луканов. Той допълни, че в хода на съвместната дейност по усилване на въздушния ни суверенитет българските ВВС трупат неоценим опит и повишават нивото на интеграция със съюзните дежурни сили и средства.

Миналата седмица Военновъздушните сили на Испания предислоцираха шест самолета Eurofighter F-2000 Typhoon в авиационна база "Безмер" в рамките на мисията на НАТО по усилена охрана на въздушното пространство по Източния фланг на Алианса в периода от 14 ноември до 2 декември 2022 г.

На Срещата на върха на НАТО в Уелс, проведена през септември 2014 г., държавните ръководители на страните членки одобриха План за готовност за действие, включващ прилагането на мерки за сигурност в отговор на анексирането на Крим, с които да бъдат демонстрирани решителността и сплотеността на съюзниците, поясни полковник Юрий Луканов. Той каза още, че една от мерките е провеждане на дейности за гарантиране на сигурността на въздушното пространство на съюзниците и включва усилване на мисията „Air Policing“ по източните граници на НАТО.

Какво е „Air Policing“?

По своята същност „Air Policing“ е мирновременна мисия на НАТО за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство на страните членки на НАТО, обясни полковник Юрий Луканов. Той допълни че, мисията се ръководи от командващия на Съюзното командване по операциите и включва използването на системата за управление и наблюдение на въздушното пространство, системата за командване и управление на ВВС и подходящи сили и средства за противовъздушна отбрана, включително самолети-прехващачи, с цел опазване неприкосновеността на въздушното пространство на страните-членки на НАТО.

"На национално ниво мисията е част от задълженията на Българската армия за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушно пространство на България в мирно време и се изпълнява денонощно през цялата година с дежурство на бойни изтребители", каза още заместник-началникът на Щаба по операциите на ВВС.

В България са проведени пет съвместни мисии по „Air Policing“

Първата мисия е през 2016 г. от 9 септември до 16 септември, реализирана съвместно с ВВС на САЩ, каза полковник Юрий Луканов. От 1 юли 2017 до 15 ноември 2017 г. бойното дежурство за „Air Policing“ на България е усилено със сили и средства от Военновъздушните сили на Италия. От 17 февруари до 31 март тази година бойното дежурство за „Air Policing“ на страната ни беше усилено със сили и средства от ВВС на Испания, а от 14 април до 31 май 2022 г. - със сили и средства от ВВС на Нидерландия, обясни той. В момента също тече съвместна мисия по „Air Policing“ с Испания.

ВВС на България не са участвали в мисии по усилване контрола на въздушното пространство на друга съюзна държава, уточни полковник Юрий Луканов.

Освен България, редица съюзни държави осъществяват усилване на мисията "Air Policing" на държавите от източния фланг на НАТО, обясни той. "Само в съседна Румъния мисии по усилен „Air Policing“ през последните години са изпълнявали дежурни сили и средства от ВВС на Португалия, Великобритания, Канада и др.", каза още заместник-началникът на Щаба по операциите на ВВС.

Независимо от динамичната военно-политическа обстановка в региона, мисията „Air Policing“ продължава да се изпълнява като мирновременна задача, каза полковник Юрий Луканов. "След началото на войната в Украйна бяха увеличени усилията на НАТО по наблюдение на обстановката и реализиране на планираните в Съюзното командване на НАТО по операциите мерки за сигурност по източните граници на Алианса, което е насочено към осигуряване усилване на способностите в региона и сигурността на съюзниците", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    23 7 Отговор
    Това е отказ от суверенитета

    Коментиран от #14

  • 2 Мдаа..

    19 7 Отговор
    Май пак ще плуват черни кутии из Черно море..

    Коментиран от #4, #15

  • 3 летец пилот

    22 5 Отговор
    Основната роля на българските ВВС беше. Едно време.

    Коментиран от #5

  • 4 НАЛИ...

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаа..":

    ру.КИ👍
  • 5 ТКА Е ТАКА Е

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "летец пилот":

    ....с МИГ15...

    Коментиран от #9

  • 6 Реалност

    24 4 Отговор
    Български ВВС имаше преди да станем американска колония, сега нямаме нищо! А какво е способно да защити НАТО и как отвръща на атаки видяхме всички преди дни в Полша:)
  • 7 на кяр сме

    17 4 Отговор
    Ще получим от Холандия тараляснифи Ф16, произведени 79-та година. А нашите МиГ 29 били 88-ма!
  • 8 електрически Москвич

    20 4 Отговор
    Влезте в сайта на Локхийд-Мартин, и вижте - Ф16 блок 72 - ф16 от 1978 със електрониката от Ф35 :D На страницата пишат, че такъв самолет няма, и го изработват специално за нас. Затова се бави поеъчката с 5 години. Измамиха ни, това е факт, влезте и прочетете. Сегашните Миг-29, са от 1984, и са с две турбини, много маневрени. Сащ специално разработват Ф18 да се пазят от Миг-29.
  • 9 Най-сигурното

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "ТКА Е ТАКА Е":

    е книжна Ефка,че като падне,най-много да се измокри..
  • 10 !!!!!

    12 3 Отговор
    Air policing е предателство за България. Други контролират въздушното ни пространатво.
  • 11 ПСР

    10 0 Отговор
    Български ВВС?!
    Няколко все още летящи МиГ 29 и СУ 25,...интересно ми е,колко наземни,щабни и пр.полковници и генерали ка на щат там.Едва ли в т.нар."флот" е по-различно.Иначе,чета,какво всичко имат гърци,турци и ...швейцарци или белгийци.
  • 12 уaйтнoйз

    2 1 Отговор
    основната роля ба скотлебд ввс ще е вечер да ходи до хоремага и да реже салатата. мое да дава и по некое ДХБ или на КПП. соколи
  • 13 Замърсяват

    0 4 Отговор
    околната среда и всички изгорели боклуци попадат по плодове и зеленчуци. Някаква кое знае каква работа не са свършили ...
  • 14 Суверинитет

    3 11 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Отказ от суверенитет е да си руска подлога !
  • 15 Говорит

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаа..":

    Москва.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 123456

    7 1 Отговор
    Предатели ! Основната роля на българите е да чистят кенефите на американските бази в БЪлгария ! Предатели!

    Коментиран от #28

  • 18 шопо

    6 0 Отговор
    Air policing, напишете го на български - въздушна милиция.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 СТИГА Ц€НЗУРА!

    3 1 Отговор
    СБОГОМ ВВ$-€ООД!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 майтап бе Уили

    4 0 Отговор
    и 5 самолета колко генерала ги командват??? а 3 кораба колко адмирала??
  • 25 Бен Навлек

    6 0 Отговор
    Супер, следващата стъпка е да въведем съвместен правителствинг - защо да се набутваме, като партньорите ни могат да ни управляват. Яко, а?
  • 26 Гого

    4 0 Отговор
    Марийче, да нашите пилоти могат да тичат отдолу по летището и дс бръмчст с уста!!!
  • 27 Хахаха

    5 1 Отговор
    Парад на глупостта ! Ако бяхме купили ГРИПЕН, щяхме отдавна да имаме ескадрила и ПОВЕЧЕ ОТ 60% ОТ СУМАТА ЩЕШЕ ДА СЕ РЕИНВЕСТИРА В БЪЛГАРСКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ !!!!!!! Както стана в Чехия и Унгария
  • 28 Време е

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "123456":

    За ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 29 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    2 2 Отговор
    ВЧЕРА БЕШЕ ПРАЗНИКЪТ НА СУХОПЪТНИ ВОЙСКИ, АЛА fakti СПИ!!!

    ПОЗДРАВ КОЛЕГИ!

    ВЕЛИК Е НАШИЯТ ВОЙНИК!
    ВЕЛИК,ВЕЛИК,ВЕЛИК.....!

    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

    ГОСПОД ДА НИ ПАЗИ ОТ Ч€РВ€НИ П€ Д€ РА$ ТИ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове