Last news in Fakti

3 Декември, 2022 17:44 4 528 14

Институт за пътна безопасност: Имаме диск за корупцията в АПИ

  • институт за пътна безопасност-
  • апи-
  • корупция

Основанията ни за тези искания са свързани с документи

В офиса на Института за пътна безопасност бе доставен диск с огромно съсдържание на автентични документи за корупционни практики в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Във връзка с вменените ви правомощия и задължения, настояваме незабавно да освободите от заеманите длъжности Управителния съвет заедно с неговия председател на Агенция „Пътна инфраструктура“, както и директора на Дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ (ППИ) в същата.

Основанията ни за тези искания са свързани с документи, които откровено доказват корупционни практики в АПИ и дирекция ППИ на същата. В изготвен от директора на дирекция ППИ доклад до УС на АПИ става ясно, че се пробутват за разплащане неодобрени сертификати за строителни дейности за десетки милиони левове. Същия доклад е изготвен на 25.11.2022 г. и в същия ден е бил одобрен, а неговото одобрение е основание за одобрение на 107 (сто и седем) броя сертификати на обща стойност от 190 668 778,46 лв. с ДДС, което е удостоверено с протокол 32850/25.11.2022 г. на УС на АПИ, който прилагаме. Тези сертификати и разплащания по тях не следва да се извършват, тъй като на 26.11.2021 г. предходен УС на АПИ след доклад на директора на дирекция АРОК е спрял тези строителни дейности, за което прилагаме документите за тези действия. В потвърждение на искането ни за оставките на посочените по-горе длъжностни лица прилагаме и пакет от писма на директора на Дирекция „АРОК“ на АПИ до директора на Дирекция „ППИ“ на АПИ, от които ясно се вижда , че въпросните сертификати за извършени строителни дейности не са приети, като последното писмо е с дата 17.03.2022 г. Имаме информация, че този състав на УС на АПИ начело с председателя, както и директора на Дирекция „ППИ“ са назначени по настояване на освободения от длъжност и уличен в корупционни практики зам.-министър на МРРБ Захари Христов.

Масивът от предоставените ни документи е огромен и от тях ясно се вижда бездействието на УС на АПИ по некачествено извършени строителни дейности, затваряне на очите по изпълнението на обществени поръчки и индексиране на дейности с повече от 100% от стойността на договорите, което струва стотици милиони левове на българските данъкоплатци. Този масив от документи е представен на Европейската прокуратура и Европейската комисия. В тази връзка посочените по-горе длъжностни лица е редно незабавно да бъдат освободени от длъжност, за да не пристъпят към унищожаване на документи и заличаване на следи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    40 7 Отговор
    Тиквата гепи 60 милиона у чували от Хемус гейт 🇹🇷🤣🇻🇳
  • 2 Васил

    46 1 Отговор
    Какъв риск като корупцията не е напускала тази структура???
  • 3 Скапана

    26 1 Отговор
    Държава
  • 4 Нормален българин

    37 1 Отговор
    че то кой незнае че в АПИ от години има корупция и крадене в особено големи размери. В Китай за такива кражби разстрелват на площада и затова имат магистрали и пътища. При нас ги дават на "прокуратурата" и "независимия" съд където доказват "че нема нищо откраднато и че това са клевети". Те, така от много години "работа" прокурори и съдии и техните деца се сдобиха с хотели, къщи за гости и по някой джип или самолет отпред .
  • 5 Абе тая

    24 1 Отговор
    държава няма ли кой да я купи накрая и да се свърши с АПИ, МАПИ, ЛАПИ, ХАПИ и др. нагли крадци.
  • 6 Мимето

    7 10 Отговор
    Какъв е този Институт ??

    Коментиран от #14

  • 7 ха ха

    20 1 Отговор
    немога да повярвам , корупция в българия няма , има добре организирана престъпна дейност от служители , даже и казват закон
  • 8 Фройд

    10 2 Отговор
    Даже не прочетох статията.
    Такава грозна сграда, с климатици като хлебарки върху сватбената торта, отговарят на нищоправещите лелки.
    Обаче има гръмкото название, Институт?!

    Е па много институти станахте бе , а институт на куртизанките кога?

    Коментиран от #12

  • 9 Помак

    5 2 Отговор
    ...по скоро....Исмисления институт за еди кво си...тея не знаят правилника движение и само крадат пари !
  • 10 ,Чочо

    0 0 Отговор
    Пак ,папки,пак ще показват.....когато му дойде времето.
    Тоя филм вече сме го гледали.
  • 11 Български казан (неохраняем)

    0 4 Отговор
    Айде поредната глупост като тази на Йончева и после що няма Шенген.Българи айде спрете се бе.Едни за едни пари все гледат в чуждото канче и после се оказва че ме е така.
  • 12 Ницше

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Фройд":

    Като аватар на Фройд ти винаги виждаш фал.ос. Тази сграда е АПИ! Измисленият институт се помещава в един апартамент на ул."Чехов".
  • 13 Богдан

    0 0 Отговор
    Тоя Богданчо няма ли да му дадат някой пост, че да миряса накрая? Голям радател излезе тоя тип
  • 14 До мима

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мимето":

    Ами един Богданчо и една доста грозна женица, дето чака катастрофа да стане и като лешояд е там са го направили и цоцкат евросредства, и за да напомнят за себе си пускат и подобни материали
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове