Last news in Fakti

5 Декември, 2022 09:05 10 148 195

Николай Ников пред ФАКТИ: Нека българите, които са постоянно в чужбина за повече от 5 г., да нямат право на глас

  • николай-
  • ников-
  • избори-
  • депутати-
  • партии-
  • машини-
  • хартиена бюлетина

Трябва да направим така, че да подобрим политическата система и прочистим обществото от паразитни политици, казва анализаторът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Машини или хартия… Това е въпросът, който тресе парламента и страната в последните дни. Но това ли е най-важното, когато гласуваме – дали ще е с машина, или на хартия. По темата за правото на глас потърсихме за коментар анализаторът Николай Ников, който е икономист. Ето какво сподели той пред ФАКТИ.

- Г-н Ников, машини или хартия – въпросът е много отворен, но и много коментиран от партиите. Как гледате на това, с което се занимават в парламента?
- Крайно време е да внесем дребни подобрения, за да съживим парламентаризма и да му дадем последен шанс. В противен случай, ако това не стане, следва спешно да организираме референдум за президентска република, последван от свикване на Велико народно събрание, което да приеме нужните промени. Губим ценно време, което ще отнеме години да наваксаме.

- Какво не му харесвате на парламентаризма. Депутатите работят, получават заплати, решават „важни“ за хората проблеми като това да се гласува с машина или хартия…
- Парламентаризмът в този вид вече не работи. Обществото е достигнало етап, в който тази система е унищожителна за него. Все едно да дадете много хубава торта на човек, който е тежко болен от диабет. Това, което съществуващата парламентарна система произвежда в момента, не е демокрация, а анархично-пагубна свободия. Гласуват около 40 % от обществото като не се знае каква част от тях гласуват под строй или просто си продават гласа. На всичкото отгоре е направено така, че всички гласове са равнопоставени и резултатът е налице. България се намира в безпрецедентна политическа криза с наличие на голям брой паразитни политици.

- Решенията са…
- Има начин да активизираме парламентарната демокрация и много бързо да подобрим политическата класа. Просто следва да сменим критериите за гласуване както следва:
Право на глас – всички лица, които не са осъждани и имат средно образование. Да се въведе образователен ценз. Необразовани и/или криминално проявени не следва да гласуват.
Тежест на глас – не може всеки глас да има равна тежест. Образованите, работещите и тези, които гледат деца, следва да имат по-голям превес при гласуване като всяко едно от избраните трябва да добавя тежест. Висше образование – 0.5 гласа; Дете-0.5 гласа; Прослужено време трудов стаж от 10 години – 0.5 гласа. Така например, висшист с 20 години трудов стаж и едно дете ще има тежест 3.0 гласа. С други думи, при избори, когато този човек гласува, все едно са гласували трима души, които нямат нито едно от изброените условия за добавяне на тежест.
Българите в чужбина – нека тези българи, които постоянно пребивават в чужбина и живеят извън страната за повече от 5 години, да нямат право на глас. Каква е логиката хора, които работят и плащат данъци навън, да избират кой ще управлява България?!
Задължително гласуване - гласуването трябва да е задължително за тези, които имат право да гласуват. Санкциите за неспазване на това следва да се непрежалими. Разбира се, при заболяване, довело до невъзможност за явяване пред урните, следва гласоподавателят да бъде извинен. Също така трябва да се предвиди и възможност в срок до 3 дни този човек да има възможност да изпълни своето задължение за упражняване правото на глас след отминаване на абсолютната невъзможност. Тук обаче законодателят следва да е много стриктен и обективен при определяне на критериите за допустимост за „не гласуване“.
Валидност на изборите – при наличие на над 50% от бюлетините с „не подкрепям никого“, изборите са невалидни. Всички партийни лидери и водачи на листи да нямат право повече да участват на парламентарни избори след такива резултати. По този начин ще се явяват нови лидери и много бързо ще се прочистим от едни и същи деградивни личности.

- Всичко това звучи някак разумно, защото въпросните теми се повдигат периодично, но е чиста утопия. Вярвам, че сам разбирате това…
- Аз вярвам, че може и да се случи. Разбира се, това ще породи необходимост от създаване на механизъм за администриране на всички тези процеси, но си заслужава усилията. Всичко от гореизброените ще подобри рязко политическата система и класа в България. Конституционалистите следва да се заемат с това и да намерят начин всичко от гореописаното да бъде направено от съществуващия парламент. Тяхна задача е да подпомогнат този процес. Дали е необходима промяна на Конституцията, или нещата могат да се случат със законодателни промени, това са неща, които следва да се разяснят. Те се опитват да ни убедят колко съвършена била парламентарната демокрация в България, а тя очевидно не работи в момента.

- И отново стигаме до тезата ви, която споделихте вече пред ФАКТИ, че е добре да вървим към президентска република?
- В случай, че след въвеждане на гореописаните неща имаме резултат от същата политическа криза, направо да правим България президентска република с парламент от 60 души, но мажоритарно избрани депутати. И без това политическата класа е пълна с едни и същи никому ненужни паразити, които на всичкото са и много на брой. Имаме 240 депутати, десетки партии и стотици активисти. Очаквам в скоро време борещите се за власт да са равни на гласуващите. Промените са прости, лесни и много ефективни. Можем много бързо да променим политическата система от неработеща в работеща, както и да се освободим от ненужни вредители.
-----------------------------------------------------
Николай Ников е роден е през 1977 г. във Велинград. Учил е „Международен бизнес“ в Лондонския филиал на Американския международен университет в Ричмънд (American International University) и „Застрахователен и Риск мениджмънт“ в Сити Юнивърсити (City University Business School) в Лондон. Има също и докторантура по Икономика и Управление от ЮЗУ Благоевград.
След динамична кариера в лондонското сити се завръща в България и до 2012 г. е развивал управленска кариера в сферата на финансите. Също така е бил главен координатор в направление „Управление на мултинационални застрахователни програми“ към AIG, Европа (Великобритания), Лондон. В момента преподава: Стопанска история и Основи на управлението Микро и Макро икономика; Маркетинг; Банково дело; Застраховане; Управление на Риска; Мениджмънт; Международни отношения; Международен бизнес; Икономика на човешките ресурси; Вътрешна бизнес/корпоративна организация и комуникация и Икономически и бизнес науки. Развива бизнес в областта на индустриалното предприемачество.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    118 90 Отговор
    Ако тези българи в чужбина спрат да пращат пари в България ще настане Гладомор като в Украйна.

    Коментиран от #6, #23, #52, #184

  • 2 Българите в чужбина

    128 70 Отговор
    Ами нали сме в чужбина точно заради такива като тебе умнико !!!

    Коментиран от #26, #81

  • 3 007 /агент/

    102 63 Отговор
    АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО !!!
  • 4 Чико

    87 19 Отговор
    От 2г предлагам да се гласува само в държави членки в ЕС!
  • 5 ГРАД ВРАЦА

    93 60 Отговор
    господина е напълно прав и го подкрепям с две ръце!

    Коментиран от #9, #159

  • 6 Врачка🧙🧛🦹‍♀️

    66 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да така е и кръчмите ще фалират.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Делю Хайдутин

    52 42 Отговор
    Този мазен мошеник да не се хили толкова че ще му изтрия усмивката.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ганю

    100 9 Отговор
    и които няма 2г работил и плащал данъци в бг уседналост да не може да гласува
    разните му "изборни туристи" подобни
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Така ли

    49 68 Отговор
    Ами,че имат домове в Б-ия,близки.Рано или късно се завръщат завинаги в Родината.Много ви е страх от българите в чужбина.Само те ще донесат промяната.А и са много и са мозъците на Б-ия

    Коментиран от #31, #44, #128, #182

  • 13 цинизъм

    90 41 Отговор
    Тези наши сънародници навреме са осъзнали, че тук оправия няма и са се измъкнали. Пращат пари от чужбина, към милиард и половина евро всяка година. Ако не са техните пари, българинът тук ще жимее още по-зле, защото излиза, че за него повече се грижат емигрантите ни, отколкото собствената му държава.Какъв цинизъм! А тук си живеят като царе кръчмари, казионни лакеи, правителствени парвенюта, измамници, охранители, мутри, хора от криминалния контингент....

    Коментиран от #35, #51, #64

  • 14 ами да кажа

    59 25 Отговор
    от кога исках някой да го каже това напълно съм съгласен освен единствено ако не е на служба от тука в чужбина
  • 15 Taka така

    30 21 Отговор
    Каква чужбинанали сме уж ес, аз лично не го харесвам и бих желал да излезем от него и нато и да си оправим държавата, но поне докато смев ес би следвало да не се брои за чужбина
  • 16 има логика

    104 20 Отговор
    Тук има логика ! От къде на къде , някой който живее в Нова Зеландия (например) от 1990 г. и оттогава не е стъпвал в България (нито е плащал и 1 ст. данък) ще решава кой да управлява тук ???!!! Не си ли данъчно регистриран , не си ли плащал данъци тук - нямаш право и да решаваш какво да става с държавата .
  • 17 Иванчо+Марйка

    34 25 Отговор
    Празни приказки.
  • 18 сто години

    55 11 Отговор
    Дреме им на тези българи дали ще гласуват, или не. Те нали са се чупили, спасили са се от този ад....Тук и след сто години няма да се оправи, да заживее българинът нормално.
  • 19 Аз съм от ссср

    65 18 Отговор
    Един умен човек във тази държава.Обаче със ДПС то как ще се оправят,ще реват яко.А за българите във чужбина които са повече от 5 г децата им не знаят български а ако знаят само говоримо .
  • 20 един

    44 39 Отговор
    Комунисти принудиха не малко българи да напуснат страната и да търсят работа и препитание в чужбина,същите сега търсят начин и да ги лишат от правото на избор!Да е ясно,България е на всички българи,не е само на комунистите!

    Коментиран от #43

  • 21 Бай Канур

    33 44 Отговор
    Поредният умник. Аре умньото да сподели кой е най-големият чуждестранен инвеститор. После може и да сподели как се лишава български гражданин от конституционно право. То бива малоумщина ама минава всякакви граници

    Коментиран от #24

  • 22 Нов

    52 22 Отговор
    Тези с двойно гражданство - аут. И живеещи в чужбина също. Иначе дпс ще са първа политическа сила след още няколко гласувания
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    49 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Знаеш ли колко от гласуващите българи в чужбина пращат пари в България❓ ❗
    Защото най-много секции се разкриват в Турция , а колко гастарбайтери тичат НА ТАМ за работа ❓
  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    39 2 Отговор

    До коментар #21 от "Бай Канур":

    Конституционното ПРАВО произтича и минава през спазване на конституционните ЗАДЪЛЖЕНИЯ ‼️
    Байгън от онези само с " права бе бате" ‼️

    Коментиран от #121

  • 25 Зелен Демократ

    22 26 Отговор
    Благодаря Ви г-н Николай, че такива като Вас прогонихте 2-3 млн родоотстъпника! Никаква милост към предателите, които не искат да признаят невероятните Ви успехи през последните плодотворни 30 години. Респект и Поклон пред делото Ви!
  • 26 Заради тоя ли?

    31 10 Отговор

    До коментар #2 от "Българите в чужбина":

    Минал и той покрай Лондон.Ти тоя за кой го броиш?Не глеш Югозападен университет и ала-бала.Имаше един измислен с докторантура от Австрия,кой град там не помня Да де,ама минал само от там,а и немски не знае.Плажни принадлежности продаваше.Ра не мисля тоя за по-стока.Да не загуби времето да го четеш?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Николай Ников!! За ДПС Туристите е ясно!

    29 17 Отговор
    Но за Българите зад граница,, които издържат Родителите си!??? Те само да, пращат пари?? Идиот! Тези ни синове и дъщери си идват всяка година по един два пъти, мислете за туристите от ДПС!! Ти Недоразумение, защо не остана да работиш в Англия?? Защото си не кадърен!!

    Коментиран от #127

  • 30 Двоен аршин

    18 7 Отговор
    А добре-президентска република, Ами ако президентът е от ГЕРБ или ДПС, какво правим?!😂😂😂Избори докато изберем киртака или кокора😂😂😂😂
  • 31 ДдД

    27 21 Отговор

    До коментар #12 от "Така ли":

    Да бе, някакви миячи на чинии и берачи на люцерна, те ще ми донесат промяната. И били мозъци, така ли? Най-умните бърсачи на задници, берачи на ягоди и целина и чистачи на боклуци...

    Коментиран от #165

  • 32 Точно

    13 6 Отговор
    от някакъв Ников акъл ? И как само доволно гледа - да ти се до драйфа !
  • 33 ТаУмВзе

    8 1 Отговор
    Как се гласува на уж изборчета, които са Купено наредени вече 33 годин?
  • 34 Ама, разбира се

    23 5 Отговор
    Както в Гърция, те си живеят по едни правила, но на мен ми налагат друг модел, справка от по
    последните избори, гласувалите в Австралия предимно за Възраждане, извод:те живеят по западен модел, но на мен искат да ми наложат тоталитарна власт, от къде на къде!?!
  • 35 оня

    23 4 Отговор

    До коментар #13 от "цинизъм":

    Визират се псевдо българите в турция, които дори не знаят български и нямат намерение да се връщат:))
  • 36 Хайде , бе

    22 10 Отговор
    От къде на къде някой , който зависи от чужда власт , зависи от чужди интереси и пълнещ чужда хазна ще решава вместо нас ? ❓ Дори пет години отсъствие са Много !
  • 37 Българка

    19 15 Отговор
    Абсолютно прав е човека за всичко казано
  • 38 Аззаззз

    20 7 Отговор
    Абсолютно съм съгласен, ама няма да се допусне такова нещо. Според мен не трябва и да има номера на партиите за да може да гласуват само грамотните и това няма да е дискриминация защото според чл. 36 от Конституцията всеки българин трябва да знае български.
  • 39 Зелен Демократ

    9 7 Отговор
    Сега му погледнах кариерата и какво е завършил прекрасният Ники- РЕСПЕКТ и ПОКЛОН! При такава подготовка и работна изява няма начин да е свършил нещо полезно за обществото, което го издига още повече че в моите очи, завинаги един от НАС Ники!
  • 40 даа

    10 6 Отговор
    Скоро ще изкарат някой "експерт", който ще каже изобщо да не ви се дава право да гласувате."Демокрацията в този вид вече не работи. Обществото е достигнало етап, в който тази система е унищожителна за него"
  • 41 Нали е икономист

    14 8 Отговор
    Защо се изказва по теми които не са му специалност а и не да му ясни
  • 42 Перо

    11 7 Отговор
    И по кой начин въпросния всезнайко ще установи от колко време българите са в чужбина,когато имат непрекъснато движение,отпуски,пътувания,престой и т.н.?
  • 43 Taka така

    11 9 Отговор

    До коментар #20 от "един":

    Стига с тия комунисти бре от 89 няма такива даже и преди тва бяха социалисти само името на партията беше някак си останало бкп.
  • 44 2211

    17 6 Отговор

    До коментар #12 от "Така ли":

    Видяхме какво променихте като гласувахте за Славуца и Киро тъ..пото.
  • 45 Механик

    23 7 Отговор
    Макар това решение да изглежда прекалено крайно, то аз го одобрявам.
    Одобрявам го, защото хората устроили се трайно на работа в чужбина, някак губят усещане за тукашната атмосфера.
    Да, тези хора пращат пари тук. Не го омаловажавам, но те ги пращат на родителите си. Едното няма нищо общо с другото, според мен, де.
    п.п.
    И двете ми деца са в чужбина. За сведение на тия които ще ме оплюват.
  • 46 Хмм

    15 9 Отговор

    До коментар #28 от "Тракиец🇮🇹🇮🇷🇯🇵🇺🇦🇩🇪🇧🇬":

    А ти сигурен ли си,че отговаряш на условията?
    "Необразовани и/или криминално проявени не следва да гласуват."
    Според мен ти няма да можеш да гласуваш,защото си криминално проявен.
    И да те светна...нямаш право в никаква социална медия да пишеш или говориш за обесване на който и да било.Но щом си го позволяваш си престъпник,а аз акъл от престъпник не искам.
    Относно статията...в една демокрация всички трябва да имат равен глас.Никъде го няма това според образованието.Иначе може да заробите някои.
    А онези от чужбина не трябва да могат да гласуват,защото те там взимат едни пари,но са им други цените по магазините.Възможно е някои нарочно да гласуват така,че да ни е гадно и да се радват после как се гърчим.
    Сещам се за коментарите на онзи с ник "емигрант" как все обижда българите...ето такива не бива да гласуват и да решават вместо нас.Нито данъци плащат,нито искат да се връщат,но седнали да ни командат и се чудят как да ни прецакат.Може би ,за да се кефят после как те са добре,а ние зле.И накрая ще ни кажат ние също да емигрираме.

    Коментиран от #69, #125, #133

  • 47 Благой от СОФстрой

    14 9 Отговор
    Тоа зеленотиквеник с какво е заслужил да му се поднася мнението на обществото?
  • 48 Иванова

    11 5 Отговор
    Тъп. И този. Ама му дали право на глас за простотията му. Вече ще има конкурс. Сред депутатите. За тъпота. !
  • 49 ХА ХА-ХА

    6 10 Отговор
    Гледаме ви тук. Като разберат, че имат близки в чужбина, го гледат на криво и гледат да го оберат. Ромката, вие имате. Имаме, защото и ти българино сме трудолюбиви, а не мързеливи. Добре че идват за 5 дни и ви оставят в българия 5000 лева и още по толкова по пощата. Спокойно, отърваха се от вас крадците и не им е до бг и гласуване. Да живее бкпдс. Все чуждото е глупаво, а вашето убаво
  • 50 реформи

    13 0 Отговор
    Г-н Ников, не сте засегнали най-важния въпрос - корупцията! Партиите се превърнаха в Организирани Престъпни Групи с цел "усвояване" на обществени и европейски средства! Партията, която вземе властта назначава свои "калинки" където си иска и започват едни далавери.... Така държавните органи не могат да работят, а и държавата ще фалира! Над 4000 офшорни фирми, в които са източени над 50 милиарда долара! Това е дело на политиците ни за 33 години "Преход"!
  • 51 Пращат

    9 12 Отговор

    До коментар #13 от "цинизъм":

    Пари от проституция просия и точене на социалната система на държавити
  • 52 Първия Врачанин

    8 15 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Пращат пари от проституция и далавери
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 123456

    7 9 Отговор
    Много точно казано
  • 55 Ганьо

    4 6 Отговор
    Ей на туй му се вика комунизъм :))))))
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Българските турци

    8 10 Отговор
    Не само ще гласуват но и ще управляват България...нищо че първият опит е неуспешен !!!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Анонимен

    9 8 Отговор
    Малко имайте съвест. Работят на 2 места, а някои на 3 и спят в колите си да поддържат и си купят жилища. Сопрете се с тая чужбина. Мъката си е на близките и Снощи ви изпяха Облаче ли бяло. Животът не се състои само в милиони, и само на вас и вашите деца, внуци. С тия думи тежки за сънародниците ни в чужбина какво целите. Утре може и на вас, с валите внуци, да имат подобни съдби. Никога не казвайте никога. Много хора имяха, а днес нямат. Спокойно, няма кой да гласува от запад за вас. След 1989 знаете греховете си, продажни българи. Всичко е заключено в Бг и чакат народилите да ги вземат безплатно подарък. До там я докараха селяците в Нс, отидоха покрай боби в София и забравиха от коя кочина бедняшка са излезнали.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 123

    19 3 Отговор
    Минимум средно образование, плащане на данъци,постояннен адрес в България.Така всички гастрольори от анадола и кафявите в маалата отпадат.Премахване на мъртвите души от списъците,и тогава евентуално може да има нормални избори.

    Коментиран от #151

  • 62 Феликс Дж

    11 4 Отговор
    Ников, ако стане война българите от чужбина трябва ли да се върнат и да се влеят в армията? Само от казаното разбирам тук, че си близък с баш крадците в страната.
  • 63 Твърдо "ЗА"

    14 9 Отговор
    българите, които са постоянно в чужбина за повече от 5 г., да нямат право на глас....... Даже 2 год.
  • 64 Феликс Дж

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "цинизъм":

    "КАЗИОНЕН ЛАКЕЙ" - точно в центъра на мишената.
  • 65 Който данъци в бюджета не внася

    10 4 Отговор
    Не трябва да има право на глас, и през депутати с бюджета да решава как нашите пари да се харчат.... Абсолютно съм "ЗА"
  • 66 А тези с двойно гражданство

    11 10 Отговор
    Въобще не трябва да гласуват. Клели са се във вярност на чужда държава.
  • 67 НРБ

    11 9 Отговор
    Точно така,те живеят там в уредени и законови държави , а като гласуват за някоя партия тук ни определят как ние да живеем !!??? Случая с ИТН ...Слави Трифонов, който и хабер си няма за управлението на държавата....то на приказки е едно, на действие съвсем друго ! Същото стана и с ПП...смело и нахално с голямо самочувствие , за кратко управление такива каши сътвориха в държавата, че народа страда и никой не иска сега да управлява след тях !!
  • 68 Условията за

    3 3 Отговор
    Местни и парламентарни избори трябва да са еднакви !
  • 69 Ха ха

    12 6 Отговор

    До коментар #46 от "Хмм":

    И тези с купените дипломи и шоф.книжки ,като теб,не трябва да гласуват.Откъде на къде някаква калинка ще решава съдбата на България.Забранявате в чужбина да се гласува,но слагате Кирчо да управлява.Браво.
  • 70 Читател

    2 4 Отговор
    Либерал. Да убиеш умни и да държиш от неграмотните. Мерси боку франсе американ Байдън. На уважение тартори неработещи и раждащи алоизмамници прости и нагли къде е разкриваемостта и на българи домоуправители след 1989,в България свободата някои хора я превърнаха в свободия и някои си старци над 80 той това може, да стои и командва, а дали е прав, за тях си да, но не и за мен, бъди какъвто си искаш дерибей но не пречи, на човека да има и той, идват и започват от една година със заплахи и да си здрав ще се поболееш от 1989 до днес. Комунист кво да очаквате, ре си искат до умрячка да командват хора работохолици. Отравят им животните крадат им кокошките, мълчат, защото са силни и всичко ще свърши в полза на тях. Комунистите номенклатурата на бкпдсгербдпс. Бъдете здрави и не завиждайте на добрите хора. Това е от мен. Имайте малко милост, мили комунисти, не бъдете егоисти, валето време за мен е свърлило, в пазарна икономика сме. Така мисля, ако не, бъдете добри и здрави от мен. И се стягайте за работа
  • 71 Нехис

    12 9 Отговор

    До коментар #60 от "Гост":

    Какви данъци плащаш? Осигуровки внасяш ли тук? На какво отгоре общак, живеещ навън, ще определя моето бъдеще?

    Коментиран от #75, #101

  • 72 И преди да почнете да виете:

    8 8 Отговор
    Ама те са инвеститори в страната и бля-бля..... Нали знаете че и руснаците са инвеститори в страната а?
  • 73 Брей

    8 5 Отговор
    Путлерризма в България набира все повече скорост. Що направо да не ги обявят за "вражески елементи", както направи Путлер с бягащите от "специалната му операция" руснаци.

    Коментиран от #76

  • 74 Дори ромите в България

    9 11 Отговор
    ДДС и акцизи плащат и бюджета пълнят, а помиярите зад граница, никакъв принос нямат към бюджета !
  • 75 Германец

    6 10 Отговор

    До коментар #71 от "Нехис":

    Откъде знаеш че е "общак", и кой ти плаща на теб екипировката за болниците, в които се лекуваш, и която се купува с европейски пари от НЕГОВИТЕ данъци там, където работи?

    Коментиран от #80

  • 76 "вражески елементи" не знам

    2 3 Отговор

    До коментар #73 от "Брей":

    но предполагам знаеш какво гласи клетвата за американско гражданство ? Да ти цитирам ли?

    Коментиран от #99

  • 77 Анонимен

    2 4 Отговор
    За ваше сведение, много ивановци и османовци, плащат данъци в Бг, а и жените им ги осигуряват. Задоволява ли ви. Има много други неща, които няма как вие да ни разберете. За да живеете ок вие либералите, нашите деца се срещаме в други градове. Защо ли, защото ние си знаем, Защо?!!
  • 78 Българските турци

    9 0 Отговор
    10 % от чужбина + 30% в България ... останалите 60% които не са гласували къде са и кои са ?!...Пак търсите "под вола теле" !...Защо все някой трябва да ви "измъква от хаоса" ?!... Вие нали сте народ с достойнства ?!... Дайте отпор...обединете се и изритайте всякакви мафиотски и корумпирани "кърлежи" които смучат ресурсите на българската държавност !!!... И крайно време е да разберете че Демокрацията не се гради с протести и демонстрации а с принципи , единство и труд...труд в буквален смисъл...с пот на челото в заводи и фабрики...на полето и по нови строежи !!! Никакви американци или руснаци не са в състояние да ви попречат да си изберете къкъвто си искате "Диктаторъ" стига да сте единни и сплотени Никой не дава нищо на никого БЕЗВЪЗМЕЗДНО нито преди години СССР ... нито днес след години ЕС и НАТО !!!...
    А всяка нация си има характерни само за нея принципни норми които никой не би и помислил да ги прегази !...Единствено в България не е така ! От векове насам българският елит (царе,боляри,политици,интелектуалци и бизнес) не са съумели да засадят единството в съзнанието на народа си ! Поради това принципите не могат да пуснат корени в националното самосъзнание на българите ! Именно затова днес българинът е в един безкраен ФИЛОФОБИСТИЧЕН хаос ...Затова България следи световния политически ветропоказател за да може да се приюти винаги под най силната "мишница" на деня ...на ЗАВЕТ ! ! !
  • 79 помисли пак

    4 1 Отговор
    Чичо преди да изтърсиш нещо
    попитай ДъПъСето, че с такива
    предложения да не търсиш и ти работа в чужбина.

    Коментиран от #115

  • 80 Ко кайш

    8 5 Отговор

    До коментар #75 от "Германец":

    кой ги плаща, че не разбрах? и германците ли искаш по тази логика да гласуват в БГ?

    Коментиран от #92

  • 81 Никой не те пита “защо”!

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българите в чужбина":

    Щом “си” - няма да гласуваш у нас!
  • 82 Николай Ников! Не плащат данаци 500 000

    11 5 Отговор
    Тунеядци, наречени Чиновници, те не трябва да гласуват!! Нашите деца пращат на месец стотици милиони за да оцелееме, тея пенсионери с 400лв пенсии, дасе лекуваме, храним и топлиме, да могат напролет да ни видят живи!! Ников ти си Идиот, Един от Тунеядците!!

    Коментиран от #86, #88

  • 83 Нищожно ще е влиянието им, ако:

    3 2 Отговор
    ....има един единствен начин да се "надградят гаранциите за качеството на изборния процес и това е да се плати по 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал на територията на страната ! Така ще има масовост на изборите, представителност на бъдещият парламент и демокрация на практика. Ще бъде решен въпроса с ниската избирателна активност и дори може да мине за социална мярка във време на криза......
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Безпартийни

    1 1 Отговор
    То е просто до ума. Мислете с горните глави. Да чукнем на дърво, от 19 г не живеят при нас, а от 20 са извън бг с малки изключение, но от 10 и повече са навън. Идвайки в бг на зъболекар си плащат доста скъпо, но са доволни. Индийците имст спаратура, но имат нежни ръце и на 3 ден пломбата им падат. Скъпо е навън, но скъпо си плащат и тук в големите грсдове, не ще в провинцията няма едно известно семейство, но заради някои хора безпари либерали не желаят. Къде са нашите права.
  • 86 ДДС и Акцизи не плащат ли бре?

    4 0 Отговор

    До коментар #82 от "Николай Ников! Не плащат данаци 500 000":

    Много си умен ей......
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Как ти ги ражда главата тези

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "Николай Ников! Не плащат данаци 500 000":

    Простотии бре?
  • 89 Бай Танас

    2 9 Отговор
    Успех на проф. д-р Николай Габровски ! Достоен за уважение професионалист !!! Нека България преуспее !!! Никога повече Кокорчовците на власт !!!
  • 90 Емигрант

    9 11 Отговор
    Ти ли ми плащаш данъците на сградите и нивите ми бе боклук-Николайчо, а такса смет която не изхвърлям пак ли ти я плащаш ? Ако си приберем нивите от арендаторите и само им плащаме данъкът ще можеш ли да си купиш хляб и на каква цена ? Такива боклуци като този са пречка на България, а не емигриралите ? Ако спрем да пращаме пари ще блокираме икономиката на България, всяка година постъпват над 3 млрд. евро от нас в България ? Какви повече данъци плщаш от нас ? Процентът облагаем върху парите ни тук е по-голям от вашият което означава, че ние подпомагаме повече ЕС от вас от където чакате пари за съществуването си и ние ли трябва да искаме да плащате колкото нас или да ви спрат помощите ? Боклук !

    Коментиран от #98, #105, #138

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Германец

    3 4 Отговор

    До коментар #80 от "Ко кайш":

    "кой ги плаща, че не разбрах? " Нали уж си българин и можеш да четеш на български? Парите от ЕС, с които ти финансират екипирането на болниците и СТОТИЦИ други неща, са от данъците на хората в ЕС, включително и на българите работещи в други държави в ЕС. По коя "логика"? Къде съм написал, че чужди граждани трябва да гласуват за български парламент? Германец в България не гласува за български парламент. С логиката си яко скаран.

    Коментиран от #100, #108

  • 93 Гражданин

    5 3 Отговор
    Оправете си бюрокрацията, пенсионерите генерали и всички други хора и не мислете за чуждите деца напуснали България. Децата ви да се захващат на работа, а не да чакате робите отвън да се върнат и да работят за вас мули селяни от селата в България.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Aaaаамаха

    6 3 Отговор
    Съгласен съм с много от изложените тези:
    българите живеещи продължително и плащащи данъци в чужди държави да не гласуват у нас - очевидно е, че те губят усещане, както за положението в страната, така и с проблемите по места (общини).
    Това няма, ама няма никаква връзка с това кой работил навън и какви пари пращал, моля.
    Тежест на глас: Тук има противоречие и е противоконституционно. Съгласен съм за изискването за гласуване с минимум средно образование за всички родени след 1970г, примерно. Образователен ценз и семейство, трябва да са от особено значение в Социалните и Икономически политики.
    Твърдо подкрепям твърдението на криминално проявени да се отнема правото на вот. Най-малкото е морално! С действията си са действали в ущърб на държавата, а иначе им се дава право да определят бъдеще на останалите в обществото.
    Невалидност 50% бюлетини - напълно подкрепям, както и решението за изчистване на листите. Дори бих добавил, да платят разходите по изборите.
  • 96 Изтеклите мозъци

    8 5 Отговор
    И без това Тея в чужбина не са много умни.... МаринРайков даде статистика че в Англия примерно вишистите са под 2%
  • 97 Ева

    4 0 Отговор
    Николай Ников пред ФАКТИ: Нека българите, които са постоянно в чужбина за повече от 5 г., да нямат право на гла. Супер и за кои да гласувам вече първо ми обясни.
    Голем си политик а турците си гласуват без проблем.
    Просто нямаме нужда от вас политиците.
  • 98 Брей

    6 3 Отговор

    До коментар #90 от "Емигрант":

    Това са обикновени путлераси, които са активирани да създават ефекта на Желязната завеса на "ние" и "те" в съзнанието на хората. Затова все "Запада" им е виновен но ако не е "Запада", то е "Европа", ако не е "Европа" то са ""европейците", и ако не са "европейците" са "тия зад граница". Можеш да го видиш в путлерастката пропаганда, как обявиха бягащите от диктатурата на Путлер за "чужди елементи".
  • 99 Брей

    4 1 Отговор

    До коментар #76 от ""вражески елементи" не знам":

    Какво общо има получаването на гражданство с изборните права в чужбина, и още повече с бягството от могилизацията?

    Коментиран от #102

  • 100 Божкеееее

    10 1 Отговор

    До коментар #92 от "Германец":

    """""данъците на хората в ЕС, включително и на българите работещи в други държави в ЕС."""""" и кво? Това ли е мотивацията ти, че имали били принос задграничните ? Имат дръжки....

    Коментиран от #104

  • 101 Емигрант

    2 3 Отговор

    До коментар #71 от "Нехис":

    Отиди да се доизучиш бе простак и тогава влез да драскаш тук !
  • 102 Като прочетеш клетвата

    5 1 Отговор

    До коментар #99 от "Брей":

    Ще разбереш, ако гънки са ти останали

    Коментиран от #113

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Германец

    3 6 Отговор

    До коментар #100 от "Божкеееее":

    "и кво?" Тоест, се правиш на келеш, защото тогава приказките за това дето емигрантите уж не плащали данъци (което между другото така или иначе не е вярно, защото плащат данъци на имоти, такси и какво ли не), са празни приказки.

    Коментиран от #117

  • 105 Аааааамаха

    5 4 Отговор

    До коментар #90 от "Емигрант":

    Щом имаш собственост ще плащаш данък. И за твое сведение, както и за други емигранти, има една общност у нас от около 20 000 души, работещи в чужбина, но харчещи у нас, с принос от около 1 млрд.лв годишно.
    Дали гласуват - рядко. Дискриминирани ли са - определено. Изтъкваш ли се нещо, или защитаваш крива логика?

    Коментиран от #110, #123

  • 106 Анонимен

    2 1 Отговор
    Минаха христовата възраст, наближават 40,но на мекар не са ходили и за сега нямат оплаквания и дай боже. Може би е генно заложено, а може би е, че на запад работят много, но нямат терор над тях. Не сме ги питали, а и е така, тук са хвалби, на кои на цели родове да бкпдс. Майката средно свидетелство за съдимост, от село, бащата полицай, двамата сина полицаи, излъгаха старец и им продаде земя без пари, днес с връзки др земя и тези хора говорят за хора отвън, злодеи, и се подиграват на юристи, да ходят крави да пасят, дс терористи, постсвени лица, само за тях ли е даден живота, поне да са умни, а говорят на развален пд виалект но мазни. От 1844 е тска, а и преди 1944 нима нее било
  • 107 Сиганин

    5 5 Отговор
    Защо? Защото не може да ги купите и манипулирате. Върви се скрий. П.е.д.е. Раст.
  • 108 Петров

    2 1 Отговор

    До коментар #92 от "Германец":

    Дори да приемем обосновано, че българите в ЕС трябва да имат право да гласуват, основно става дума за българите в страни извън ЕС..... !!!!! Панимайш?

    Коментиран от #109

  • 109 Германец

    4 5 Отговор

    До коментар #108 от "Петров":

    Ти не "панимайш" елементарни обстоятелства около правата на гражданите. Само защото си крепостен, който от България излиза само в краен случай, не означава, че трябва да се мери с твоя "аршин".
  • 110 Не се прави на интересен бре

    6 4 Отговор

    До коментар #105 от "Аааааамаха":

    """""работещи в чужбина, но харчещи у нас, с принос от около 1 млрд.лв годишно""""".......и как ги харчат да те питам? Те и руснаците милиарди харчат у нас нали? И те да гласуват @?

    Коментиран от #124

  • 111 мармалад

    1 4 Отговор
    Е как иначе, нали те няма да гласуват за такъв лумпен, по-добре да бъдат елиминирани.
  • 112 Хихихи

    4 6 Отговор
    Имат хората по много жилища и пак децата им са извън Бг. С жилище не се живее, къде са им приятелите. Няма ги. Завършиха в германия и не се върнаха. Днес са адвокати, лекари с кпрекрасни дечица, а са от обикновени безпартийни семейства, дори бедни по време на сица, в берлин, в други градове са, архитекти, айтии сие. С неграмотни живейте вие, мили комунисти, а и ви е ок, от наблюденията ми хихи. Прости ми бойпе
  • 113 Брей

    1 1 Отговор

    До коментар #102 от "Като прочетеш клетвата":

    Няма да "разбера", защото връзка няма. Тези хора за които говорим не са полагали такава клетва, така че какво пише в "клетвата" е без значение. Досмешава ме да чета как хора без грам акъл обясняват колко тъпи били останалите.

    Коментиран от #119

  • 114 Емигрант

    8 7 Отговор
    Опростачването на българина го доведе до злоба и завист един към друг и този зооекземпляр Ников му ги усъвършенства и доразвива ! Като спечели пари всеки емигрант праща голяма част от тях в България, които са много повече от данъците които българин в България плаща, плюс това всеки емигрант си плаща данъците в българия които трябва да плати /сгради, ниви,смет / ! Кой плаща повече този палячо а и всеки тъпак може ли да сметне ?
  • 115 Българските турци

    2 5 Отговор

    До коментар #79 от "помисли пак":

    На нас тук ни е много интересно и забавно да следим и наблюдаваме как някои "хора"...бивши мижитурки и двулични ДС доносчици... изкусно въртят политиката и бизнеса на България
    За това ни е все едно, ха сме Тук,ха сме Там или ха сме в Брюксел...ха с ДПС , ха с Ердоган...пак сме или на полето или в цеха, с една разлика ,за свестен труд , свестна заплата...Мислете му вие... Сладките времена са носталгия...в Брюксел началници са други...Тук тоталитарните чакали...Вие загубихте!, затуй ви расте циреят на злобата и параноята и да видим кога и как ще се пукне ?...Божият бич не се нуждае от клетви ... бие жестоко и справедливо!....
  • 116 Трябва да имат

    1 2 Отговор
    Но секцията да е по постоянен адрес в България. В краен случай в посолството.

    Коментиран от #130

  • 117 Разбирач а

    7 4 Отговор

    До коментар #104 от "Германец":

    """празни приказки""" ама друг път !!! ....ти ще ми обясниш сигурно, колко "огромен" е бюджетният принос на един помияр, трайно пребиваващ примерно в САЩ нали?
  • 118 1111

    4 0 Отговор
    И как ще разбереш кой от колко време е извън бг,не давайте думата на такива да дрънкат глупости
  • 119 Божкеееее

    4 1 Отговор

    До коментар #113 от "Брей":

    С двойно гражданство могат ли да гласуват сега бе умник? Могат нали? И викаш клетвата няма значение , тя за парлама ......чете ли я в какво се кълнат?

    Коментиран от #179

  • 120 653

    3 0 Отговор
    Всеки да живее, кой както иска. С комунист не се спори. С тях на глава не се излиза. Криво дърво се изправя, но не и крив човек. Умоляваме те си знаят, кои роми, да намалят тютюна, кафета от банкомата, такситата, а щом не им е гот да работят, а да си гледат 4 г деца, нека др Байдън либера да ни изпраща пари на мен, а не аз да им плащам наводненията и ремонтите по тяхното наето жилище под наем, а може и Чапо да изпрарти на българомохамеданите наели роми, за което ви благодарим. Хубав ден. А написаното, стените биха ни разбрали но не и вие, мили хора, завистливи и егоисти.
  • 121 Коко Н

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Решава се с 2/3 мнозинство.Съгласен съм.Умник!
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Аааааамаха

    1 2 Отговор

    До коментар #110 от "Не се прави на интересен бре":

    Изопачаването на думи, показва, че имате дефицит във възприемането на информация. Моля, четете повечко и по-често българска литература. Успех!
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Тези ли трябва да гласуват бре?

    5 2 Отговор
    Декларирам с клетва,
    че абсолютно и изцяло се отказвам и отхвърлям всяка вярност и вярност към всеки чужденец, княз, държавен или суверенни, на когото или който досега съм бил субект или гражданин.....
  • 127 Коко Н

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Николай Ников!! За ДПС Туристите е ясно!":

    Трябва да се върне,за да изпълни повелята на пАРТИЯТА.
    Добре са го подготвили.Налапал се е,като кокошка с топли г...а.
  • 128 Дааа

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Така ли":

    Като се върнат ще гласуват, но докато живеят навън да не ми определят кой да управлява тука.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Коко Н

    0 0 Отговор

    До коментар #116 от "Трябва да имат":

    Хайде сега пък !Секцията по постоянен адрес.Няма да стане,да изтрият мъртвите души.
  • 131 Българинът се

    6 3 Отговор
    се самоунищожава, той създава партии които да му ръководят мисълта, сам ги създава за да се самоунищожи и този процес в момента върви с пълна сила ! Колко останахме в България бе малоумници, колко са "индийците", колко са турците и колко ние, че трябва да заличим нашите сънародници извън България, коя цивилизована държава прави това ? От Путин ли ще се учим как се ликвидира сънародник, или от Сталин как се избива ? Какво ви пречи човек избрал свободно пътят си как да изхранва фамилията си, от хлябът ли ви взима или от работата ? Ние народ ли сме или стадо овце за пастърма ?

    Коментиран от #135, #137

  • 132 Кой68

    3 2 Отговор
    Съгласен съм със:
    -само образовани и грамотни да гласуват.
    -тези които трудов стаж е над 1 год.
    - тези които живеят в чужбина повече от 5 год. и имащи двойно гражданство.
    -навършили 20 год.
    -студенти
  • 133 Коко Н

    4 2 Отговор

    До коментар #46 от "Хмм":

    Данъците платени в чужбина идват ,като помощи в България,за да могат мутрите да ги харчат,а останалите да зяпат.И сега е точно така,заради което е и борбата на тия паразити.
    Какво стана с диска, с данните за българите със сметки в чужбина,неплатили данъци,който Германия предостави.
    Глас в пустиня!Слабоумници!
  • 134 Г-чо Ников, защо

    6 1 Отговор
    не искаш да се забрани на мъртвите да гласуват, а искаш на живите да се забрани ? Защо не искаш да се забрани покупко-продажбата на гласове със затвор, защо не искаш ограничаване на депутатстването до два мандата, защо не искаш намаляване на депутатите до 120 за България от има няма 5 млн. население, защо не искаш да се намали броя на партиите участващи на избори за да бе се разделя така осезаемо простолюдието ?
  • 135 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #131 от "Българинът се":

    Е кой ти е казал , че ни пречат❗
    Ти искаш ли аз да ти казвам как да си харчиш заплатата и как да обзаведеш хола си ❗
  • 136 Нов

    1 0 Отговор
    Мнение на интелегентен или добре платен млад Българин?
  • 137 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 3 Отговор

    До коментар #131 от "Българинът се":

    "От Путин ли ще се учим как се ликвидира сънародник..."
    А може би трябва стрелбата в Капитолия , не истинския а оня фалшивия във ФАЩ , трябва да ни е СВЕТЪЛ ПРИМЕР за кражбата на народен вот ‼️
    "НЕ, мерси!" -както казваше Т. Колев
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Голяма грешка

    0 0 Отговор
    коментар 138 се отнася за коментар 105 ! С тази цензура става голяма каша.

    Коментиран от #144

  • 141 Някоя си

    6 4 Отговор
    Ми не трябва да гласуват.....избрали са да не се борят за добър живот тук, губят правото да определят какво ще сеслучва...

    Коментиран от #152, #155

  • 142 итт

    0 1 Отговор
    1г.,не 5!
  • 143 Гневен

    7 4 Отговор
    Този мерзавец е идеалния пример за паразитен политик! По - лошото е, че насажда фашистка идеология! При една нормална съдебна система вече щеше да е привикан
    . Фашизма е забранен със закони във всички развити държави.
  • 144 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #140 от "Голяма грешка":

    То така става и с гласуването Ви ‼️
    "Гласувах за демокрацията!"
    "Много исках да гласувам, ама нямам желание!"
    /избиратели пред тв медия/
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Опаааааа

    2 1 Отговор

    До коментар #138 от "Емигрант":

    Настъпиха те по мазола и започна с обидните квалификации. Аргументите ти издишат при многоаспектното разглеждане на казуса, иначе акъл даваш от позицията на човек с ограничено мислене, претендиращ за компетентност.
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #138 от "Емигрант":

    Защо пищите от истината?...Тя си е тъничка и проникваща но идва от чужбина ... и мълчите и само пулите очи от дебелото което ядете тук !!!
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 безпартиен

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "123":

    Много точно,но НЕ изпълнимо!
  • 152 Емигрант

    5 3 Отговор

    До коментар #141 от "Някоя си":

    Ти като си останала да се бориш това ли постигна НАЙ-БЕДНИ В ЕС ? Страхотна борба и много "ПАТРИОТИЧНА" ? До помоща на емигрантите ли опряхте, те са ви напуснали, вие сте останали да се борите, НО ВИЖДА СЕ ЯЛОВО и сега търсите оправдание в други, вие не сте успели и както светът знае българинът пак чака някой от някъде да дойде да го оправи, защото той нито знае как, нито пък иска да бъде виновен, затова и само мрънка, скимти и е много послушен !

    Коментиран от #154

  • 153 Хахахах

    0 1 Отговор

    До коментар #148 от "Ти си бил изключителен":

    Виж поста на тоя, когото оплюваш, виж си и твоя. Липсва ти и образование и възпитание. И поради тази причина няма да разбереш кой е.простакът.

    Коментиран от #163

  • 154 Не разбра ли бееееееее

    6 4 Отговор

    До коментар #152 от "Емигрант":

    Не искаме да ни определят как да се "оправяме" плъховете,.напуснали кораба. Това е същността на спора , вие от девет кладенеца вода докарвате да си избивате комплексите.

    Коментиран от #161

  • 155 Реалист

    6 2 Отговор

    До коментар #141 от "Някоя си":

    Някоя си, при факта, че 60 % от българите в България не отидоха даже да гласуват, ставаш смешна с позицията си.
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Ами да ама

    6 0 Отговор
    За сега е добре авторът да се придържа към икономиката. В политиката нещата все още не ги е обмислил достатъчно. Рационалните му идеи са разбъркани с безсмислици. Действително, в България имаме псевдо демокрация. Проблемът е, че това което ще работи за България, не работи за личния интерес на вечните несменяеми партийни върхушки. Но, именно партийните върхушки, все още, определят правилата. За това и не са в затвора, а са в държавните власти. Нищо няма да променят доброволно! Нищо! Ще унищожат България заради личния си интерес! Част от тях щели да правят ново голямо ляво обединение!? Видяхте ли ги кои са? Смърди на политически нафталин, та не се трае! Алчността и жаждата им за власт и пари нямат край. На първо време е наложителна задължителна крайна мандатност във всички държавни власти, както и в партийните ръководства. Да се закрие ДПС. Мажоритарни избори в едномандатни райони. Неграмотните и незнаещите български език да не гласуват. Да се гласува електронно. Разделение на държавните власти. Няма да стане без бой по узурпаторите на властта в България.
  • 158 Държави извън ЕС

    6 1 Отговор
    Нямат право и да се забрани със закон.Останалите държави гражданите могат с пълно право да гласуват и имат права повече от тези които са във България и гласуват за османски партии които са нелегални и трябва да се забранят съществуването им.
  • 159 А сега де

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД ВРАЦА":

    Ами,господина ти е прав заради дървения който е глътнал и разчита на джапанки като теб,прости и ограничени
  • 160 Мима

    4 4 Отговор
    До там ли я стигнах те? Емигрантите ви пречат, защото досега прокарвахте супер успешни политики? Политиците не са ли отговорни за всички бълг. граждани или само за тези, които са на територията на страната? Или трудно се купуват гласове навън? Хубаво ще е да се срамува те от време на време, ако имате остатъци на съвест!
  • 161 Емигрант

    2 2 Отговор

    До коментар #154 от "Не разбра ли бееееееее":

    Да поговорим за КОМПЛЕКСИТЕ искаш ли, кой ги има, какво е комплекс а ? Знаеш ли, че думата "комплекс" е най-често използвана точно от комплекасари ? И хайде да ми изброиш няколко комплекса които имат емигрантите ! Както винаги съм твърдял вие в България дори ще затриете и българският език след като в употреба всеки ден влизат нови и нови чуждици с които мислите, че ставате интелигентни - ТОВА Е КОМПЛЕКС за малоценност ! Вие сами се определяте за малоценни схващаш ли ?
  • 162 Ааа не

    2 2 Отговор
    Както е по закона за уседналост, 6 месеца и няма право.
  • 163 Лустрак

    1 2 Отговор

    До коментар #153 от "Хахахах":

    И какво му има на поста на човека, всичко е една много проста истина която ти изобщо не можеш да схванеш и простака е ясен - ТИ ! Много хора в този сайт са писали - "прост народ, слаба дърбава", да ти обяснявам ли още кой е простия ?
  • 164 Фашизм

    6 2 Отговор
    Точно така се ражда фазизмът, обгърнат в добри намерения и от такива анализатори, които никога не отговарят за своите думи и действия! В демократична държава след такива публични изказвания прокуратурата щеше да се самосезира!!!
  • 165 Хммм

    9 4 Отговор

    До коментар #31 от "ДдД":

    Не всички емигрирали българи са професионалисти в своята област.. Разбира се, има и такива, които работят работата, която си описал.Обаче всички те притежават едно качество, което ги различава от останалите в България. А то е :- готовността да рискува и се бори! Това са хора готови на риск, да отидат в чужда държава, без корени, без подкрепа и да
    се борят. На останалите в България държавата не може да разчита, защото те само вземат без да дават...за да дава, трябва да се усмели да рискува,да се бори а те не притежават това качество.

    Коментиран от #178

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Хммм

    3 3 Отговор

    До коментар #156 от "Емигрант":

    Доста попресоли манджата:) не зная къде живееш, но ако е в Европа, то западняците са много по НЕ хора от нас българите. И достойното заплащане не е чак така достойно. Но! Написах го в предният си пост, ще го повторя.. Че притежаваш това качество да рискуваш да отидеш в чужда държава, без подкрепа и се бориш... е така! И това те различава от останалите българи в България....България има нужда от такива като емигриралите българи, па макар и да не са големи специалисти в своята си област.
  • 169 681

    6 4 Отговор
    Звучи противоконституционно. Аз съм и винаги ще бъда българин, където и да се намирам. Никой не е емигрирал от добро и да в чужбина парите не радтат по дърветата, корупцията е в пъти по -малка, бориш се сам и няма на кого да разчиташ. Това е положението... всичките изкарани пари или много голяма част се връщат в България - къщи, апартаменто, помощ за близки, почивки и т.н. От къде на къде някой ще ми отнеме правото на глас. Малоумно предложение. На протестите преди 2 г над половината бяха българи от чужбина, дпециално се прибрах за да се спрат кражбите на Боце, че ПростоКиро е тюфлек е съвсем друга тема. Айде със здраве.
  • 170 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #167 от "Анонимен":

    Ами като чета заключението ти , разбирам , че не само не знаеш , ами и не искаш да провериш ,
    КАКВО Е ЗНАЧЕНИЕТО на ника ми❗
    Това обаче не ти пречи да ръсиш мозАк и обиди по всички тук --
    първото не ти стига, но за сметка на това от второто имаш в изобилие ❗
    За твое сведение, един отишъл да цивилизова племе канибали и не успял да завърши плаването си ❗
    Ама ти явно и за него не си чувал, та смело си се взел от високо да ни поучаваш❗
  • 171 Гочо

    8 2 Отговор
    Ей...умньо..пращиш от акъл....Аз съм в чужбина защото условията за живеене в БГ са кофти,но в един момент ще се върна,и искам и аз да решавам каква да бъде ситуацията в страната...Платена под....а
  • 172 Шемет

    2 3 Отговор
    Точно така даже до 1 година.
  • 173 чвор

    6 0 Отговор
    Все към диктатура ни избива. и фашизъм. Защо президентска държава, а не разширяване на пряката демокрация? За политиците няма образователен ценз, но вземат политически решения за атомната ни енергетика, за включване във война, за закупуване на оръжия, за еврозоната, без да отчитат мнението на експерти, водени единствено от личен интерес. Референдумите ще отчитат обществения интерес, съобразен с различните позиции, представени от експерти. Гласуването и сега е задължително по документи. Но защо ще наказваме за негласуване, а не се предвиди заплащане за гласоподавателите, вместо субсидия за некласираните партийки? Това ще повиши избирателната активност и ще актуализира избирателните списъци. Ограничаването на гласуването чрез въвеждането на социален рейтинг е върхът на демокрацията. Но пък има логика за ограничаване на гласовете на тези, които живеят в чужбина. Добра идея е прагът за валидност на изборите, сега и 1000 човека да гласуват, изборът е легитимен. Масовото негласуване и гласувавето с " неподкрепям никого" нямат никакво значение, даже са удобни за политическите ни лъвове...Важен е и въпросът за контрола над депутатите, които избираме- отзоваване, напускане при несъгласие с групата директно на парламента. Така си правят законите, че да обслужват личните им интереси. А най-сладката отговорност, политическата, трябва да се замени със съдебна отговорност. Нагледахме се на демокрация и на елитни национални предателства.
  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    0 0 Отговор
    Веднага ме блокират и трият като изразя мнение..Болшевишко изчадие..За какво е раз демокрация ,като не може да наругаеш някой .
  • 176 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    0 1 Отговор
    30 год не гласувах и тая територия стана соросоидно свърталище.перачи на на фондове и банкови измами.
  • 177 АБВ

    6 5 Отговор
    Какво се таралежат живеещите в чужбина? Направили са си избора и никой не ги укорява за това, но трябва да приемат и последиците - в случая правото да се месиш в живота на семейството, което си напуснал, няма значение по какви причини.

    Коментиран от #180

  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Брей

    2 1 Отговор

    До коментар #119 от "Божкеееее":

    "С двойно гражданство могат ли да гласуват сега бе умник? Могат нали?" Говорим ПЪРВО за РОДЕНИ българи, които, независимо дали имат друго гражданство, са същите като теб и мен. Да не говорим колко от тях имат двойно гражданство, да не говорим колко то тези с двойно гражданство са с американско второ, да не говорим какво ТИ си "разбрал" от "клетвата". Путлерасите скоро ще започнете да обявявате българите зад граница за "противодържавни елементи", както го направи с избягалите от могилизацията руснаци фашисткия режим в Кремъл.
  • 180 Солей

    3 0 Отговор

    До коментар #177 от "АБВ":

    ТИ ли ще определиш как някой ще "се меси в живота" на СОБСТВЕНОТО си семейство, другарю?
  • 181 Ужас

    3 0 Отговор
    Тоя голям специалист по всичко, но вероятно, като цяло е нищо. Човек рядко може да прочете толкова много глупости в толкова кратко интервю.
  • 182 Пеци

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Така ли":

    Егати промяната.Повечето гласуваха за Копейката и Израждане, мозъците не са толкова много, повечето са чистачи, мазачи, гледачки.....Въпреки, че срамна професия няма.

    Коментиран от #186, #194

  • 183 Болярин

    3 0 Отговор
    Ооооох, то пък правото на глас на постоянно живеещите в България е едно "право", та чак да им завиди цял свят !
  • 184 Да да

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А същите тези българи ако не гласуват как 1 ден ще се върнат при какви условия каквото старите хора циганите и турците решили това е браво бе браво
  • 185 От чужбина

    4 0 Отговор
    Бг-то получава милиони евро от данъците които ние плащаме в развитите европейски страни. И сме в пълното си право да избираме кой да ги краде в бг тези милиони от наши данъци 😉 а тарикатите в бг да престанат да укриват доходи осигурявайки се на минимална и после да се изказват кой на какво има право 🤣
  • 186 Едно е сигурно

    0 1 Отговор

    До коментар #182 от "Пеци":

    Каквото и да са изкарват повече от теб.
  • 187 Иван

    2 0 Отговор
    Ако беше всичко както трябва в България никой нямаше да бяга да работи в чужбина тиквенико !!!
  • 188 Анинимен

    3 0 Отговор
    Вие като сте тук какво сте направили Нищо добро за хората
  • 189 Колю

    2 2 Отговор
    Коя е тази мижитурка че да лишава хора притежаващи БГ гражданство от глас. А това че българите във чужбина превеждат 1/3 от БВП не е от значение. Хайде обратно във мишата дупка.
  • 190 БгТопИдиот

    1 1 Отговор
    Смарт поколението и това в странство избраха продълж.авамфе-дерстията и надългио народу.
    С помоща на флашките и спецовете от Говедоленд

    Честито.
  • 191 Дедо Пене

    1 1 Отговор
    Г-н Миков, коя от западните демокрации практикува различна тежест на гласовете при избори зависими от социалното положение...САЩ, UK, Франция, ГДР, Швейцария ? ВИЕ СТЕ ЛУД, ИЛИ НИЕ СМЕ ТЪРПЕЛИВИ, че ви държим извън затвора
  • 192 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Че ще поумнеете и ще разберете / РАНО ИЛИ КЪСНО/ дори ще го изречете гласно, ЧЕ секция ЧУЖБИНА Е ПЪЛНА ИДИОЩИНА ,в това няма съмнение !! НО защо българският гражданин ТУК, В БЪЛГАРИЯ, НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ , трябва да страда с десетилетия ???
    Какво е това ПРАВО на притежателя на български паспорт от Австралия например да гласува за депутати в българския парламент. И ако ИЗОБЩО ЗНАЕ разбира се , за кого гласува !! Избирателната ни система е отвратителна Тя е утвръждаваща статуквото на едни и същи хора, които вече три десетилетия доказват, че като общност, там , в Партийното събрание, са некадърници. Никого не обиждам !! Като персони са умни , учени, сладкодумни и заслужават уважение !! Защо обаче амбициите им и алчността им заглушава всичко добро у тях и докараха страната в бедност и разруха !?!? Необходима е мандатност за управляващите! Тези си мислят, че ще векуват и само те са способни да управляват !?Мажоритарния вот и президентската република / и те си имат кусури/ ще увеличат отговорността на "слугите народни".!!!
  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Момчил

    1 0 Отговор

    До коментар #182 от "Пеци":

    Много си в грешка - повечето гласуваха за нежната двойка Кирчо и Кокорчо и за д.билите от ДБ.
  • 195 Циник

    3 0 Отговор
    Аз съм живял в чужбина много време. За това време съм пратил повече пари в България от данъците на поне 50% от гласоподавателите. Трябва да се гласува с данъчна декларация. Плащаш данъци и осигуровки - гласуваш. Не плащаш - не гласуваш. Ама нали купеният вот е точно такива хрантутници, които нищо не плащат, та шансът да стане е нулев, поне в момента.