Last news in Fakti

11 Декември, 2022 16:18 1 378 18

Министър Минеков: Народният театър е в най-тежкото си състояние

  • велислав минеков-
  • народен театър-
  • артисти

Той декларира, че винаги ще е на страната на творците в театъра. Според него основната щета е, че тази намеса при артистите доведе до тяхното разединение

Министър Минеков: Народният театър е в най-тежкото си състояние - 1

Това е най-тежкото състояние, в което е бил Народният театър. Това коментира служебният министър на културата проф. Велислав Минеков пред БНР.

Той декларира, че винаги ще е на страната на творците в театъра. Според него основната щета е, че тази намеса при артистите доведе до тяхното разединение:

Това е колектив, който работи заедно. Това не е театър за моноспектакли. Те работят всички заедно – от осветителя до последния артист, техници, шивачки – всички са заедно. Това е абсолютен шок, който няма да бъде излекуван просто с уволнението на Василев. Затова ще са нужни години. Мисля, че работодател, който иска от служителите да се подпишат в негова защита, е явление, което е изключително унизително за самия работодател, отбеляза проф. Минеков.

Според него целта е да се насочи целия проблем извън театъра.

"Има натиск. Има редица професионалисти, които са били принудени да напуснат – някои от тях с малко обезщетение. Сред тях има професионалисти, които за съжаление няма и да се върнат. Имало е също едно разбиване на врата по поръчка дали на директор, дали на пиар, което е много загадъчно", посочи служебният министър на културата.

По думите му в основата е моралният въпрос дали Велислава Кръстева ще си подаде оставката.

"Василев (бел.ред. директорът на Народния театър Васил Василев) не е смел човек. Той никога не би се опитал да помоли някой да напусне или да направи каквито и да било постъпки за това напускане. Лицата са 2. Едната е уволнената от мен, дисциплинарно миналата година, г-жа Стефова, която той назначи на странния пост главен секретар. В момента всичките тези подписки и събрания се водят от нея. Има абсолютна шпиономания, телефоните трябва да се оставят отвън, трябва да се подпишат всички вътре в сградата. Атмосферата наистина е ужасна. Тук някой сам и доброволно трябва да напусне. А може би лицата, които трябва да напуснат, са вече трима. На този кантар, на който стои назначеният за директор чиновник плюс тези две госпожи – от другата страна стоят лица, които са имена и които, ако отсъстват от театъра, това ще причини финансови щети на театъра", каза още служебният министър.

Проф. Минеков подчерта, че при него е дошла подписка от над 3000 души в защита на Александър Морфов, които обясняват какво трябва да се случи в театъра.

За скандала в Народния театър министърът подчерта, че няма нищо общо не него: "Нито съм писал по врати, нито аз съм избирал пиарките вътре и главните му секретарки. За съжаление, първо беше едно изключително непочтено поведение с едно много тежко интервю във вестник с неприятен адрес, с назоваване на лице, което е извършило престъпление, че това е етнически проблем – не знам защо е такъв. Един месец се мълча. За един месец станаха чудеса. Този скандал можеше изобщо да не излезе на сцената на Народния театър. Той можеше да бъде решен в половин час, без никой да разбере".

Относно изказването на Тома Биков от ГЕРБ, който каза, че "проф. Минеков трябва да се скрие", защото е назначил себе си за шеф на УС на Фонд "13 века България", а Татяна Дончева за член на управата, проф. Минеков отговори: "Г-н Биков не познава закона. Първо да прочете закона и да види кой кого назначава, по какъв начин, за какъв период и след това да се изкаже още веднъж. Аз не назначавам никого, независимо какъв е той, нито себе си дори. Аз съм длъжен да бъда шеф на УС до последния си ден като министър на културата. Следващият министър ще бъде също председател на УС. А Татяна Дончева - като много силен юрист и човек с отношение към националната култура, та дори и като оркестрант – тя е свирила с едни от най-известните имена в света".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    5 2 Отговор
    Просто не може да се конкурира с парламента....
  • 2 ГЕРБ

    9 8 Отговор
    Гнусляр я се гръмни бе
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Баце

    11 2 Отговор
    Каквато ни държавата, такава ни и културата.
  • 5 Баце

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Цончо Ганев":

    Цончо с тези си расъждения, ставаш за министър прецедател, почти на нивото на Боко и Про100киро си.
  • 6 Бонев

    7 2 Отговор
    Тримата които саботираха метрото преди време, сега за награда единият е министър на културата, другия директор на народния театър,а третия зам. Министър. Странна държава.
  • 7 ДюПеСей

    5 2 Отговор
    Закривай ша го местим у цариград
  • 8 Дони

    8 2 Отговор
    Той да беше дамо театърът на ушо да го боднеш
  • 9 Агата Кристи

    6 2 Отговор
    Естествено УОТСЪН,,
    защото министър е другарят Минков /комисионните при него са на ПИАДЕСТАЛ/ - НЕКАДЪРЕН син на кадърен баща !
  • 10 Перо

    5 2 Отговор
    Джендърията не прощава!
  • 11 Хихихи..

    7 1 Отговор
    Ми нормално "Народния Театър" да е като Народа си,в една Колония сме все пак..
  • 12 БСП на Бунището

    8 3 Отговор
    Селянката с диалиект Татяна Дончева била лицето на Българската култура,моля ви се...Явно някой е взел 500к.....Признай си Минеков...
  • 13 Сатана Z

    5 7 Отговор
    Чисто пиянски скандал,в който Морфов под алкохолно опиянение е надраскал вратата на директорската с графити подобни на тези тук под статията на Мария.Препоръчвам да гледате филмът „Звезди в косите, сълзи в очите“ посветен на Българския театър.А лицето Минеков е преходно както и останалите събутилници

    Коментиран от #14

  • 14 "Преходът продължава"

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Сатана Z":

    Всички сме преходни,но Сашо Морфов по-малко от нас момко..
  • 15 Ами

    1 1 Отговор
    Отговаряй защо си го допуснал и не правиш нищо по въпроса !
  • 16 БСП на Бунището

    3 1 Отговор
    Няма да забравя какво направи Сашо Морфов с " Буря" по Шекспир заедно с цяла Плеяда български артисти там да не изброявам....Татяна Дончева,Минеков - кво правите там бе,червени гнусни цървули....Пак ли бе???До кога бе......
  • 17 артистъ

    1 0 Отговор
    сега разбрах защо ми е малка пенцията !!!
  • 18 Прост народ слаба държава

    0 0 Отговор
    Алах е велик Радев Кирчо кокорчи и Минеков са над него
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове