19 Декември, 2022 08:20 1 641 9

След пандемията: Българите се ориентираха към екзотични дестинации за туризъм

  • туризъм-
  • екзотични дестинации

Принципът за хората, които имат възможности и свободни пари е  "Живей днес, не отлагай", казват туроператори

Ограниченията по време на коронавирусната пандемия направиха така, че за туристи бяха отворени само смятаните за луксозни дестинации и по тях тръгнаха и хора, в чиито планове дотогава те не бяха влизали. Тази инерция от първите месеци на 2021 г. се пренася и през 2023 г., сочат данните на туроператорите.

В същото време, макар и възвърнали се на дневен ред, автобусните екскурзии все още не са най-популярното нещо заради факта, че вирусът е все още тук и хората предпочитат по-малко да са затворени в едно помещение с други, избирайки самолетни пътешествия, съобщи "Дневник".

Отпадането на ограниченията отново прави възможно планирането за повече месеци напред, което вече е понапълнило доста чартъри до далечни дестинации.

Възходът на наричаните екзотични дестинации бе в разгара на пандемията. Сега вече има чартъри за Мавриций, Занзибар, Карибите, Виетнам и Тайланд, а преди COVID-19 това бе абсолютно немислимо, коментира Петър Стоянов, мениджър на туроператор. "Преди пращахме групички по двайсетина човека и пак бяха скъпи и не толкова популярни тези дестинации, а по-скоро за хора, които обикалят и имат възможности." COVID-19 ги отприщи и в момента те са в жесток подем.

Според него в момента основно се търсят такива пътувания, към които може да се добавят Тунис и Египет, припознавани от някои туристи като такива, като същевременно те са доста по-евтини. Интересът към такива далечни пътувания през идните зимни месеци е много по-голям, отколкото към пътешествия в Европа. Допълва, че това се случва, при положение че вече няма ограничения и целият свят е отворен за туризъм.

За "отприщването" на тези дестинации принос имат и цените, които в разгара на пандемията от нива по 2-3 хил. евро на човек падат с 60-70%. Това ги направи възможни и за хора, които преди това не са можели да си ги позволят. С идването на високата инфлацията потребителите също не гледат на тях като толкова недостъпни.

"Реално средната цена за едно такова пътуване е 2-3 хил. лв. С тази сума може да се купи лятна почивка в хубав хотел в Турция или Гърция и също да се отиде на Малдивите или Занзибар. Разликата не е толкова колосална колкото беше преди COVID-19", отбелязва Стоянов.

Той наблюдава и възстановяване на поведението отпреди пандемията - хоризонтът на резервациите е вече 3-4 месеца. Резервациите за Нова година са били направени до края на октомври. Това е и причината групите за януари и февруари да са запълнени: "Продаваме от март нататък."

Повишаващите се разходи от всякакво естество ще бъдат следващо предизвикателство пред туризма и далечните дестинации отново ще станат по-трудно достъпни, прогнозира Стоянов. Според него в момента е началото на този процес, съпътстван от инерцията на изравняването на цените между видовете пътешествия. Смята, че в края на пролетта догодина вече ще се видят и промените.

Лошите спомени от пандемията и настоящата инфлация мотивират все повече пътешественици да действат на принципа "Живей днес, не отлагай", показват наблюденията на туроператора. Свидна Динева, управител на туристическа агенция, също отчита, че има тенденция да се харчат свободните пари за удоволствие, като така действат и хората, които преди не са се престрашавали да тръгнат на по-дълги пътешествия по една или друга причина. Сега те са решени "да видят света". Понякога това е за сметка на броя пътувания през годината, но с избор на една по-далечна цел.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    15 0 Отговор
    По екзотично от Стулюпино няма, ама ние не си ценим туристическите атракции, пълни джобовете на чуждестранните сигани
  • 2 Пенсионер

    19 0 Отговор
    Тъкмо се чудех къде да си похарча пенсията и вие ме подсетихте. Благодаря!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор
    От такива екзотични дестинации докарват зарази по Дървета и флора в бг,а и по животни..........Едно време поне правеха изследвания след като се върнеш от Екзотични.....места,сега се чудя с какво и мажа дърветата срещу някакъв мъх със Зелен камък.....или Железен Сулфат.
  • 5 Ще почерпя

    7 0 Отговор
    После казват ,че България е бедна.аз се чудя как да отида на 50 км да си направя пломба на зъба,че нямаме зъболекар, те пръскат хиляди евра да гледат цигани.Как да ви накълна без да ми изтрият поста?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Павел пенев

    5 1 Отговор
    Важно е да не са в нашите хотели при българските разбойници които оплячкосаха държавата.
  • 8 Кочо Мучо

    4 1 Отговор
    Кои българи една шепа мошеници и крадци с много пари
  • 9 гост

    1 0 Отговор
    това са чорбаджийте ,които вместо да дадат 13 заплата на работниците си отиват на екзотична почивка
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове