Last news in Fakti

21 Декември, 2022 11:20 1 031 20

Иван Гешев обяви: Не сме безгрешни, но имаме желание това да се промени

  • законодателство-
  • прокуратура-
  • иван гешев

Държавата съзнателно не приема закони за борба не само с катастрофите, но и с корупцията, каза още главният прокурор

„Прокуратурата и аз като главен прокурор ви чуваме и сме съпричастни с вас. Ще направим всичко възможно да има справедливост. Но за да настъпят промени и да спасим други български деца, са нужни съвместни усилия. Заедно - гражданите и институциите, които имат желание да работят за народа, трябва да направим всичко възможно това повече да не продължава“.

С тези думи главният прокурор Иван Гешев се обърна към близки на убити в пътнотранспортни произшествия, събрали се в читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в пазарджишкото село Братаница. Срещата бе по инициатива на близки на загинали и пострадали при тежки транспортни произшествия.

„Целта ни е с вас – гражданите, да накараме институциите, които не са си свършили работата, да си я свършат, за да има справедливост за загиналите и бъдеще за живите деца“, каза Иван Гешев. - Всички трябва да си свършат работата – Народното събрание да приеме различни закони, изпълнителната власт да осъществява реален контрол на хората, които нарушават пътната безопасност“, добави Гешев.

На срещата в Братаница присъстваха говорителят на главния прокурор Сийка Милева, Богдан Милчев, председател на Института за пътна безопасност, главен инспектор Асен Гешев, началник на сектор Пътна полиция при ОДМВР-Пазарджик, инж. Мая Шимбова, директор на Областното пътно управление в града, окръжният прокурор на Пазарджик Албена Кузманова, представители на местната власт в с. Братаница и с. Ветрен дол, както и Иван Спасов, представител на семействата на убити при ПТП, и отец Димитър, секретар на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик и свещеник в църквата „Св. Троица“ в с. Братаница.

„Основният проблем, който стои от години, това са остарелите закони, които позволяват евентуални убийци на пътя да отървават затвора. Ако в бъдеще се приеме предложението да се отнема моторно превозно средство на водач, употребил алкохол или наркотици, това чувствително ще намали риска да има други загинали деца по пътищата“, заяви главният прокурор. „Казват, че това нарушава правото на собственост, но продължавам да задавам въпроса – а правото на живот!“

Главният прокурор уточни, че последствията, изразяващи се „недай си боже в смърт“, ще продължат, ако не се решат причините - законодателство, организация и много други. Той посочи, че в голяма си част пътнотранспортните произшествия се квалифицират като деяние „по непредпазливост“, независимо дали шофьорът е употребил наркотици или е бил пиян, дали се е движил с 50 км/ч или 100 км/ч над разрешената скорост. Главният прокурор даде пример с пътнотранспортното произшествие, при което бе отнет живота на журналиста Милен Цветков.

„Обвиняемият бе привлечен (към наказателна отговорност) от наблюдаващия прокурор за „умишлено причинена смърт“, беше оправдан за това и бе осъден за непредпазливост. Това не е толкова вина на правосъдната система, това е проблем в законодателството“, каза главният прокурор. Той обясни, че прокуратурата е внесла експертни предложения за промени в законодателството управлението на автомобил след употреба на алкохол или наркотици с причиняване на смърт да се квалифицира като умишлено престъпление.

Главният прокурор акцентира и върху друг проблем - в България е законно един прокурор или съдия в два еднакви случая да постанови коренно различни присъди или решения – при единия случай виновният да е осъден и да лежи в затвора, а в другия - да е осъден условно. Част от причината е и че реална система за контрол няма.

„Държавата съзнателно не приема закони за борба не само с катастрофите, но и с корупцията“, заяви главният прокурор, защото ако се приемат, някои „от тези, които ги приемат трябва да влязат в затвора“.

„Не сме безгрешни, в някои от случаите и ние имаме вина, но имаме желание това да се промени. Трябва обаче и гражданите да го искат, да има гражданска енергия за промяна - независимо дали става дума за убит по пътищата, за корупция или разпространение на наркотици“, каза Иван Гешев.

Гражданите, дошли в читалището, разказаха какво са преживели те и близките им и какви трудности срещат в отношенията с институциите. Историята си разказа и жена, загубила сина си в катастрофа. Тя и близките ѝ питат защо на шофьора, предизвикал катастрофата, не е било отнето свидетелството за управление на МПС, а делото продължава вече 3 години. „Наложи се да сезираме институциите, че след инцидента шофира из града и едва тогава му беше отнета шофьорската книжка“, каза жената и попита защо обвиняемият за смъртта на сина ѝ не е бил задържан под стража през цялото време на делото.

Иван Гешев отговори: „За престъпления по непредпазливост, каквито за съжаление са повечето според Наказателния кодекс, който е от 1968 г., само в изключителни случаи задържат под стража извършителя, причинил пътнотранспортното произшествие. В закона има ограничение - ако деянието е непредпазливо, той може да бъде задържан най-много 2 месеца. Минат ли, автоматично му нарушаваш правото на свободно придвижване и осъществяваш състав на престъпление“.

Друга жена, дошла на срещата, се оплака, че пешеходните пътеки в Братаница са тъмни и „лампите не работят“. „Да има някакво осветление, което да осветява пред училището децата, които пресичат. Зимно време е, всички сме с тъмни дрехи и не се вижда, а (шофьорите) карат като бесни. Не спират на пешеходните пътеки особено след 17 часа“, обясни тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гешо Келешо

    12 3 Отговор
    Не сме безгрешни но сме истински .....тралала
  • 2 То не

    13 1 Отговор
    било по тикви , че по кратуни !
  • 3 ДДРОнег

    14 1 Отговор
    Мда, гешеФФ не сте "безгрешни", дори сте много далече от "безгрешни" !!!
    Радвам се, че искаш да се промениш, що не помислиш за затворническо райе, ще ти отива идеално ?!
  • 4 Вълк единак

    12 1 Отговор
    А защо се обръщаш към Борисов със шефе?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ДОКО

    7 1 Отговор
    РАЗБИРАЙ ТОВА ТАКА..ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ГЕПИМ КИНТИТЕ ДОКАТО СМЕ ТУК...А ПОСЛЕ СМЕ ВАШИ ПРИЯТЕЛИ..
  • 7 Иван Грозни

    11 0 Отговор
    Може да не сте безгрешни/никой не е безгрешен/, но сте банално смешни.
  • 8 Нашийник

    12 0 Отговор
    Не само, че сте безгрешни, ами сте толкова много прегрешили, че доживотен затвор ви е малко!
  • 9 Машала

    8 1 Отговор
    Абе каскет, колко години ти чакаме желанието? Стига простотии. Трепят хора по улиците и ги оправдавате. Зарибяват децата с наркотици, а ги пускате на свобода. Що за желание в твоята тиква?
  • 10 Само той....и единствен Пепи €

    5 0 Отговор
    Е безгрешен !
  • 11 краси

    10 1 Отговор
    Гешев е полуграмотен милиционер!Беше предложен от комуниста Цацаров!Нямаше избор-кандидатурата беше една.Гешев закриля престъпленията на ГЕРБ и Винету.Гешев е срам и унижение за завършилите "право" в СУ!
  • 12 Трагедия

    9 1 Отговор
    В държава,в която има главен прокурор,който не зачита никакви закони,правила, разделение на властите,който е изградил система ала сталинския вишински,който безконтролно и всевластно се разпорежда,не може да се очаква правосъдие.
  • 13 Тея на, снимката са от Корумпе на горе!!

    6 1 Отговор
    Ще чакаме 20год да се променят Корумпетата!! Тея са все Престъпници!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 мерд

    2 0 Отговор
    Снимката говори повече от 1000 думи. Ужасни са. Ужасни.
  • 16 мерд

    3 0 Отговор
    Снимката говори повече от 1000 думи. Ужасни са. Ужасни.
  • 17 мел

    2 0 Отговор
    Пресконференция на СИК.
  • 18 Гост

    3 0 Отговор
    Нямаш никакво желание за промяна, г(р)ешкааааа
  • 19 Калоян

    2 0 Отговор
    Нямам търпение Лаура да ви види сметката на всички ГЕРБ—гробари!и ДПС, разбира се!
  • 20 Леля Гошо

    0 0 Отговор
    Каскета е позор! Оставка и затвор!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове