31 Декември, 2022 10:44 1 684 17

Румен Гълъбинов: Изпращаме икономически по-добра година. За 2023 г. има очаквания за рецесия

  • румен гълъбинов-
  • добра година-
  • 2023 г.-
  • рецесия

Трябва да се увеличи минималната работна заплата, но трябва да има и методика, по която автоматично да се определя всяка година, без да се водят спорове колко да е абсолютната сума, коментира икономистът 

Румен Гълъбинов: Изпращаме икономически по-добра година. За 2023 г. има очаквания за рецесия  - 1
Снимка: NovaNews

Трябва да се увеличи минималната работна заплата, но трябва да има и методика, по която автоматично да се определя всяка година, без да се водят спорове колко да е абсолютната сума. Методиката за увеличение на минималната работна заплата може да включва или да бъде 50% от средната работна заплата, или да бъде 60% от медианната. Припомняме, че опит да се въведе такава методика беше направен, но предложението на БСП бе отхвърлено на второ четене в пленарна зала.

Това заяви пред News.bg икономистът Румен Гълъбинов относно предложенията на синдикатите минималната работна заплата да бъде увеличена на 850 лв. и решението на правителството тя да стане 780 лв. от 1 януари 2023 г.

По думите му би могло разумно да се направи така, че разликата между 710 и 850 лева, което прави 140 лева, да бъде разделена на две - веднъж увеличение със 70 лева и след 6 месеца увеличение до 850 лв. Така ще може да се планира по-добре бюджетът за следващата година, тъй като влизаме в новата година с удължителен бюджет.
Румен Гълъбинов заяви още, че 2022 г. е по-добра по икономически и финансови показатели, отколкото ще е 2023 г., тъй като има очаквания догодина да се навлезе в рецесия. За икономиките от еврозоната и най-вече Германия, се говори, че вече навлизат в такава рецесионна среда, но би могло да бъде възможно и България да влезе в лека, плитка рецесия, която да е краткотрайна, от 6-12 месеца, обясни икономистът. Прогнозите, които се дават за икономическия растеж за следващата година са по-ниски, отколкото сега отчитаното като БВП.

"Със сигурност следващата година ще е предизвикателство, защото политиката на високите лихви в САЩ, а и в Еврозоната може да доведе до това да се намали инфлацията и да се забави нейният ръст, но да се намали и ръстът на икономиките", коментира Гълъбинов.

Той добави, че инфлацията зависи от успеха на паричната политика, която се провежда от големите централни банки. Тяхната политика по отношение на лихвите ще трябва да се следи внимателно, но дали ще продължат с такова увеличение, с каквото започнаха, или по-скоро ще се намали темпът на нарастване на лихвите, ще дойде един момент в средата на следващата година, когато ще се преосмисли политиката по ограничение на лихвите, като дори може да бъде преустановена, така че да не пострада икономическият растеж глобално в Европа и в България, каза още Румен Гълъбинов.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    15 2 Отговор
    Че нас кво ни бърка ръста на икономиката, след като нямаме такава ...

    Коментиран от #16

  • 2 Баце

    14 1 Отговор
    Кажете си направо, че всичко в "икономиката" ни вече опира САМО до еврофондовете т.е. целта е изпълнена, въпросът за "политиците" ни е само един колко от тях ще делнат за лично ползване.
  • 3 Вярно е

    16 0 Отговор
    По добра,но за вас,крадците.
  • 4 Гого

    10 0 Отговор
    Кат пеликан е станал
  • 5 Айде бе

    5 2 Отговор
    Не ти вервам, Баце и Костя казаха, че всичко е разруха и безнадеждност заради ПП-то.
  • 6 Антонио Бандера

    8 3 Отговор
    А стига бе рецесия? Дай да се откажем от всичко евтино и руско за здравето на чичо Сем пък тая рецесия откъде дойде изневиделица

    Коментиран от #14

  • 7 Икономиста

    9 1 Отговор
    Момче дебело на заплата, говориш глупости. Когато просто печаташ пари за да запълваш бюджета ще имаш инфлация. Господарите ни само това правят - Сащ, Англия, ЕС, япония и други. Така че инфлация ще има на 100%. С колко щр се обезценят парите на хората зависи от това колко ще се напечатат и дали ще продължават да печатат. Имам отговор и на двата въпроса. През последните 2-3 години са напечатали огромни(космически) суми пари изброените горе държави. Очаквайте огромна инфлация - наведнъж или по-бавничко (3-5години) .
    Историята показва че политиците в подобни ситуации винаги печатат докрай. Края много често е когато дадената валута стигне стойност 0 и се премахне. Такива бакрутирани валути- германска марка, английския паунд, щатския долар, руската имперска рубла.

    Коментиран от #13, #17

  • 8 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    4 0 Отговор
    Да България има нужда от механизъм за определяне на МИНИМАЛНАТА работна заплата. Да не по-малко от 50% от размера на средната заплата да предходната година е добро решение. Относно "предложението на БСП", БСП са в състояние да опорочат, опропастят и окепазят и най-добре идеи. БСП са менте социалисти, България има нужда от истинска социалистическа партия от Западно Европейски или Скандинавски тип, а не от московски феодализъм (комунизъм=ленинизъм=сталинизъм=бпежневизъм). БСП и по-точно комунисто-бесехарите, сегашните и от близкото ни минало е най-добре да изчезнат като партия. България има нужда от истинска българска социалдемократическа партия. БСП са окупирали пространството на социалдемократите в България и пречат на развитието на тоциалдемокрацията в България. БСП са плевели, които пречат на развитието на крехката все още демокрация в България и на истинската социалдемокрация. Това че не се говори вече 33 години за това е показателно колко извратено е българското общество и колко извлатени и примитивни са българските така наречени политика, журналистика, социология, академична мисъл, култура(който по-скоро е халтура) ...
  • 9 Ако удариш

    6 0 Отговор
    След двойната. Тройна гуша. Значи за тебе рецесия не съществува!
  • 10 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    2 1 Отговор
    България освен от методика за МРЗ, също така има нужда от нова МЕТОДИКА=ОСИГУРИТЕЛНО-ДАНЪЧНА СИСТЕМА(политика). И от нова ПЕНСИОННА СИСТЕМА. Сегашните пенсии на много пенсионери са несправедливо ниски, на друга част пенсионери са несправедливо високи, на трета част пенсионери мошеноци и корумпирани чиновници са фалшифицирали трудовия стаж и те взимат много по-високи пенсии от полагащото им се. Общо парите в пенсионния бюджет трябва са се западят на сегашното ниво около 15%-20% от БВП, ако се увеличава то да стане за сметка на най-богатите милионери в България, а не като се увеличават и без това високите осигуровки за бедните българи. Това, което трябва да се направи, е също да се вземе част от пенсията на тези с високите пенсии и парите да се дадат за повишаване на пенсионерите с ниските пенсии.

    Мнозинстмоно от българите е крайно време да разбере, че няма как да се повишат нечии техни мизерни пенсии и заплати, без да се намалят нечии огромни заплати и пенсии. ПАРИТЕ(държавния бюджет) произведени от българската икономика са КОНСТАНТА. За да се даде на едни(бедните), трябва да се вземе от други(богатите или пък ЗАЕМИ от внуците). Да се взима от внуците, т.е. да се взимат държавни заеми е ЛОША ПРАКТИКА. Защото така се намаляват заплатите и пенсиите на внуците, пък и освен това внуците се натоварват с плакане на лихви. А най-лошото е, че внуците никой не ги пита, сегашните баби, дядовци и родители НАСИЛА взимат(крадат) от внуците и децата си.
  • 11 Тиква

    5 0 Отговор
    И тоя Икономист е ял риба с кокалите! Просто сте жалки и не Ви пука за България и народа! Празно думец.
  • 12 Закс

    6 0 Отговор
    Чака ни рецесия и следващите 33 години !!!
  • 13 Знайко

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Икономиста":

    От край време е така, властимащите(печатащите парите) са тези, които правят инфлацията, а не войната. Но също и тези, които държат кранчетата на петрола, газа и шалтера на електроцентралите. С една дума БОРСИТЕ/пазарите/(енергийни/петрол и газ/ пазари, валутни пазари...). Днес властимащите печатат още пари=евтини хартийки. В миналото, когато парите са били от метал и властимащите не са можели толкова лесно да добиват още метал. Са правили инфлация, като са намалявали грамажа на монетите. В началото дин денарий е тежал примерно 20 грама. После владетеля е взимал малкото на брой стари денарии, претопяване ги е, намалявали е грамажа и е пускал в обращение нови повече на брой денарии с намален грамаж първо от 16 грама, после от 9 грама, после нови денарии от 4 грама ...

    Това е историята на инфлацията, винаги е едно и също "владетеля" и помощниците му намират начини, при едно и също производство/икономика/ да увеличават количеството пари насреща. Винаги става едно и също допълнителните количество пари, т.е. богатство отива винаги отива у владетелите и помощниците му и винаги е да сметка та обикновените хора. Днес владетелите и помощниците им - това са върхушката във Вашингтон, Брюксел, Лондон, Пекин, МАсква, Токио, Камбера ... А ощетените, т.е. ограбените сме всички други хора на Земята.
  • 14 Крум Зарков

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Антонио Бандера":

    Ето ти нещо, върху което сериозно да помислиш, когато преспиш:

    Всичко(газ, петрол ...) руско, в България за разлика от цивилизовония свят, е по-скоро скъпо отколкото евтино!!!

    В България всичко руско ни го продават значително по-скъпо отколкото го продават на Швейцария, Нидерландия, Германия, Турция... (Путин прави на Ердоган 25% отстъпка от цената на руския газа спрямо Амстердамския борса, докато на България Путин продава газа с надценка спрямо Амстердамския борса.)

    Друг пример рафинерията на Лукойл в Бургас, не купува директно петрола от МАсква, ами МАсква първо продава петрола на швейцарската фирма Литаско( която е руска офшорка ). След което Лукоил България/Бургас/ купава по-скъп, а не по-евтин руски петрол заради надценката, която си слага "швейцарската" фирма.
  • 15 Хххххх

    1 0 Отговор
    Вярвате ли си на глупостите дето пишете и говорите?
  • 16 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Реално няма "ръст на икономиката", т.е. произвежда се, колкото се е произвеждало преди една, преди три, преди четири... години. Че дори и по-малко, защото населението, т.е. броя на работещите намалява. Също няма въвеждане на нови технологии. Обаче броя на банкнотите, които ни дават за да си ги разменяме помежду си са се увеличи и то много. Реално това, което властимащите крадци, мошеници, лъжци, некадърници... ни пробутват за "ръст на икономиката", за "ръст на заплатите", за "ръст на пенсиите"... фактически е менте и се свежда до РЪСТ НА ИНФЛАЦИЯТА.

    Реално ВАЖНОТО Е, не е дали заплатата/пенсията/ е 710 лева или 7100 лева. ВАЖНОТО е колко хляб, сирене, телешко, олио, бензин, електричество, отопление ... може да се купи с тази заплата/пенсия/. Реално ВАЖНОТО Е, не дали заплатата/пенсията/ е 710 лева или 7100 лева. ВАЖНОТО е колко пъти е разликата между минималната пенсия и максималната пенсия. Социализъм е когато разликата между минимална и максимална пенсия е по-малка, социализъм е когато тази разлика е под 2 пъти. Когато тази пазлика е около 6-7 пъти като сега, което е над ако тай-вече на Нинова и БСП, които СЕ борят най-вече за увеличаване на максималната пенсия, вместо да се борят за намаляване на разликата между минимална и МАКСИМАЛНА пенсия.
    Социализъм е, когато разликата между нетните заплатите/доходи/ на 20% най-бедни и 20% най-богати е под 5 пъти. Когато е 17 пъти както в момента в България това е див феодализъм/капитализъм/комунизъм/..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол