Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 10:36 1 188 20

Любослав Костов: Все повече сектори излизат "на червено" и ще се решат на протест, да няма нов бюджет беше грешка

  • любослав костов-
  • сектори-
  • протест-
  • бюджет-
  • липса

"Протестите ще продължат дори да осъществим среща. Работим добре с министъра на финансите, но тя няма правомощия на редовен министър. Месеци на безхаберие доведоха дотук", обясни главният икономист на КНСБ

Любослав Костов: Все повече сектори излизат "на червено" и ще се решат на протест, да няма нов бюджет беше грешка - 1
Снимка: NovaNews

Днес предстоят няколко секторни протеста. В градския транспорт заради липсата на нов бюджет дефицитът при Столична община се увеличи. Може би тази година нещата ще ескалират, искат се 30% ръст на заплатите. 8000 от 12 000 служители на "Български пощи" са се подписали за ефективна стачка. Между 715 и 930 лева е заплатата на 2/3 от тях. Искаме между 150 и 200 лева ръст. Във ВиК сектора много оператори са пред фалит, от години той е недофинансиран. Заплатите са между 800 и 1000 лева, става дума за 10 000 човека. Това каза за "Твоят ден" Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

По думите му в средното образование също има финансови притеснения. "Все повече и повече сектори излизат ''на червено" и ще се решат на протест, да няма нов бюджет беше голяма грешка. Исканията са към служебния кабинет - да подготви бюджет за 2023 г. и още с първите дни на новия парламент, да бъде внесен. Предполагам, че това ще се случи през май, със задна дата всичко ще се актуализира. Бюджетната процедура 2020-2024 г. е започнала преди седмица. Още нямаме приет Закон за бюджета за 2023 г. Ако ни поканят, още утре ще обсъдим конкретните си искания по сектори и отрасли", заяви той.

Според него дори да не се внася бюджет това пак е вид политика. "Протестите ще продължат дори да осъществим среща. Работим добре с министъра на финансите, но тя няма правомощия на редовен министър. Месеци на безхаберие доведоха дотук", обясни Костов. И допълни, че ръстът на доходите е задължителен.

"Искаме минималната заплата да е 850 лева от 1 юли, а средните доходи да се вдигнат с поне 15% независимо дали става въпрос за частния или бюджетния сектор. Необлагаем минимум би решил проблема с минималното заплащане", подчерта икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от сащ фитарника

    14 3 Отговор
    тва го сътвориха муню натюто с гълъбарника му заедно с американския парламент с цел да ни набутат зрлем в еврозната уж отговарящи на услвията да няма дефицит а начукат ли ни еврото догодина всички без големите монополисти са чао

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Да оставят тия м@рши страната без бюджет

    10 3 Отговор
    Прилича на планирано хладнокръвно масово убийство / геноцид и гладомор отстрана на тия управляващи вече 33 години фашисти в тая ситуация на галопираща хиперинфлация, която излезе извън контрол....два дена или поредни месеца няма еднакви цени на една и съща стока в магазина или комунална услуга....
    .
  • 5 Лъжичка

    11 2 Отговор
    Кой излиза на червено бе ? Та нали ги компенсирате за тока ?
  • 6 Сийка

    16 1 Отговор
    Кога държавата ще престане да дава субсидии на ръководствата на т.нар.профсъюзи?? Да се издържат само от членски внос и да плащат наем за сградите,които ползват!

    Коментиран от #8, #20

  • 7 ТаУмВзе

    6 1 Отговор
    Само снимката на туршията е достатъчна!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 експерт

    8 2 Отговор
    Докога тези ще изнудват цяла страна със постоянното мрънкане за какво ли не! Пари има в БНБ по депозити на граждани над 60 000 000 000 лева ! Бедни били българите , нямали пари, а ? Пари има повече отколкото трябва, просто са разпределени неправилно и неравномерно.

    Коментиран от #11

  • 10 Сирене

    3 1 Отговор
    Киро е ся си взима дневното Пико и тича при вас да обещава..
  • 11 Ми ходи си изтегли от тия депозити де

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "експерт":

    Да видим , можеш ли да си платиш тока и да се нахраниш с тия 60 000 000 000... говориш , без да мислиш ..разводняваш проблема, който добива застрашителни размери ....
  • 12 ЮПИТЕР

    6 1 Отговор
    33 ГОДИНИ погубена БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #15

  • 13 Минева

    4 0 Отговор
    Бюджет за 2023 г. гълъбарникът нарочно не внесе в НС. Разчитат на "лошия" бюджет на "аматьорите".
  • 14 Ръст на заплати

    3 1 Отговор
    само след увеличение на данъци и нови заеми, друг начин няма.

    Коментиран от #19

  • 15 Не са 33

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЮПИТЕР":

    А са 80
  • 16 ЕКСПЕРТ

    0 0 Отговор
    Като изнудват народа със такива искания за високи заплати , тези какво си мислят ? Тези високи заплати ще се вземат от ВСИЧКИ, т.е. от целия народ, чрез високи данъци, такси, цени и т.н. . Инфлацията ще хвръкне нагоре, цените ще отидат по дяволите нагоре. И ? Хиперинфлацията не ви научи на нищо. Със такива изнудвания просто парите ще се обезценят още повече и никой не печели от това. Позната история.

    Коментиран от #18

  • 17 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    2 0 Отговор
    У нас, нито синдикати, нито робовладелци, нито политици са адекватни. И трите лъжат и експлоатират яко народа. Аз не съм видял беден синдикалист активист, робовладелец бизнесмен, политик популист. И не съм видял бг плебей, който на е забогатял от 12 часа работа 7 дни в седмицата. В Бойко-Ниноваландия се забогатява само от рушвети, далавери и от договори за държавни и общински поръчки.
  • 18 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ЕКСПЕРТ":

    Я вземи да прочетеш какво е голямо НЕРАВЕНСТВО, какво са ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ... Вземи да прочетеш Хенри Форд и Андрю Карнеги ..., а не само писателя фантаст Карл Маркс. Комунистите са злодеи, но бъдещето е на социалната държава. Социална държава, свободна държава и "държавен монопол върху собсвеността" са ръзлични неща.

    Комунизъм не означева социална справедливост, означава тирания, означава феодализъм, означава кървав терор...
  • 19 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ръст на заплати":

    "Ръст на заплати само след увеличение на данъци и нови заеми, друг начин няма."

    Има данъци и данъци, осигурително-данъчната и държавната пенсионна система на България са сбъркани, на обратното са на това, което трябва да бъде. Всички парламентарни партии носят вина за това. Няма "десни", няма "леви", няма "статукво", няма "промяна"... мсички партии са виновни.

    Пенсиите трябва да са преразпределяне, а не държавни заеми, същото се отнася и до заплатите на чиновници, учители, полицаи ...

    Това да се взимат държавни заеми и тях да са купуват гласовете на пенсионери, чиновници, полицаи, учители ... се нарича популизъм. У нас всички партии, с изключение на ДБ го правят. И ГЕРБ+ДПС, и БСП, и ПП, и "патриоти", и "рубладжии" ... всички са популисти и корупционери, купувате гласовете на избирателите с парите от нашите данъци и с държавните заеми, които ще плащат нашите внуци и правнуци. Бъйко взимаше държавни заеми и разданаше ковид добавки, Кирчо взимаше заеми и увеличаваше пенсии, най-вече увелечаваше високите пенсии, "панриоти" и "рубладжии" са същите.
  • 20 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сийка":

    Имаме дублиране на функции, имаме министерство на труда и социалната политика, което върши същото което вършат синдикатите. Или едното или другото да се закрие. Например министерството да стане само на пенсиите и социалната политика. А синдикатите да станат министерство и да се завиват само с труда, а не с пенсиите. Третия участник е министерство на финансите, данъци, осигуровки и пенсии трабва да се разглеждат в комплект защото са свързани. Когато за всички данъка е еднакъв="плосък", а осигуровките регресивни-за високите доходи не се плащат осигуровки. Робовладелците нямат стимул да повишават най-ниските заплати. Защото данъците, които ще плащат са едни и същи. Ако обаче, за най-високите доходи има по-високи данъци, робовладелците имат стимул да увеличават най-ниските заплати. Защото така парите вместо да отиват като данъци в държавата, ще отиват за заплати на нископлатени работници, защото за нископлатените данъците са по-ниска.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол