Интересът към провежданото на събитието DiVino TOP 50 е огромен, каза пред Радио "Фокус“ Емил Коралов, сомелиер и главен организатор на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste.
"Интересът е създаден от българското вино и от хората, които седят зад вината. Ние сме медиатори в цялата работа. Вече за втора поредна година правим церемония, която е отворена за публиката“, поясни Коралов.
През последните години, със създаването на много винарни из цялата страна, се повиши и конкуренцията, като най-вече се повиши и качеството на виното, каза още Коралов. "Българското вино е по-добро от всякога". Тази година, освен старите категории за видовете вина бяло, червено, розе, пенливо и десертно, натурално, има и една нова награда 10 000+. Това е наградата за най-добро вино, което е направено в много по-голям тираж. Тази награда е важна, защото е по-лесно да направиш много хубаво вино от 1-2 бъчви, и много е по-трудно ако трябва да направиш 30-40 или 50 хиляди бутилки. И когато качеството на такова голямо количество вино е много високо е нещо, което заслужава адмирации“, добави експертът.
Всяка страна си има свои специфични сортове, като за България това са мавруд, мелник, рубин. А от белите вина е мискетът.
"Много е важно, когато отидеш някъде навън, да бъдеш разпознат по нещо специфично. Миксът между международни и местни сортове е винаги е най-доброто, което може да бъде представено на чуждия потребител, за да може той да ти оцени виното, съответно да го купува“, каза още Емил Коралов.
Според него, конкурентните предимства на България във винопроизводството са много доброто качество на вината на конкурентна цена.
"Но тук идва проблемът със субсидиите. Ако ние имаме субсидии като в Западна Европа, или пък ако те имат нашите, тогава цените биха изглеждали по различен начин и съответно нашето вино би било по-конкурентно.
Основен проблем на българското вино навън е имиджът на България. Най-важното нещо за едно вино е произходът му. И когато западноевропеец види вино от България, той веднага прави асоциация каква държава стои зад това вино. И когато за него държавата е свързана с корупция, сива икономика, няма как да очакваме той да каже, че виното ни е супер“, смята сомелиерът.
Според него, докато България не си смени генерално имиджа, няма да имаме добър износ на български вина.
10 Март, 2023 14:51 1 743 19
Сомелиер: Българското вино е по-добро от всякога
През последните години, със създаването на много винарни из цялата страна, се повиши и конкуренцията, като най-вече се повиши и качеството на виното, каза още Коралов
Снимка: shutterstock
Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Радо
Коментиран от #14
14:54 10.03.2023
2 Всяка
14:54 10.03.2023
3 миии
14:57 10.03.2023
4 укриващата терористи от ДБ
14:59 10.03.2023
5 еврогенади
Коментиран от #6
15:07 10.03.2023
6 евроспас
До коментар #5 от "еврогенади":
Така направо и мезе не ти трябва виното идва с мезето15:07 10.03.2023
7 Сомнамбул
15:10 10.03.2023
8 Един от морето
Коментиран от #10, #13
15:14 10.03.2023
9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
Коментиран от #11
15:20 10.03.2023
10 Българка
До коментар #8 от "Един от морето":
Това е нерентабилен сорт , добива е нисък. В момента на нашия пазар все повече се налага едим мой любим сорт каберне фран. Много по-мек вкус с канелени нотки. Пробвайте го ще ви хареса. Имат го няколко винарни.15:24 10.03.2023
11 кимбо
До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
На магурата не се пиеше вино навремето а се търгуваше и се въртяха измами с кукли и подобни схеми...Коментиран от #16
15:24 10.03.2023
12 ИМПЕРИАЛИСТ
Отзад, долепена до гробницата е разкрита НАПЪЛНО ЗАПАЗЕНА ЩЕРНА-БАСЕЙН ЗА ВИНО. Приликата между каменните градежи на храмът-гробница и тези в старите БЪЛГАРСКИ СТОЛИЦИ, ПЛИСКА и ПРЕСЛАВ, Е ОЧЕВИДНА ЗА ВСЕКИ, освен за историците ни от БАН.
Голяма ЩЕРНА-БАСЕИН е БЕЛОСАНА. За целта е използвана ХУМА, това е чиста,бяла, фина ГЛИНА. Отчетливо се вижда червеното оцветяване от виното. "...Каолинът(бялата хума) притежава свойствата на молекулно сито, абсорбент, който може да пречиства виното от нежелани примеси. Преди всяко запълване с вино, би трябвало да се остърже старата хума и да се нанесе свеж слой. По-мързеливите са могли да нанесат нов слой върху стария. Познайте кога ще е по-добро виното. Много прост и ефективен метод за пречистване. Не само в рудодобива, но и в във винопроизводството нашите предци са били вълшебници.
Димитър Димитров - Д3"
15:30 10.03.2023
13 Как къде
До коментар #8 от "Един от морето":
В Алжир !15:35 10.03.2023
14 Пеци
До коментар #1 от "Радо":
Ако пиеш Мераклийско в пластмасови бутилки там даже няма и грозде, но ако пиеш качествени български вина има превъзходни.Работя с чужденци всички са приятно удавени от вината ни.Включително и французи.
Но винаги ще има един Ганьо, който ще капне малко катран в бъчвата на хубавите ни вина.
Коментиран от #15
16:39 10.03.2023
15 Пеци
До коментар #14 от "Пеци":
Грешка на телефона ПРИЯТНО УДИВЕНИ16:41 10.03.2023
16 Този коментар е премахнат от модератор.
17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
17:16 10.03.2023
18 Баба Мара пак е прекалила с виното
18:39 10.03.2023
19 Нееее
18:39 10.03.2023