Last news in Fakti

6 Април, 2023 17:54 2 713 34

Енергиен експерт: АЕЦ "Белене" може да ни е необходима евентуално след 2050 година

  • аец-
  • енергийна ефективност

Повече енергийна ефективност ще намали нуждата от допълнителни мощности в сектор енергетика, смята Костанца Рангелова

Енергиен експерт: АЕЦ "Белене" може да ни е необходима евентуално след 2050 година - 1

Енергийните санкции срещу Русия вече дават резултат, но санкциите не са толкова силни, колкото биха могли да бъдат. Русия продължава да изнася и суров петрол, и петролни продукти, само че към Китай и Индия, както и към Турция. Важно е да се каже, че големият ефект от санкциите е, че се разбиват сферите на влияние, които Русия използва именно чрез своето икономическо присъствие в Европа, каза Костанца Рангелова, енергиен експерт, пред телевизия Блумбърг България.

Коментирайки дали България ще попадне под санкциите на ЕС заради „Росатом“, Рангелова посочи, че основно чрез „Росатом” Русия се опитва да наложи силно присъствие в Централна и Източна Европа.

„Има проект за ядрена централа в Унгария, например, опитите за Белене и т.н. – това са все проекти, които показват как Русия е готова да поеме този голям икономически риск с такъв огромен инфраструктурен проект, защото целта не е да се постигне някакъв приход и икономически дивидент, а по-скоро да се установи политическо и икономическо влияние в страната”.

По отношение на това дали на България ѝ е необходима АЕЦ „Белене”, Рангелова каза, че създаването ѝ би било необходимо евентуално чак след 2050 година.

„Това, което трябва да се направи, е координирано проучване на регионално ниво, което да покаже до каква степен такива допълнителни мощности биха имали икономическо значение. Това е огромна инвестиция и при ядрените централи изплащането на такава инвестиция е много трудно и проблематично”.

По думите на събеседника България има голям потенциал за намаляване на консумацията на енергията заради ниската енергийна ефективност и на сградите, и на индустрията.

„Увеличението на енергийната ефективност ще намали нуждата от допълнителни мощности в сектор енергетика”.

Според Рангелова трябва да има масово разпространение на мерки за енергийна ефективност в сектор сгради. В сектор транспорт трябва да се оптимизира вече съществуващия парк от коли и да се наблегне повече на използването на градски и на жп транспорт.

„Нужна е цялостна трансформация на сектора, за да не пълним с още автомобили вече препълнените градове”, подчерта експертът.

Коментирайки възможните инструменти, които може да използваме за трансформация на въглищните региони в България, Рангелова каза, че големият проблем в момента е, че ние сме оставили тези региона встрани и се надяваме, че ако не ги обсъждаме и не ги споменаваме, тази трансформация може би няма да се случи.

Според експерта трябва да се подготви план, за да е ясно как и до кога ще се случи тази трансформация.

„Трябва да се работи с хората, да се види какъв потенциал има всеки един от регионите, за да може той да бъде развит в друга посока”, подчерта Рангелова.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    20 4 Отговор
    Ако се почне веднага, 2060 може да работи един блок
  • 2 обективен

    36 8 Отговор
    До сега белене ще да е построен но излъгаха народа да гласува на референдума против строежа.
  • 3 хихи®

    42 0 Отговор
    Винаги след избори не ни е необходима, а преди избори много......
  • 4 НИЩО

    35 3 Отговор
    Констанца, като експерт кажи през 2050 г, България още ли ще е 6,5 милиона население живеещо в България? Има няколко африкански държави с петролни залежи и добиващи петрол. Констанца, богато ли живее населението на тези държави в момента? България и четири АЕЦ да има през 2050 г, какво ще се промени в живота на обикновения човек?

    Коментиран от #25

  • 5 Есхач

    44 3 Отговор
    До тогава ще има ли жив атомен инженер да предаде практически опит!?! Този "експерт" е за затвор по обвинение за "държавна измяна". Енергийната ефективност е част от цялостната енергийна политика, а не унищожител на други клонове от нея. Хора без никакъв поглед във бъдещето индустриално развитие на държавата нямат място там. Един прост въпрос, след като след 2035 ще се произвеждат само ел коли с какъв ток ще се движат - турски или румънски тоест френски?

    Коментиран от #20

  • 6 БЪЛГАРИН🇧🇬

    46 4 Отговор
    ....."Енергийните санкции срещу Русия вече дават резултат"......
    Вярно е, и резултатът е, че Европа ЗАТЪНА.....АМА МНОГО ЯКО.
    В Русия е топло, светло, магазините са пълни, предприятията работят, банки не фалират, а в същото време се водят военни действия.
    Русия проблеми няма.Ние имаме проблеми.
  • 7 "експерта"

    31 1 Отговор
    да не е американското гаменче гамизко?
  • 8 Ето

    28 0 Отговор
    Минаха изборите...2050та. Никога няма да има АЕЦ Белене.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Друс Уилис

    32 4 Отговор
    хахахаха след 2050 няма да ни е необходимо нищо, защото България няма да я има, до голяма степен заради такива експертини
  • 11 Сандо

    27 0 Отговор
    Тия експерти са за затвора.Те не гледат интересите на България,те всичко виждат чрез действията на Запада,Русия,Китай и изобщо за тях България е някакво петно на картата,което е последна дупка на кавала.Така ги изучиха за 30 години в сороското образование,така мислят и действат.Затова и държавата ни е обречена,вече няма кой да се бори за съществуването и,борбата е само за озглозгването на последните останки.
  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор
    Само Аец Козлодуй
  • 13 Ххххххх

    22 0 Отговор
    Трябва ни още сега, а не в бъдеще!
  • 14 3.14К

    18 0 Отговор
    Костанца е назначена с 200 като енергиен експерт от Боко тиквата. Той категорично е разбрал, че не може да и се налее акъл.

    Коментиран от #26

  • 15 информиран

    31 0 Отговор
    Не познавам Костанца Рангелова, но очевидно нищо не разбира от ядрена енергетика.
    Тая женица коментира, че "как Русия е готова да поеме този голям икономически риск с такъв огромен инфраструктурен проект, защото целта не е да се постигне някакъв приход и икономически дивидент", удобно забравяйки, че съшия риск са готови да поемат от САЩ, но тяхната цена е по 2, та по 3. САЩ да не би да го правят филантропия. Да не обиждаме експертите като именуваме така откровенни пропагандисти.
  • 16 Тоя експерт

    16 2 Отговор
    Явно е наясно с прогнозите, че България най вероятно няма да я има 2050г. Така че нищо няма да ни трябва. Който дойде, той да му мисли.
  • 17 Сатана Z

    24 0 Отговор
    До 2050 в Белене и околностите ще преобладава 99% Римско население ,което ще "бере" желязо директно от реактора.А кой ще работи там при това деградиращо и затъпяващо население е друга бира.
  • 18 Кобус

    13 2 Отговор
    АЕЦ Белене беше нужна преди 30 години. Сега ... ?

    Коментиран от #32

  • 19 Аз съм

    13 0 Отговор
    Малко на шантави ни правят,от Русия каквото и да е ,е зависимост,а нещата дет идват отвът океана са финансово заробване,което води и политическа и всякакъв вид зависимости на несъразмерима цена!
  • 20 гост

    4 11 Отговор

    До коментар #5 от "Есхач":

    Ще се движат с ток от ВЕИ , който и в момента е по-евтин при изплатена отдавна АЕЦ , а при нова на десеторна цена ще е по-евтин поне 5 ПЪТИ !!! САМО ЗА ТАЗИ година (2023) чакат за присъединяване над 35 000 МЕГАВАТА , колкото 35 ядрени блока !!! Без стотинка от държавата !! А още толкова са в проект , защото мрежата не може да ги поеме !! Отделно още толкова перки !! Единствения проблем на държавата е да направи още ПАВЕЦ колкото още два Чаира и може да забрави и за въглища и за газ и за АЕЦ !!! И ако държавата не го направи , частниците ще направят и ПАВЕЦ !!

    Коментиран от #21, #31

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 хихи®

    2 0 Отговор
    Тез ПАВЕЦ от Маде и с Маде ли ще ги правят или с пари, работна ръка и матеряли.
  • 23 Вале-каро

    15 1 Отговор
    За тези години на преход разбрах едно. Оня неграмотник Бай Тошо е бил много по - голям специалист от всички днешни.
  • 24 234

    8 0 Отговор
    Моме,виж и прочети малко анализи от батковците които са на светлинни години напреде ти,а не копирай идеите на антибългарската енергетична мафия.
  • 25 Каракал

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "НИЩО":

    След 2050 Държавата може да няма. Много години са макар че изглеждат малко. Или като през турското робство тук ще се нарича Каза Румелия. Или някоя друга провинция на някоя близка или далечна нам държава.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Трезвомислещ

    1 1 Отговор
    Голяма експертка, няма що !!!
  • 28 Демократ

    0 1 Отговор
    За съжаление България е пример как една държава с богати природни ресурси може да бъде срината на дъното, вместо да е развита.Некадърно подвластно на Кремъл управление ,крадливо, лъжливо и необразовано съсипва, а не гради. Белене е проект от 1980 г. от глупавите тошовски енергетика,подчинени на Москва.България се нарича тошовска 35 години и 20 години бойковска,пазачът му.50 години тя не е на българите, а на двама неграмотни диктатора, какво очакваме да се случи, след като това се търпи от народа?

    Коментиран от #30

  • 29 Курдоколенко

    1 0 Отговор
    И коя е тазитъпапутарана,ако смея да попитам?На Биберона, веднага!!!
  • 30 Бай той Толстой

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Демократ":

    Бе я Бегай оттука!Ходи в къщи,че женати я чешат вече двама демократи.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Свети Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Кобус":

    Сега ни трябва бял чаршаф!
  • 33 Хасан

    0 0 Отговор
    Тази госпожа не се изказва като експерт, а като политик. У нас всичко се е объркало. Повече от политиците се изказват като "експерти". В конкретния случай имаме политическо говорене на експерт.
  • 34 пенко

    0 0 Отговор
    ИЗ ПЕРКТИТЕ В БГ СА КАТО МИДИТЕ В МОРЕТО !!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове