Last news in Fakti

26 Септември, 2013 11:02 1 116 0

Орешарски: Мотивите за вота се базират на неверни или хипотетични твърдения (обновена)

  • кворум-
  • орешарски-
  • вот на недоверие

Ще продължим политики и действия, които считаме за градивни и ще коригираме политики, които нанасят вреди на социално-икономическото развитие, заяви премиерът

Орешарски: Мотивите за вота се базират на неверни или хипотетични твърдения (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Мотивите на внесения вот се базират на неверни, неточни или хипотетични твърдения. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски на дебатите по вота на недоверие към правителството.

„Съжалявам, че вносителите на вота не присъстват в пленарна зала и не развиха мотивите си. В мотивите се говори за управленска немощ. Тук ще направим безсмислен дебат, поради различните ни разбирания за управленска мощ. Ще продължим политики и действия, които считаме за градивни и ще коригираме политики, които нанасят вреди на социално-икономическото развитие. Няма да пазим фискална стабилност, чрез неплащане към бизнеса”, посочи Орешарски.

„Кабинетът е представил управленската си програма 110 дни след встъпването в длъжност. Това е първият кабинет, който представи пред парламента разписани програмни мерки в началото на управлението си. Направих справка кога кабинетът на ГЕРБ е входирал своята програма – на 6 ноември 2009 г., тоест на четвъртия месец от началото на управлението”, заяви премиерът.

„Коментира се тотална подмяна на висши държавни служители. Статистиката не го потвърждава по начина, по който е изнесено в мотивите”, добави той.

„Има упреци за създаване на Министерство на инвестиционното проектиране. На кого точно не е ясно какви политики ще прави? Устройствено планиране на територия, строителен контрол. В кои от тези направления политиките ни досега са били адекватни? Някои строителни недомислици в големите градове и застрояване на Черноморието са доказателство за необходимостта от повече контрол. Забавени били редица инфраструктурни проекти – щеше да бъде вярно, ако се посочи поне един пример. Застой в развитието на кадастъра наблюдаваме от години, а в последните 4 години не се направи абсолютно нищо за развитието му”, каза още Пламен Орешарски.

Премиерът отговори и на журналистически въпроси в Народното събрание днес. Запитан ще подаде ли оставка, както е казал, ако няма парламентарна подкрепа, пи положение че две парламентарни партии не го подкрепят, той репликира, че все още има подкрепата на другите две и се надява така да е и за в бъдеще.

На въпроса защо е подарил и БТК на шефа на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и не е ли опасно за националната сигурност една личност да се превърне в хегемон, който да контролира всичко, Орешарски отвърна, че би било правилно този въпрос да се зададе на служебното правителство преди неговото. За Богомил Манчев, „Риск Инженеринг“ и неправомерното финансиране на спрения АЕЦ „Белене“ премиерът пък бе на мнение, че въпросът не трябва да е към него, а към прокуратурата.

Относно това дали се страхува от втори вот на недоверие на същата тема, министър-председателят заяви, че винаги е готов да дебатира какъвто и да е вот с тези или други мотиви и нищо, свързано с работата на кабинета, не го притеснява. Относно предупреждението за предстоящи масови протести главата на правителството обясни, че очаква синдикатите на среща да зададат своите въпроси, които ще бъдат обсъдени.

По един от мотивите за вота на недоверие – неработещото ново Министерство на инвестиционното проектиране, за което се харчат милиони, Пламен Орешарски възкликна: „Е, какво да отговоря? На неверни твърдения трудно се отговаря“. Премиерът беше категоричен, че всички допълнителни щатни бройки извън прехвърлените от регионалното министерство, са прехвърлени от други министерства и няма нито една щатна бройка повече.

За нервната обстановка в парламента, за скандиранията и аплодисментите при обсъждането на вота, Орешарски обясни, че това е обяснимо - ситуацията е като навън, защото Народното събрание е огледало на обществото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове