Last news in Fakti

27 Април, 2023 20:25 898 19

Цветан Симеонов: Дефицит от почти 7% ще попречи на страната за много неща. Основното е за влизането в еврозоната

  • цветан симеонов-
  • дефицит-
  • 7 процента-
  • пречка-
  • влизане в еврозоната

Важно е изготвящите бюджета да решат на кое да дадат приоритет - дали на привличането на инвестиции, дали на харченето на пари, дали и на кого трябва да се вярва, подчерта председателят на БТПП

Цветан Симеонов: Дефицит от почти 7% ще попречи на страната за много неща. Основното е за влизането в еврозоната  - 1
Снимка: БНТ

По-скоро не се разбрахме с тези, които правят проекта на държавен бюджет, защото май единствени ние, социалните партньори, останахме недоволни - синдикатите от едно, работодателите от друго. Всички останали очевидно са доволни, защото не чуваме гласове от страна на консуматорите на бюджета - т.е. институциите, които очакват финансиране от този бюджет - така в студиото на "Още от деня" председателят на УС на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов коментира резултата от днешната среща между социалните партньори.

Една единствена причина може да има за това и тя е, че всички техни искания безапелационно са били вписани в бюджета, независимо от поисканите от тях цифри. Затова отчитаме дефицит от почти 7%. Този дефицит ще попречи на България за много неща, но основно за влизането в еврозоната, отбеляза той.

По думите му има трудности и слабости и в бюджета за НЗОК, и в този на НОИ.

Важно е изготвящите бюджета да решат на кое да дадат приоритет - дали на привличането на инвестиции, дали на харченето на пари, дали и на кого трябва да се вярва, подчерта председателят на БТПП.

Преразпределителната част надхвърля приемливото като икономически показател. Освен това с такъв дефицит не можем да влезем в еврозоната. Това не е за подценяване, защото влизането ни там ще осигури по-добри условия за бизнеса, доверието на инвеститорите пораства бързо и благотворният ефект ще е върху цялата държава. Той е категоричен, че заплати трябва да се повишават там, където има постигнати цели.

По отношение на пенсиите Симеонов призна, че по време на прехода са допуснати доста големи диспропорции, при които хора с много дълъг стаж, но с ниски заплати, получават изключително ниски пенсии:

"Затова, ако се намерят средства, без това да е първи приоритет, БТПП никога не е била против това за възрастните хора да се осигури достойно съществуване."

Цветан Симеонов се спря и на разговорите между двете политически коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, свързани с бюджета:

"В периода преди изборите имахме възможността - нашата покана беше приета... И двете политически коалиции обещаха и виждам, че не се отмятат от обещанията да не пипат данъците, бюджетът да е с максимум 3% дефицит, за да може България да върви напред."


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чантаджия

    27 2 Отговор
    Държавните чиновници в бедна България са 700 000!
    Държавните чиновници в богатата Швейцария са 14 000 !

    Коментиран от #5, #15, #16

  • 2 Цецо

    44 1 Отговор
    Никаква зона. Ще има референдум мисирки
  • 3 Мъжа на урсула

    31 3 Отговор
    Тая паплач така се е вторачила в потъващата еврозона все и ни яхпрадставят като магическа пръчица за решаване на проблевите, калоито създадоха
    Но нито е пръчица нито е вълшебна а е колец. При това кожен
  • 4 Сатана Z

    27 7 Отговор
    Като влезем в €зоната,колко ще бъде дефицита?За един приятел питам.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КОКИ

    25 2 Отговор
    ЗАБРАВЕТЕ ЗА ЕВРОПА И ЗА ЕВРО ЗОНАТА, НИЕ СМЕ РОБИТЕ НА ЕВРОПА
  • 7 Дими Дм.Минева

    27 0 Отговор
    Румъния отложи еврозоната за 2029. Концентрирайте се върху предстоящите балкански ритми ?! По-полезно ще е
  • 8 Баш софиянец

    25 0 Отговор
    По въпроса за еврозоната предстои ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН РЕФЕРЕНДУМ (по закон!!!!!). Не можгат да пренебрегват това! Какъвто е резултата от референдума, това трябва да направят. РЕФЕРЕНДУМЪТ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН В ТОЗИ СЛУЧАЙ!
  • 9 Укрикретен

    28 0 Отговор
    Каква еврозона бе бунаккк? Абе вие, пасти да ядем ли ни готвите бе непоръбени
  • 10 Даа!

    23 0 Отговор
    Приличава че натиска отвън ,за скоростно въвеждане на еврото,е все по масиран.Акушерката и нейната клика,са подвластни на ЕЦБ.Който изпаднаха в стрес,от провеждането на Референдум.Уплаши ги бройката на подписалите се.Защо преди да започне подписката от Възраждане разтегляха нещата - дефицита бил над нормата,законите,корупцията? Сега,с магическа пръчка всичко това изчезна.Сякаш сме лидери в прираст на БВП,нямаме грам корупция,- абе цвете отвсякъде.А всичко е много елементарно.Влиза еврото,и ни прибират (ЕЦБ) целият валутен резерв+ 22 тона физическо злато.Под пълен контрол и управление на ЕЦБ.БНП просто се превръща в обикновен филиал на ЕЦБ.Без никакъв суверенитет по вътрешната парична политика.Влиза еврото навсякъде( крайна цел) и буквално за година - две ще вкарат електронен вариант.Това е Задача над Задачите си Кеш да няма,и всички под пълен контрол от раждането до смъртта.И това не е фантастичен филм.Ако го проспим, няма връщане . Завинаги!
  • 11 Токсик

    22 1 Отговор
    Няма да мирясат докато евроатлантиците не ни набутат насила в еврозоната на фалиралия и задлъжнял фашистки европейски съюз.
  • 12 На кратко

    20 0 Отговор
    Еврозоната означава само едно, направим ли крачка встрани от предначертаната ни еврогейска линия следват санкции до дупка. Нищо няма да можем да си купим сами без разрешение защото валутата няма да бъде наша !
  • 13 питам

    17 0 Отговор
    Ама има ли някой луд който си мисли ,че сме за еврозоната !!
  • 14 Гошо

    7 0 Отговор
    Е колко и да я въртите ,няма да влезем в еврозоната ,но по всичко обаче личи, че еврозоната ,ще възприеме методите на бългаозоната
  • 15 Човек

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Чантаджия":

    Държавната администрация в бедна България е супер раздута, защото тези хора са твърд електорат. Така Мутрата държи кокала. Това е руският модел - там също има огромен държавен сектор, народът е дори по-беден от българския и един кагебеец управлява 23 години. Швейцария е западна държава и няма нищо общо с тази схема. Те дори нямат министър председател в истинския смисъл на думата. Това е по-скоро формална длъжност, която всяка година се прехвърля между министрите. Ние имаме много хляб да ядем преди да се децентрализираме и цивилизоваме. Тук все още управляват бившите служби, също както в Русия. Разликата е само в това, че за параван са сложили няколко героя, които уж са конкуренция, за да не сме в очевидно тоталитарна система.
  • 16 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чантаджия":

    Какви ти 14000 ,14 са
  • 17 Човек

    3 8 Отговор
    Радев и другите руски пионки измислиха бюджет, с който да останем извън еврозоната, защото така оставаме удобна среда за руската мафия, която иначе ще бъде постепенно изместена от западните инвеститори.
  • 18 Брад Бит

    4 0 Отговор
    Алоооу никаква еврозона бе, не се правете на разсеяни
  • 19 Копринка

    0 0 Отговор
    Полша, Чехия, Румъния защо не се/ги натискат?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол