Last news in Fakti

21 Май, 2023 08:02 2 765 34

До 2025 г. в България ще има „по-висока от обичайната“ инфлация

  • инфлация-
  • бан-
  • икономика-
  • прогноза-
  • българия-
  • доходи-
  • икономически растеж-
  • бвп

Реалният ръст на БВП ще намалее до около 1,7% през тази година

До 2025 г. в България ще има „по-висока от обичайната“ инфлация - 1
Снимка: БГНЕС

Ниски темпове на растеж на икономиката и по-висока от обичайната инфлация, очаква страната ни до 2025 година, според анализ на икономистите от БАН. Данните са от доклада за макроикономическата прогноза в периода 2023-2025 година, предаде БНР.

По-висок темп на инфлацията в сравнение със средните стойности за държавите-членки на Европейския съюз и слаба вероятност да изпълним критерия от Маастрихт, от който зависи присъединяването на страната ни към еврозоната до 2025 година, прогнозират анализаторите от Института за икономически изследвания на Българската академия на науките. Като причини затова, икономистите посочват високите цени на енергоресурсите в международен план и конфликта в Украйна.

Сред факторите, които спъват икономическите процеси у нас, анализаторите определят противоречивите решения в областта на икономическата политика и провеждането на мерки, несъобразени с реалните финансови възможности на страната. Липсата на политически консенсус по важните за държавата въпроси, също влияят на заложените икономически цели.

Според учените от БАН възстановяване на вътрешното търсене се очаква едва през втората половина на периода, заради комбинацията от реално повишаване на доходите и намаляване на инфлационния натиск. Ако няма нов шок върху енергийните цени, инфлацията ще се забави, но процесът ще се случва постепенно.

Реалният ръст на БВП ще намалее до около 1,7% през тази година, а през следващата се очаква да надхвърли 200 млрд. лв. Прогнозата за икономическия растеж в проценти е между 3,0-3,5 на сто годишно. Анализът на икономистите от БАН, се базира на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2023-2025 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 2 Отговор
    - Ами после❓
    - После ще сте свикнали ❗😒😒😒

    Коментиран от #5, #10, #31

  • 2 който

    29 4 Отговор
    купил жилище купил, продажби няма а цените си вървят нагоре .....

    Коментиран от #27

  • 3 хаберих

    37 0 Отговор
    Събрали се двама евреи за вечеря, единият донесъл рецептата,а другият - тавата.

    Коментиран от #12

  • 4 Безразличие

    18 0 Отговор
    Бродим в златото, а сме бедни. Как стават тия работи. Уж това онова, богати там живеещите, а се изселват и отиват при български градове
  • 5 БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":



    "До 2025 г. в България ще има „по-висока от обичайната“ инфлация"


    Така ли са се разбрали картелите? Включително американските за "демократичен" газ, "истински" ваксини и самолети на салфетки.

    Ние пък ще искаме по-високи заплати и ще сменяме работните места по-често. Да видим такова текучество колко ще им хареса.


  • 6 Некадърници

    30 1 Отговор
    Служебното правителството трябваше да наложи таван на цените, както стана в цяла западна Европа, които имаха проблем, но реагираха веднага. Единствената държава сме, където е позволен неограничен брой търговци и прекупвачи да препродават дадена стоки без да отговарят на условия за съхранение и всеки си слага надценка за печалба. Държавата е в пълна анархия, които и сектор да посочим е на дъното.

    Коментиран от #23

  • 7 Тони

    30 0 Отговор
    Това не е държава а ц.....и катун.
  • 8 Факт

    13 0 Отговор
    Кой има акъл гладни няма да останат. Накупиха си недвижими имоти и ще ги продават, стига да има, кой да им ги купи. Други наблюдават някой старец самотен да му купят жилището за без пари, но всичко дойде от горе, от тия, които като магаре на лед са, и някои хора си ги продадоха за без пари и един ден случайно, съжалявам, че сега го искат за над 100 хиляди, а преди 3 г го продадох за 45 хиляди. Тарикати печелят и хаир да не видят от тях, без значение на етнос.

    Коментиран от #24

  • 9 Мдаа..

    21 0 Отговор
    Пак сме в началото на 1944 и пак ни "управляват" тогавашните гуеда.Всичко е ПАК!
  • 10 Тцъ

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    После ще стане по зле....
  • 11 Артилерист

    19 1 Отговор
    Много черни прогнози, бе. Няма ли как членството в ЕС и НАТО да ги поизсветли някакси? Пък и чак енергоносителите да са поскъпнали? Нали станахме независими от руския газ, няма ли нещо по-йовтенко?

    Коментиран от #19

  • 12 Смех

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "хаберих":

    А манджата от нас, безплатно...😆
  • 13 демо крация

    21 1 Отговор
    Измислени прогнози. Висока инфлация, породена от спекула, липса на държавна регулация, изливане на милиарди на "бизнеса", дори на компаниите със свръх-печалби за миналата година! И на този фон - тикане към Евро-зоната по чисто политически причини!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Емииии

    8 4 Отговор
    Честито бре Европеецо.
  • 19 Европа

    5 19 Отговор

    До коментар #11 от "Артилерист":

    кара българина да работи за да живее по добре,но българина иска да живее добре без да се напъва много.За това тук има толкова привърженици на руския режим...те изискват само вярност и никого не карат да работи.Е...живеят мизерно,но нали имат смартфон и кола на старо....други цели те нямат!

    Коментиран от #22

  • 20 Ще падне кражба

    11 0 Отговор
    Каквото са събрали хората тези че го оберат с инфлацията2792
  • 21 Аз Кочо

    7 0 Отговор
    Инфлацията и лихвите на централните банки ще са относително високи за дълго не само в България, но и по целият свят. От това ще страдат не само хората но и цените на техните активи
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Европа":

    Лалугерче, безНИКово,
    на Европата ти не и дреме как живеем ‼️
    Иначе досега да е ЗАСТАВИЛА властитутките ни, както достигнаха
    цените в ЕС да достигнат и заплатите или да си е прибрала пратениците си ГЕ"Пачи и
    КИРливанЧО и Мара Селската ‼️

    Коментиран от #25

  • 23 Гошо

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Некадърници":

    Важно е търговийката да върви! Не виждаш ли, че единствените чужди ,,инвеститори" в просташка България са хранителните вериги! Друг няма, а ако досега някой се беше излъгал, вече напусна
  • 24 Аз Кочо

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    Не се тормози за имота който си продал. Това което вече се случва е че сделките се сринаха навсякъде по света и тук. Цените падат и ще падат. В София за последното тримесечие на 22 са паднали с 2.5 пр. Това е балон който спихва трябва търпение. Този спад на цените ще продължи с години. Това не е крипто за да падне с 50 процента за една нощ.
  • 25 Споко,

    1 6 Отговор

    До коментар #22 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    не след дълго Европа ще ви разкара от главата си и тогава,твоя "НИК" ще придобие реалния образ на твоето собствено "аз"...😂😂😂
  • 26 Баце

    5 2 Отговор
    т.е. на световните финансови бандити, ще им трябват само година и половина за да ни преджобят из основи и да ни оберат, понеже сме много бедни и понеже все пак сме партньори, иначе са способни да ни съсипят за раз бройки.
  • 27 Пример

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "който":

    така си мислиш, до нас се строи нова кооперация на 5 етажа, по около 500 кв.м. на етаж, в момента са на основите 1-ва плоча, онзи ден виждам инвеститора и информативно го питам има ли свободни жилища и каква е цената, забележи:
    Всичко е продадено и то "на етаж" т.е. двама-трима идват и купуват по цял етаж и това не са примерно КостоФ или Тулупа дето всеки ги знае, че са крали много, а тотално неизвестни с пари.
    Друг е въпросът къде е НАП и КПКОМПИР т.е. "държавата".
    Тук е страната на неограничените възможности, а не Обора, там само елита е неограничен.

    Коментиран от #34

  • 28 Човек

    5 8 Отговор
    Естествено, че ще ни е по-висока инфлацията. Това е ефектът на руското влияние и подвластната му олигархия. Хърватия влезе в европейския паричен съюз и инфлацията им вече се изравни със средната там, а преди това беше осезаемо по-голяма. В Европа най-голямата инфлация е в държавните, които са най-близо до Русия. Костя добри пари получава под масата от Кремъл за да лъже заблудените колко е опасно еврото, т.е. ниската инфлация, само и само да ни държи по-далеч от Европа и по-близо до пропаднала Русия. Преди това държаха Мутрата за троянски кон в ЕС, а той 12 години пази като майка орлица монополите позиции на Лукойл, Газпром и Росатом у нас. Ама като пламна войната на Мутрата му дръпнаха ушите в Брюксел и Костя се превърна в най-големия коз на Русия, защото БСП е на командно дишане.
  • 29 Аз Кочо

    1 0 Отговор
    Ще дойде момент за рефинансиране, тогава ще е интересно да видим кой е плувал без бански
  • 30 Българин

    2 0 Отговор
    Вх Ще пазарувам в комшиите
  • 31 Калпазанин

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Нема статшно, да бачо бум на аудиторията че който е взел пари от мвф бял ден не е видял, който не вярва да пита вече марионетните независими "държави" като Аржентина например естествено с наложените им "демократични" промени с участието на купени партии и коалиции. Та считайте че вече сме свикнали
  • 32 бл.134 в Zап. парк

    1 1 Отговор
    Слава на Америка
  • 33 Брат Румен Ралчев

    0 0 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 34 Абсолютно

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Пример":

    съм съгласен и сте много прав!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове