Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Май, 2023 13:25 1 213 39

Европейската икономика успя да ограничи неблагоприятното въздействие на руската военна агресия

  • инфлация-
  • ек-
  • ес-
  • европа-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • пари-
  • икономическа прогноза-
  • икономика-
  • еврозона-
  • дефицит

Очаква се публичните дефицити да намалеят, особено през 2024 година

Европейската икономика успя да ограничи неблагоприятното въздействие на руската военна агресия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейската икономика запазва устойчивостта си в един труден глобален контекст. По-ниските цени на енергията, намаляването на ограниченията в предлагането и силният пазар на труда благоприятстваха умерения растеж през първото тримесечие на 2023 г., с което бяха разсеяни опасенията от рецесия. По-доброто от очакваното начало на годината доведе до подобряване на перспективите за растеж на икономиката на ЕС до 1,0 % през 2023 г. (0,8 % в зимната междинна прогноза) и 1,7 % през 2024 г. (1,6 % през зимата). Преразгледаните във възходяща посока прогнози за еврозоната са със сходен мащаб, като растежът на БВП се очаква да бъде съответно 1,1 % и 1,6 % през 2023 г. и 2024 г. На фона на продължаващия натиск върху основните цени прогнозите за инфлацията също бяха преразгледани във възходяща посока в сравнение със зимата, съответно на 5,8 % през 2023 г. и на 2,8 % през 2024 г. в еврозоната.

По-ниските цени на енергията подобряват перспективите за растеж

Още новини от Украйна

Според предварителната експресна оценка на Евростат през първото тримесечие на 2023 г. БВП е нараснал с 0,3 % в ЕС и с 0,1 % в еврозоната. Водещите показатели сочат, че растежът ще продължи през второто тримесечие.

Европейската икономика успя да ограничи неблагоприятното въздействие на военната агресия на Русия срещу Украйна, като устоява на енергийната криза благодарение на бързата диверсификация на доставките и на значителния спад в потреблението на газ. Ефектът от значително по-ниските цени на енергията оказва влияние върху икономиката, като води до намаляване производствените разходи на предприятията. Налице е също така намаляване на сметките за енергия за потребителите, въпреки че частното потребление се очаква да остане ниско, тъй като ръстът на заплатите изостава от инфлацията.

Заради високата инфлация се очаква условията за финансиране да се затегнат още повече. Въпреки че се очаква ЕЦБ и другите централни банки от ЕС да наближат края на цикъла на покачване на лихвените проценти, неотдавнашните сътресения във финансовия сектор вероятно ще доведат до увеличаване на натиска върху разходите и достъпа до кредити, като забавят растежа на инвестициите и се отразят най-вече на жилищните инвестиции.

Основната инфлация бе преразгледана във възходяща посока, но постепенно ще намалее

След като достигна най-високата си стойност през 2022 г., през първото тримесечие на 2023 г. номиналната инфлация продължи да спада на фона на рязкото забавяне на ръста на цените на енергията. Основната инфлация (номиналната инфлация без енергията и непреработените храни) обаче се оказва по-устойчива. През март тя достигна рекордно равнище от 7,6 %, но се очаква постепенно да намалее през прогнозния период, тъй като маржовете на печалбата поемат по-големия натиск върху заплатите, а условията за финансиране се затягат. Експресната прогноза от април за хармонизирания индекс на потребителските цени за еврозоната, публикувана след крайната дата на настоящата прогноза, показва незначителен спад в темпа на основната инфлация, което предполага, че тя може да е достигнала най-високата си стойност през първото тримесечие, както бе прогнозирано. На годишна основа през 2023 г. се очаква основната инфлация в еврозоната да се установи средно на 6,1 %, преди да спадне до 3,2 % през 2024 г., оставайки над номиналната инфлация и през двете прогнозни години.

Пазарът на труда устоява на икономическия спад

Рекордно силният пазар на труда укрепва устойчивостта на икономиката на ЕС. Равнището на безработица в ЕС достигна ново рекордно ниско равнище — 6,0 % през март 2023 г., а равнищата на участие и заетост са рекордно високи.

Очаква се отражението на по-бавния темп на икономическа експанзия върху пазар на труда в ЕС да бъде само слабо. Според прогнозите растежът на заетостта ще бъде 0,5 % през тази година, преди да спадне до 0,4 % през 2024 г. Предвижда се равнището на безработица да остане малко над 6 %. Ръстът на заплатите нарасна от началото на 2022 г. насам, но продължава да е доста под инфлацията. По-устойчиво увеличение на заплатите се очаква на фона на продължаващото затягане на пазарите на труда, силното увеличение на минималните работни заплати в няколко държави и, в по-общ план, на натиска от страна на заетите лица да си възвърнат загубената покупателна способност.

Очаква се публичните дефицити да намалеят, особено през 2024 г.

Въпреки въвеждането на мерки за подпомагане с цел смекчаване на въздействието на високите цени на енергията, силният номинален растеж и премахването на оставащите мерки, свързани с пандемията, доведоха до допълнителен спад на съвкупния бюджетен дефицит на ЕС през 2022 г. до 3,4 % от БВП. През 2023 г. и по-осезаемо през 2024 г. понижаващите се цени на енергията следва да позволят на правителствата постепенно да премахнат мерките за подпомагане в областта на енергетиката, което ще доведе до по-нататъшно намаляване на дефицита съответно до 3,1 % и 2,4 % от БВП. Съвкупното съотношение на дълга към БВП в ЕС се очаква да намалява с постоянни темпове до под 83 % през 2024 г. (90 % в еврозоната), което все още е над равнищата отпреди пандемията. Налице е голяма разнородност на фискалните траектории в държавите членки.

Въпреки че инфлацията може да подпомогне подобряването на публичните финанси в краткосрочен план, този ефект неизбежно ще намалее с течение на времето, тъй като разходите за погасяване на дълга нарастват, а публичните разходи постепенно се коригират спрямо по-високото ценово равнище.

Рисковете от влошаване на икономическите перспективи са се увеличили

По-устойчивата основна инфлация би могла да продължи да ограничава покупателната способност на домакинствата и да наложи по-решителна реакция на паричната политика с широки макрофинансови последици. Освен това подновените случаи на финансови сътресения биха могли да доведат до допълнително нарастване на нежеланието за поемане на риск, което ще доведе до по-силно затягане на стандартите за отпускане на заеми от предвиденото в настоящата прогноза. Експанзионистичната фискална политика ще подхранва още повече инфлацията, подкопавайки действията в областта на паричната политика. Освен това може да възникнат нови трудности за световната икономика вследствие на сътресенията в банковия сектор или във връзка с геополитическото напрежение в по-широк план. Положителното е, че по-благоприятната динамика на цените на енергията би довела до по-бърз спад на номиналната инфлация с положителни странични ефекти върху вътрешното търсене. И накрая, налице е постоянна несигурност, произтичаща от продължаващото нахлуване на Русия в Украйна.

Публикуването на прогнозата включва за първи път преглед на икономическите структурни характеристики, последните резултати и перспективи за Украйна, Молдова и Босна и Херцеговина, на които Съветът предостави статут на страни кандидатки за членство в ЕС през юни и декември 2022 г.

Настоящата прогноза се основава на набор от технически хипотези относно обменните курсове, лихвените проценти и цените на стоките, актуални към 25 април. По отношение на всички други входящи данни, включително хипотезите относно държавните политики, в прогнозата е взета под внимание информацията, налична до 28 април включително. Прогнозата се основава на хипотезата за липса на промяна в политиките, освен ако бъдат обявени нови конкретни и подробни мерки.

Всяка година Европейската комисия публикува две подробни прогнози (пролетна и есенна) и две междинни прогнози (зимна и лятна). Междинните прогнози обхващат годишния и тримесечния БВП и инфлацията за текущата и следващата година за всички държави членки, както и съвкупните данни за ЕС и еврозоната. В икономическата прогноза на Европейската комисия от лятото на 2023 г. ще бъдат актуализирани прогнозите за БВП и за инфлацията, като се очаква прогнозата да бъде представена през юли 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    26 3 Отговор
    „Високоточен удар на хиперзвукова ракетна система „Кинжал“ в град Киев порази произведена в САЩ зенитно-ракетна система „Пейтриът “

    Коментиран от #5, #20

  • 2 Русофил

    7 21 Отговор
    Европа се справя и въоръжава укрите. Русия не се справя.
    Русия не иска рупии. Индия не дава долари. Китай не иска рубли.
    Русия няма юани и долари. Петролът ОПЕК - 73, Уралс - 43 Газ - 360. Денги нет.
    Руски туристи нет. Финито РФ.

    Коментиран от #8, #29

  • 3 Последния Софиянец

    20 3 Отговор
    Едни Червени комисари в Брюксел раздават нашите пари и определят кой бизнес да живее.Това си е чист комунизъм.
  • 4 Уууууууууу

    20 4 Отговор
    Европейска икономика ВЕЧЕ НЯМА ,ИМА ХАМЕРИКАНСКА ДИКТАТУРА И СЛУГИНАЖ!
  • 5 Русофил

    4 21 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    На рашките снощи им свалиха всички Кинжали и Калибри бе.
    Сега лъжат, че не могат да преглътнат.

    Коментиран от #9, #22, #33

  • 6 Майна

    14 1 Отговор
    ЕС подкрепя официално тероризма?
    ,,Според изтеклите документи украинският президент Володимир Зеленски е предложил на среща през февруари с вицепремиера Юлия Свириденко Украйна да взриви тръбопровода, за да извади от строя частта от унгарската енергийна инфраструктура, разчитаща на руски петрол.

    Правителственият говорител Золтан Ковач реагира в туит с кратък въпрос: „Как е възможно Украйна да заговорничи срещу страна от НАТО??“,,
    Не че не сме наясно всъщност за НАТО, но...?

    Коментиран от #10

  • 7 Газ

    16 1 Отговор
    Затова газта скочи и сега плащам в пъти по-високи сметки.
  • 8 Шах-Пат

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    А по Американските щати фалират банки и не могат да си изплатят дължимото към другите държави.

    Коментиран от #12

  • 9 Сменям си ник-а

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    „Високоточен удар на хиперзвукова ракетна система „Кинжал“ в град Киев порази произведена в САЩ зенитно-ракетна система „Пейтриът “

    Коментиран от #14

  • 10 Майна

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Зеленски иска да взриви газопровода Дружба
    Що мълчи ЕС, a...
  • 11 Успяла да огратичи 🤣🤣🤣

    15 2 Отговор
    Просячето – клоун успя да изпроси 22 милиарда от пуделите в Германия , немците са бесни и вече са та улиците.
    Очаквайте продължение.
  • 12 Русофил

    2 9 Отговор

    До коментар #8 от "Шах-Пат":

    Фалитът е нещо нормално. Това е отстраняване на вредни тумори за системата.
  • 13 Само питам

    4 14 Отговор
    А помните ли дивата животинска радост на руските роби, които есента пишеха как немита и небръсната Европа ще замръзне, а европейските лидери ще спрат помощта за Украйна и на колене ще молят Путин за малко газ?
  • 14 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    3 20 Отговор

    До коментар #9 от "Сменям си ник-а":

    Кинжалите могат да поразят единствено кухите лейки на доброволните руски роби.

    Коментиран от #19, #30

  • 15 Пако

    14 2 Отговор
    КАРТИНКАТА В ЕС НИКАК НЕ Е РОЗОВА НЕЗВИСИМО КАКВО ГОВОРИТЕ И ПИШЕТЕ.

    Коментиран от #17

  • 16 Тото

    14 2 Отговор
    Икономиката на ЕС е пред дефолт ако не вземат нови общи дългове,лъжат и манипулират обществото инфлацията е двуцифрена цените на основни продукти се покачи във пъти.Ако някой още вярва че във ЕС всичко е наред икономически точа си е негов проблем но не значи че това е истина.

    Коментиран от #21

  • 17 Дако

    1 12 Отговор

    До коментар #15 от "Пако":

    А в руската кочина всичко е цветя и рози, така ли?
  • 18 Боклук

    6 3 Отговор
    Как е хавата в Кочината?А,Маро?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 по устав

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    Конашенков, ти ли си ве ..големи смешки говориш
  • 21 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    2 9 Отговор

    До коментар #16 от "Тото":

    Така ли приказват по руските телевизии?

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    1 12 Отговор

    До коментар #19 от "Кух си само ти":

    Пак си изпаднал в истерия от големите руски "успехи". Чудя се какво ще правиш като пукне Путин и се разпадне Русия?

    Коментиран от #25

  • 24 Центове на кг

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺":

    Показват как неосъзнати джендъри като теб го лигавят яко доволна ?явно си излезнал от някое wc какъвто ти е била много намирсваш на

    Коментиран от #31, #32

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 сноу

    7 0 Отговор
    ..ограничила тя на урсула оцапаните гащи..
  • 27 Гюрго

    11 1 Отговор
    Ограничили са, така е! Ама я първо да видим растежът на най-голямата икономика в ЕС - Германия, отваряме сайта на DESTATIS и опа леле какво да видим - 0% ръст на БВП за първото тримесечие…за второ и четвърто тримесечие на 2022 е -0,1 и -0,5%, евала!
  • 28 Путинче

    0 8 Отговор
    Имало един руски бензинаджия който въпреки че в двора му бликал нефт си бил беден а може би поради това че все трупа оръжие вкъщи. Все пак продавал на сравнително добри цени а и бил най близката бензиностанция до западните богати квартали. Баровците зареждали Мерцедесите и Бентлитата при него но той станал агресивен и те спрели да ходят при него. Руския бензинаджия разбира се веднага се изцепил че щом не зареждат от него ще фалират 😂 После от немай къде за да не фалира той взел да продава на по ниски цени на ромите от източните квартали които обаче си го цакали както искат защото знаели че няма на кой друг да продава. 😂
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Пха ха ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺":

    Твойта лейка нещо е протекала
  • 31 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    1 5 Отговор

    До коментар #24 от "Центове на кг":

    Защо всички фенове на Путин и фашистка Русия обичате толкова много думата "джендър" и непрекъснато я употребявате?

    Коментиран от #34, #36

  • 32 Пха ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Центове на кг":

    Остай го то кенефчия с кухата лейка
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    2 9 Отговор

    До коментар #34 от "Пха ха ха ха":

    Руският педераст е най-големият педераст в света! Известен е още като путлерас!
  • 36 русофил в кома

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺":

    Защото тези които обвиняват всички че са джендъри винаги се оказва на края че са най големите пе..ли
  • 37 БПФ

    5 1 Отговор
    Първо говорите за растеж на БВП, а по-долу за икономически спад?
    Истината е нелицеприятна. Реалната индустрия в Германия не просто запада, тя се срива. Същото и за Финландия и за доста други държави. Затова спада потреблението на ток и газ, защото индустрията като най-голям потребител фалира. Измамният ръст на БВП се дължи на инфлацията и на растящите държавни разходи.
    За незнаещите: БВП се изчислява на база разходи на домакинствата, бизнеса и държавата... а когато цените растат, растат и разходите, респективно БВП.

    Коментиран от #39

  • 38 Българин

    7 0 Отговор
    Руската военна намеса няма общо с икономическата криза. Виж санкциите наложени от Европа имат и то мбого. Тва за сведение на дръжките за микрофони
  • 39 Русофил

    0 5 Отговор

    До коментар #37 от "БПФ":

    Руският бюджет е на червено. Приходите от нефт и газ за април са 8.3 млрд.
    Само за заплати на ватниците (армия+милиция) - 2 милиона х 2500 = 5 млрд. Нема за
    ракетки. Нема за руски туристи. Нема паре русията. И заеми никой не и дава, даже
    Китай в юани.