Last news in Fakti

29 Юни, 2023 09:06 1 994 15

Криминалист: Корупция в МВР без покровителство на някой началник на средно ниво няма как да се случи

  • мвр-
  • корупция

Годините отрицателен подбор водят до това, че в системата има хора, които не притежават моралните качества да са служители, смята Иван Савов

Криминалист: Корупция в МВР без покровителство на някой началник на средно ниво няма как да се случи - 1

Задържаха полицаи, поискали пари, за да прикрият катастрофа. По информация на NOVA преди по-малко от месец униформените приели подкуп от шофьор, който е блъснал мотоциклетист. Твърди се, че полицаи от 2-ро РУ в София са поискали от нарушителя 10 000 лева. Срещу получаването на тази сума записали в документацията, че не са открили водача на мястото на инцидента.

От МВР потвърдиха, че при акцията са арестувани униформени, но официална информация ще дадат в следващите дни. Очаква се прокуратурата да прецени какви обвинения да повдигне на служителите на реда. Какви мерки са нужни за справяне с корупцията във Вътрешното министерство коментира криминалистът Иван Савов.

„Много е трудно да се докаже дали са били 10 000, или 1000 лева. Видно обаче има корупционна практика, която не е изолирана. За съжаление, това е пореден подобен случай, който фрапира, тъй като става въпрос за причинено ПТП с пострадал”, каза той.

По думите на Савов е много трудно да се докаже получаването на парите, но не е невъзможно. „Доказването на корупционни практики винаги изисква използването на СРС, белязване на парите или нещо друго. Знаем, че има камера, която ги е заснела. Не сме сигурни до каква степен обаче това ще изиграе решаваща роля за разплитане на казуса”, посочи криминалистът.

Той обясни, че сигнал за настъпило произшествие се получава първо в дежурната част на управлението, където обикновено работят трима или четирима служители. „Те сформират група, която да извърши оглед на място. Ако няма пострадал - полицаите просто запазват местопроизшествието”, уточни Савов.

Криминалистът посочи, че в обичайния случай униформените, които отиват да запазят местопроизшествието, са тези, които биха могли да манипулират събитието. „Пишат една докладна записка до началника на управлението, че са посетили такова произшествие и не са установили водачът да е на мястото”, разясни той.

Как се стига до подобни казуси, Савов коментира: „Чувство за безнаказаност и господство над положението. Подозирам, че не е единствен случай, а чувство за рутина. Годините отрицателен подбор водят до това, че в системата има хора, които не притежават моралните качества да са служители на МВР. Без покровителство на някой началник на средно ниво, това няма как да се случи”, категоричен е криминалистът.

„Да не говорим, че имаше една охранителна структура в МВР, за която се говореше, че потоците вървят чак до Министерството. Специализирана охранителна структура, за която много се изписа и се опитаха да я героизират. За съжаление, във всяко едно управление има по няколко „гнили ябълки”, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигурно е

    14 0 Отговор
    В 90% от подкупите 50 % от печалбата се дава на шефа .
  • 2 Запознат

    12 0 Отговор
    Да проверят от Вътрешна сигурност и лицето Красимира Начева служител в РПУ 2 !!!!
  • 3 Лост

    12 0 Отговор
    За гнилите ябълки е ясно.Сега намерете и ябълката.
  • 4 Наивник на средна възраст

    12 0 Отговор
    Най-голямото ОПГ в Бг е именно МВР.От една страна с преки криминални прояви на работещи в него,от друга страна с бездействиети на другата част,която не върши но знае за тези прояви на колегите си.Изходът е посочен от Грузия и Ел Салвадор.!!!
  • 5 Тома

    9 0 Отговор
    А този на средно ниво се отчита на више ниво а той на министъра и министъра на капото.Това е схемата а народа който чака закрила да го уха
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор
    Корупцията
    на средно ниво ,
    без покровителство
    от високите етажи на
    ВЛАСТТА ,
    няма как да се случи ‼️
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор
    „Над околийския началник стоеше областният, над областния – министърът, над министъра – правителството, а над правителството – мафията – невидима, всемогъща и безчовечна!“
    / Д. Димов /
  • 8 Пикасо

    3 2 Отговор
    Години отрицателен подбор не там е проблема а пенсия и заплата вече с години едно работят а взимат различно не е справедливо и по този начин служителите се изкушават да вземат лесните пари.
  • 9 Фюйт

    0 2 Отговор
    Този кой го назначи за голям експерт и разбирач с 10години служба само в София и с липса на знания за процесите в МВР от преди. Това с подкупите е обичайното извинение за контрола на средното ниво.Обикновенно средното ниво заема длъжността по малко от 2години и отива в ГДНП на тънка работа да търси кусур на другите и създава хартия и нуждата от още администрация за да имат КОНТРОЛ и МЕТОДИКА за неща които си ги пише в закона ясно точно и недвусмислено. Със съдействието на административните съдилища се получи чувство за недосегаемост точно на такива мързеливи и корумпирани полицаи. Началниците ги наказват уволняват и местят,а на такива нищо не им правят защото.1.Премахнаха военните правила за отношенията помежду им.Разрешиха да ходят с бради татуировки а жените като.... Сещате се.Строгите шефове в МВР им спретват жалби проверки и медиен шум и ги махат и после идва младеж като този (добре охранен и иЗглеждащ ама без друго.И така върви работата А всъщност почти всичко се върти около катаджиите.Ами айде щом е така да си направят една главна дирекция подкупи взимаме всякакви и да се оправят нещата.
  • 10 газо

    2 0 Отговор
    И ко праим ся?
  • 11 ,..

    2 0 Отговор
    По имотите и охолен живот ще ги познаете и като ги познаете, какво от това, който е решил да получава пак и пак ще намери начин как скрито да го направи. Преди години един полицай от системата, ще отидете в град Бургас и виж там намери този човек. Отива и като разбира, явно де, че с празни ръце и той полицая, ще извинявате, но бързам, имам работа и кръгов обратно. Всеки го знае, а и родителите им го казват на работещите полицаи... Сега върви 25 хил за полицай. Има ли смъсъл от коментари. Честно бе кажи речи, може би с малки изключение, че шефа на системата ги е карал да копат на лозето, да им носят багажи, но никога пари не са давали, а са ги проучвали обстойно, а след 1989 си плащате навсякъде и така ще е, ти те, ако не крадат и получават няма да са това, което са, с множество движими и недвижими имоти. Губене не време да четем и пишем не осъществими неща. Кой не краде няма да яде, ако не крадеш ще чакаш у дома смъртта си.
  • 12 Без тотална чистка

    2 0 Отговор
    няма оправия
  • 13 безпартиен

    0 0 Отговор
    Информацията за това е много малко!Не се казва дали даващият подкуп е криминално проявен.Не се казва в групата дали има служител от криминална полиция.Не се казва дали извършителят е воден на отчет и какви са отношенията му със служители от криминална полиция!Така,че този "специалист" няма как да дава мнение с "говори се"!
  • 14 ЕХ САВОВ, САВОВ

    0 0 Отговор
    Ти така и не престана да плюеш по служителите.
    1.Огледната група за тежките ПТП не се сформира от ДЧ. Има си такава в СДВР.
    2.Престани да лъжеш за една структура, че събирала пари за ръководството, защото това е откровенна ЛЪЖА и е крайно време да ти заведа една дело за клевета.
    3.Изчезналото дете от Перник е живо е здраво. Отиди и го виж. Защото ти го обяви за мъртво. Понеже си голям специалист-ексрасенс.
    Ти никога не си носил униформа и не си бил на улицата, плъх канцеларски.
    Продължавай да плюеш колегите смешник.
  • 15 Трифон зарезан

    0 0 Отговор
    То и да станеш полицай трябва да имаш връзки. Изкарват невинния виновен, а виновния невинен. Не е луд този дето яде баницата, а е луд този дето я е дал.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове