Last news in Fakti

3 Юли, 2023 09:10 1 341 34

Политолог: "Възраждане" е стимулът да я има тази "сглобка" и това правителство

  • правителство-
  • европейски избори

 Европейските избори ще дадат реална оценка и представа за това какво се случва на национално ниво и дали има промяна в електоралните нагласи, смята Атанас Радев

Кабинетът всъщност е на ПП, подкрепен с мнозинството на ГЕРБ в парламента. Това каза пред БНР политологът Атанас Радев. Той отбеляза като основен проблем кадровия:

"Логиката на целия процес е когато има подписано коалиционно споразумение, в него са зададени всички приоритети и рамки, но има и едно неформално споразумение, в което се разбират на някакъв пропорционален принцип или други принципи за това как ще бъде правен подборът на кадри за изпълнителната власт. Това е проблемът, пред който се изправя тази коалиция. В момента, в който заговорим и за конституционна реформа, ще трябва да се търси много по-широко мнозинство между политическите партии в НС и да бъде заявено ясно какви са приоритетите на тази конституционна реформа. Към момента още не сме видяли проекти, а просто чуваме за това какво може и как да се случи", коментира той.

Според него тази промяна на основния закон трябва да се случи с максимално широка публичност и подкрепа на парламентарно представените партии. Това е рецептата, за да може и българските граждани да са наясно какво се случва и какви промени се предприемат по отношение на съдебната власт, категоричен бе политологът.

Ще видим какво ще реализира кабинетът до местните избори, каза още Радев. Според него именно затова са предпазливите действия на двете коалиции в управлението:

"Ако се издъни в 12 без 5, могат да получат сериозни щети по отношение на местната власт".

По думите му европейските избори ще дадат реална оценка и представа за това какво се случва на национално ниво и дали има промяна в електоралните нагласи. Хоризонтът, с който действа кабинетът, е европейските избори, подчерта той.

От няколко години се въртим в тази спирала, която ПП и ГЕРБ мислят, че могат да решат с влизането в коалиция, друг е въпросът дали това ще стане, продължи коментара си политологът.

По думите му бюджетът е основният закон, който показва какви са приоритетите на държавата в рамките на 1 година. Според него това неминуемо ще спъва коалицията. Въпросът е, че няма ясно разписани приоритети, по които да се действа, отбеляза той. Законодателната програма трябва да е отражение на коалиционно споразумение, но ние сме започнали наобратно, коментира Атанас Радев и добави, че ситуацията изисква тежки решения за това дали да бъдат продължени конкретни реформи или да бъде спазен 3% дефицит.

Не съм сигурен, че "Възраждане" може да счупи "сглобката", защото именно "Възраждане" е стимулът да я има тази "сглобка", каза още политологът. Според него референдумът на партията може да създаде много по-сериозни проблеми, отколкото имаме в момента. Спекулациите играят на емоционална основа, отколкото да са прагматични и да отговарят на реалността, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Така е

    33 1 Отговор
    И посолството нареди кабинета.сега ние ще му ядем главата.само във възраждане ни е надеждата

    Коментиран от #5

  • 3 Сандо

    34 3 Отговор
    Както Русия е виновна за всичко по белия свят,така и Възраждане са виновни за всичко случващо се на територията.Опорка,спусната за употреба от управляващото Посолство!
  • 4 Хаха

    24 0 Отговор
    Само разбирачи на нищо. ТА сега да попитам след интервюто на американския посланик в панорама и милите думи към възраждане, кога ще я наречете проамериканска партия, че обичате да лепите етикети.
  • 5 честен ционист

    7 21 Отговор

    До коментар #2 от "Така е":

    Възраждане е фалшивата надежда, която ви вдъхва Посолството.
  • 6 ТИР

    23 1 Отговор
    Тази коалиция цели единствено да остане на власт и да се хареса на евроатлантическите им ментори,,,,по рано Борисов плашеше с избори,в момента е много тих и обран,,,,
  • 7 Плашимир

    19 1 Отговор
    На това му казват страх. Страх да не изпуснем кокала.
  • 8 Бонев

    15 2 Отговор
    На американското посолство вече възраждане ли викат?
  • 9 Демократ

    3 20 Отговор
    Възраждане е вредна за България, нима не вижда този политолог какво разделение,омраза и освирепяване внася в обществото, което е толкова опасно. Този измислен референдум е противоконституционен, що за парламент има България, депутатите се кълнат в спазване на Конституцията, за да ги храним и поим, а не са я чели. Не може да се провежда референдум по влязъл в сила международен договор за влизането на България в ЕС през 2005 г.Кога тези аналлизатори ще заговорят истината - Възраждане е активно мероприятие на ДС-КГБ за внасяне на разкол в държавата, за създаване на хаос и провокиране на размирици в и извън Парламента и навсякъде,където се появят ордите им. Всички мислещи хора го виждат. С манипулации и шашми ги вкараха в парламента и броят им растял даже и с висшисти. Мили Боже, гол по слипове с шкембе и байрак пред парламента под носа на полицията привърженик на Възраждане. Авторитет, та чудо! Бол крякащи малоумници.

    Коментиран от #17, #19, #20

  • 10 Много добре

    18 1 Отговор
    Референдум за запазване на българския лев ще има и хората ще подкрепят тази национална кауза. Само за това Възраждане заслужиха уважението на хиляди българи. И техния брой ще расте, тъй като алтернативата е крадливата колониална брюкселска администрация ГЕРБ, ППДБ и ДПС.
  • 11 За българска държавност

    15 1 Отговор
    Българите не сме глупаци да си заличим националната валута. Повече от сигурно е, че ще подкрепим запазването на българския лев и ще отхвърлим налагането на еврото като още един елемент от тоталния диктат на Брюксел. ЕС е временно политическо явление... Предателите анти-българи ще направят всичко възможно за да отложат този референдум, но в крайна сметка той ще се случи.
  • 12 Разпенения

    14 1 Отговор
    Пениш се, не пениш, референдум ще има!
  • 13 Анонимен

    11 0 Отговор
    Кабинетът съществува въпреки логиката и въпреки желанието на избирателите. А провеждането на референдума е лакмусът дали има все пак някаква демокрация в България. Ако отчитането на резултатите е честно, ще се разбере и истинското мнение на народа. А то не съвпада с това на правителството в момента.
  • 14 Тома

    1 10 Отговор
    Възраждане е партия на която лидерите им са в парламента за да си напазарят къщи и апартаменти и да станат милионери.После като сидер ага ще ги забравят

    Коментиран от #18, #22

  • 15 кокорчо

    5 0 Отговор
    КЛЮЧОВО Е ДА КРАДЕТЕ БЕЗНАКАЗАНО И ДОКАЗАНО
  • 16 Спойлър

    8 1 Отговор
    Новата опорна точка на националните изменници и колониални слуги е: "Който гласува за запазване на българския лев е путинист". Това им е нивото. Какво да ги правиш. И Левски е видял това предателство.
  • 17 ТИР

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Демократ":

    Демократе, никой за нищо Не е питал Народа до сега,,, референдума е най сигурният начин да не ни чертаят пътя от други посолства,,,,

    Коментиран от #30

  • 18 А на другите

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тома":

    Партии лидерите за какво са в парламента?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 провинциалист

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Демократ":

    Най-обичам, когато демократи отричат референдум. А договорът от 2005-та какво общо има? Чел ли си го?

    Коментиран от #29

  • 21 Точен

    6 0 Отговор
    Не Възраждане споява краците от ГЕРБ и предателите от ПП/ДБ. Страхът от народа ги свръзва.
  • 22 Само

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Тома":

    Партиите, които прислужват на евроатлантическите си началници получават достъп до ресурс за кражби. Възраждане е единствената национално отговорна българска партия и поради това обстоятелство няма да получи достъп до средства за кражби.

    Коментиран от #26

  • 23 нннн

    6 1 Отговор
    На кривите политици Възраждане им пречи.
  • 24 666

    2 6 Отговор
    Иzраждане не са основен фактор и заплаха за демокрацията. По опасно е връщането на Радев на власт. Той ще продължи курса на реставрация на комунизма и проруската путинска политика.

    Коментиран от #25

  • 25 провинциалист

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "666":

    Щото пък Кир, Кокор и Тиквун са особено демократични...
  • 26 Иво

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Само":

    Иzраждане е единствената руска и фашистка партия и трябва да бъде закрита. Посолството продължава да захранва Коцето с копейки.
  • 27 Павел пенев

    5 0 Отговор
    Сглобката е жалка а за политологът Атанас Радев не сме чували. Сигурно е завършил в Монтана, но си е загубил дипломата при последното наводнение.
  • 28 Едно и също рецитират в Европа

    2 0 Отговор
    Все алтернативната партия е екстремист, все тя е нацистка... Едни и същи приказки, все едно един и същ лист е копиран на различни езици и е хвърлен да бъде повтарян от папагалите...
  • 29 Демократ

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "провинциалист":

    За четящите и мислещите: Конституция на България : Чл. 4.
    (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.
    (2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.
    (3) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2005 г.) Република България участва в изграждането и развитието на Европейския съюз." Това е решението на голямото мнозинство на българския парламент, избран от българския народ. Това е в правовата държава.

    Коментиран от #32

  • 30 Демократ

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "ТИР":

    Чети и ако можеш мисли: Чл. 4.
    (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.
    (2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.
    (3) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2005 г.) Република България участва в изграждането и развитието на Европейския съюз.

    Коментиран от #34

  • 31 Ааа

    0 0 Отговор
    НАРЕЖДАНЕ СВИШЕ ИМ НАЛОЖИХА КОАЛИЦИЯТА
  • 32 провинциалист

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Демократ":

    И връзката с Кир, Кокор, Тиквун и отношението им към демокрацията е?
  • 33 кокорчо

    0 0 Отговор
    ДО ТОВА ДОВЕДЕ ТЪИ НАРЕЧАНАТА ДЕМОКРАЦИЯ Нека да направим сравнение, като вземем данните на ООН за Индекса на човешкото развитие от 1990 г. и от 2015 г. Той класира всяка година държавите по три основни показателя: (1) здраве и дълголетие, измервани с показател за очакваната продължителност на живота след раждане; (2) достъп до образование, измерван с равнището на грамотност на възрастното население и дела на тази част от учащите, които получават образование; (3) достойно равнище на живот, измервано с БВП на човек от населението по паритет на покупателната способност. Тези три показателя се стандартизират в числови значения от 0 до 1 и средно аритметричното от тях представлява Индексът за човешко развитие.

    През 1990 г., когато за първи път ООН мери този показател, се дават данни за 1987 г., малко преди края на социализма. Тогава България има индекс 0,918 и е на 27-о място измежду 130 държави в света, поставена сред страните с най-висок индекс на човешко развитие. Това означава, че грижата за човека и съответно неговата свобода през предходните десетилетия е била успешна, защото по един комплексен показател страната се е оказала сред водещите в света. На първо място е Япония с индекс 0,996, на 19-о – САЩ с 0,961. От балканските страни само Гърция е малко преди нас – на 22-ро място, а от бившите социалистически държави - само ГДР (21-во място) и Чехословакия (25-о място) ни изпреварват. След нас са Югославия - на 31-во място, Унгария - на 30-о, Полша -
  • 34 ТИР

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Демократ":

    По тия членове нещо не се връзва,,,
    (1) по този трябва да одговарят Кирчо,кокорчо,лорерчо за гражданството,
    (2) този с чука ,и тези веещи цветни и чужди знамена призоваващи да се забранят инакомислещите ,,,
    (3)ако България страда и се разрушава в който и да е съюз то или трябва предоговаряне или напускане,,,,
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове