Last news in Fakti

5 Август, 2023 09:09 1 592 16

Надолу! Поевтиняване на основните зърнени стоки на световните борсови пазари

  • зърно-
  • пшеница-
  • царевица-
  • зърнена сделка

Поевтиняването идва въпреки притесненията от оттеглянето на Русия от зърнената сделка за износ на украинска пшеница през Черно море, както и от оценките на Министерството на земеделието на САЩ за добра реколта

Надолу! Поевтиняване на основните зърнени стоки на световните борсови пазари  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Срив в цените на основните зърнени стоки на световните борсови пазари в началото на август отчитат експертите на Софийската стокова борса. Поевтиняването идва въпреки притесненията от оттеглянето на Русия от зърнената сделка за износ на украинска пшеница през Черно море, както и от оценките на Министерството на земеделието на САЩ за добра реколта, отбелязват експертите.

В Чикаго цената ФОБ (FOB - Free On Board - на границата на страната износител - бел. ред.) на хлебната пшеница пада с 32 долара до 241 долара за тон, тази във Франция - с 14 евро до 231 евро за тон. В Украйна и в Русия цените също се понижават - с 5 долара до нива от еднаквите 240 долара за тон.

Царевицата също пада - в САЩ с 19 долара до 221 долара за тон, във Франция с 24,50 евро до 225,25 евро за тон. В Русия тази седмица цената остава без промяна на 228 долара за тон.

Цената на ечемика в Русия продължава да е в застой, а във Франция пада с 23 евро до 212 евро за тон. Рапицата на борсата "Юронекс" (Euronext) поевтинява с 17,50 до 459,75 евро за тон.

Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам пада с 90 долара и то се котира на 1020 долара за тон. Рафинираната захар за доставка през октомври се повишава с 5,60 долара до 699 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса котировките продава за хлебна пшеница за тази седмица са от 480 до 591 лева за тон, купувачите обаче са готови да платят 305 лв. за тон с доставка до купувач (DAP). Анонсите за продажба на фуражна пшеница, както и за царевицата са на 450 лева за тон. Маслодаен слънчоглед се предлага от 730 до 760 лева за тон. Всички цени са без ДДС.

Цените на основните хранителни стоки на Софийската стокова борса през седмицата са стабилни, отчитат още експертите на борсата. Продължава предлагането на бяло брашно на начални цени от 890 лева за тон и на бяла рафинирана захар на 1940 лева за тон, както и на олио в бутилки на 1,95 лева за литър. Има и предлагане на жълт грах на 1200 лева за тон без ДДС.

Традиционно на Софийската стокова борса и тази седмица премина под знака на енергоносителите. Имаше сделки за дърва за огрев на 155 лв./куб.м, за въглища на 800 лв./тон и за пелети на 780 лв./тон. Бензин А95Н се изкупи от 2108 до 24 120 лв./хил.л, дизелово гориво Б6 - от 2025 до 2083,20 лв./хил.л. Газ пропан бутан се продаде на 876,27 лв./хил.л, а газьол за промишлени и комунални цели - от 2400 до 2500 лв./хил.л. Имаше също сделки за различни видове масла - турбинно на 13 000 лв./хил.л, трансформаторно на 9000 лв./хил.л, и хидравлични от 10 000 до 26 200 лв./хил.л. Към отпадъците от метали също имаше интерес на борсата и се купуваха - от мед на 8850 лв./тон, от алуминий на 1840 лв./тон и от бронз на 6100 лв./тон. Продадоха се и чугун на 330 лв./тон и компост на 20 лв./тон.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 колориметър

    17 3 Отговор
    Нефтът,газта и токът нещо не искат да поевтиняват. Защо ли? Сигурно за да не ги помислят,че са евтинийки.
  • 2 така е

    15 2 Отговор
    Сега нашите мутри-зърнари да се сърдят на Международното положение.
  • 3 Българка

    19 0 Отговор
    Защо цените на борсите, цените на едро падат в световен мащаб, а търгашите в България не намаляват цените на дребно?

    Коментиран от #10

  • 4 да де

    17 2 Отговор
    Смешна статия при наличието на толкова много зърно естествено е, че цените ще паднат проблема е, че у нас винаги са нагоре.
  • 5 Калпазанин

    10 1 Отговор
    И как става така като за две седмици в дойчето дизела от 1,60 стана 1,82, а олиото от 1,80 отиде на 2,80 та къде е тоя срив бе мисирки, цените в магазините казват друго обикновения клиент не си купува продуктите от борсите на цени писани от вашите болни и подкупени мозъци
  • 6 поздрав от Оленегорски Горняк

    3 12 Отговор
    Разбрахте ли комунисти и без Путя цените се понижават олио на 2.30.

    Коментиран от #13, #14

  • 7 Българин

    4 1 Отговор
    Затишие пред Буря
  • 8 добруджанец

    5 4 Отговор
    лошо, евтиното зърно е лошо за нас с Бентлитата
  • 9 Чичо Тони

    1 1 Отговор
    "...както и от оценките на Министерството на земеделието на САЩ за добра реколта, отбелязват експертите." Ами то при добра реколта цените падат! Откъде ви намират такива мис..ки, умът ми не го побира.
  • 10 Исторически парк

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Щото все още има балъци дето купуват 😉
  • 11 Сандо

    2 2 Отговор
    Повишиха се цените - виновна е Русия заради зърнената сделка;поевтиня зърното - виновна е Русия заради зърнената сделка.Няма угодия и това си е.
  • 12 Гоуст

    3 0 Отговор
    Като се загледам в цените , българското зърно се предлага на по-високи цени от зърното на международните борси. Горивото ни по-евтино, заплатите ни по-ниски, данъци и такси по-ниски.Що така? Друго , което забелязваме, че бензина и дизела от борсата до колонката добавя средно 70ст/л. което си е 30%. И за това няма обяснение.
  • 13 Бу Бу

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "поздрав от Оленегорски Горняк":

    Това го кажи на Зеленски. И без Украинско зърно цените падат.
  • 14 БАНко

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "поздрав от Оленегорски Горняк":

    ТИ НЕ РАЗБРА ЛИ ???? 3 % Е ДОБИВА НА ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА В СВЕТОВЕН МАЩАБ И ТОЙ НЕ ВЛИЯЕ НА ЦЕНИТЕ !!!! МОГАТ ДА СЕ ПОВИШАВА И ПОНИЖАВА ЦЕНАТА ОТ СПЕКУЛАЦИИТЕ НА НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА И НАТООВЦЕТЕ !!!
  • 15 Редник

    1 2 Отговор
    Ма как тъй? Ма нъл Путин не дава украинско зърно. Ма некой май много лъже. Ама не е Путин. Факт

    Коментиран от #16

  • 16 Ефрейтор

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Редник":

    С тоя акъл баце ефрейтор няма да станеш нивгаш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове