7 Ноември, 2013 09:20 2 755 1

Прокуратурата проверява Христо Бисеров (Обновена в 17:35 ч.)

  • бисеров-
  • депутат-
  • христо бисеров-
  • дпс

Образувано е досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков, съобщи прокуратурата

Прокуратурата е получила вчера сигнал от председателя на ДАНС Владимир Писанчев, съдържащ класифицирана информация срещу Христо Бисеров.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на ВСС днес. Той отказа повече информация, защото сигналът се проверява, но само уточни, че става дума за финансови и данъчни престъпления. До края на деня ще бъдат огласени данните, свързани с класифицирана информация, отнасящи се до Христо Бисеров. Прокуратурата разполага с такива данни, но те и източниците им трябва първо да бъдат проверени – това Цацаров заяви по-рано днес и в интервю за сутрешния блок на БНТ, посветено предимно на конкретни дела.

На 06.11.2013 г., следобяд, главният прокурор Сотир Цацаров е получил от председателя на ДА „Национална сигурност” писмена справка, съдържаща информация за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система, съобщиха от прокуратурата.

Информацията касае лицата Христо Бисеров и Ивайло Главинков (доведен син на Бисеров - бел.ред.). Получените данни са свързани с извършването на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна, с титуляри посочените по-горе лица. Последвали са извършване на влогове /срочни депозити/, теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони /Сейшелски острови/.

По разпореждане на главния прокурор, информацията незабавно е изпратена по компетентност на Софийската градска прокуратура. С постановление от днес, 07.11.2013 г., е образувано досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков, както и за документно престъпление срещу Бисеров /представяне на декларация с невярно съдържание пред Сметната палата/.

Разследването е възложено на Следствения отдел при градската прокуратура – София. Разпоредено е възлагане на пълни данъчни проверки на двете физически лица и на търговски дружества. Постановено е разкриване на данъчната и банковата тайна. Предстои отправяне на запитвания по реда на международната правна помощ до компетентните власти на поне две европейски държави относно основанията за откриване на банкови сметки, движението на суми по тях, извършването на преводи, източниците на доходи и т. н. От ДАНС ще бъдат изискани всички налични материали по случая, включително и данни относно постъпили предни сигнали за лицата и предприетите действия по тях.

С оглед на това, че част от информацията в изпратената до главния прокурор справка е класифицирана, към този момент прокуратурата няма да представи повече факти от изложените в това съобщение до медиите.

Ако се установят нарушения на закона, на Бисеров ще му бъдат повдигнати обвинения до края на деня.
 
Цацаров заяви, че няма представа дали оставката му е свързана с тази проверка и обясни, че не го интересува, тъй като при установени нарушения, ако Бисеров не си е бил подал оставката, главният прокурор сам е щял да поиска сваляне на имунитета му.

Без дебати парламентът прекрати днес депутатските пълномощия на Христо Бисеров.

От гласувалите 171 народни представители138 бяха „за”, 10 – „против”, а 23 се въздържаха.

Депутатите, които бяха против и се въздържаха бяха от групата на ГЕРБ.

Припомняме, че неделя Христо Бисеров подаде оставка като заместник-председател на ДПС. В кратко съобщение до медиите от пресцентъра на ДПС беше упоменато и неговото желание да напусне парламента, с което освобождава и поста на заместник-председател на Народното събрание. Мотивите за оставката са изцяло лични, според съобщението. Самият Бисеров още не е коментирал публично причините, довели до това решение.

Христо Бисеров беше главен секретар на СДС при управлението на Иван Костов. След разрив с тогавашния премиер и лидер на СДС в края на мандата Бисеров заедно с Йордан Цонев бяха изключени с решение на Националния изпълнителен съвет на СДС. След това Бисеров основа партията си ЕКИП, но връщането му в политиката стана през 2005 г.след като стана член на ДПС и беше избран отново за депутат. Постепенно Бисеров влезе под кожата на Ахмед Доган, който го направи зам.-председател на партията, а в последните си два депутатски мандата той е зам.-председател на парламента от квота на движението.  По образование Бисеров е юрист, бил е и практикуващ адвокат.

В ДПС все още не са решили кого ще излъчат за зам.-председател за парламента. Претендентите са поста са юристът Четин Казак и зам.-председателят на ДПС и шеф на икономическата комисия Алиосман Имамов.

Междувременно Българското национално радио съобщи, позовавайки се на свои източници, че Христо Бисеров е напуснал страната. Информацията засега не е потвърдена официално.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Този дядо би трябвало ,вече да си е стегнал бохчата за онзи свят а не далавери да върти!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове